Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2way ScanSpeak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

o widzisz to podobnie, ja juz t330d już kupiłem ale własnie nie wiem co kompanami dla niej. Sadziłem ze bedzie to 18'tka Illuminatora, ale chodza mi po glowie wlasnie te Excele

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
      a może Audax TW025A28
      a może magnez .
      http://audiotransducers.com/pl/90-10...w025a20mg.html
      Nikt nie słuchał .
      Jak kręci Cię ryzyko to chyba warto

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Nie na temat...

a może magnez .
        http://audiotransducers.com/pl/90-10...w025a20mg.html
        Nikt nie słuchał .
        Jak kręci Cię ryzyko to chyba warto
        Nie na temat...
        Szkoda ze ten audax raczej nie pociągnie z W18 bo juz bym zaryzykował i go zamówił

Skomentuj

Nie na temat...
          A niby czemu ma nie pociągnąć ?

Skomentuj

Nie na temat...
            A niby czemu ma nie pociągnąć ?
            Nie na temat...
            Wydaje mi sie ze nie da rady z podziałem ~2k

Skomentuj

Nie na temat...
              Niby dlaczego nie da ? Ja mam TW025A28 z podziałem 2.2k i filtrowany akustycznie z 12db nachyleniem .
              Mogę grać dowolnie głośno bez żadnych śladów kompresji.
              fs się nie sugeruj dajesz RLC i nie ma problemu .

Skomentuj

Ryzykować chyba nie chce:P Myślę, że TW025A28 można połączyć z W15 i ciąć między 2k- 2,5k

Niżej małe porównanie z Seas'em

Chociaż ten magnezowy Audax też jest ciekawy:) o b.dobrych parametrach.
                Last edited by harnas1201; 16.03.2014, 14:52.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Cóż... ponoć pomiary nie grają - można się pocieszać

Skomentuj

Nie na temat...
                    Nie na temat...
                    Cóż... ponoć pomiary nie grają - można się pocieszać
                    a co masz dokładniej na myśli??:) Wiadomo, że nie grają ale...
                    Last edited by lklukasz; 17.03.2014, 00:25.

Skomentuj

Wysokotonka wybrana
                      Przechodzimy do reszty głośników
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nikt, nic wogle???? :(
                        Nie wierze, że nikt nie miał do czynienia z tymi Excelami. A czymś istotnym sie różnią wersje Magnezowe do tej Nextel, poza tym ze magenzówki wyglądają "hajendowo" :P , patrze na odpowiedniki Nextel i maja mniejsze zapotrzebowanie na prąd i wyższą efektywność. Chyba nie jest to bez znaczenia jak się nie ma w domu końcówki 2x200W+ @8ohmach zeby napędzić 3-way?

A w W-wie, wie ktoś może gdzie można odsłuchać kolumn akustyka (o ile wogle jest taka możliwość), chciałbym posłuchac ILR/D12 , zeby zorientowac sie ogólnie jak gra 2-way na 18" Illuminatora i szpili/kopulce.? Ewentualnie Excele?

Skomentuj

Ja przerobiłem już poro tych magnezowych exceli w różnych konfiguracjach, 15tki i 18 tki. Oba są świetne, ostatni projekt zobacz konstrukcje taza w dziale gotowych. Na nextele nikt się nie pokusił a myślę, że warto, chociaż jeszcze ich nie miałem na testach. Do 2 drożnych mają one tę zasadniczą wadę w stosunku do magnezowych, że będzie gorsze zejście. Dlatego to są idealne głośniki pod 3way jako średniak lub te 2way jak sie pogodzimy ze szczuplejszym basem. Zaletą na pewno może być ciekawa średnica, te głośniki deklasują konkurencję po względem masy drgającej. Żaden inny producent nie ma tak tak wyśrubowanego mms jak własnie te nextele.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            wyśrubowanego mms jak własnie te nextele.
                            no i przy okazji mają to czego magnezowym brakuje - efektywność .

Skomentuj

No wlasnie, dlatego tak popatrzylem na Nextele i do 3 dróg nadawałyby sie idealnie:
                              http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=701 - 15
                              http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=763 - 22

i robi się 2900 PLN za same głosniki srednio/niskotonowe :/ (praktycznie +1k PLN za głosniki, + drugie tyle do elementów zwrotki 2way vs 3way, no i nie wiem jak z paczką jesli obie będą podłogówki to wpływa to jakoś znacząco na cenę?) jesli paczka do 2way kosztuję X to ile może kosztować więcej paczka do 3way'a (taka sama) - X + (1/4 czy 1/3 czy 1/2 X) ?

Bo do 2-way'a jesli bym pozostał przy pierwotnym pomysle to wtedy zastanawialbym sie pomiędzy 18 Mangezową a 18 Iluminatora.
                              Last edited by disaster3; 18.03.2014, 11:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Żaden inny producent nie ma tak tak wyśrubowanego mms jak własnie te nextele.
                                Ma, Audax w swoim aerożelu .

Skomentuj

disaster3
                                  tu masz taniej a o 15 zapytaj
                                  http://audiotransducers.com/pl/22cm/...e0045-08s.html

Skomentuj

Gdzie kupic to my wiemy
                                    Tu sie bardiej Bartkowi rozchodzi o to co kupic :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hejka,

powiedzcie mi proszę czemu w wielu 3 drożnych kolumnach pomijane są głosniki 15cm?

Nie wiem jest to czymś podyktowane? np. tym że zgranie takiej 15'tki i 22'ki może byc bardzo trudne bo woofer nie będzie nadązał za 15'tką? Nie wiem może to głupie porownanie ale np. patrząc na projekty akustyka itp. widzę pewnego rodzaju analogię:

2-drogi to zwykle tweeter + 18tka

później są 2,5 drogi

I znowu zwykle to są tweeter i 2x18'tka

następne 3 drogi

I tam jest tweeter, 18'tka i 2x 22 lub 26 cm.

i np. cyt.: "Chociaż w serii Iluminator, tak jak i w serii Revelator, jest specjalizowany, wyśmienity głośnik średniotonowy, to ze względu na jego niewielką średnicę - 12 cm - nie jest on odpowiednim kompanem dla pary 22-cm wooferów."

No dobra to ja się pytam gdzie kombinacja np. tweeter + 15'tka (nie ważne Excel, Revelator czy jakaś inna cholera) + 1x 22'ka?

Nie sprawdzają się takie konstrukcje?, ciężko to zgrać, czy poprostu próżność wykonawców bo dając 18 i 2x 22 jest totalny przeskok z konstrukcji 2-way na 3-way przede wszystkim kasowy. Bo po cholere zrobic wlasnie tweeter + 15'tka + 22'ka jak mozna odpierd***** od razu maxa i zgarnąc 2 x wiecej hajsu?

Nie zrozumcie mnie zle, nie mam takiego doświadczenia jak Wy i za mało w tym siedze i może czegoś nie wiem ale patrzac z boku praktycznie brak takich konstrukcji i ja bym się chciał dowiedzieć dlaczego????
                                      Jeśli są własnie jakieś przesłanki w tym temacie to przynajmniej uchronicie mnie przed zrobieniem czegoś głupiego i nie stracę niepotrzebnie kasy.

Z góry dziękuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta
                                        powiedzcie mi proszę czemu w wielu 3 drożnych kolumnach pomijane są głosniki 15cm?
                                        w większości właśnie się daje 15cm do 20cm .
                                        18cm daje się do 26cm .

Przy niskim podziale między niskotonowym a średnio tonowym zarówno 15cm a tym bardziej typowy średniak 12cm mają problemy z odtwarzaniem niższej średnicy. Do tego potrzebna jest po prostu duża powierzchnia membrany .
                                        Brakuje "wypełnienia" tego zakresu co słychać na męskich wokalach szczególnie .
                                        Ja mam właśnie taki problem . 8 cali na dole i 12cm illuminator na średnicy z podziałem ~200Hz bo wyżej niskotonowy już "nie gra".

Rozwiązaniem jest albo 4 drogi albo wybranie takiego niskotonowego który pozwoli na podział w zakresie 400-800Hz .
                                        Takim niskotonowym będzie nextelowy excel .

Skomentuj

dzięki raven1985, czyli teoretycznie, takiego:
                                          15cm Nextel'a http://www.seas.no/index.php?option=...d=64&Itemid=88

nie powinno być problemu zgrać z
                                          8 calowym Nextelem http://www.seas.no/index.php?option=...d=72&Itemid=96

i nie trzeba od razu na średnicę sięgać po 18cm bo akurat te 2 w/w głosniki powinno się raczej zgrać? Wiem gdybam bo jeszcze nikt tego nie ćwiczył ale przynajmniej bardziej doświadczone osoby mogą juz jakieś wnioski wyciagnąć z parametrów T-S i wykresów na stronie producenta (biorąc pod uwagę fakt że może nie ma aż tak sporej rozbieżności pomiedzy tym co na stronie a stanem faktycznym)?
                                          Last edited by disaster3; 20.03.2014, 10:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X