Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waveguide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    a na koniec pokażę że z tubką może być lepiej niż bez
    Czy lepiej to się okaże, na pewno inaczej. Ważny szczegół to albo idealnie dorobić WG do frontu głośnika tak aby nie było żadnej krawędzi albo podłożyć pomiędzy WG i front jakiś materiał tłumiący. Jeśli się tego zrobi robi się na charce masakryczne odbicie, akurat na podziale, więc nie bardzo jest co z tym zrobić :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeśli front jest płaski jak w Seasach to wystarczy podłożyć cienką piankę o zamkniętych porach. W przeciwnym razie preferuję zastąpienie oryginalnego frontu nowym z blachy aluminiowej.

Skomentuj

Ja bawiłem się w SBA 29 i w nich front przy kopułce jest zaokrąglony. Dopiero dołożenie pierścienia z filcu załatwiło sprawę :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dla SBA 29 mam nowy płaski front.

Skomentuj

echo - odpusc pytanie innych bo sam widzisz co sie dzieje
            zrob swoje i dopiero wtedy pokaz na forum

inaczej bedzie duzo pisania o niczym

Skomentuj

Echo rób rób. Jak zwykle nie chce zniechęcać do DIY. Wyraziłem swoje obawy, czas pokaże czy się myliłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                Echo rób rób. Jak zwykle nie chce zniechęcać do DIY. Wyraziłem swoje obawy, czas pokaże czy się myliłem.
                Chodzi Ci że nie dam rady opracować dobrego WG, czy że nie będzie chętnych na grupowe zamówienie?

Skomentuj

raczej to drugie - malo osob wie do czego to sluzy a co dopiero robic to masowo

Skomentuj

Zastanawiałem się czy kupić waveguide Jantzen Audio dla R29RDNC ale Troels już sprawdził to zestawienie. Nie warto wydawać 180zł na waveguide choć same głośniki SBA są zacne.
                    http://www.troelsgravesen.dk/SBA-tweeters.htm

Skomentuj

To co dalej? :)
                      Kup jaki ci sie spodoba waveguide, zamontuj i porównaj co zyskałeś a co straciłeś i czy takie było założenie.

Skomentuj

Mam waveguide WG-148 i WG-300 i robię do nich adaptery do połączenie z różnymi wysokotonowcami które mam. Zrobię pomiary i symulacje tych kombinacji, wyciągnę wnioski i zaprojektuję forumowe waveguide.

Skomentuj

XT25 + Visaton WG 148 R with pictures
                          Last edited by Echo1; 13.01.2016, 21:54.

Skomentuj

W ramach eksperymentów i doświadczeń z modyfikacją głośników Tonsil GTC11/100 opracowałem takie waveguide do zastosowania w moich kolumnach.
                            waveguide GTC 11-100.pdf
                            Dwa waveguidy wykonane przeze mnie ręcznie z 6 płyt HDF o grubości 7,5mm sklejonych ze sobą.

Pomiar dwóch waveguidów z pustymi komorami na tym samym zmodyfikowanym głośniku z 0,5m/2,8v przez kondensator 1,5u. Jak na ręczną robotę prawie idealnie równe.

Pomiar waveguida z pustymi komorami (czarny) i z wytłumionymi watą (czerwony) z 0,5m/2,8v bez filtra.

Skomentuj

Kształt tuby zrobiłeś na oko czy obliczyłeś z jakiegoś wzoru

O jakie komory chodzi?

Skomentuj

Nic nie obliczałem. Robiłem metodą doświadczalną. W załączonym pdf'ie można sobie zobaczyć przekroje tej tubki, jej budowę wewnętrzną. W tej tubce są cztery komory.

Skomentuj

Do dają te komory?

Skomentuj

Komory, jak inne elementy konstrukcji głośnika wpływają na jego charakterystyki. Im większe te komory tym ta dziura widoczna na charakterystyce przy ok. 1,2 kHz przemieszcza się na skali częstotliwości. W trakcie działań przy modzie tych Tonsili zaobserwowałem, że pozwala to zmniejszać thd głośnika. Niestety nie sprawdzałem wersji bez komór, więc nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić. Zauważyłem tylko taką zależność położenia tej dziury z wielkością komór. Zaczynałem od bardzo małych komór, przy których dziura była mała i leżała przy wysokich częstotliwościach. Zrobiłem taką tubkę, by komory były na tyle duże, żeby ta dziura pojawiła się właśnie przy ok. 1-1,5kHz, bo tam ten oryginalny głośnik miał duży poziom thd. Oczywiście pomiary thd robiłem z wytłumionymi komorami.
                                    Może nasz forumowy inżynier znajdzie na to jakąś teorię, bo jestem praktykiem.

Skomentuj

Dodatkowe komory w waveguide to moim zdaniem zły pomysł. Ciężko jest zrobić dobrą tubę na chybił trafił, która by pasowała do danego głośnika więc lepiej wpierw zrobić symulacje np. w AxiDriver

Skomentuj

Czemu uważasz, że komory to zły pomysł. Masz jakieś na to argumenty? Ja mam tylko jeden, ale w odsłuchach nie jest on zbyt mocno odczuwalny.
                                        Praktycznie rzecz biorąc zrobiłem całkiem od nowa ten głośnik, bo oryginalne pozostały tylko magnes i górny nabiegunnik. Tą tubkę montuję zamiast oryginalnego frontpanela z blachy.

Skomentuj

Echo a jak Twoje tubki do ktorych pierscienie dorabialem? Mierzyles juz cos i mozesz zaprezentowac? Ciekawy jestem Twoich wynikow.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X