To niskiego basu tutaj nie potrzeba, a moc nie jest wyznacznikiem głośności.
@Marios 25Hz to jakies podrasowane basstesty
Moc napewno nie ma nic do gadania jesli chodzi o duza głosność.
A 25hz oraz wiele hz niżej znajduje sie w bardzo wielu kawałkach od rapu na popie i pochodnych ambienta konczac.
No właśnie chcę zbudować sprzęt dwie kolumny truj drożne albo dwu i sub jakiś. Ja nie mam się czym chwalić mam 4 x altus 110 a jak wiadomo to nie umie grać.
Umie umie ale tylko w metalu i po modyfikacjach.
Zbuduj najpierw jakieś monitory na 7calowcu dobrej kopułce wstaw to w oz a suba zrob w br strojonym na 20hz z wzmakiem przynajmniej 250Wat.
Umie umie ale tylko w metalu i po modyfikacjach.
Zbuduj najpierw jakieś monitory na 7calowcu dobrej kopułce wstaw to w oz a suba zrob w br strojonym na 20hz z wzmakiem przynajmniej 250Wat.
A jesli chodzi o bas w calym pokoju to nie ma tak kolorow, akustyka to ciezki temat, sprzet i miejsce odsluchowe ustawia sie tak aby miec jak najlepsze warunki odsluchowe w tym jednym konkretnym miejscu.
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
O tym właśnie mówiłem, podrasowane bass testy, głównie to rap amerykański bo w polskim nie.
naturalnie takie czestotliwosci rzadko wystepuja.
Nie bede gołosłowny
W muzyce filmowej również tego sporo:).
Jesli chodzi o oz to raczej jesli stawiasz na dynamike nawet wysokiej klasy głosniki maja problemy z niskimi czestotliwosciami w oz.
Może inaczej chciałbym zbudować sobie w miarę dobry sprzęcik do takiego pokoju. I by ten sprzęt umiał zagrać w miarę głośno i by był tam ten bas. Bo z altusów nic go nie ma.
Więc zacznij od monitorów 2 way pokroju MX-140, może coś z używek jak Arcus TS XXX, coś ze starszych konstrukcji Heco, Summit i dobry japoński wzmacniacz.
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Niski bas to pojęcie względne, zależy co kolega oczekuje, mnie zadowalają monitory z 2x 17cm w pokoju 15m2 jak bym dostawił tutaj 10 czy 12 cali to bym zagłuszył całą średnice i wysokie pasmo. Juz przy tych kolumnach polowa przedmiotów wpada w rezonans powodujac nieprzyjemne doznania.
Niski bas to częstotliwości pomiędzy 20 a 30Hz. To nie jest pojęcie względne i jak najbardziej da się przedstawić w liczbach podanych wcześniej.
A jeśli chciał bym już kupić gotowe kolumny to z jakiej firmy byście mi proponowali zakupić?
speak,beyma,Alpine, JBL, Pioneer, STX, Tesla, Tonsil, Magnat, Sony, YAMAHA
---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 10:03 ----------
A te kolumny co podałeś w małym pokoju narobią hałasu ? To znaczy chodzi głównie by było więcej średnicy i basu niż z altusów. ( porównuje do nich bo tylko takie posiadam)
Skomentuj