Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam, budowa nowego systemu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hm szukam wierności, naturalności w brzmieniu.. bez sztucznych podbić, a co powiesz o serii discovery scan speaka? jest troche tansza

Skomentuj

seria discovery zastapila glosniki marki vifa (teraz vifa robi za marke CA)
      tak wiec nie ruszalbym tych glosnikow - juz lepsze beda seasy

Skomentuj

yhymmm, w takim razie szukam dalej:) a jak ss to obudowa zamknieta czy br?

Skomentuj

To czy głośnik nada się do obudowy zamkniętej czy do BR zależy nie od marki głośnika, ale od tzw. EBP - jest to wspolczynnik okreslany an podstawie fs i qts. Upraszczajac glosniki z qts powyzej 0,45 szkoda pakowac do BR, bo basu bedize niewiele wiecej niz w zamknietej.

Co do projektu kolumn zacytuje wypowiedz przemo-lukasa z sasiedniego forum:

Zamieszczone przez przemo-lukas
          Ostatnio słuchałem Waveguide TMM i konstrukcja zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie. Lepsza wysoko-tonówka (świetne wokale żeńskie - Patricia Barber - Modern Cool) i "mięcho" przy stosunkowo wysoko strojonej obudowie. "Stopa" była niezwykle intrygująca (John McLaughlin - TO THE ONE i pierwsza płyta RATM). DAC i serwer był autorstwa kolegi, DVD Yamaha S1800, wzmacniacz Xindak 6950 (bez "v" na końcu oznaczenia).

Konstrukcja przed ostatecznym szlifem.

Z drugą wersją zwrotnicy zestaw ma uczciwe 90dB efektywności, impedancja maksymalnie podskakuje do 20ohm ( z tego co wiem wzmacniacze lampowe nie lubia znacznych pików impedancji), wszsytko jest udokumentowane, a mimo, ze to 2 way to nawet w 30m2 nie powinno zabraknac niskich tonow, bo siedza tam dwa 18 cm glosniki.

Ale nie twierdze ze to jest ideal dla Ciebie, sam wolalbym 3 way. Tylko dla osob stawiajacych pierwsze kroki w tejk materi jest problem, bo gotowych projektów 3 way w przystepnej cenie jest jak na lekarstwo. 3 way classic Troelsa (ktore zbiera rózne opinie, poczytaj opis gotowej konstrukcji Larsa u nas na forum) i enigmantyczne 3 way na daytonach, ktore gdzies tam na zagranicznych forach ma opracowana zwtotnice (ale z tego co pamietam to zestaw w calosci aluminiowy).
          Jak ktos ma system pomiarowy i robil juz jakies kolumny to moze sobie wybrac dowolne glosniki i klepac co chce, ale jak na poczatek to jest tylko duzy wybor 2 way.

Skomentuj

raczej na poczatek 2 drogi. Taki mam plan. Tylko teraz co wybrac.. Usher, Seas, SS. Jak ktores z tych trzech to ktora konstrukcje? Raczej za projektowanie obudowy narazie nie chce sie brac

Skomentuj

ja bym bral nadal ushery
              dlaczego?
              usher byl dlugo nazywany podroba SS
              woofery maja identyczne kosze i podobne membrany...
              ale brzmia podobno lepiej i kosztuja mniej

tak wiec za twoja kase ushery powinny brzmiec najlepiej

Skomentuj

hmm podeslijcie gotowy projekt.. plis..:)

Skomentuj

Czaruję...