Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam, budowa nowego systemu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, budowa nowego systemu

Witam, jestem w trakcie budowy nowego systemu. Słucham głównie klasyki, jazzu. Jako że dysponuje maszynami i jako takimi umiejetnościami majsterkowiczowymi zdecydowalem ze zrobie paczki. Poradźcie co wybrać? Jestem w kropce. Czytam czytam i coraz bardziej wielka kropka. Jaki projekt wybrać? Jakie głośniki? Na przetworniki chce wydać 1500 - 2000 zł. Pozdrawiam przedświątecznie.

Kolego zły dział! Takie tematy do akustyki ale tym sie juz zajmie moderator.
    Jakim pokojem dysponujesz? i czego oczekujesz od brzmienia głównie to znaczy? Czy wyrazistość gatunku klasyki i jazzu jest dla ciebie najważniejsza czy np słuchasz też czesto cieżkiej muzyki jak metal ?
    Jesli maja to być kolumny do lekkiej muzyki jazz klasyka opera lekki rock czy ambient to najlepiej sprawdzi sie dobra szerokopasmówka naprzykład Visaton b200,Sam chce zbudowac kolumny na tych przetworniku + tuba
    A funduszem jakim dysponujesz jest wrecz idealny pod B200+ bardzo dobre jakosciowo zwrotnice,Wydaje mi sie nawet ze w tych 2000zł zrobisz kolumny

Skomentuj

Pokój 36 m2, tylko że słucham w krótszym boku czyli mam do głośników około 4 m, rozstaw głośniczków też niewielki bo około 2.5 m, a co do brzmienia nie lubie dużo basu, lubie wsłuchiwać się w szczegóły, ogólnie pasuje mi brzmienie sali koncertowej.

Skomentuj

W takim razie jestem pewien ze szerokopasmówki cie zadowoloa nie wyprodukuja dużo basu ale to nie znaczy że bedzie go mało nic z tych rzeczy czestotliwosc przenoszenia tego głosnika zaczyna sie od 52hz czyli stosunkowo niskiego-wysokiego basu.
        Jesli chcesz wydać 2000zł na same przetworniki bez zwrotnic to mozesz poszukać czegoś"lepszego" niz B200 ale musisz sie liczyć z tym że do B200 jest projekt zwrotnicy i duzo mozliwosci projektowania obudów.
        Mozesz sobie poszukac wariacje Visatona konstrukcje o nazwie Solo 50 i solo 100 jest tez solo 20 nieduży monitor mysle ze u ciebie najlepiej sprawdziło by sie albo Solo 100 albo coś pomiedzy Solo 50-100.
        Jesli basu bedzie za mało mozna zrobic suba na tiw 200 ale jestem wrecz przekonany ze B200 zadowoli cie wzgledem basu i stereofoni

Skomentuj

Marios, nie możesz być nigdy pewien że coś kogoś zadowoli na 100%. Ile ludzi tyle gustów. Jeżeli coś dla ciebie jest dobre, nie znaczy że na pewno spodoba się koledze. Szerokopasmówki są fajne, ale moim skromnym zdaniem, raczej nie znajdziesz w nich dużego przekroju szczegółów, zwłaszcza w muzyce gdzie występuje dużo instrumentów.

Chcesz wydać 1500 - 2000 na same przetworniki czy na wszystko?

Skomentuj

powiem szczerze ze skłaniałem się ku visatonowi, ale nigdy tego nie słyszałem.. Planuje w przyszłości zakup lampy.. hmhm a masz może projekt solo 100/50? Nie moge się doszukac w necie..

---------- Post dodany o 11:02 ---------- Poprzedni post o 10:56 ----------

Czytalem tez duzo o szerokopasmowcach na monacor.. ale tez nie mam o tym zielonego pojecia dalej:)

---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post o 11:02 ----------

2000 na całość, ewentualnie jakis haczyk

Skomentuj

Zamieszczone przez joony_b Zobacz posta
              a co do brzmienia nie lubie dużo basu, lubie wsłuchiwać się w szczegóły, ogólnie pasuje mi brzmienie sali koncertowej.
              czyli pasowalyby ci moje kolumny http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...Vifa-XT18-XT19
              problem w tym ze woofera juz nie znajdziesz
              ale w brzmieniu w pelni by ciebie zadowolily

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              W takim razie jestem pewien ze szerokopasmówki cie zadowoloa
              tutaj proponuje zapytaj yoshiego - on je ma (visaton B200)

Zamieszczone przez joony_b Zobacz posta
              Czytalem tez duzo o szerokopasmowcach na monacor.. ale tez nie mam o tym zielonego pojecia dalej
              tutaj monacory bym odpuscil

z szerokopasmowek bardzo dobre sa cube audio F155 i F180
              ale osobiscie wolalbym czysto papierowe brzmienie

dlatego jezeli chcesz szerokopasmowki to zainteresuj sie SONIDO
              bardzo duzo o nich bylo na audio show w tym roku - poczytaj

Skomentuj

Z projektem na b200 zmieścisz się w 1500-1700zł z gotowymi kolumnami. Sam mam od kilku lat takie kolumny, obecnie jako drugi komplet bo niedawno zastąpiły je nowe.

Miejsca masz dużo więc spokojnie możesz skopiować projekt solo 100, jest o tyle doskonalszy od solo50, że ma lepsze rozciagniecie niskich tonów.

Tu masz link do głośnika http://www.visaton.de/en/chassis_zub...nd/b200_6.html , w jego opisie jest lista konstrukcji w których został użyty, jak w którąś klikniesz to przekieruje do opisu kolumny wraz ze szegółami konstrukcyjnymi (na dole link construction).

Przy tej kwocie można też pomyśleć nad zestawem 2 drożnym na całkiem niezłych przetwornikach np ushery 8948a / 8945a /8848p + 9950, seas 18RNX + jakś kopułka usher/seas, może jeszcze ładnie grajaca średnicą vifa WH18 (czy jak jej tam ta "drewniana" o ile głosnik jeszcze jest osiagalny), monacor165 kep też jest zniezły na średnicy, chociaz wolałbym ushera. Visatony AL170 lub 130 też można brac pod uwagę.

Układ 2 drożny jest bardziej uniwersalny. Natomiast szerokopasmowy na visatonie z pewnością dostarczy ciekawej barwy średnicy i wyższej efektywności. Wadą w stosujnku do 2 drożnych będą wysokie tony ale tak na prawnę można się do tego przyzwyczaić i wada wpływa tylko w bezpośrednim porównaniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  seas 18RNX + jakś kopułka
                  oj tutaj bym go sobie odpuscil - duzo basu, ale srednica taka sobie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    oj tutaj bym go sobie odpuscil - duzo basu, ale srednica taka sobie

Dziwne bo mam odwrotne zdanie. Głośnik nie ma dużo basu, parametry w sam raz na 15L obudowę, więc nawet monitor byłby możliwy. A średnica jest całkiem niezła, ch-ka ładnie rozciagnieta i wyrównana więc i aplikacja niezbyt kłopotliwa :) .

Skomentuj

a visaton w obudowie solo 100 plus jakis wysokotonowiec w oddzielnej obudowie? hmm to jednak nieciekawy pomsył

to jeszcze jedno pytanie, słuchał ktoś kiedys http://www.audiocomponents.nl/scan-s...overyline.html czegos takiego seria discovery 30?
                      Last edited by joony_b; 22.12.2011, 11:00.

Skomentuj

No i już zaczynasz nadmiernie kombinować

Wysokotonowiec w tej samej obudowie będzie lepszym rozwiązaniem. Niestety przy cenie samych b200 wiele nie poszalejesz w kwestii wysokich w tym budżecie ale powiedzmy, że coś możnaby dodać np ushera bo myslę, że ładnie by pasował brzmieniowo lub tekstylnego seasa. Metalowe myslę będą zupełnie niepasować do dość ciepłej barwy szerokopasmówki.
                        Tylko jeżeli już chciałbyś zestaw 2 drożny to czemu nie coś typowo 2 drożnego.

Skomentuj

haha:) zaczelo sie kombinowanie:)) Yoshi masz racje

Skomentuj

Dziwne bo mam odwrotne zdanie.
                            ale miales go czy tylko z parametrow patrzysz?
                            bo basu to on mial wiecej niz AWX czy moja vifa
                            a srednica... no fakt, nie sluchalem go bez zwrotnicy
                            a ta byla nie w moim stylu :???:

Skomentuj

Ehh pakowanie kopułek i nisko-sredniotonowych i słuchanie na tym jazzu czy klasyki w takim budżecie do totalna głupota...
                              Możesz do B200 dołozyć TL 16 H ale wtedy gotowe kolumny to cena 4k

Skomentuj

Ehh pakowanie kopułek i nisko-sredniotonowych i słuchanie na tym jazzu czy klasyki w takim budżecie do totalna głupota...
                                Łaj? Jak dla mnie jazzik właśnie lepiej zabrzmi na dwóch drogach, a do klasyki można sobie zrobić korekcje z podbitymi średnimi i też będzie git

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  ale miales go czy tylko z parametrow patrzysz? bo basu to on mial wiecej niz AWX czy moja vifa a srednica... no fakt, nie sluchalem go bez zwrotnicy a ta byla nie w moim stylu
                                  Pewnie, że go miałem :) . Akurat moje zdanie jest takie, że od tej vify to chyba wszystko w tym rozmiarze ma więcej basu :P. Ale za to gra fajnie srednimi. Przynajmniej takie odniosłem wrażenia przy projektowaniu zwrotnicy dla funiaxa.

Słuchanie bez zwrotnicy to nie robota. Daje bardzo mylne wrażenia. Np aluminiowe głosniki wydają się być wręcz zachwycajace bo na skraju sieją spora ilością rezonansów które rozjaśniają brzmienie.

Skomentuj

Za ulamek zaproponowanej ceny mozna zrobic miodny zestawik do jazzu i klasyki.
                                    Przepis jest banalny:
                                    - na bas glosnik minimuim 25cm w obudowie zamknietej. Wybierajac cos z Vintage mozna kupic tanio. Z nowych trzeba przyszykowac minimum 300zl na sztuke.
                                    - srednica w w nieduzej odgrodzie, moze byc typowy midwoofer, lecz odpowiednia szerokopasmowka to bedzie poziom wyzej. Oczywiscie najlepiej Vintage ( dlaczego? bo tanio i zajebiscie dobrze ).
                                    - Na gore stozek papierowy Saba lub Isophon. Lepsze sa tylko porzadne wstegi.

To wszystko da sie spiac prosta zwrotnica 12/6/6

Skomentuj

Dopiero zauwazyłem, że piszesz też iż chciałbyś podpiąć to pod lampę. Z typowych 2 drożnych to moim zdaniem usher 8848p + 9950 mógłby się nieźle w takiej konfiguracji spisywać. Ze wzmacniaczem tranzystorowym 8848p daje czystą, klarowną ale nieco chłodną barwę. Po zapięciu lampowca, który zawsze ociepla i podbarwia powinno być super. Jak na zestaw 2 drozny efektwyność będzie naprawde dobra bo to najefektywniejszy z usherów 7 calowych jakie miałem. 8848p demonem basu nie jest ale w tym juz zostało ustalone, ze tego dużo nie potrzebujesz.

Skomentuj

totalna glupota jest pisanie czegos takiego
                                        jak juz pisalem na moich kolumnach klasyka i jazz brzmia najlepiej
                                        a przeciez to nie jest szerokopasmowka ;]

od tej vify to chyba wszystko w tym rozmiarze ma więcej basu :P. Ale za to gra fajnie srednimi. Przynajmniej takie odniosłem wrażenia przy projektowaniu zwrotnicy dla funiaxa.
                                        tak, srednica jest bardzo fajna
                                        a basu ma wystarczajaco duzo... do normalnego sluchania

Skomentuj

Czaruję...
                                        X