Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na przetwornikach do 2000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
    A tak trochę teoretycznie, powiedzmy że na głośniki i zwroty mam 3000zł, znajdzie się coś ładnego? Może z seasów exceli?
    Nie da rady, zestaw niski-średni z excela będzie kosztować prawie cały budżet a gdzie na kopułki i zwrotnice ? Przy tej kwocie możesz rozważać jedynie zastosowanie średniego excela. Tylko pewnie wtedy nie będzie ci pasować, że średni jest inny od niskiego.

Widzę, że chyba nastawiłeś się na głośniki z korektorami fazy bo podobaja ci sie dytony i excele. Może w takim razie zrobić zestaw niski+średni na aluminiowych seasach prestige a do tego z pozostałej kwoty dobrać jakieś dobre kopułki. Piszę z pozostałej bo do wyboru masz 3 ciekawe wooferki czyli L22RNXP lub L22RN4X-P lub większego L26 (bestia ). Osobiście bym nie napalał się na największego bo kosztuje sporo a różnicę w cenie dołożył do tweeterów i kupił coś dobrego bo naprawdę jakby ci nie pasował twój 27TBFC/g nie ma sensu go żenić z nową konstrukcją. Ten tweeter jest dobry ale to budżetówka, dzieli go przepaść do takiego ushera 9950 a pomyśl co będzie go dzielić do jeszczelepszych kopułek . Dlatego dodałbym do tego zestawu a)9950 , b) tweeter excela, c) wstęge founteka, d) coś innego ..

Z tego co policzyłem to nawet na upartego, zakładajac kwotę 3k iodliczając 0,5k na zwrotnicę to dałoby się złożyć zestaw L26+L15+ np fountek 3.0 :)

Skomentuj

Mamy 4 strony tematu a ja nadal nie mam pomysłu:P A tak trochę teoretycznie, powiedzmy że na głośniki i zwroty mam 3000zł, znajdzie się coś ładnego? Może z seasów exceli?
      Bo wybierasz przetworniki oczami a nie uszami :)
      Na projekt z Seas Excel chrapkę ma Yoshi
      http://www.seas.no/index.php?option=...d=54&Itemid=78
      http://www.seas.no/index.php?option=...d=64&Itemid=88
      http://www.seas.no/index.php?option=...d=72&Itemid=96
      Wychodzi 3800 zł za przetworniki + 500 zł zwrotnica :P
      Poniżej masz zestaw XTZ z: Fountek NeoCd3.0, Seas E0041-08S W15LY001 i chyba H1252-08 L22RNX/P
      Wychodzi ok 2500 zł + 500 zł zwrotnica
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Bo wybierasz przetworniki oczami a nie uszami
        Bo patrzył na nie też będę i nie chce w pokoju czegoś co mi się nie podoba, idąc dalej tym tropem skoro będę słuchał tego to budy mogę zostawić niewykończone albo pomalować je na różowo bo przecież będę tego słuchał a nie patrzył...

Wychodzi 3800 zł za przetworniki + 500 zł zwrotnica :P
        Zobaczymy jak będę stał z kasą, nie wykluczam i takiego rozmachu

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        A mnie się ten scan podoba, membranka 2,4g, wszystkie harmoniczne poniżej poziomu 0,001% w paśmie typowym dla głośnika średniotonowego (500hz-3khz), no i odpowiedni rozmiar-jakoś przekąs mam gdy ktoś pcha do 3-way 18cm woofer na mid.
        Mi też właśnie on pasuje najbardziej i chętnie bym go ożenił z tiw200 i np fountekiem NeoCd3.0 lub czymś innym(tu to takiego wielkiego znaczenia dla mnie nie ma choć ten fountek mnie zaintrygował, chętnie bym posłuchał wstęgi:) )
        Pytanie tylko co myślą nasi spece o takim zestawie? Fountek ponoć dobry, tiw200 też swoje potrafi, tylko na temat tego ss nic nie wiem choć Shiver potwierdził moje podejrzenia że na średnice był by ok

Skomentuj

ktos sie chwalil, ze ma nie uzywana wstege w domu
          niech ci pozyczy na tydzien
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Oj tam. Pewnie jeszcze jedną sztukę?:P

Skomentuj

To chyba ja. Mogę pożyczyć NeoCD3.0 do pomiarów. Tylko csbiczek dożywotnio będzie moim konsultantem od elektroniki. Będzie musiał grzecznie i szybko odpowiadać na lamerskie pytania :)

Skomentuj

To chyba ja. Mogę pożyczyć NeoCD3.0 do pomiarów. Tylko csbiczek dożywotnio będzie moim konsultantem od elektroniki. Będzie musiał grzecznie i szybko odpowiadać na lamerskie pytania
                A i tu jest haczyk:P No nie wiem, muszę przemyśleć ten temat zanim podejmę taką odpowiedzialną decyzję:P

Skomentuj

A i tu jest haczyk:P No nie wiem, muszę przemyśleć ten temat zanim podejmę taką odpowiedzialną decyzję:P
                  Jak mawiał mój były szef: "Za darmo to nawet żona mężowi nie daje" :)

Skomentuj

No i co tam Panowie, temat przymarł? :P
                    Naprawdę chciał bym poznać więcej opinii na temat tego SS:
                    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1926.html

ewentualnie na średnie znalazłem dziś jeszcze jednego kandydata:
                    http://www.parts-express.com/pe/show...number=296-440
                    średnio by pasował wizualnie pod TIWa ale jego można czymś zastąpić o podobnej membranie jak ten aurum[COLOR="#696969"]
                    Last edited by csbiczek; 20.09.2011, 20:27.

Skomentuj

Naprawdę chciał bym poznać więcej opinii na temat tego SS:
                      http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1926.html
                      a nie przeszkadza ci to, ze jest on 4 omowy i ma trochę wznoszącą charakterystykę w zakresie tonów średnich?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a nie przeszkadza ci to, ze jest on 4 omowy i ma trochę wznoszącą charakterystykę w zakresie tonów średnich?
                        myślisz że wersja 8ohmowa się nie znajdzie? a co do wznoszonej charki itd to ja tam się nie znam dlatego Was tu wypytuje

Skomentuj

ja za 2 tyśki wszedł bym w ss rewelator 15w8... i ushera 9950 i miałbym wszystko co potrzeba
                          wg mnie idealnie do siebie pasuja
                          a rewelator świetnie radzi sobie na basie

no ale wiadomo to nie są 3 drogi...
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A to: http://www.tb-speaker.com/detail/1230_04/w4-1337sd.htm ? Sa do tego zwrotnice za oceanem z Daytonami rs225 oraz fountekiem neocd3.0.

Skomentuj

Teoretycznie fajne tylko znów ale on ma srebrną membranę a dayton czarną...

Skomentuj

ewentualnie na średnie znalazłem dziś jeszcze jednego kandydata: http://www.parts-express.com/pe/show...number=296-440

Przecież kilkadziesiąt postów wyzej aurum ci nie pasował. Ten mniejszy wyglada tak samo jak więszy tylko że inny rozmair. Po prostu zdjęcie zdjeciu nie równe. Głośniki trzeba oglądać na żywo lub nie podchodzić do sprawy tak pedantycznie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Przecież kilkadziesiąt postów wyzej aurum ci nie pasował. Ten mniejszy wyglada tak samo jak więszy tylko że inny rozmair. Po prostu zdjęcie zdjeciu nie równe. Głośniki trzeba oglądać na żywo lub nie podchodzić do sprawy tak pedantycznie :P
                                  Nadal będę podchodził pedantycznie bo chcę przeznaczyć sporo kasy więc efekt musi być zadowalający... Załóżmy że wezmę tego w/w auruma, teraz coś do niego na dół by trzeba było dopasować wizualnie i z konkretnym basem:P Pytanie co?

Skomentuj

Tiw200 nawet podpasuje. No i napewno AC250 :)

Skomentuj

AC200MK2 jest dobry i wizualnie to przecież ta sama linia produktów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        AC200MK2 jest dobry i wizualnie to przecież ta sama linia produktów.
                                        A będzie z tego tyle basu co z TIWa? MK2 wygląda inaczej niż tej w/w inna seria i mają inne kosze, no i tandetnie te mk2 wg mnie wyglądaja...

Skomentuj

Nie wiem czy będzie tyle co z tiwa ale na pewno nie będzie czuć jakis braków na basie. Słuchałem trochę tego głośnika i wiem, że nie jest to jakis przeciętniak. Gra jak na przyzwoitą 20tke przystało a dodatkowo ma niezłą efektywność.
                                          Niestety nie da się upiec wszystkich pieczeni na jednym ogniu. Głośnika pokroju tiwa ale żeby nie był to głośnik typowo subwooferowy nigdzie nie znajdziesz. Te głośniki które należa do jakieś wspólnej linii wzroniczej najczęsciej są głośnikami projektowanymi pod 3way a nie suby więc żaden z nich nie będzie taki jak tiw. Chociażby dlatego, że będą mialy wyższą efektwyność co automatycznie musi przełożyć się na słabsze zejście czy gorsze parametry impulsowe. Pytanie czy jest sens się miotać o te 3-4Hz zejścia.

Skomentuj

Czaruję...