Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uzyskanie niskiego basu w małym pokoju ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tyle to przetwarzaja dobre kolumny ze spadkiem 3-6dB

Jaką masz reszte sprzętu w domu?
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Route66 Zobacz posta
      Muzyka tiesto schodzi często nawet poniżej 35hz
      35 to raczej wysoki bas a nie niskie pomrukiwanie:)
      Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
      To niskiego basu tutaj nie potrzeba, a moc nie jest wyznacznikiem głośności.

@Marios 25Hz to jakies podrasowane basstesty
      Moc napewno nie ma nic do gadania jesli chodzi o duza głosność.
      A 25hz oraz wiele hz niżej znajduje sie w bardzo wielu kawałkach od rapu na popie i pochodnych ambienta konczac.

Skomentuj

No właśnie chcę zbudować sprzęt dwie kolumny truj drożne albo dwu i sub jakiś. Ja nie mam się czym chwalić mam 4 x altus 110 a jak wiadomo to nie umie grać.

Skomentuj

Umie umie ale tylko w metalu i po modyfikacjach.
          Zbuduj najpierw jakieś monitory na 7calowcu dobrej kopułce wstaw to w oz a suba zrob w br strojonym na 20hz z wzmakiem przynajmniej 250Wat.

Skomentuj

No to chodzi mi by uzyskać w pokoju ale całym pokoju a nie w kątach albo jak się leży, dość głośny bas już od około 25/30hz

Skomentuj

Niski bas uzyskasz w sweet spocie basowym twojego pokoju w całym pokoju go nie bedzie za mały metraż

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                Umie umie ale tylko w metalu i po modyfikacjach.
                Zbuduj najpierw jakieś monitory na 7calowcu dobrej kopułce wstaw to w oz a suba zrob w br strojonym na 20hz z wzmakiem przynajmniej 250Wat.

Co to znaczy wstaw to w oz ?

Skomentuj

O tym właśnie mówiłem, podrasowane bass testy, głównie to rap amerykański bo w polskim nie.
                  naturalnie takie czestotliwosci rzadko wystepuja.

@Route kup dobre kolumny a nie będziesz chciał subwoofera :) Altusy to buczypudla na Twoje szczescie wciaz sporo warte, wiec sprzedaj to szybko.

Skomentuj

No właśnie o to chodzi by jak się siedzi na środku pokoju by był ten bas

---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post o 23:20 ----------

Ale te moje altusy są jakieś inne od tych co widzę na allegro.

Skomentuj

Zamieszczone przez Route66 Zobacz posta
                      Co to znaczy wstaw to w oz ?
                      Obudowa zamknieta

A jesli chodzi o bas w calym pokoju to nie ma tak kolorow, akustyka to ciezki temat, sprzet i miejsce odsluchowe ustawia sie tak aby miec jak najlepsze warunki odsluchowe w tym jednym konkretnym miejscu.

Skomentuj

Oj to widzę że ciężko będzie mi uzyskać taki dźwięk jak bym chciał:)

Skomentuj

O tym właśnie mówiłem, podrasowane bass testy, głównie to rap amerykański bo w polskim nie.
                          naturalnie takie czestotliwosci rzadko wystepuja.
                          Nie bede gołosłowny
                          W muzyce filmowej również tego sporo:).
                          Jesli chodzi o oz to raczej jesli stawiasz na dynamike nawet wysokiej klasy głosniki maja problemy z niskimi czestotliwosciami w oz.

Skomentuj

Może inaczej chciałbym zbudować sobie w miarę dobry sprzęcik do takiego pokoju. I by ten sprzęt umiał zagrać w miarę głośno i by był tam ten bas. Bo z altusów nic go nie ma.

Skomentuj

Więc zacznij od monitorów 2 way pokroju MX-140, może coś z używek jak Arcus TS XXX, coś ze starszych konstrukcji Heco, Summit i dobry japoński wzmacniacz.

Skomentuj

uher ua-140 taki wzmacniacz mam starczył by ?

---------- Post dodany o 23:45 ---------- Poprzedni post o 23:43 ----------

A takie małe monitorki jak mx-140 zagrają lepiej od altusów ?

Skomentuj

Napewno zagraja lepiej to całkiem inna klasa:)

Skomentuj

Niski bas to pojęcie względne, zależy co kolega oczekuje, mnie zadowalają monitory z 2x 17cm w pokoju 15m2 jak bym dostawił tutaj 10 czy 12 cali to bym zagłuszył całą średnice i wysokie pasmo. Juz przy tych kolumnach polowa przedmiotów wpada w rezonans powodujac nieprzyjemne doznania.
                                    Niski bas to częstotliwości pomiędzy 20 a 30Hz. To nie jest pojęcie względne i jak najbardziej da się przedstawić w liczbach podanych wcześniej.

Skomentuj

A jeśli chciał bym już kupić gotowe kolumny to z jakiej firmy byście mi proponowali zakupić?
                                      speak,beyma,Alpine, JBL, Pioneer, STX, Tesla, Tonsil, Magnat, Sony, YAMAHA

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 10:03 ----------

Takie zestawy były by dobre ? :
                                      Magnat:
                                      http://allegro.pl/potezny-subwoofer-...152690781.html +
                                      http://allegro.pl/magnat-supreme-200...154811386.html

STX:
                                      ( http://www.stx.pl/fx-300.html lub http://www.stx.pl/stx-f-360-n-kolor-redwood.html ) +
                                      http://www.stx.pl/stx-s-250-n-kolor-wenge.html

Jak myślicie który zestaw by się lepiej spisywał?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        Niski bas to częstotliwości pomiędzy 20 a 30Hz. To nie jest pojęcie względne i jak najbardziej da się przedstawić w liczbach podanych wcześniej.
                                        Nie zrozumieliśmy się, każdy odbiera to indywidualnie tak samo jak głosnośc, ilośc basu, kick i cala masa innych aspektów

jednego zadowolą kolumny 86db i 15 wzmacniacz a drugi musi miec w pokoju estrade 95dB+ i końcówke mocy.

---------- Post dodany o 12:19 ---------- Poprzedni post o 12:07 ----------

FX300 w 12m2 jakoś sobie nie wyobrażam, to sporawe kolumny, wciśnięte miedzy meble nie zagrają dobrze, podałem Ci marki jakich kolumn szukać.

http://allegro.pl/arcus-tm35-2-drozn...174766037.html
                                        http://allegro.pl/summit-primus-alni...178354561.html
                                        Warte uwagi również są Summit Softline hs700 czasem dostępne za ok 400zł
                                        http://allegro.pl/heco-interior-330-...176172122.html

Skomentuj

A te kolumny co podałeś w małym pokoju narobią hałasu ? To znaczy chodzi głównie by było więcej średnicy i basu niż z altusów. ( porównuje do nich bo tylko takie posiadam)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X