Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waveguide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kondrax jaka ma być średnica zewnętrzna WG przykręcanego do frontu dla HDSa?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Paweł da redę żebyś zrobił dwa WG jeden dla HDS a drugi mniejszy uniwersalny? Już wiem jak zrobić mocowanie głośników bez mocnego wcięcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      Paweł da redę żebyś zrobił dwa WG jeden dla HDS a drugi mniejszy uniwersalny? Już wiem jak zrobić mocowanie głośników bez mocnego wcięcia.
      jak to zmiana jednej srednicy to nie bedzie zadnego problemu

Skomentuj

Narysuję dwie wersje dla porównania.

Skomentuj

daj rzut z boku (przekroj w osi) w pdf

Skomentuj

Dla porównania:

Tylko HDS

HDS SBA ALX

Coś mam zmienić?

Skomentuj

Hmm. Skoro już modelujecie własne tubki, to dodam, że mając taki model, można wycinać zagłębienia bezpośrednio w mdfie za pomocą wiertarki stołowej i kątownika dociętego diaksem do odpowiedniego kształtu.
              Modelu używa się, żeby ustalić krzywiznę ostrza przesuniętego poza oś obrotu wiertła (kątownik mocuje się na śrubie). Widziałem to tak zrobione jakiś czas temu i mam ochotę spróbować ostatnio. Opcja dla oszczędnych :)

Skomentuj

Dla porównania:

Tylko HDS

HDS SBA ALX

Coś mam zmienić?
                Strasznie szeroki ten kołnierz u góry. Optycznie bardzo słabo to wygląda. Albo mniejszy kołnierz trzeba zrobić albo większe lagodniejsze przejście.
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Coś mam zmienić?
                  wywal podciecie w dolnym modelu
                  to jest kompletnie niepotrzebne a podnosi koszt wykonania

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Oliver
                  A czy można w klocku drewna wytoczyć tokarką i pomalować lakierem ? Czy musi być z plastiku , metalu ? tak tylko sobie pytam. Bo jak z drewna, to prosta robota i chyba każdy może ją sobie wykonać.
                  post wygasnie za 3 dni by nie zasmiecac
                  oczywiscie ze mozna!
                  w MDFie duzo wygodniej i latwiej

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                    Strasznie szeroki ten kołnierz u góry. Optycznie bardzo słabo to wygląda. Albo mniejszy kołnierz trzeba zrobić albo większe lagodniejsze przejście.
                    WG chcesz przykręcić do oryginalnego frontu, którego średnica wynosi 104mm dlatego cały WG musi być szerszy. Mniejszy WG ma być przykręcany zamiast fabrycznego frontu dlatego jest mniejszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      wywal podciecie w dolnym modelu
                      to jest kompletnie niepotrzebne a podnosi koszt wykonania

Skomentuj

WG chcesz przykręcić do oryginalnego frontu, którego średnica wynosi 104mm dlatego cały WG musi być szerszy. Mniejszy WG ma być przykręcany zamiast fabrycznego frontu dlatego jest mniejszy.
                        Chodzi mi o to że WG od góry ma sporą odległość od miejsca gdzie kończy się lejek a brzeg okręgu. Wygląda to brzydko. Nie idzie jakoś tego lejka od góry zaoblic głębiej czy coś.
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Można zrobić szerszy wylot WG
                          Last edited by Echo1; 10.12.2018, 20:29.

Skomentuj

Przypomniałem sobie że kiedyś znalazłem ciekawą stronę, może się komuś przydadzą informacje tam zawarte.
                            Na zachętę parę zdjęć :

http://www.waveguide-audio.de/index.html
                            Last edited by yogilla; 23.12.2018, 12:39.

Skomentuj

Wypatroszony Dayton audio ND25FW. Waveguide, faradaj w napędzie i wytłumienie pod kopułką - nieźle

https://naseba.exblog.jp/26875633/

Skomentuj

Na to czekałem - wysokotonowce z waveguide od SB Acoustics

https://imgur.com/a/ewwKB2t

Skomentuj

Witam wszystkich. Mam pytanie do kolegi Echo1-zestawiłeś Seasa 22tff z tubą 148. Jeśli możesz napisać jak wygląda spasowanie tych dwóch elementów? I drugie pytanie czy można wyciągnąć więcej projektując inny kształt falowodu. Pozdrawiam.

Skomentuj

W ramach koncepcji jaką przewiduję sobie zrobić, jak będę miał czas, robiłem eksperymenty z waveguide do szerokopasmowego Visatona B80. Waveguide ma 250 mm średnicy i pozwala podnieść pasmo średnich tonów o ok. 5-6 dB.
                                    Poniżej pomiary w obudowie o wym. przedniej ścianki 70x38 cm w direct oraz przez kondensator 22u.

Skomentuj

:mellow: Sam to wyrzeźbiłeś?

Skomentuj

Wit Stwosz mi wyrzeźbił w lipie. Podobno lipa najlepiej gra. :)
                                        To prototyp do eksperymentów ze sklejonej tektury, płyt pilśniowych i hdf.

Skomentuj

Ten pomiar to pomiar głośnika bez obudowy?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X