Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waveguide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S. w jakiej formie mogą być dane opisujące krzywiznę tuby?

Skomentuj

Proponuję zrobić podcięcie i w miarę możliwości gęsto usiać otworami, żeby pasowało na większą ilość popularnych głośników, z 4, 5 czy 6-ioma otworami mocującymi o różnym rozstawie (seas, scan-speak, sba). Wtedy może być więcej chętnych i może nawet jakieś zbiorowe zamówienie się uda zrobić.

Skomentuj

WG powinien pasować do SB26 i STX

SB26ADC/CDC cztery śruby m4 na okręgu 52mm (tu nie jestem pewien bo nie mam tych modeli)
        STX ALX cztery śruby m3 na okręgu 50mm
        Last edited by Echo1; 30.11.2018, 22:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          WG powinien pasować do SB26 i STX

SB26ADC/CDC cztery śruby m4 na okręgu 52mm (tu nie jestem pewien bo nie mam tych modeli)
          STX ALX cztery śruby m3 na okręgu 50mm
          Ale moment.
          Otwór we froncie hds ma 33mm a seas chyba 38mm.
          To jak jedna WG ma obsłużyć różne wymiary?
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiorekw Zobacz posta
            Proponuję zrobić podcięcie i w miarę możliwości gęsto usiać otworami, żeby pasowało na większą ilość popularnych głośników, z 4, 5 czy 6-ioma otworami mocującymi o różnym rozstawie (seas, scan-speak, sba).
            WG będzie montowany zamiast oryginalnych płytek frontowych więc np. do Seas nie nada się bo membrana jest przyklejona do frontu.

Skomentuj

WG będzie montowany zamiast oryginalnych płytek frontowych więc np. do Seas nie nada się bo membrana jest przyklejona do frontu.
              A w HDS przecież sam pokazywałeś front pod spodem ma takie zagłębienia. To jak?

Skomentuj

Można zrobić podkładkę z blachy https://www.faktiskt.io/phpBB3/viewtopic.php?t=46526

Skomentuj

Pawel S. w jakiej formie mogą być dane opisujące krzywiznę tuby?
                  tylko rysunek
                  ale zebym wrzucil to na tokarke to musimy poczekac do wiosny. teraz mam pelno roboty :/

WG będzie montowany zamiast oryginalnych płytek frontowych
                  nie wszedzie tak sie da!
                  np stx mocuje cewki wlasnie dociskajac front
                  czyli lepiej mocowac caly glosnik jak w monacorze

Skomentuj

Mam przed sobą ALXa z odkręconym frontem i nie widzę żadnego problemu z przykręceniem do niego tuby.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    tylko rysunek
                    ale zebym wrzucil to na tokarke to musimy poczekac do wiosny. teraz mam pelno roboty :/
                    Otwory pod śruby też możesz zrobić?

Skomentuj

Waveguide Troelsa sprzedawane w Poliku jest zrobione z POM. Jak przy tym tworzywie wypada poliamid?

Skomentuj

Waveguide Troelsa sprzedawane w Poliku jest zrobione z POM
                        I wygląda TAK:

Konkret tworzywo. Ten monacor wyżej, to słabo przy tym wygląda...

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                          I wygląda TAK:

Konkret tworzywo. Ten monacor wyżej, to słabo przy tym wygląda...
                          Jest się co czepiać, produkt za ponad 100 euro porównywać do takiego za 20 euro [emoji23]

Skomentuj

Otwory pod śruby też możesz zrobić?
                            moge. napedzane narzedzia mam

Waveguide Troelsa sprzedawane w Poliku jest zrobione z POM. Jak przy tym tworzywie wypada poliamid?
                            w tym przypadku nie ma znaczenia co wybierzemy. tutaj to tworzywo nie pracuje :p

Skomentuj

Gdyby zrobić mocowany do oryginalnego frontu byłby bardziej uniwersalny - sam pisałbym się na parę takich WG.

Skomentuj

moge. napedzane narzedzia mam
                                Na maszynie sterowanej programem?

Gdyby zrobić mocowany do oryginalnego frontu byłby bardziej uniwersalny - sam pisałbym się na parę takich WG.
                                Do których konkretnie głośników?

Skomentuj

Chociażby Seasy 27 (TFF,TDC), Scan-speak R2604 i inne z podobnym frontem mocowanym na 5 wkrętów. Wtedy otwór musiałby mieć ok. 36-37mm.

Skomentuj

Do tych głośników pasują WG-300 i WG-148R. Do Seasa można przykręcić WG do fabrycznej przedniej płytki bo jest płaska. W przypadku Scana front płaski nie jest więc łatwiej go odkręcić i zastosować adapter.

Chociażby Seasy 27 (TFF,TDC)
                                    https://heissmann-acoustics.de/en/te...r-noferro-900/

Scan-speak R2604
                                    https://heissmann-acoustics.de/en/te...eguide-wg-300/

https://heissmann-acoustics.de/en/cnc-adapterplatte/

Skomentuj

w tym przypadku nie ma znaczenia co wybierzemy. tutaj to tworzywo nie pracuje
                                      Na tubę będą działać siły od śrub mocujących i ciśnienie od midwoofera.

Narysuję jeszcze drugą wersję do wyboru z wlotem przysłaniającym 1/3 zawieszenia jak w TW030WA11/12

Last edited by Echo1; 01.12.2018, 18:19.

Skomentuj

Załączam prototyp w formacie parasolid i stl trzeba usunąć rozszerzenie .txt

WG.x_t.txt

WG.stl.txt

Skomentuj

Na maszynie sterowanej programem?
                                          na konwencjonalnej tego bym nie wykonal tak latwo :p
                                          tak, numeryczna tokarka z napedzanymi narzedziami
                                          Na tubę będą działać siły od śrub mocujących i ciśnienie od midwoofera.
                                          to jest NIC! :p
                                          zobacz wtrysk monacora. tam masz ciensze scianki
                                          my toczymy czyli material duzo grubszy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X