Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn estradowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez poczatkujacy650 Zobacz posta
    a chciałbym zasotosowac zamiest rurek bas refleks samemu zrobić trójkątne bas refleksy z płyt jak to obliczyc ?
    A zatniesz płyty na 45 stopni?
    Jeśli tak to wzór na pole powierzchni trójką i koła powinieneś znać. Jak już sobie wyliczysz jaki ma być zwykły (rurkowy) BR, to liczysz pole powierzchni jego wlotu, i później patrzysz dla jakich przyprostokątnych (zakładam, ze chcesz BR w narożnikach zrobić) wyjdzie Ci taka sama powierzchnia.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      A zatniesz płyty na 45 stopni?
      Jeśli tak to wzór na pole powierzchni trójką i koła powinieneś znać. Jak już sobie wyliczysz jaki ma być zwykły (rurkowy) BR, to liczysz pole powierzchni jego wlotu, i później patrzysz dla jakich przyprostokątnych (zakładam, ze chcesz BR w narożnikach zrobić) wyjdzie Ci taka sama powierzchnia.
      No tak w narożnikach. A ja myślałem by objętość policzyc :P dzieki za pomoc. a płytę czy zetne na 45 stopni to się okaże[COLOR="#696969"]

---------- Post dodany 15.05.2013 o 13:51 ---------- Poprzedni post 14.05.2013 o 22:18 ----------

---------- Post dodany 16.05.2013 o 18:51 ---------- Poprzedni post 15.05.2013 o 13:51 ----------

Czy takie Pa-700 zagrają basem w małym pokoju jakies 13m2 ?

Skomentuj

Czy takie Pa-700 zagrają basem w małym pokoju jakies 13m2 ?
        Żarty sobie robisz? :)
        Zagrają, ale nie spodziewaj się zejścia jak z normalnego suba.

Skomentuj

Chociaż strojenie w 40hz daje możliwość aktywnej korekcji. Przy takiej powierzchni membran można sporo podkręcić bez obawy o uszkodzenie głośników.

Skomentuj

Bo robię je konkretnie do imprez na dworze. Ale beda staly u mnie w pokoju i tam też muzyki będe słuchał to tak pytam. Bo myślałem by kupic cos do pokoju. Ale jak twierdzicie że zagra to ok pare zł w potrwelu zostanie wiecej.

Skomentuj

Witam zostałem posiadaczek kolumn altus 110 baz głośników. Zaciekawiłem sie nimi bo sąsiad dawał za darmo i skrzynki są w idealnym stanie. Przerabiałem już altusy w swoim życiu i wiem że za dobrze to nie gra za dużo wysokich za malo basu i średnicy. I tak się zastanawiam czy można by w te pudła włożyć głośniki firmy stx (bardzo mi zaimponowała ostatniego czasu). A jesli mozna coś zrobić z nimi to co i jakie glośniki użyć ma ktoś jakiś pomysł?

Skomentuj

A kominek masz?

Skomentuj

Budy mają 50 litrów chyba są jakieś głośniki które by pracowały w 50 litrach.

Skomentuj

Daj nowy front i zrób z nich suby, a na nie postaw lepszej klasy monitory.

Skomentuj

a ja pomyślałem by wstawić te basy http://www.stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html i dobrać jakieś srednie i wysokie do tego.

---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post o 21:51 ----------

a nie da sie frontu dorobić bo bym musiał ciąć fornir na nich czy tam okleine i boje sie ze bym to spaprał.

Skomentuj

a ja pomyślałem by wstawić te basy http://www.stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html i dobrać jakieś srednie i wysokie do tego.
                        A zaprojektujesz zwrotnicę do wybranych głośników?

Skomentuj

To znaczy bym musial znaleść kogos kto umie obliczyc .. Bo pomiary zrobić mogę bo mam dostęp do sprzetu i kolesia który by mi to po mierzył tylko musiał bym mu dac jakąś podkładk czyli obliczenia bo mowi że całości nie chce mu sie robic.

Skomentuj

pomiary zrobić mogę bo mam dostęp do sprzetu i kolesia który by mi to po mierzył tylko musiał bym mu dac jakąś podkładk czyli obliczenia bo mowi że całości nie chce mu sie robic.
                            Że co? obliczenia?
                            Obliczenia czego?
                            Całości nie chce mu się robić?
                            Więc zrobi połowę? połowę czego? zwrotnicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Że co? obliczenia?
                              Obliczenia czego?
                              Całości nie chce mu się robić?
                              Więc zrobi połowę? połowę czego? zwrotnicy?
                              (zwrotnicy) a z kąd mam to wiedzieć ? tak mi kolo powiedzał. że chce obliczenia zwrotnicy do danych głosnikow.

Skomentuj

Dziwię się, że temat się kręci, bo nie ujmując nikomu, na prawdę zaniża poziom... Takie podstawy powinny być rozwiane po przeczytaniu kilku artykułów na stronie głównej...
                                No ale ostatnia szansa... :)
                                Weź pomiary głośników i wrzuć je tu w wątek, zobaczymy czy nadają się one w ogóle do tego aby sklepać jakąkolwiek zwrotnicę.

Skomentuj

Dobra ja tego kolesia co miał mi porobic te pomiary to nie rozumiam. Budy sprzedam i już chyba najlepsze rozwiazanie.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X