Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Faza w projektowaniu zwrotnic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy zwrotnica w której faza na jednym z głośników jest odwrócona musi być skopana, czy mogło tak wyjść przy 2x 3rz?

Oczywiście mam też zaprojektowany 2rz z normalną polaryzacją, ale na razie to czekam na części i zanim porównam chciałbym wiedzieć czego się spodziewać.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
      Czy zwrotnica w której faza na jednym z głośników jest odwrócona musi być skopana, czy mogło tak wyjść przy 2x 3rz?

Oczywiście mam też zaprojektowany 2rz z normalną polaryzacją, ale na razie to czekam na części i zanim porównam chciałbym wiedzieć czego się spodziewać.
      Mogło. Często tak jest. Na głównej jest artykuł co Yoshi pisał dowiesz czemu się tak dzieje.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Cos nie tak z tymi fazami. Pomiar w przeciwfazie w miejscu dolka powinien byc nizej od pomiaru w fazie. U Ciebie widac widoczne interferencje fazowe.

Skomentuj

symulując zwrotnice trzymaj się standardowych wartości elementów - jak ty później kupisz 14uF, 4uF, ,194mH, nawet zamiast 0,58 daj 0,56mH. Jeszcze nie miałem przypadku aby nie dało się ogarnąć projektu na dostępnych wartościach elementów.
          Pokaz zbocza głośników po filtracji - to Nam więcej powie co jest nie tak z interferencją zarówno pod jak i nad podziałem. ... na MFC daj 1 lub 2 rząd z pułapkami

Skomentuj

Już wyjaśniam o co chodzi z elementami, cewki pomierzyłem spod kompa (łącznie z rezystancjami), a kondensatory są łączone na zasadzie 3x4.7uF=14.1uF, wbrew pozorom czasem taniej wychodzi łączenie mniejszych kondensatorów.

Ok, tu wklejam z dorzuconymi zboczami po filtracji.

Skomentuj

Jeff Bagby pokazal nowe arkusze kalkulacyjne do projektowania zwrotnic.

http://audio.claub.net/software/jbab...Qh6T9PAvZhBVHw

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                Już wyjaśniam o co chodzi z elementami, cewki pomierzyłem spod kompa (łącznie z rezystancjami), a kondensatory są łączone na zasadzie 3x4.7uF=14.1uF, wbrew pozorom czasem taniej wychodzi łączenie mniejszych kondensatorów.

Ok, tu wklejam z dorzuconymi zboczami po filtracji.

Ff 2 3 i

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                X