Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam, budowa nowego systemu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez joony_b Zobacz posta
    dokladnie, chodzi mi o dobry, sprawdzony projekt, nietrudny w realizacji...
    Ale jaką lampę planujesz to nie napisałeś...

Ja bym polecił coś takiego:
    http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wiec moze na poczatek ushery, a potem kto wie...:) doprecyzujmy, prosty projekt na usherach poprosze

Skomentuj

No to tu przesadziłeś. Odrobina własnej inicjatywy. Google Twym przyjacielem jest.

Skomentuj

Usłyszałem już sporo pozytywnych opinii na tym forum o T9950-20 + 8948A. Jak bym miał robić kolejne 2 way, to pewnie bym wybrał właśnie te głośniki do nowego projektu. Kto wie może w przyszłości, ale najprawdopodobniej T9950-20 kupie je do HDS164, myślę że razem to będzie rewelacyjna konstrukcja w stosunku do ceny.

Skomentuj

ushery sa bardzo fajne, za 3k mozesz miec niezle 3way takie jak ja zrobilem jakis czas temu to byl projekt akkusa v3

off top:
            siema przemo-lukasz !:)

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
              albo trzeba poszukać i posłuchać konstrukcji z b200
              100zl wydane na paliwo wydaje sie bezpieczniejsze niz kupienie glosnika w ciemno - bo co jak sie nie spodoba?
              jak juz wspominalismy yoshi ma takie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                100zl wydane na paliwo wydaje sie bezpieczniejsze

Stary za 100zł to nigdzie nie dojedziesz , rząd juz o to zadbał :lol:

Powiem uczciwie, jakbym miał wybierać opcję do wzmacniacza lampowego przy założeniach jakie tu padły to bym wybrał albo 2 drożny zestaw na usherach , myslę że własnie szczególnie 8848p byłby najodpowiedniejszy bo to najbardziej pasujacy głosnik swoją konstrukcją (papierowa membrana, wyższy SPL od innych usherów) oraz brzmieniem, albo bym faktycznie wybrał b200 , bez żadnych wspomagaczy (wysokotonowek, 12 calowek na basie itp bo to jest zbedne). B200 ma kapitalną efektywność, ja u siebie ja podniosłem dodatkowym magnesem co zmniejszyło równiez Qts co pozwoliło na lepsza aplikację w bas reflex. Głośnik dysponuje świetnym brzmieniem, dobrym basem (porównywalnym z dobrymi 13'tkami, czyli bezproblemowe zejście do 50Hz) a góra pasma jest również nienajgorsza, chociaż kopułka to nie jest. Ale jak wsponiałem do tego głośnika czlowiek się szybko przyzwyczaja i nie odczuwa dysfkomfortu.

Zestaw 2 drożny ma kilka istotnych zalet, pokryje szersze pasmo, obudowa będzie dużo mniejsza niż w b200, lepsze ch-ki kierunkowe, może i nawet będzie trochę lepsze brzmienie. Chociaż oceniając szerokopasmowe głośniki trzeba zawsze brać pod uwagę tę małą poprawkę na to, że tego typu głośnik kupuje się właśnie w tym konkretnym celu- żeby miec szerokopasmowy z jego wadami i zaletami a nie po to że ma "mieć pod sobą" wszystkie inne konstrukcje bo nie ukrywajmy tak nigdy nie będzie. Krótko mówiąc jak się ma ochotę na szerokopasmówkę to chyba do wyboru sa tylko b200 i te sonido bo ładnie to grało na AS, wszelkie tańsze rozwiązania odpadają bo to będzie grać ułopmnie w porównianiu do visatona.

Zaletą szerokopasmówki jest to, ze konstrukcja na b200 jest relatywnie tania jak za jakość jaką oferuje. Za ok 1500zł można mieć gotowe kolumny bo w zasadzie to jest głosnik i obudowa, zwrotnica do tego zestwu nie kosztuje dużo, pewnie w 100 paru zł zmieścimy się z parką zwrotnic. Za niewielkie pieniądze można miec już sprzęt w zasadzie klasy hi end, tyle że szerokopasmowy .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Stary za 100zł to nigdzie nie dojedziesz , rząd juz o to zadbał
                  na gazie brata samochodem zrobilbym za ta kase ok 350-400km
                  w takim razie zeby dojechac do ciebie to trzebaby wydac ok 200zl + pare grosza na %

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

miki mial "krotka" przerwe i nawet nie wiesz kim jest ;]
                    Kim jest? Czy to jakas tajemnica?

Skomentuj

Lampa jaka planuje kupić to albo ktorys z yaqinów albo bewitch albo amplifon..
                      co do solo 100 to raczej odpada z prostego względu, nie zmieści mi się ta obudowa i juz.
                      Prosze o porade co do projektu nie z tego wzgledu ze jestem leniwy tylko ... szukam sprawdzonej konstrukcji...

Skomentuj

jesli chcesz cos naprawde grajacego przyjemnie bierz uschery, zloz zwrotke na przyzwoitych elementach i bedziesz zadowolony.

tomq88 to zadna tajemnica, jestem na tu od kilku lat, bylemjednym z moderow jednak oststnio zrobilem przerwe w zyciu tego forum. sporo znajdziesz tu moich postow i informacji na moj temat

Skomentuj

mIKI wszystko ok tylko potrzebuje dobrego schematu (poziom b. poczatkujacy)

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                            Kim jest? Czy to jakas tajemnica?
                            odpisalem ci juz dawno na PW - oproznij skrzynke to dojdzie

jest poprostu bardzo doswiadczonym konstruktorem ktory doskonale wie o czym pisze
                            w przeciwienstwie do mariosa ktory sie glupio wymadrza jakby duzo slyszal... a zaraz w drugim temacie pyta o podstawy

Skomentuj

UWAGI MODERATORA

Ten temat to nie jest miejsce na wylewanie swoich osobistych żali na moderatorów. Y.

Skomentuj

hm hm szukam jakiejś konstrukcji na USHER 8848p + 9950 i nic i nic:( gdzie tego szukac? dr google zawodzi, albo ja nie umiem:(

Skomentuj

Zamieszczone przez joony_b Zobacz posta
                                  hm hm szukam jakiejś konstrukcji na USHER 8848p + 9950 i nic i nic
                                  Gotowej konstrukcji możesz nie znaleźć. Jak pisałem wyżej mogę przeprowadzić symulacje takiej zwrotnicy i będzie jej schemat. Zwrotnica co prawda nie będzie odsłuchana bo głośników od dawna nie mam ale zaprojektowałem na nich zwrotnicę do układu 3 drożnego więc dobrze wiem jak poprowadzić ch-kę żeby było dobrze. Miałem taki monitor zaprojektować przy okazji robienia tego 3way ale zwyczajnie czasu nie starczyło a nie swoich głośników nie będę trzymał tygodniami .
                                  Pozostanie ci tylko kwestia opracowania obudowy ale to nie jest zbyt skomplikowane. Możesz wchłonąć tutorial od winISD i spróbować zaprojektować sobie do 8848p obudowę bas reflex. Jak będą problemu to koledzy z forum na pewno pomogą.

Skomentuj

hmm, w sumie chce jak najprostsza obudowe, w ladnym fornirze, najlepiej zeby br byl z przodu, bo glosniki beda stac blisko ściany, no nie pozostaje mi nic innego jak probowac:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Możesz wchłonąć tutorial od winISD i spróbować zaprojektować sobie do 8848p obudowę bas reflex. Jak będą problemu to koledzy z forum na pewno pomogą.
                                      A no pomogą :) Głośnik ma wysokie EBP, blisko 100 oraz średnie dobrocie więc będzie się dobrze czuł w dużym monitorze (w przeciwieństwie do np. 8835A który potrzebuje raczej kolumny wolnostojącej), można założyć 18-20 litrów strojone na +/- 45hz zależy czy skłaniamy się ku większej ilości basu czy zejściu. Zresztą z tego co kojarzę w fabrycznej konstrukcji ushera też aplikowany jest w monitor więc nie ma co wyważać otwartych drzwi :)

Skomentuj

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

hm basu ma być nie za duzo i nie za malo nie lubie sztucznego podbijania basu w muzyce, problemem jest moj pokoj ktory ma 30 - pare metrów (słucham po wąskiej ścianei), monitorów raczej nie chce,

Ściagnalem program ale nie ma w nim danych do ushera niestety..
                                          Laickie pytanie, a nawet dwa: strojenie bas reflexu to tylko długość rury? czy umieszczenie jej w obudowie tez, jak tak to jak wybrac najlepsze umiejscownienie rurki??, czy głośnik wysokotonowy musi miec oddzielna obudowe? czy obudowy musza się ze sobą komunikowac?, jak potem to wszystko wytłumic?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X