Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2way ScanSpeak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta
    nie powinno być problemu zgrać z
    już lepiej z tym jak cena nie będzie dużym problemem :
    http://www.seas.no/index.php?option=...d=65&Itemid=89

do tej 20 by pasowała nawet 12cm illuminator chociaż wizualnie nie będzie to już takie spójne .

---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post o 10:50 ----------

pomiedzy tym co na stronie a stanem faktycznym)?
    to w końcu seas jest

Skomentuj

Taki moze maly offtop, ale zanim kupicie nextela os Seasa poczytajcie troche opinii o nim . Mialem stycznosc niejednokrotnie na zagraniczych forach, ze te glosniki niestety oferuja malo w stosunku do ceny.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
        Taki moze maly offtop, ale zanim kupicie nextela os Seasa poczytajcie troche opinii o nim . Mialem stycznosc niejednokrotnie na zagraniczych forach, ze te glosniki niestety oferuja malo w stosunku do ceny.
        Odziwo ja czytałem inne opinie ....
        Np. słyszałem, że są bardzo muzykalne i melodyjne .... :)
        Jak dobrze wiemy ile ludzi tyle opinii.
        Jedni wolą Seasy inni SS a inni visatony, etony czy accutony.

Ja proponuje posłuchać najlepiej w bezpośrednim "starciu".
        Sam byłem zainteresowany Nextalemi, niestety nie miałem możliwości posłuchać i porównać. Jedynie słyszałem na AS.
        Jedynie rozmawiałem z osobami co maja nextela i np porównywali z illuminatorami :).
        Sam Nelson Pass ma np. tylko 2 konstrukcje ale właśnie na ... nextelach

Nie oznacza to, że to najlepsze głośniki ani też, że najgorsze po prostu muszą trafić w gust i upodobanie.
        Jak wiadomo dużo zależy od zwrotnicy więc temat przetworników to tylko wstęp do dalszej drogi.

Słuchałem też sporo przetworników czy to seasów, SS : revelatorów, illuminatorów, accutonów itp
        baaa nawet w bezpośrednim porównaniu (za co wielkie dzięki binagantowi) i wiem, że wybór jest bardzo ciężki bo ...

każdy z nich jest wyjątkowy !!!!

Last edited by wieniu26; 20.03.2014, 16:55.

Skomentuj

naprawdę nie ułatwiacie :-P

Skomentuj

pass ich używa :
            https://passlabs.com/products/speaker/sr/sr-2
            https://passlabs.com/products/speaker/sr/sr-1

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
            ze te glosniki niestety oferuja malo w stosunku do ceny.
            pomiary temu przeczą
            http://medleysmusings.com/seas-w18nx-001/

Gdybym kupował tylko i wyłącznie na podstawie opinii gdzieś tam w necie, gościa z drugiego końca globu to nic bym nie kupił .
            Te opinie są tak sprzeczne, że dawno ograniczyłem się do oglądania wykresów .
            Może nie powiedzą jak głośnik brzmi , ale przynajmniej nie trafię na ewidentny kaszan

naprawdę nie ułatwiacie :-P
            cokolwiek kupisz na tym poziomie to zagra fajnie , a czy Tobie się spodoba to bez porównania z czymś innym się tego nie dowiesz .

Skomentuj

Hejka,

pociągnę jeszcze temat bo powiem szczerze, że ten Nextel mnie intryguje i juz kombinacja co się praktycznie zawęziła do

T330D + Excel E0043-06S M15CH002 + E0045-08S W22NY001

vs

t330d + Illuminator 18 (8ohm)

Wiadomo jesli chodzi o 3-way to koszty "trochę" wyższe ale też więcej problemów, żeby to dobrze zgrać i teraz o coś takiego chciałem zapytać:

Przy 2 drogach jesli wysokotonowka ma wyzszą efektywność niż woofer to to można ogarnąć na zwrotce wyrównując ich poziomy, co natomiast jeśli w 3 drogach efektywność średniaka jest niższa niż tweeter'a i woofer'a, czyli na wyjsciu (zanim się za to zabierze stroiciel) jesli chodzi o pasmo to mamy już "uśmiechniętą buźkę"? Jest to do ogarnięcia? ponizej parametry:

tweeter DYnaudio T330d
              characteristic Sensitivity (2,83V, 1m) - >90 dB

Średniak - E0045-08S W22NY001
              characteristic Sensitivity (2,83V, 1m) - 88,5 dB

8" E0045-08S W22NY001
              characteristic Sensitivity (2,83V, 1m) - 90 dB

Pozdrawiam

Skomentuj

W tym przypadku nie musisz się martwić. Efektywność głośnika niskotonowego zainstalowanego w docelowej obudowie o ograniczonych wymiarach ścianki będzie sporo niższa ze względu na oddziaływanie "schodka dyfrakcyjnego" (baffle step), dla częstotliwości, do których będzie on w tym zestawie pracował. Ponadto, filtr dolnoprzepustowy nieco obniży efektywność tej sekcji. Patrząc na przytoczone liczby, da się to skleić. W praktyce może się nawet okazać, że średniaka będziesz musiał tłumić .
                Last edited by Racjonalny; 21.03.2014, 11:27.

Skomentuj

już jestem na 99% zdecydowany na ten 3 way na seas'ach + dynia. Jeszcze się podpytam czy można gdzieś taniej dostać niż w audiotransducers.com ?

---------- Post dodany o 17:52 ---------- Poprzedni post o 00:58 ----------

Hejka, sorry ze tak zmieniam i wogle, ale nie chce wtopić a i dzisiaj małżonka jak jej pokazałem obudowy to zaczeła krecić nosem na podłogówki ;/
                  Jeśli chodzi o 2-way no to nieśmiertelny Illuminator 18 cm vs Magnezowy Excel 18 no i nowy zawodnik Accuton http://audiotransducers.com/pl/18cm/...73-6-191e.html

Czy ktoś się orientuje czy to ten głosnik występuje w Akkusach Redwine71? Patrzac na jego parametry to w br potrzebuje raptem 10L moving mass ma zdecydowownie lepsze od 2 w/w, czy tez z bassem nie powinno byc problemu no i efektywność ma 88db (86db Excel, 85,4db Illuminator)

No i nawet jakby zrobić podłogowki na tym accuton'ie to byłyby bardzo smukłe w stosunku do 3-way'a na 8". A jak nie to monitorki + standy....

Słuchał ktoś Redwine'ów na AS?

Skomentuj

Jak chcesz jeszcze poeksperymentować, a masz dosyć wysoki budżet to zerknij sobie na głośniki http://www.audiotechnology.dk .
                    Na "internecie" mają przeważnie bardzo dobre oceny. Niestety mało jest na nich konstrukcji ze względu na taką a nie inną manufakturę firmy.
                    Mnie te gośniki osobiście bardzo nurtują. Szczególnie do 2 way - http://www.audiotechnology.dk/iz.asp?id=4|a|135|||
                    Możesz na stronie Troesla Gravesena trochę o nich poczytać http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-ATS.htm .

Skomentuj

Słuchał ktoś Redwine'ów na AS?
                      Słuchaliśmy... :) Akkus zrobił na prawdę dobrą robotę i to jedne z niewielu 2dróg, które wystarczyłyby mi na dolnych rejestrach. No, ale co tam siedzi to nie wiem, bo się nie zagłębiałem :)

Skomentuj

Zgadzam sie z przedmówca :)
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                          Kłamałbyś gdyby było inaczej:) No chyba, że miałeś kaca

Skomentuj

no własnie ten C-Quenze też nie wygląda słabo róznica tylko 45Euro, więc nie jest charka super liniowa ale wlasnie przy konstrukcji 2-way to potrzeba aby srednica była dobra a zaraz doł nie kulał, o ile o srednice C-quenza bym sie nie martwił o tyle doł mógłby być lepszy jednak z Accuton'a jednak.
                            A wie ktoś gdzie w W-wie można takich Redwine'ów posłuchać, chętnie bym je przesłuchał jakby zatrybiło to zamawiałbym te Accuoton'y

Skomentuj

Sprawdz na Batorego 35

A moze Karol podpowie gdzie jest jakis ktory je ma

Był kiedys "salon" akkusa w Warszawie
                              A potem chyba w Piasecznie

---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post o 22:11 ----------

Nie na temat...
                              kaca mogłem miec ale takich rzeczy sie nie zapomina
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ta widziałem własnie w Piasecznie Pro Audio Bono - robią jakieś cuda antywibracyjne. Zadzwonię do nich jutro (jak będe miał chwilę czasu) i się dowiem czy mają Redwine 71 i czy można u nich posłuchać.

Skomentuj

Zadzwon kiedy jedziemy
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Zadzwon kiedy jedziemy
                                    spoko ;-)

Skomentuj

Niestety zmartwie was chłopaki, w Warszawie ich nie posłuchajcie... W tej chwili tylko w Wejherowie.

Skomentuj

no to nie pocieszyłeś :(

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                          Niestety zmartwie was chłopaki, w Warszawie ich nie posłuchajcie... W tej chwili tylko w Wejherowie.
                                          To co Lukasz, dzwon kiedy jedziemy

Skomentuj

Czaruję...