Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam, budowa nowego systemu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Niedługo pojawi się taka zwrotka mojego autorstwa na ściance pochylonej o 7 stopni i na prostej.
    Mam pomierzone głośniki robiąc projekt dla Larsa ale nie aplikowałem ich w 2way bo zwyczajnie nie miałem czasu. Jak będziesz coś już działał to daj znać to ci mogę podsełać mój projekt do przesłuchania. Co prawda projekt jeszcze nie jest zrobiony ale to nie problem, takie rzeczy załatwiam w 10min :).

Skomentuj

AKKUS 235A-30 - zestaw do montażu panowie a to?

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Mam pomierzone głośniki robiąc projekt dla Larsa ale nie aplikowałem ich w 2way bo zwyczajnie nie miałem czasu. Jak będziesz coś już działał to daj znać to ci mogę podsełać mój projekt do przesłuchania. Co prawda projekt jeszcze nie jest zrobiony ale to nie problem, takie rzeczy załatwiam w 10min .
        Jak napisałeś o Larsie to dopiero się skapnąłem, ze spojrzałem na zły głośnik...spojrzałem tylko na końcówkę "45" i myślałem, że chodzi o 8945. Ty Yoshi piszesz o 8848p, a kolega napisał o 8845p. Takiego głośnika nie znam, internet też nic o nim nie mówi. Ja będę robił zwrotkę do T9950 i 8945a.

---------- Post dodany o 09:11 ---------- Poprzedni post o 09:10 ----------

Zamieszczone przez joony_b Zobacz posta
        AKKUS 235A-30
        Co prawda to są 2,5 drogi, ale na niższych modelach - T9930 i 8935. Nie słyszałem tych tańszych.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

AKKUS 235A-30 - zestaw do montażu panowie a to?

Co prawda to są 2,5 drogi, ale na niższych modelach - T9930 i 8935. Nie słyszałem tych tańszych.
          No ale to jest zupełne zaprzeczenie wcześniej postawionej koncepcji , po pierwsze 2,5 drogi po drugie na głośnikach które z 7 calowych modeli ushera produkuja najwięcej basu :) . No a po trzecie można dorzucić, że z usherów model 8935a gra najslabszą średnicą, zamiast dwóch gorszych lepiej kupić 1 droższy model. Przy wzmacniaczu lampowym i tak czy będą 1 czy 2 głośniki nie zagrasz głośniej bo moc wzmacniacza będzie limitowac maksymalny SPL.

Ja będę robił zwrotkę do T9950 i 8945a.
          Akurat modelu 45a jeszcze nie miałem na warsztacie.

Do zestawu 8848p + 9950 mógłbym na podstawie pomiarów z kolumny Larsa stworzyć zestaw 2 drożny i kształtując mu podobną ch-kę zapewne uzyskać bardzo zbliżone brzmienie, więc nawet bez odsłuchów prawdopodobieństwo zrobienia dobrze grającego zestawu jest duże :).

Skomentuj

to uściślijmy, powiedzmy że poszukuje 3 drogi pod lampe, z gotowym projektem obudowy i zwrotnicy, czego szukać?

---------- Post dodany o 09:32 ---------- Poprzedni post o 09:23 ----------

aaa pogubiłem sie:(

Skomentuj

to uściślijmy, powiedzmy że poszukuje 3 drogi pod lampe
              i pogromca mial racje

ja bym szukal jeszcze czegos wysokosprawnego

Skomentuj

Nie ma to jak przejść od konstrukcji szerokopasmowej do 3 dróg przy niezmienionym budżecie . Myślę, że możnaby było złożyć coś na beymach, mają dobrą efektywność i nie są na tyle drogie zeby się nie zmieścić w założonej kwocie.

Skomentuj

to uściślijmy, powiedzmy że poszukuje 3 drogi pod lampe, z gotowym projektem obudowy i zwrotnicy, czego szukać?
                  Ja osobiście nie znam takiego dopracowanego projektu, nie licząc konstrukcji Troelsa które są "dość" drogie. Ale myślę że odpowiednie dwie drogi też mogą być ciekawe:

http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm

Skomentuj

To ja dorzucę swoje dwa grosze.
                    A może 2 drogi na szerokopasmowcu i zamiast kombinować z tubą i wyciąganiu dołu dołożyć do tego 12 calóweczkę?

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                      A może 2 drogi na szerokopasmowcu i zamiast kombinować z tubą i wyciąganiu dołu dołożyć do tego 12 calóweczkę?
                      koncepcja Sound Wave'a z imprezy po audioshow?
                      no dobra, ale ile kosztuje mala szerokopasmowka ktora ladnie gra i ciagnie wysoko?
                      najtansza jaka znam to F155
                      ale tam mi brakuje papierowej nalecialosci znanej z sonido

Skomentuj

Wbrew pozorom Sonido nie jest takie bardzo drogie. Parka 145 coś ok 1000zł i można je kupić u polskiego dystrybutora http://www.bodnaraudio.com/ (to właśnie oni byli na Audioshow).
                        Do tego 350-400zł/szt (żeby zostało na jakąś zwrotkę) za jakieś 12 cali to już naprawdę niezła kasa, zwłaszcza, że to nie musi być jakiś haj-end, ma nisko zagrać ze sporą sprawnością. Fikus w swoich odgrodach stosował Alphardy, z tym, że 15 lub 18 cali. Filtr co prawda tani nie będzie, bo niskie cięcie wymaga sporej cewki. Ale to może naprawdę niesamowicie zagrać i mieć sporą skuteczność.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Żaden problem, to samo co wyżej tyle że w monitorze:

http://www.troelsgravesen.dk/QUATTRO.htm

Skomentuj

Koncepcji Sound Wave'a nie znam. Musiałem przespać.
                            A to kołace się po mej głowie znacznie dłużej. Nawet z Łukaszem o tym rozmawialiśmy swojego czasu (fullrange + subbas i 8" + tweeter). Na koncie mam ARZ + 2xARN 226 z doklejanymi magnesami - taka wersja budżetowa (właśnie zakupiłem koledze do niego piecyk - oj będzie się działo)
                            A na AS 2010 było "cóś" takiego:

Visatonowskie projekty to: SOLITUDE i NoBox BB. W necie krążą projekty z Eminence Alpha 15A i visatonem fostexami.

Skomentuj

Pytanie czy autor watku ma ochotę na eksperymenty czy chce w miare prostą, dobrze grajacą konstrukcję, działająca od kopa bez zbędnych badań, eksperymentow, pomiarów itd.

Skomentuj

Aj tam. I z miłych rozważań nici.
                                Fakt. W ciemno można polecić ushery.
                                To się po prostu wielu osobom podoba.
                                Można pokombinować z TL.

Skomentuj

O to chodzi, można zrobić cuda na kiju, dla nas to nieproblem ale jest pytanie: czy proponowanie komuś na start tych cudów nie jest lekkim wpuszczaniem w maliny ? Tu raczej jest potrzebny sprawdzony gotowy projekt lub projekt opracowany przez forumowiczów ale prosty w realizacji. Np majac gotową zwrotnice do usherów czy moją czy Lusztiego, dorobienie obudowy i złożenie w całość nie jest wielka filozofią a konstrukcja na pewno zagra dobrze. Niebyłbym taki pewien czy to sie da powtórzyć z TL'ką, odgrodą czy jakąś konstrukcja na egzotycznych głośnikach których nikt nie miał, nikt nie wie jak zagrają itd.

Skomentuj

Parę TL'ek w swoim krótki konstruktorskim życiu zrobiłem i nigdy nie polecę tej obudowy początkującemu. Nawet jeśli jest idealnie opisany projekt, bo w TL kolosalne znaczenie ma wytłumienie a typów gąbek, watolin itp. jest od groma i powtórzenie oryginału wcale nie musi się udać. Odgrody może i są fajne, ale trzeba do tego mieć pomieszczenie. Jedna rzecz odnośnie projektu dla autora tematu: jeśli w przyszłości ma być lampa to jaka to lampa to będzie? Bo jeśli mówimy o czymś na diabełkach w PP co będzie miało jakieś 30W to można pokusić się o 3 drogi na zwykłych głośnikach. Ale jeśli mówimy o czymś rzędu 10-15W to raczej kolumny o dość sporej efektywności i to raczej max 2 drogi.
                                    Ushery są fajne, zestaw na 9950 i 8945a potrafi fajnie zagrać. Zresztą za 2000zł możliwości jest naprawdę wiele. 3-way też się znajdzie za taka kasę - projekt na Daytonach, może 3W Classic (nie wiem jak teraz ceny Seasów w Polinku). Można też próbować oversized 2-way, jest dobrze opracowany projekt na Audiohobby.

Skomentuj

dokladnie, chodzi mi o dobry, sprawdzony projekt, nietrudny w realizacji...

Skomentuj

Koncepcji Sound Wave'a nie znam. Musiałem przespać.
                                        lezales obok nas jak o tym rozmawialismy!

Skomentuj

Więc albo pozostają ushery (ale to na "słowo"), albo trzeba poszukać i posłuchać konstrukcji z b200 i wyobrazić sobie pozytywne aspekty zastosowanie "byczego" niskotonowca ekstremalnie nisko ciętego (jak na przykład w solitude). :flapper:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X