Ładny połysk. Czemu takie głębokie, BR się nie mieścił? W jakiej objętości pracuje Wavecor?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rewitalizacja kolumn infinity reference81
Collapse
X
-
poprostu takie chcialem.
---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post o 08:17 ----------
Zrobiłem pierwszy prototyp rozmieszczenia elementów na zwrotnicy. Do niektórych przejść użyje drutu miedzianego, może srebrnego. Ostatecznie może dam większe deseczki.
Mam jeszcze jedno pytanie czy kable z terminali i do głośników lutować bezpośrednio, czy użyć jakiś skrecanych terminali.
Skomentuj
-
Zobacz jak jest zrobiona zwrotka tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
Tam jest jeden wspólny punkt gdzie łączy się minus ze wzmaka oraz minus midwoofera i plus tweetera (bo ma odwróconą fazę, tak samo jak u Ciebie).Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Generalnie do przodu. Mam trochę zamieszanie po wakacjach, ale wczoraj zrobiłem wklejki do zredukowania objętości, zainstalowałem bas-reflex puscilem kable i zrobilem wytlumienie. Jak dobrze pójdzie to do końca tygodnia to zagra. Muszę jeszcze przerobić zwrotnice bo się nie zmieszczą przez otwory.
Skomentuj
-
Witam wszystkich po przerwie prawie miesięcznej.
Więc kolumny grają, dobrze grają. Myślę że lepiej od Monitor Audio BX5, Niskie tony schodzą niżej ale są bardziej punktowe, tzn. w BX5 bas był taki trochę rozlazły i miał tendencje do przesterowania.
Wokale są wierniej odtwarzane, prawie jak na żywo. Wysokie podobnie jak w BX5 nie są natarczywe i nie męczą grają czysto i ładnie, mam wrażenie że przekazują więcej szczegółów.
Co do stereofonii to dopiero teraz zauważyłem jak wiele zależy od nagrania, po prostu mam płyty które grają i takie na których ma się wrażenie, że scena rozchodzi się trochę poza bazę. Ale to naprawdę wiele zależy od jakości nagrania.
Ogólnie jestem zadowolony i kolumny zajęły miejsce MA BX5 w salonie i myślę że szybko go nie oddadzą.
Pozostał pewien niedosyt i złapałem bakcyla DIY. Powoli zaczynam myśleć o większym projekcie, coś na wzór MA RX8 czyli trzy drogi z czterema głośnikami, ale to będzie projekt raczej długo terminowy.
Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego wzmacniacza. Jest nim Marantz SR7007, podobno przyzwoity wzmacniacz K D, który sprawdza się w stereo, przy obciążeniu na dwa kanały ma dawać 125W przy 8 omach na kanał. Jestem zadowolony ale mam okazję kupić Marantz PM8003 i ewentualnie zastosować go jako końcówkę ale on ma tylko 2x70W 8 om. Czy taka zmiana ma jakiś sens, czy lepiej spróbować z jakąś inną końcówką np. ROTEL lub NAD, które to dadzą inny rodzaj brzmienia. Ewentualnie zrobić jakąś końcówkę DIY, uni lub jakiś klon?!
Czy dać sobie spokój?
Skomentuj
Skomentuj