hm szukam wierności, naturalności w brzmieniu.. bez sztucznych podbić, a co powiesz o serii discovery scan speaka? jest troche tansza
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Witam, budowa nowego systemu
Collapse
X
-
To czy głośnik nada się do obudowy zamkniętej czy do BR zależy nie od marki głośnika, ale od tzw. EBP - jest to wspolczynnik okreslany an podstawie fs i qts. Upraszczajac glosniki z qts powyzej 0,45 szkoda pakowac do BR, bo basu bedize niewiele wiecej niz w zamknietej.
Co do projektu kolumn zacytuje wypowiedz przemo-lukasa z sasiedniego forum:
Zamieszczone przez przemo-lukasOstatnio słuchałem Waveguide TMM i konstrukcja zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie. Lepsza wysoko-tonówka (świetne wokale żeńskie - Patricia Barber - Modern Cool) i "mięcho" przy stosunkowo wysoko strojonej obudowie. "Stopa" była niezwykle intrygująca (John McLaughlin - TO THE ONE i pierwsza płyta RATM). DAC i serwer był autorstwa kolegi, DVD Yamaha S1800, wzmacniacz Xindak 6950 (bez "v" na końcu oznaczenia).
Konstrukcja przed ostatecznym szlifem.
Z drugą wersją zwrotnicy zestaw ma uczciwe 90dB efektywności, impedancja maksymalnie podskakuje do 20ohm ( z tego co wiem wzmacniacze lampowe nie lubia znacznych pików impedancji), wszsytko jest udokumentowane, a mimo, ze to 2 way to nawet w 30m2 nie powinno zabraknac niskich tonow, bo siedza tam dwa 18 cm glosniki.
Ale nie twierdze ze to jest ideal dla Ciebie, sam wolalbym 3 way. Tylko dla osob stawiajacych pierwsze kroki w tejk materi jest problem, bo gotowych projektów 3 way w przystepnej cenie jest jak na lekarstwo. 3 way classic Troelsa (ktore zbiera rózne opinie, poczytaj opis gotowej konstrukcji Larsa u nas na forum) i enigmantyczne 3 way na daytonach, ktore gdzies tam na zagranicznych forach ma opracowana zwtotnice (ale z tego co pamietam to zestaw w calosci aluminiowy).
Jak ktos ma system pomiarowy i robil juz jakies kolumny to moze sobie wybrac dowolne glosniki i klepac co chce, ale jak na poczatek to jest tylko duzy wybor 2 way.
Skomentuj
Skomentuj