Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam, budowa nowego systemu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    totalna glupota jest pisanie czegos takiego
    jak juz pisalem na moich kolumnach klasyka i jazz brzmia najlepiej
    a przeciez to nie jest szerokopasmowka ;]
    Totalna głupota jest opowiadanie takic rzeczy jesli nie słuchało sie dobrze zaamplkowanej szerokopasmówki pod lampa

Skomentuj

Z calym szacunkiem i uwielbieniem moim dla szerokopasmowcow musze napisac, ze sam szerokopasmowiec do grania klasyki niebardzo da rade. Nie to sprektrum dzwieku. Musi byc uzupelniony od dolu jakas solidna, duza membrana. 3way to chyba najbardziej sensowna opcja jesli system ma byc najbardziej uniwersalny.

Skomentuj

Pogromca mitow Słuchaj jesli chodzi o muzyke organowa to jak wiesz organy graja od 18hz i raczej trudno nawet dobrym 3way wypelnic dziure tego niskiego pasma i najlepiej wtedy sprawuje sie mały subwoofer który pracuje w skrzyni zamknientej.
        I jak wiesz szerokopasmówka gra bardzo wyjatkowo szczególnie papierowa,i jesli autor chce kolumny"uniwersalne" to szerokopasmówki powinny odpasc z poczatku

Skomentuj

Ale tu nie chodzi tylko o organy. Wszelkie sekcje dete, tuby, fagoty czy perkusyjne kotly, ze nie wspomne o lewej rece fortepianu. Na szerokopasmowce to sobie mozesz posluchac kwartetow smyczkowych, ale nie pelnej orkiestry. Po prostu nie ma szans. Bywam na koncertach ( nieduzej orkiestry ) i dynamika dzwieku jest ogromna. Jak chcesz odegrac 22 calowy kociol z 5 calowej szerokopasmowki? Po prostu pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Skomentuj

Jak jesteś zainteresowany to mam do sprzedania parkę 8848p. Nówki sztuki, nie śmigane w dobrej cenie.

Skomentuj

Pogromca ma rację. Pisałem juź o tym wcześniej.

Skomentuj

Marios221 - skad ty sie urwales, wszystko wiesz najlepiej, wszystko slyszales i w ogole nie dopuszczasz mozliwosci, ze ktos inny moze miec racje.
                heh..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Jak chcesz odegrac 22 calowy kociol z 5 calowej szerokopasmowki? Po prostu pewnych rzeczy nie przeskoczysz.
                  8 nie 5 i nie mówie wcale zeby leciał i kupował B200 tylko wysokiej klasy szerokopasmówke moze to być nawet goodmans 12 cali...
                  Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                  Marios221 - skad ty sie urwales, wszystko wiesz najlepiej, wszystko slyszales i w ogole nie dopuszczasz mozliwosci, ze ktos inny moze miec racje.
                  heh..
                  A skad ty sie urwałeś żeby osadzać mnie co słyszałem a co nie? i nie "Wszystko wiesz najlepiej" tylko mam swoje zdanie przy którym bede stał i którego nie zmienie...
                  Najlepiej napiszcie mu "zrób FX-300" i daj sobie spokój!...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                    8 nie 5 i nie mówie wcale zeby leciał i kupował B200 tylko wysokiej klasy szerokopasmówke moze to być nawet goodmans 12 cali...
                    No tak ale mimo wszystko budowa szerokopasmówki jest podyktowana właśnie tym jakie ma pasmo odtwarzać, a kocioł to jest potężny impuls gdzie nawet typowe woofery muszą się srogo napocić aby wiernie oddać jego brzmienie.

Skomentuj

Lubie sluchac klasyki wlasnie z tego powodu, ze nagrania ( szczegolnie na dobrych winylach ) maja gigantyczna dynamike. Skala dzwieku od delikatniejszych dzwiekow, po potezne sekcje dete i kotly daje niezwykla uczte dla ucha. Nie wyobrazam sobie w jaki sposob cos takiego ma odegrac glosnik szerokopasmowy typu Visaton B200. Goodmansy moze i by daly rade, ale zakup tych glosnikow w dobrym stanie jest trudny i kosztowny. Mimo to, nawet Goodmans nie da pelnej skali dzwieku. Szerokopasmowka, ktora bedzie musiala zmierzyc sie z taka dynamika bedzie niestety zle odgrywac pasmo sredniotonowe. Jesli ktos nie wierzy jak bardzo wychyl glosnika szerokopasmowego jest w stanie zmienic dzwiek reszty pasma, to niech wezmie dowolny glosnik szerokopasmowy, zapusci generator i jakas niska czestotlwosc np. 30hz tak aby byl widoczny wyrazny ruch membrany. Teraz przy wlaczonym generatorze odpalcie muzyke. Szczegolnie np saksofon, klarnet, flet, moze byc rowniez wokal. To co sie dzieje z pasmem szerokopasmowym czasami jest trudne do wyobrazenia.
                      Szerokopasmowka jest fajne, nawet swietne, ale nie widze powodu, dla ktorego odpowiedni glosnik niskotonowy niemoglby wspomagac pracy szerokopasmowke. Odciazajac ja od niepotrzebnych wychylow membrany, co przelozy sie na jeszcze bardziej precyzyjne oddanie srednicy. Z tego samego powodu typowe zestawy dwudrozne z malymi wooferami sa niejako automatycznie skazane na gorsze pasmo sredniotonowe. Jesli ktos probowal zbudowac po typowym 2way, zestawe 2.5way na tych samych glosnikach to nie ma mozliwosci aby nie uslyszal roznicy na plus w pasmie sredniotonowym.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Totalna głupota jest opowiadanie takic rzeczy jesli nie słuchało sie dobrze zaamplkowanej szerokopasmówki pod lampa
                        napisze wprost
                        wkurza mnie twoje zachowanie ostatnimi czasy
                        w jednych tematach sie wymadrzasz jakbys wiedzial wszsytko o wszsytkim...
                        a jednoczesnie w innych tematach pokazujesz jak jeszcze malo wiesz i malo slyszales!
                        tak wiec przestan pisac takie glupoty bo tylko wprowadzasz w blad nowych userow...

no i wiem jak dobra szerokopasmowka zagra - tylko ze nadal 2 drogi na "klasycznych" glosnikach zagraja bardziej uniwersalnie

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                        heh..
                        widze ze nie tylko mnie wkurzasz...

A skad ty sie urwałeś żeby osadzać mnie co słyszałem a co nie?
                        kolejny dowod jak malo wiesz i jak krotko jestes w temacie...
                        miki mial "krotka" przerwe i nawet nie wiesz kim jest ;]
                        Last edited by Pawel S.; 22.12.2011, 22:10.

Skomentuj

Nie na temat...
                          napisze wprost
                          wkurza mnie twoje zachowanie ostatnimi czasy
                          Jakie moje zachowanie? Wkurza cie to ze mam swój gust i swoje zdanie na temat brzmienia??
                          I popatrz sie najpierw na siebie,użalasz sie tutaj ze coś ci sie nie podoba,Jak pochwale sie co słuchałem to odrazu wyjezdzasz z tekstem"bo uwierze"Gośćiu zachowujesz sie czasami jak cham i prostak nie umiesz być pomocny,I w ogóle nie dajesz przykładu innym urzydkownika tylko pokazujesz jak można kogoś ładnie obrazic bo stoi sie ranga nad nim...

w innych tematach pokazujesz jak jeszcze malo wiesz i malo slyszales!
                          W jakich tematach? Czego mało słyszałem? Powiedz mi jeszcze że jestem głuchy i głupi:cool:

widze ze nie tylko mnie wkurzasz...
                          Ciebie wkurza to że ktoś ma inne zdanie niż ty niedosyć ze nie potrafisz przyjmować krytyki to jeszcze obrażasz kogo popadnie...

miki mial "krotka" przerwe i nawet nie wiesz kim jest ;]
                          I powiedz mi szczerze co mnie to interesuje?
                          Mam inne zdanie niż ty i co spalisz mnie na stosie czy dasz zakaz pisania?

Patrzac teraz na rozwój tego forum mam wrażenie że do końca zycia bede widywać oklepane 3way na stx i ciagle rozmowy jaki to stx nie jest cudowny Biocanabis sie nie pomylił tutaj w niektorych tematach naprawde panuje sredniowiecze w dodatku pesudomoderatorzy nie szanuja czyjegoś zdania bo jest ono sprzeczne z ich zdaniem...
                          Last edited by Pawel S.; 22.12.2011, 22:10.

Skomentuj

Nieprawda bo prym wiodą jeszcze tutaj konstrukcje na Usherach, linie transmisyjne jako najlepsza aplikacja wydobywająca z głośników jak najniższe efektywne pasmo przenoszenia i raz na ruski rok konstrukcje binganta jako mistrza "stolarko-lakierki". A tak poza tym wiadomo ze to firum STXa. Z tym się zgadzam w całej rozciągłości. Z drugiej strony jak się AWXów posłucha to faktycznie ciężko jest proponowac cenową konkurencję grającą mniej ciekawie, gorzej po prostu a kosztującą zawsze kilka-kilkanaście złotych drożej.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              A tak poza tym wiadomo ze to firum STXa. Z tym się zgadzam w całej rozciągłości.
                              I co z tego, ja czasem polecam stx bo uważam że są dobre, często bezkonkurencyjne, nie ma chyba w tym nic złego.

Skomentuj

a jakis projekcik gotowy na 8845p + 9950? hm hm

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Jakie moje zachowanie?
                                  wlasnie takie jakie reprezentujesz w tym temacie

I popatrz sie najpierw na siebie,użalasz sie tutaj ze coś ci sie nie podoba,Jak pochwale sie co słuchałem to odrazu wyjezdzasz z tekstem"bo uwierze"Gośćiu zachowujesz sie czasami jak cham i prostak nie umiesz być pomocny,I w ogóle nie dajesz przykładu innym urzydkownika tylko pokazujesz jak można kogoś ładnie obrazic bo stoi sie ranga nad nim...
                                  tak, masz racje - wywyzszam sie nad innymi
                                  i dlatego masz bana na kilka dni

Ciebie wkurza to że ktoś ma inne zdanie niż ty niedosyć ze nie potrafisz przyjmować krytyki to jeszcze obrażasz kogo popadnie...
                                  oj tak, tu pokazujesz jak mnie znasz...
                                  Last edited by Pawel S.; 22.12.2011, 22:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez joony_b Zobacz posta
                                    a jakis projekcik gotowy na 8845p + 9950
                                    Niedługo pojawi się taka zwrotka mojego autorstwa na ściance pochylonej o 7 stopni i na prostej. Ta zwrotka, która jest na forum (6db/6db) jest kiepska, na ma duży dołek na średnicy.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

a projekt obudowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez joony_b Zobacz posta
                                        a projekt obudowy?
                                        Będzie projekt frontu jako monitor. Takie już mam zrobione obudowy. Pochylenie da się łatwo zneutralizować, dlatego będą dwa projekty zwrotnicy. Resztę obudowy (litraż, strojenie i jej wygląd) można sobie dobrać jak się chce, byle był zachowany projekt frontu.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

hm nie, to nie moze byc monitor

Skomentuj

Czaruję...
                                          X