Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2way ScanSpeak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Disaster kiedy ostatni raz byłeś nad polskim morzem?
    Trzeba sobie przypomnieć jak wyglada

I Qba musze odwiedzić obowiązkowo bo sie obrazi jak nie wpadne
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no przydałoby się ale z obecnym czasem a raczej jego braku może być słabo :(

Oczywiście dostałem cyne od Łukasza że w AV 2-3/2014 jest test Redwine'ów 71. Mi 2 razy powtarzać nie trzeba , byłem zaraz w kiosku i zapodałem magazyn zeby wroga poznać bliżej (jeśli nie ma gdzie posłuchać) artykuł generalnie fajny ale zmartwił mnie jeden wpis:

"Problem zakresu niskotonowego ujawnia się w nagraniach ze spiętrzoną dynamiką. Tzw. momenty szczytowe, w testującemu znanych nagraniach, na które czekał, go rozczarowały. Miało to dziwny przebieg. Bas narastał, napięcie też, ale gdy dochodziło do kulminacji, okazało się że ją przegapił. Puścił jeszcze raz pakiet testowy i okazało się że szczyt był obcięty. Mówiąc obrazowo; gdy miało naprawdę solidnie łupnąć, coś zatrzymywało cios w locie i uderzenie było słabsze niż wynikałoby to z zamachu....".....

To już nie wiem jak z tym basem. Generalnie napisali ze monitorki najlepiej sie czuja w pomieszczeniach 20-25m^2, w pokojach od 32m^2 + niskie tony są deficytowe... Ja mam 26m^2 hmmmmmm

Skomentuj

Bartku - sam czytam sporo prasy (Audio, Audio-Video, Hi-Fi i muzyka, HiFi-Choice), ten artykuł również czytałem ale powiem tyle - bierz Łukasza, zróbcie sobie wycieczkę nad morze i odsłuchaj te kolumny Odsłuchu nie zastąpi żaden artykuł - tymbardziej że wiadomo jak jest z tymi recenzjami :p

Skomentuj

ja wiem i kiedyś pewnie tak, ale jak się w pracy jeździ z pustą taczką (bo nie ma czasu nawet jej załadować) + żona i dziecko, to taki wyjazd to nie jest wyskoczę na 2-3 godzinki do kumpla pogadać..... także w obecnej chwili nie da rady taki wyjazd.

A tak z innej beczki (bo już prawie jestem w ogródku i witam się z gąską :) ) jeżeli faktycznie okaże się ze tego basu mogłoby być troszkę więcej, jak to wyglada z subami aktywnymi? Można się czymś takim wspomóc? Nie chodzi mi o napierd*****, tylko uzupełnienie dolnego pasma.

Nie wiem nie znam się dobrze na HA ale analogia w pewnych aspektach jest taka sama jak w CA. Skoro najniższe rejestry nie są kierunkowe, sub ma uzupełniać pasmo, to na cholere mam później robić na siłe 3-drogi, inwestować w wydajny wzmak zeby to pociągnał, itd.

Czy nie wystarczy dorobić suba aktywnego, ktory uzupełnił by Monitory o najniższe rejestry? Jakaś nie wiem 26cm dobrej jakości przetwornik w niedużej budzie? Jak takie rozwiązania się sprawdzają. Szukałem troche w "projektach" ale jesli chodzi o suby to tak średnio z wysypem, więc może to dawać troche do myślenia a jak juz są to na stx'ach. Jesli miałbym robic suba to pewnie zrobiłbym to na czyms lepszym jakościowo żeby mi się to zgrało z accutonami (nie wiem, Seas, Scan, Accuton), tylko czy warto w cos takiego isc w razie, jak ktos nie bedzie chciał na siłe robić rewolucji z nowym projektem?

Np. coś takiego http://audiotransducers.com/pl/27cm/...-d1004-04.html , kolega miał to w samochodzie i dawało konkretnie radę. Sądzicie, że w pokoju 26m^2 by obleciał, jako support dla monitorków?
          Last edited by disaster3; 24.03.2014, 22:07.

Skomentuj

Sub w systemie stereo to nie takie proste z jednej, glownej przyczyny - brak mozliwosci odciecia basu od glosnikow glownych. Typowe rozwiazania stereo z subem jedynie dodaja bas do glosnikow przednich, przy czym one same dalej sa zmuszane do pracy na niskich zakresach.

Gdybys mial aktywna regulacje odciecia basu z frontow ( jak to ma miejsce w kinie domowym lub sprzecie studyjnym ), to taki system jast jak najbardziej ok.

Skomentuj

No tak i w tym momencie właśnie w ca klaniaja się wzmaki z filtrami akurat w tym przypadku hpf żeby odciąć przód np. od 50-80 hz w górę.
              Pasywnie przy takich czestotliwosciach jest to praktycznie nie wykonalne..... Się złapałem, będzie dobrze :d

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Sub w systemie stereo to nie takie proste z jednej, glownej przyczyny - brak mozliwosci odciecia basu od glosnikow glownych.
                Wystarczy dać mniejszą obudowę do monitorów,automatycznie wyfiltrują się automatycznie.

A suba "klasycznie" aktywnym filtrem i płynną regulacją fazy.

Skomentuj

Katastrofa jak będzie ci za mało basu zawsze można "rozwinąć" sie o subwoofer lub poprostu trzecia drogę
                  Przerobić zwrotnica a właściwie uzupełnić ja o dostatkowe filtry zawsze można.
                  A o odpowiednia elektronikę to już sie nie martw

Tu masz przykład bardzo ciekawych kolumn dostępnych właśnie w takiej opcji

http://www.proaindividual.pl/audio-m...-night-de-lux/
                  Last edited by lklukasz; 25.03.2014, 04:52.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta
                    A tak z innej beczki (bo już prawie jestem w ogródku i witam się z gąską :) ) jeżeli faktycznie okaże się ze tego basu mogłoby być troszkę więcej, jak to wyglada z subami aktywnymi? Można się czymś takim wspomóc? Nie chodzi mi o napierd*****, tylko uzupełnienie dolnego pasma.
                    Znajomy ma stereo na "monitorach" szerokopasmowych Zu Audio, pre lampowe, wzmak lampowy i niższe rejestry uzupełnia subem REL T5 - całkiem fajnie się to wszystko zgrywa

Skomentuj

Jakby coś mam nówkę fokę tą od Zollera

Skomentuj

Daniel, ostatnio jak małżonka popatrzyła na klocki 'binganta' to się zapytała czy takie cos chce postawić w salonie? Powiedziałem, że tak, to mi wyjechała, że ja jej nie pozwalam kupić dużego dywanu bo "przytłoczy" subiektwyną wielkość powierzchni salonu zaś sam mam zamiar postawić 2 takie wielkie pudła i one niby nie przytłoczą???
                        Szybko się uczy , dlatego powiem Ci ze jeszcze poza tym Monitorkiem (lub wąziutką podłogowką dla ktorej szerokość frontu bedzie wyznaczał mid-woofer)) na Accutonie, wrocił pomysł na również woską podłogówkę z 2 x Rewelator 15cm + Dynia . Domyślam się, że yebnięcie może być potężniejsze niz na jednym accutonie 18 a strat na srednicy na tych niewinnie wyglądających 15 z przerośnietym magnesem byc tez nie powinno. Poza tym będą smukłe (kolumny) i nie będą robiły wrażenia "kloca" . Cenowo identycznie jak z (jednym) accutonem.
                        Tylko nie mam pojecia jeszcze ktore rewki jesli juz bo o ile do samochodówki to 15'tka zawsze leciała ta G00 o tyle wersji ile ich jest do HA to jest od h*** i jeszcze trochę.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                          Wystarczy dać mniejszą obudowę do monitorów,automatycznie wyfiltrują się automatycznie.
                          Chyba sobie zartujesz.

Skomentuj

Masz w Wawie możliwość posłuchać 2x13cm.

Przekonasz się czy cugu na dole im brakuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Sub w systemie stereo to nie takie proste z jednej, glownej przyczyny - brak mozliwosci odciecia basu od glosnikow glownych. Typowe rozwiazania stereo z subem jedynie dodaja bas do glosnikow przednich, przy czym one same dalej sa zmuszane do pracy na niskich zakresach.

Gdybys mial aktywna regulacje odciecia basu z frontow ( jak to ma miejsce w kinie domowym lub sprzecie studyjnym ), to taki system jast jak najbardziej ok.

Przecież są subwoofery aktywne przeznaczone do stereo które odcinają niskie pasmo z monitorów. Albo same gotowe wzmacniacze można kupić
                              http://www.loudspeakershop.eu/wzmacn...hm-p-1168.html
                              - Możliwość podłączenia satelitów z filtrowaniem niskich częstotliwości
                              Last edited by Rfck; 25.03.2014, 16:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                Przecież są subwoofery aktywne przeznaczone do stereo które odcinają niskie pasmo z monitorów. Albo same gotowe wzmacniacze można kupić
                                http://www.loudspeakershop.eu/wzmacn...hm-p-1168.html
                                Ale nie wszystkie maja takie mozliwosci. W Detonatorze jest filtr 1 rzedu pasywny i 2 rzedu aktywny. Czasami zo moze byc za malo, szegolnie przy malych satelitach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Szpilka illuminatora, wbrew cenie, jest lepsza. Revelator jest ostry i nachalny na górze.

Przy tym pułapie cenowym rozważałbym również magnezową 18tke seasa.

Dobór głośników możesz zrobic pod preferencje. Jak masz skłonnościi do "plumkaczy" do prędzej 18tka scana i kopułka morela, seas excel, lub scan illuminator (ale to bedzie ostrzejsze granie). A jak wolisz dokładniejsze i mniej ocieplone granie to 18tka seasa i scan illuminator.
                                  Yoshi 80
                                  Revalator R2904 jest ostry i nachalny na gorze - tak gra ten tweeter jak jest zle zestrojony. Prawidłowo zestrojony i z odpowiednia elektronika czyli najwyzszej klasy to tweeyer ten jest totalny odjazd - piekne glsdkie niesamowicie rozdzielcze brzmienie. O ostrosvci w ogole nie msma wowczas mowy. Jak się go zle zestroi a nie jest latwo i podepnie do średniej jakości elektroniki i przecietnych kabli to efekt jest kiepski. Niestety nie słyszałem konstrukcji DIY z tym glosnikiem które były by dobrze zestrojone. Jak się okazuje ty tez nie słyszałeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart37 Zobacz posta
                                    Revalator R2904 jest ostry i nachalny na gorze - tak gra ten tweeter jak jest zle zestrojony.
                                    te głośniki wymagają kompensacji rezonansu . Od cała tajemnica

Skomentuj

Zamieszczone przez bart37 Zobacz posta
                                      Prawidłowo zestrojony i z odpowiednia elektronika czyli najwyzszej klasy to tweeyer ten jest totalny odjazd - piekne glsdkie niesamowicie rozdzielcze brzmienie. O ostrosvci w ogole nie msma wowczas mowy. Jak się go zle zestroi a nie jest latwo i podepnie do średniej jakości elektroniki i przecietnych kabli to efekt jest kiepski. Niestety nie słyszałem konstrukcji DIY z tym glosnikiem które były by dobrze zestrojone. Jak się okazuje ty tez nie słyszałeś.
                                      ech ja się może nie znam ale głośnik ma grać dobrze nie za sprawą kabli i super elektroniki,jasne że z dobrym "towarzystwem" zagra tylko lepiej.Np taki morel jest "słodki" i na słabej lampie i mocnym tranzystorze i kablami i elektroniką niewiele się zmieni.......

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        te głośniki wymagają kompensacji rezonansu . Od cała tajemnica
                                        cos w tym jest ale nie jestem pewien czy sama kompensacja rezonansu wystarczy.
                                        Może masz jakis ciekawy projekt 2way z tym glosnikiem ?

---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:32 ----------

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                                        ech ja się może nie znam ale głośnik ma grać dobrze nie za sprawą kabli i super elektroniki,jasne że z dobrym "towarzystwem" zagra tylko lepiej.Np taki morel jest "słodki" i na słabej lampie i mocnym tranzystorze i kablami i elektroniką niewiele się zmieni.......
                                        Zapewniam cie ze się zmieni i to bardzo :)

Skomentuj

Charakteru grania nie zmienisz.....:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X