Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na przetwornikach do 2000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na przetwornikach do 2000zł

Z sporym wyprzedzeniem zakładam ten temat ale chciał bym mieć dobre rozeznanie w temacie... Planuję za jakiś czas zbudować nowe kolumny, na przetworniki będzie coś ok 2000zł, powiedzmy 2500zł ze zwrotkami... Ma to być 3 way z porządnym basem, tak porządnym że nie będzie mowy o subie chyba że na 15" głośniku który będzie wywoływał pękanie żyłek w gałkach ocznych. Na dół pasował by mi TIW200 a nawet 250(był bym w stanie dołożyć na te głośniki jeśli był by ciekawy projekt), co do reszty to nie mam nic na uwadze. Napęd będzie odpowiedni, zapewne jakaś końcówka mocy z setką albo dwiema na kanał więc będzie czym to wszystko napędzić. Grać to sobie będzie w 9mkw puki co. Muzyka, nie pytajcie bo słucham czego popadnie:)(rock, reggae, blues, jazz, nawet jakis pop i ostatnio dubstep:) ) Proponujcie:)

moje zdanie znasz
    8955a+8945a+t9950
    bedzie trzeba grosza dolozyc
    albo uda sie wynegocjowac znizke
    wg mnie warto
    te 8" potrafi zagrac
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Podejrzewałem że ushery tu padną, wszystko fajnie, nie wątpię że zagrają dobrze, ale strasznie nie podobają mi się wizualnie te marszczone membrany i te wklęśnięte kopułki przeciwpyłowe...

Skomentuj

To moze fountek...
        Chcesz pakować 200watowa końcówke do 9m2? Kaloryfer już chyba masz;D

Skomentuj

TIW200 gra kapitalnie ale ma jedną wadę, że jest dość cichy. Jednak przy małym pomieszczeniu można go brać pod uwagę. Zresztą zapas mocy i wychylenia powinien zapewnić też większe poziomy głośności, wystarczy mieć mocny wzmacniacz. Głośnik średniotonowy dobierajac pod wyglad i technologię to można śmiało wiąć pod uwagę aurum cantusa 130MK2, chyba, że nastawiasz się na jakiś konkretny typ głośnika (np tylko celuloza).

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            To moze fountek...
            Średnio jestem przekonany Wiem maruda jestem
            Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Chcesz pakować 200watowa końcówke do 9m2?
            Obecnie onkyo które tu stoi ma 2x100 więc jak kupię wyższy model lub jakiegoś technicsa z dawnych dobrych lat pewnie będzie te 2x200

---------- Post dodany o 08:29 ---------- Poprzedni post o 08:27 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Zresztą zapas mocy i wychylenia powinien zapewnić też większe poziomy głośności, wystarczy mieć mocny wzmacniacz. Głośnik średniotonowy dobierajac pod wyglad i technologię to można śmiało wiąć pod uwagę aurum cantusa 130MK2, chyba, że nastawiasz się na jakiś konkretny typ głośnika (np tylko celuloza).
            Bardziej pasowało by mi jak by wszystkie przetworniki wizualnie pasowały do siebie...

Skomentuj

chyba, że nastawiasz się na jakiś konkretny typ głośnika (np tylko celuloza).
              Ja proponuje od tego zacząć. Nie wiem czego już słuchałeś, ale chyba powienienes miec juz jakies preferencje co do rodzaju membran, typów obudowy itp. Wypadałoby się skupić na jednym głośniku (zwykle średniotnowym, ale skoro chcesz zaczac od woofera to ok) i wzgledem niego dobrac reszte, tak by podziały ladnie wyszly i zeby zostaal zachowana spojnosc brzmienia.

Bo polecac do 2tys zł to można najróżniejsze głośnik, co z tego ze komus podoba sie taki czy owaki, skoro Tobie ten charakter brzmienia moze nie pasowac, albo moze nie zgrac sie z innymi glosnikami (np prawie cale pasmo miekkie, delikatne, a góra szczegolowa i metaliczna).

To taka mała uwaga o charkaterze ogolnym :)

Skomentuj

csbiczek
                Może poszedłbyś pod prąd i powalczył z Daytonami. W Polsce chyba jeszcze nikt niczego na nich nie zbudował. Na pewno nie 3W. Bardzo jestem ciekaw jak grają. Chętnie bym u Ciebie ich posłuchał . Tanie i dostępne w Polinku. Choć Ty pewnie kupisz w Holandii.
                Dayton Audio DC28F-8 1-1/8" Silk
                http://www.parts-express.com/pe/psho...TOKEN=30779422
                Dayton RS125S-8 5"
                http://www.parts-express.com/pe/psho...TOKEN=30779422
                Dayton RS270S-8 10" - jak szaleć to szaleć
                http://www.parts-express.com/pe/show...TOKEN=95742800
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

csbiczek wpadaj na AudioShow-a
                  cos sobie znajdziesz
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                    Wizualnie pasują mi w 100% :) Pytanie tylko co ze zwrotką bo ja sprzętu, wiedzy i chęci(nie trawie akustyki, mam po niej wzdęcia) do pomiarów nie mam? No i tak patrzę że cena głośników i powiedzmy zwrotek pod to to sporo poniżej 2000zł... Warte to uwagi w ogóle?
                    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    csbiczek wpadaj na AudioShow-a
                    cos sobie znajdziesz
                    Jeśli będę dysponowany to chyba w tym roku nie odpuszczę:)
                    Last edited by csbiczek; 06.09.2011, 08:29.

Skomentuj

śmiało wiąć pod uwagę aurum cantusa 130MK2,
                      Do tego T9950, TIW200 osadzony na dole kolumny i masz zestaw na lata.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                        Wizualnie pasują mi w 100% :) Pytanie tylko co ze zwrotką bo ja sprzętu, wiedzy i chęci(nie trawie akustyki, mam po niej wzdęcia) do pomiarów nie mam?
                        To chyba tylko Yoshi pomoże ale on nie lubi tanich głośników :)
                        No i tak patrzę że cena głośników i powiedzmy zwrotek pod to to sporo poniżej 2000zł... Warte to uwagi w ogóle?
                        Poczytaj i popytaj na amerykańskich forach. W Polsce wątpię aby ktoś coś o nich wiedział, słyszał. Jakość pewnie porównywalna z Fountekami.
                        Jeśli będę dysponowany to chyba w tym roku nie odpuszczę:)
                        Byłoby miło się spotkać.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                          To chyba tylko Yoshi pomoże ale on nie lubi tanich głośników

Jak trzeba to mogę zrobić zwrotnicę nawet do missiona tylko wtedy głośniki nie są warte mojej pracy

Zestaw na dytonach jest moim zdaniem obecnie najtańsza opcja na przyzwoite 3 way, przy czym roważałbym czy trzeba aż RS270 czy może nie wystarczy RS225. Wiadomo, duży może więcej ale duży wymaga większej obudowy, wizualnie wielka krowa na froncie wypada znacznie gożej, no i pokój jest tylko 9mkw, może być ciężko z takimi klockami.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta

O czymś takim myślałem ale niekoniecznie z 9950, chociaż to ostatnio najmodniejszy głośnik wysokotonowy. Można pomyśleć nad wstęgą np tego lepszego founteka, byłby zestaw o naprawdę szybkim, lekkim i świerzym brzmieniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            śmiało wiąć pod uwagę aurum cantusa 130MK2,
                            Niby tak ale wizualnie jakoś tiw do tego cantusa mi nie pasuje...

---------- Post dodany o 10:38 ---------- Poprzedni post o 10:36 ----------

O czymś takim myślałem ale niekoniecznie z 9950, chociaż to ostatnio najmodniejszy głośnik wysokotonowy. Można pomyśleć nad wstęgą np tego lepszego founteka, byłby zestaw o naprawdę szybkim, lekkim i świerzym brzmieniu.
                            No fajnie fajnie tylko trzeba by albo tego cantusa albo tiwa na cos podmienić bo wizualnie mi to nie pasuje do siebie jakoś...

Skomentuj

Jak trzeba to mogę zrobić zwrotnicę nawet do missiona tylko wtedy głośniki nie są warte mojej pracy
                              Zestaw na dytonach jest moim zdaniem obecnie najtańsza opcja na przyzwoite 3 way, przy czym roważałbym czy trzeba aż RS270 czy może nie wystarczy RS225. Wiadomo, duży może więcej ale duży wymaga większej obudowy, wizualnie wielka krowa na froncie wypada znacznie gożej, no i pokój jest tylko 9mkw, może być ciężko z takimi klockami.
                              Też uważam, że 8" byłby wystarczający ale autor położył duuuży nacisk na bassss ! :). Tych 9m^2 nie skomentuje. Dla mnie w takim pomieszczeniu Usher 8935A w OZ grał znakomicie.

Skomentuj

A może coś na wzór dobermanów?
                                http://www.harpia.pl/polski/dobermann.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                  A może coś na wzór dobermanów?
                                  http://www.harpia.pl/polski/dobermann.html
                                  Wizualnie paczki mi na pewno się nie widzą, srebrne przetworniki też średnio trafiają w mój gust

Skomentuj

No to lipa :) Jakbyś jeszcze myślał o daytonach to tu masz zazwrotkowany projekt:

http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5.html

Skomentuj

tu jeszcze jest projekt na Daytonach http://www.rjbaudio.com/Daedalus/daedalus.html

Skomentuj

http://www.aos-lautsprecher.de/deuts...c/classic.html niekoniecznie na skanach

Skomentuj

Czaruję...
                                        X