Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2way ScanSpeak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 2way ScanSpeak?

Panowie (i Panie jeśli też są ),

zbieram się powoli do jakiegos HA do domu i szczerze im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Może co nie co opisze.
    Sprzet do pokoju jak na zdjęciu (ok. 26m^2), kolumny będą stały na skrajach szafek tych na dole.

https://plus.google.com/photos/11512...CLSyhoWZ147-UQ

W planach miałem najpierw zrobić monitorki, ale teraz stwierdziłem, że do monitorów będę też potrzebował standów więc w niczym miejsca nie zaoszczędze i może faktycznie lepiej zrobić podłogówki (przynajmniej większy komfort do dobrania odpowiedniego litrażu). Raczej na pewno chciałbym aby to były 2 drogi (trochę z oszczedności, jak i poprawności wykarmienia kolumn odpowiednią ilościa W).

Dodam na szybko, że w samochodzie muzykę mam już ogarniętą dość dobrze, zwrotnice "uszył" mi wujek "lklukasz" a głosniki to sławne Dynaudio Esotary2 (110 + 650), które pochodzą z domowej linii głosników takich jak m.in. T330d (Esotar2 110 to samochodowa wersja T330d) - jak chodzę i żyję, lepiej grającego tweetera do tej pory nie słyszałem ale koszt jego sprowadza mnie szybciutko na ziemię i nie wiem czy chce taki sam do domu kupic bo to wiecej niż wszystkie głosniki razem z pudłami, zwrotnicami i cholera wie czym jeszcze :P (ale cały czas walczę ze sobą).

Wracając do HA to najpierw plan zakładał, że będzie to Usher8848a + 9950, pozniej to ewoluowało, że może Vifa Ne18W + Fountek Neo 3.0, lub moze zamiast Vify SB Satori, a teraz się zastanawiam czy nie zrobić jednak Scan'a Rewelatora lub Iluminatora 18W + Szpilka Iluminatora/Rewelator, ponieważ suba nie planuje, na 3 drogi to troche za duzo kasy pojdzie i stwierdziłem ze chyba najwiecej basu przy małej stracie jakości na srednicy będzie z 18'tki Scan'a (Rewelator/Illuminator).

Dodatkowo pędzić to będzie konstrukcja DYI ala klon Naim'a 5 (końcowka + preamp). Pytanie co o tym myślicie czy szpilka + 18'tka Scan to będzie dobre rozwiązanie. Dodatkowo szpilki sa 4ohmowe, natomiast 18'tki sa w wersjach 4 lub 8 ohm i teraz też ktory z nich lepszy, oczywiście biorę pod uwagę tylko te celulozowe (zadnych blach ;-)) . Jak się tak podliczyłem to często można trafić Szpilke Tec'a LS29 (to jest Scan w wersji CA) i mozna kupic komplet w uzywce w ok. 1000-1200 PLN + 18'tki rewelatora, tylko które:

4ohmowe:
    http://audiotransducers.com/pl/18cm/...revelator.html

czy 8ohm:

Pozdrawiam,
    Bartek

Jeśli chcesz brzmienie podobne do Dynaudio (a chciałbyś trochę taniej) to musiałbyś się rozejrzeć za Morelem. Ja sam niedawno złożyłem podłogówki na SS 18W8531 G00 (revelator) i D3004/660000 (illuminator) i jestem bardzo zadowolony. W 24m2 basu absolutnie nie brakuje, bardzo dobra przestrzeń. Wysokie szczegółowe, ale nie ostre.
    Ty masz Dyńki w Toyocie, ja mam w domu :P
    Jeśli Cię interesuje to w porównaniu do Dynaudio Focus 220 mój zestaw na SS gra bardziej sprężystym basem, bardziej wysuniętymi do przodu wysokimi tonami (ale nie narzucają się, nie lubię agresywnych tweeterów), średnica jest bardziej przejrzysta. Jest to ta sama półka jakościowa co ww Dynaudio. Po prostu brzmienie trochę inne. W skrócie - bardziej dynamiczne, w stosunku do Dyń lekko ochłodzone z dużą ilością detali.
    U mnie grają pod Marantzem PM15s2 LE i SA 15s2 LE, ale podłączając je do PM11s3 było jeszcze lepiej, więc kolumny jak najbardziej z zapasem jakościowym.

Jak masz jeszcze jakieś pytanie, to pisz
    pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta
      Szpilka Iluminatora/Rewelator
      Szpilka illuminatora, wbrew cenie, jest lepsza. Revelator jest ostry i nachalny na górze.

zastanawiam czy nie zrobić jednak Scan'a Rewelatora lub Iluminatora 18W
      Przy tym pułapie cenowym rozważałbym również magnezową 18tke seasa.

Dobór głośników możesz zrobic pod preferencje. Jak masz skłonnościi do "plumkaczy" do prędzej 18tka scana i kopułka morela, seas excel, lub scan illuminator (ale to bedzie ostrzejsze granie). A jak wolisz dokładniejsze i mniej ocieplone granie to 18tka seasa i scan illuminator.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Jak najbardziej, świetny głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
          Jeśli chcesz brzmienie podobne do Dynaudio (a chciałbyś trochę taniej) to musiałbyś się rozejrzeć za Morelem. Ja sam niedawno złożyłem podłogówki na SS 18W8531 G00 (revelator) i D3004/660000 (illuminator) i jestem bardzo zadowolony. W 24m2 basu absolutnie nie brakuje, bardzo dobra przestrzeń. Wysokie szczegółowe, ale nie ostre.
          Ty masz Dyńki w Toyocie, ja mam w domu :P
          Jeśli Cię interesuje to w porównaniu do Dynaudio Focus 220 mój zestaw na SS gra bardziej sprężystym basem, bardziej wysuniętymi do przodu wysokimi tonami (ale nie narzucają się, nie lubię agresywnych tweeterów), średnica jest bardziej przejrzysta. Jest to ta sama półka jakościowa co ww Dynaudio. Po prostu brzmienie trochę inne. W skrócie - bardziej dynamiczne, w stosunku do Dyń lekko ochłodzone z dużą ilością detali.
          U mnie grają pod Marantzem PM15s2 LE i SA 15s2 LE, ale podłączając je do PM11s3 było jeszcze lepiej, więc kolumny jak najbardziej z zapasem jakościowym.

Jak masz jeszcze jakieś pytanie, to pisz
          pozdro
          dzięki za informację, cenna ale niestety dynaudio focus 220 ma na górze esoteca 260 a to nie jest ani Esotar2 110 ani Esotar t330d. A mozesz mi wierzyć bądz nie ale lepszego Tweetera do tej pory nie slyszalem. W CA wiele osob ma dylemat czy kupić morela supremo ktory jest fajny, nie drażni ucha ale ma się wrażenie ze sie szybko kończy, czy moze SS'a ktory ma sporo powietrza, detali, mikrodetali, jest wrecz chirurgicznie precyzyjny ale potrafi zaświdrować, potrafi zmęczyć itp.... ale jak się okazuje jest coś co posiada zalety obydwu, jednocześnie bez ich minusów i tutaj właśnie wkracza Esotar od Dynaudio. Słuchajac go wiele razy z lklukaszem nie znaleźliśmy w nim słabych punktów.... nigdzie.... Ktoś kto słuchał Dynaudio zwykle mawia, jak chcesz miec ekonomiczniej i nie placic za firmę kup morela. I niech nie zmyli nikogo to że te firmy kiedyś tak naprawdę były jedną firmą i sie rozdzieliły więc pewnie granie i charakter jest podobny. Możliwe w niższych seriach ale supremo to nie tanszy esotar i jak na razie nie zanosi się żeby to się zmieniło.

Szpilka illuminatora, wbrew cenie, jest lepsza. Revelator jest ostry i nachalny na górze.

Dobór głośników możesz zrobic pod preferencje. Jak masz skłonnościi do "plumkaczy" do prędzej 18tka scana i kopułka morela, seas excel, lub scan illuminator (ale to bedzie ostrzejsze granie). A jak wolisz dokładniejsze i mniej ocieplone granie to 18tka seasa i scan illuminator.
          Yoshi_80, dzięki za podpowiedzi, wiem już ze tweeter'a na pewno bede szukał Dyni. Mam jeden w samochodzie i drugi chce miec w kolumnach i tweeter jak dla mnie to temat będzie zamknięty. Wiem tez ze jesli cos ze Scan'a to 18 jesli już to będzie Illuminatora (ktora podobna ma zdecydowanie lepsza srednice od rewelatora) a na basie nie wymięka przy rewelatorze. Nie wiem jeszcze jak sie zapatrywać na tego Seas'a Excela 18, bo jego nie mialem okazji słuchać nigdzie. Wiem ze parę osob go montowało w samochodach i wypowiadało się w samych superlatywach ale ja nigdy nie miałem okazji go uslyszec i teraz bede sie zastanawiał czy Illuminator czy Seas Excel 18'tki. ;/

Powiedzcie mi proszę jeszcze jesli chodzi o SS to co pytałem w 1-szym poście odnosnie Impedancji to lepiej brać te z wyższa 8ohm? (Domówka esotara ma 6ohm, samochodówka 4ohmy) - nie wiem która trafię ale, ktory woofer dobrać w sensie jesli nie Seas tylko SS to 4 czy 8ohm?

Skomentuj

Pomyśl jeszcze o nextelowym Seasie np W18NX001. (nie wiem czy nie będziesz miał więcej basu niż SS )
            Do tego np szpilka Illuminatora R3004/662000 i powinien wyjść extra projekt.

Skomentuj

Bartek - rzuć okiem na konstrukcję bingant'a - http://diyaudio.pl/showthread.php/17649-Illuminatus - chyba że już przeglądałeś

Skomentuj

Powiedzcie mi proszę jeszcze jesli chodzi o SS to co pytałem w 1-szym poście odnosnie Impedancji to lepiej brać te z wyższa 8ohm?
                Impedancja kopułki nie ma znaczenia .
                Impedancję kolumny ustala głośnik niskotonowy .
                Dobierasz tak aby skuteczność była OK i żeby wzmacniacza nie zagotować

Revelator jest ostry i nachalny na górze.
                :???:
                Nie słyszałem żeby był ostry i nachalny

Illuminator czy Seas Excel 18'tki.
                to się nie zastanawiaj tylko posłuchaj :)

Skomentuj

Bartek, oczywiscie, esotar to inna liga. Jednak kolumny z esotarem (nawet dwoma) tez sluchalem. Byly to Dynaudio Confidence C4. Oczywiscie focusow I c4 nawet nie ma co porownywac, c4 graly dla mnie perfekcyjnie. Jesli mowimy o takiej polce jakosciowej to jestes skazany na esotary. Teraz musisz "tylko" znalezc woofer ich godny. Nie znam exela, ale po doswiadczeniach z ss celowalbym chyba wlasnie w illuminatory. Revelatory sa bardzo dobre, ale to chyba nie ta liga. Choc moim zdaniem ladniejsze sa revelatory :) Niech sie wypowiedza bardziej obeznani ode mnie w tym temacie.
                  Sory za brak polskich znakow, ale pisalem z tableta

Skomentuj

Hejka,

spoko wlasnie namierzyłem znowu esotary "domówki" musze szybko finalizować . Tweeter na razie dla mnie najważniejszy, jak już będę go miał w swoich "rekach" bede się martwił o woofer :)
                    Ale też sądze ze chyba to będzie SS Illuminator ;-)

Pozdr.,

---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post o 10:54 ----------

własnie przejrzałem temat bingant'a i kopara mi opadła, szczęki jeszcze nie znalazłem na podłodze. Nie mam pytan <szok>

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Nie słyszałem żeby był ostry i nachalny
                      No nic dziwnego skoro dla Ciebie seasowy DTX jest referencyjny a to też taki "cykacz" jak cała plejada tych metalowych seasów . Niestety revelator jest gorszy od illuminatora, ta góra jest po prostu wkurzająca.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Z dwojga złego wole seas-owy cykacz niż morelowego plumkacza

Skomentuj

.,
                          ---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post o 10:54 ----------

własnie przejrzałem temat bingant'a i kopara mi opadła, szczęki jeszcze nie znalazłem na podłodze. Nie mam pytan <szok>
                          Nie tylko w CA robi się cuda :P

Skomentuj

dobra tweeter wybrany i kupiony. Dynaudio Esotar T330d.

Miałem wydać na same głosniki max 2k PLN a wydam ponad 5k PLN k**wa świetnie, u mnie zawsze zaczyna się niewinnie a kończy standardowo..... (niektorych co mnie znają to nie dziwi :P )

Skomentuj

dobra tweeter wybrany i kupiony. Dynaudio Esotar T330d.

Miałem wydać na same głosniki max 2k PLN a wydam ponad 5k PLN k**wa świetnie, u mnie zawsze zaczyna się niewinnie a kończy standardowo..... (niektorych co mnie znają to nie dziwi :P )
                              możesz zdradzić ile dałeś i gdzie kupiłeś? też się zastanawiałem nad t330d ale chyba wszystkie jakie można kupić to używki , mają już kilka lat... nie dam 3kzl a coś bez jakiejkolwiek gwarancji, dlatego skończyło się na supremo1048

Skomentuj

kupiłem w USA na ebay (nowki) ale bez papierow. Chyba ktos kupil (albo ma dojscie) do nowych i sprzedaje je na ebay. Generalnie nie ma ich w oficjalnej sprzedazy tylko wymiana serwisowa.
                                Zapłacilem $900 (w sumie jeszcze nie zapłaciłem czekam na poprawiony invoice z taką kwota) + wysyłka.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  Z dwojga złego wole seas-owy cykacz niż morelowego plumkacza
                                  Skoda tylko, ze morel dobrze plumka a seas przeciętnie cyka. Dobry cykacz to jest illuminator albo revelator ale nie ten seas .

Skomentuj

Illuminator też potrafi przyjemnie zaplumkać, nie tracąc rozdzielczości :) (przynajmniej d3004/660000).

Skomentuj

No dobra powiedzcie mi jedną rzecz, bo ostatnio chodzi mi po głowie, ze jak już zrobić to raz a porządnie i się nie pierdzielić z tym i przez myśl mi ostatnio przeszedl czy może nie 3-way. Na Scana w tym momencie chyba bym nie szedl ze wzgledów finansowych a chciałbym ze to w koncu u mnie zagralo a nie zbierac i zbierac i sie zastanawiam nad wlasnie Excel'ami.
                                      Tylko pytanie jesli 3-way to czy Dynia t330d (juz kupiona) i moze 15 Excel'a http://audiotransducers.com/pl/15-16...0015-08s-.html + 22 http://audiotransducers.com/pl/22cm/...e0022-08s.html ?
                                      No i pytanie czy taki klona Naim 5 to pociągnie?

Skomentuj

ja bede skladal 3way na W22EX001 + W15CY001 tylko nie wiem co na gore wsadzić.. Myślalem o T330d ale też o Hiquphon OWI a może Audax TW025A28

Skomentuj

Czaruję...
                                        X