Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rewitalizacja kolumn infinity reference81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładny połysk. Czemu takie głębokie, BR się nie mieścił? W jakiej objętości pracuje Wavecor?

Skomentuj

poprostu takie chcialem.

---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post o 08:17 ----------

Zrobiłem pierwszy prototyp rozmieszczenia elementów na zwrotnicy. Do niektórych przejść użyje drutu miedzianego, może srebrnego. Ostatecznie może dam większe deseczki.
      Mam jeszcze jedno pytanie czy kable z terminali i do głośników lutować bezpośrednio, czy użyć jakiś skrecanych terminali.

Skomentuj

Ułóż tak elementy żeby nie trzeba było sztukować połączeń.
        Kable podłącz bezpośrednio.
        Cewkę od wysokiego daj pionowo.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wskazówka
          jak kopiujesz zdjecie z forumowego uploadera to nie musisz tego wklejac poprzez ikonke "insert image" - w kodzie jest juz [img]

Skomentuj

Drut chciałem użyć do przejścia z masą z jednej strony deski na drugą aby kable się nie plątały i by było estetycznie.
            tak jak teraz jest zdjęcia to na dole na środku jest wejście a na górze na środku wyjście (-) a na górze po bokach wyjście (+)

Skomentuj

Zobacz jak jest zrobiona zwrotka tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
              Tam jest jeden wspólny punkt gdzie łączy się minus ze wzmaka oraz minus midwoofera i plus tweetera (bo ma odwróconą fazę, tak samo jak u Ciebie).
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli muszę zmienić koncepcję zwrotki bo ja zrobiłem normalnie

Skomentuj

Przecież to tylko kwestia podłączenia kabli od głośnika wysokotonowego. Nic więcej :)

Skomentuj

teoretycznie tak.:???:

Skomentuj

Praktycznie też!!!

Skomentuj

Zmodyfikowałem zwrotkę wg. zaleceń ale jutro zrobię większe sklejki.

Skomentuj

Co to za fornir ?

Skomentuj

dokładnie jest to laminat czarny połysk, występuje w formatach 1300x2800mm np firmy EGGER ST22

Skomentuj

Z ciekawości bo myślałem o tym samym. Ile kosztował Cię kompletny taki laminat na obie kolumny ?

Skomentuj

Jak pisałem wcześniej miałem go gratis. Ale znalazlem gdzieś za około 150 zł za arkusz 1300x2800mm

Zwrotnice gotowe.

Skomentuj

Jak tam postępy?

Skomentuj

Generalnie do przodu. Mam trochę zamieszanie po wakacjach, ale wczoraj zrobiłem wklejki do zredukowania objętości, zainstalowałem bas-reflex puscilem kable i zrobilem wytlumienie. Jak dobrze pójdzie to do końca tygodnia to zagra. Muszę jeszcze przerobić zwrotnice bo się nie zmieszczą przez otwory.

Skomentuj

Czy ktoś jest zainteresowany kolumnami z pierwszego postu czyli infinity Reference

Skomentuj

Witam wszystkich po przerwie prawie miesięcznej.
                                        Więc kolumny grają, dobrze grają. Myślę że lepiej od Monitor Audio BX5, Niskie tony schodzą niżej ale są bardziej punktowe, tzn. w BX5 bas był taki trochę rozlazły i miał tendencje do przesterowania.
                                        Wokale są wierniej odtwarzane, prawie jak na żywo. Wysokie podobnie jak w BX5 nie są natarczywe i nie męczą grają czysto i ładnie, mam wrażenie że przekazują więcej szczegółów.
                                        Co do stereofonii to dopiero teraz zauważyłem jak wiele zależy od nagrania, po prostu mam płyty które grają i takie na których ma się wrażenie, że scena rozchodzi się trochę poza bazę. Ale to naprawdę wiele zależy od jakości nagrania.
                                        Ogólnie jestem zadowolony i kolumny zajęły miejsce MA BX5 w salonie i myślę że szybko go nie oddadzą.
                                        Pozostał pewien niedosyt i złapałem bakcyla DIY. Powoli zaczynam myśleć o większym projekcie, coś na wzór MA RX8 czyli trzy drogi z czterema głośnikami, ale to będzie projekt raczej długo terminowy.

Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego wzmacniacza. Jest nim Marantz SR7007, podobno przyzwoity wzmacniacz K D, który sprawdza się w stereo, przy obciążeniu na dwa kanały ma dawać 125W przy 8 omach na kanał. Jestem zadowolony ale mam okazję kupić Marantz PM8003 i ewentualnie zastosować go jako końcówkę ale on ma tylko 2x70W 8 om. Czy taka zmiana ma jakiś sens, czy lepiej spróbować z jakąś inną końcówką np. ROTEL lub NAD, które to dadzą inny rodzaj brzmienia. Ewentualnie zrobić jakąś końcówkę DIY, uni lub jakiś klon?!
                                        Czy dać sobie spokój?

Skomentuj

Teraz to one wygladaj tak jak trzeba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X