Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY - co dalej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY - co dalej ?

Witam

Mam pewien kłopot. Chodzi o to, że utknąłem z audio. 5 lat temu zbudowałem monitory na Teslach Arn150 i arv104. Całość pędziłem Technicsem Su-v570. Na tą chwilę mam te same monitory i Yamahę A-700.

Yamaha coś delikatnego wniosła w poprawę dźwięku, ale monitory nadal są tak smutne, że już nie chce mi się ich nawet włączać. Nudne jak flaki z olejem w dodatku nic sobą już nie reprezentują. Muzyka jaką słucham/słuchałem to Trance, dubstep, minimal, ambient, dark, czasem radiówki, blues itd.

Problem jest tego typu, że ja w ogóle nie jestem osłuchany, to Moje pierwsze monitory i utknąłem.

Mam trochę hajsu do zainwestowania. Chcę kupić coś pokroju : Audiotrak Prodigy, Maya, Emu 4040, HD2, Xonar DX.

Yamahę i marantz-a zostawię, tylko OPY zmienię. Pozostaje kwestia monitorów. I tu kompletny zieleniec. Chciałbym jakiś skok jakościowy, ale nie mam kompletnie z czym i gdzie porównać.

Usher 8935A + Usher 9930-20 ? Seasy ? Scan Speak ? Fountek ?

Liczę na Waszą wyrozumiałość. Jak wyżej wspomniałem, nie jestem osłuchany.

Jaki budżet ??? To jest podstawa do jakiejkolwiek rozmowy...

Skomentuj

I przede wszystkim pomieszczenie w jakim to będzie grało.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
        Yamaha coś delikatnego wniosła w poprawę dźwięku, ale monitory nadal są tak smutne, że już nie chce mi się ich nawet włączać.
        Wzmacniacze mają swój charakter i potrafią wiele dobrego wnieść. Ale mimo wszystko ostatnie słowo należy do kolumn. Słabe kolumny nie zagrają dobrze nawet z rewelacyjnym wzmacniaczem.

Skomentuj

Scany też sa nudne jak flaki z olejem za duzo wybaczaja i przez to sa nudne nie dodaja nic od siebie po prostu,A technicznie to bardzo za awansowane przetworniki.
          Dla mnie ciekawym zestawem byłoby połaczenie jakiegos aluminiowego seasa do wstegi funteka,jesli lubisz taka muzyke to głosnik superwysokotonowy byłby dobrym pomysłem.

Skomentuj

Budżet, myślę w granicach 1,5k - 2k.

Pokój to 6m2. Malusi

Skomentuj

Audiotrak Prodigy, Maya, Emu 4040, HD2, Xonar DX.
              Esi julia lub Echo miamidi.

Pozostaje kwestia monitorów. I tu kompletny zieleniec. Chciałbym jakiś skok jakościowy, ale nie mam kompletnie z czym i gdzie porównać.
              Szukalbym monitorow z 20cm basem. Bo z tego co widze po muzyce, az tak bardzo nie jest Ci potrzebna wybitna srednica, tylko dobra i poprawna. Za to solidny kopniak i bas z 20cm bedzie.

Skomentuj

Na 6m2 to kopniaka będzie miał, ale w sąsiednim pokoju. Nie wiem, ale wydaje mi się to nie do przeskoczenia. Może monitor z wysoką efektywnością? Obudowa zamknięta?
                Last edited by jarski; 31.01.2012, 08:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Esi julia
                  I to ma sens. Z tego co widzę to świetna karta. Nawet nie wiedziałem o jej istnieniu. A poleciłbyś coś ciekawego na USB do laptopa ?

Skupiliście się troszkę na bassie, który wg mnie powinien być ale nie odgrywa tu wg. mnie roli pierwszoplanowej. Skupiam się bardziej na jakimś ciekawym skoku jakościowym z tych tesli. Druga sprawa to taka, że 20cm to już za duże monitory dla mnie i mojego biurka.

Jak już wspomniałem, oczekiwałbym odczucia różnicy w samej reprodukcji dźwięku. To co teraz mam jest zwyczajnie, nudne, płaskie jak ściana, góra jest mało detaliczna, średnicy nie ma praktycznie w ogóle, nie wspominając już o niskich tonach.

Może coś na tych usherach ? lub fountekach ? FW168 i NeoCD3.0 ?

Możecie coś zaproponować. Czy to będzie dobry korzystny skok z tych TVM-ów ? Moglibyście coś zaproponować wstępnie ?
                  Last edited by Sunny; 31.01.2012, 12:20.

Skomentuj

Mialem Esi Julia, Emu 0404, teraz mam Echo miamidi.

A poleciłbyś coś ciekawego na USB do laptopa ?
                    To zalezy czy potrzebujesz karte do nagrywania czy sam DAC.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      To zalezy czy potrzebujesz karte do nagrywania czy sam DAC.
                      Nie tworzę, także chyba sam DAC :)

Skomentuj

USB to moze MAYA U5?

Skomentuj

W dubstepie i ambiencie potrzeba dobrej srednicy!
                          Dobrze poradziła by sobie jakas jedwabna kopułka,wstega do tego papierowy bas.
                          http://allegro.pl/atl-712-pro-kolumn...089858405.html
                          Do ponownego oklejenia i napewno byłbyś zadowolony:)

Skomentuj

Niestety pomieszczenie oraz umeblowanie nie pozwala mi na zastosowanie podłogówek. :/

Jedynie monitory.

Usher 8935A + Usher 9930-20
                            Fountek FW168 + NeoCD1.0
                            Seas CA18RLY + 22TAF/G

inne ?

Nie wiem kompletnie jak to wszystko gra. Nie mam nawet żadnego odniesienia do tego co mam teraz. Czy po zmianie nawet na coś powyżej, zrobię wielkie WOOOW ? To będzie aż tak drastyczna zmiana ?

Z początku złapałem zajafkę na DIY (2005r.) po drodze był sub na 22 SCX, i na tym się skończyło - bo złapałem bakcyla motoryzacyjnego i wszystek hajs szedł w auta Postanowiłem teraz wrócić do DIY, ale jak wspomniałem nie słyszałem nic z tego co ogólnie jest budowane (np. z listy powyżej) i nie mam kompletnie żadnego odniesienia. Kiedyś słyszałem tylko (jakoś 2003r) Audiowave 171 SE z tą przeźroczystą membraną chyba Seas WT-171. Jednak to był tak dawno temu....

Skomentuj

Czy po zmianie nawet na coś powyżej, zrobię wielkie WOOOW ? To będzie aż tak drastyczna zmiana ?
                              Zdecydowanie tak. To zupelnie inna klasa glosnikow, obojetnie jaki zestaw bys wybral.

Skomentuj

będzie miażdżąca różnica, o tym możesz być przekonany:-)

Skomentuj

Wstępnie zdecydowałem się na te Ushery (8935A + 9930-20)

Chyba, że jak już składa się na przetwornikach za 1k zł to może wybrać coś innego ?

Skomentuj

Drugie moje poważne kolumny były właśnie na ARN-150 i sc10n Visatona,byłem z nich bardzo zadowolony jak na monitory BR 9L,było to w roku 2006 :) Od tamtego czasu słyszałem wiele konstrukcji i sam zrobiłem kilka... Zatrzymałem się w tej chwili właśnie na tych Usherach i przyznam szczerze że nie wiem na co je wymienić w przyszłości gdyż słyszałem zaledwie kilka konstrukcji lepszych od nich :) Więc daj wiarę że różnica pomiędzy tymi głośnikami jest duża,wręcz nie ma co porównywać,gdy się słucha tych Usherów to się nie chce wyłączać sprzętu

Ushery i Founteki są na tym samym poziomie jakościowym,jedynie charakter gry mają inny,Ushery grają łagodnie,miękko i spokojnie z lekko oddalaną średnicą,Founteki zaś odwrotnie. Przeczytaj te tematy: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...ER-Lauro-Preto http://diyaudio.pl/showthread.php/19...ory-Fountek-F1 bezpośrednie porównanie więc rzetelna recenzja,można zaufać. Scany są drogie,słyszałem Oberony II,bardzo ładnie grające kolumny,bardzo naturalne nic nie dodające od siebie,koszt głośników to coś lekko powyżej 3.000zł... no troszkę drogo,długo bym się zastanawiał czy je kupić gdyż różnica w porównaniu z Usherami jest niewielka,a przynajmniej nie taka żeby wydać na nie 3x więcej... za to różnica pomiędzy TVM a Usherami jest masakryczna,na + dla Usherów :)

Skomentuj

Odgrzewam kotleta, jako że chciałbym kontynuować mój temat.

Chcę się rozwijać z audio (wiadomo jak każdy ) i mam problem co dalej działać.

Obecnie jest to :

Wzmacniacz : Yamaha a-700
                                      Podłogówki br : Usher 8935a i 9930-20
                                      Dac : AD1852 / OPA2604
                                      Muzyka : Trance, dubstep, minimal, ambient, dark, blues

Pomieszczenie bez zmian : 6m2 :/

Odnoszę dziwne wrażenie, że te podłogówki trochę się męczą w tym pomieszczeniu (chyba nawet dudnią) a jednocześnie nie potrzebnie zabierają, aż tyle miejsca. Chciałbym się Was doradzić czy warto zbudować coś innego (np. mniejsze lepsze monitory) od tego co mam obecnie ? Czegoś mi brakuje w ich graniu. Nie wiem, lepszej barwy, głębi, średnicy ?

Może monitorki ? :

Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146
                                      Wavecor TW030 WA10 + Aurum Cantus AC130 Mk2
                                      NeoCD3.0 + ??????????
                                      Swansy ?

Kurde nie wiem, nie mam koncepcji w ogóle na rozwój. Nie było do tej pory okazji słuchania czegoś lepszego :/ Doradzicie ?

Skomentuj

Chcę się rozwijać z audio (wiadomo jak każdy ) i mam problem co dalej działać.
                                        A może lepiej spróbuj poprawić akustykę pomieszczenia , a dopiero później zastanów się nad zmianą kolumn ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X