Zamieszczone przez Echo1
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Waveguide
Collapse
X
-
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaEcho rób rób. Jak zwykle nie chce zniechęcać do DIY. Wyraziłem swoje obawy, czas pokaże czy się myliłem.
Skomentuj
-
Zastanawiałem się czy kupić waveguide Jantzen Audio dla R29RDNC ale Troels już sprawdził to zestawienie. Nie warto wydawać 180zł na waveguide choć same głośniki SBA są zacne.
http://www.troelsgravesen.dk/SBA-tweeters.htm
Skomentuj
-
Patefil
W ramach eksperymentów i doświadczeń z modyfikacją głośników Tonsil GTC11/100 opracowałem takie waveguide do zastosowania w moich kolumnach.
waveguide GTC 11-100.pdf
Dwa waveguidy wykonane przeze mnie ręcznie z 6 płyt HDF o grubości 7,5mm sklejonych ze sobą.
Pomiar dwóch waveguidów z pustymi komorami na tym samym zmodyfikowanym głośniku z 0,5m/2,8v przez kondensator 1,5u. Jak na ręczną robotę prawie idealnie równe.
Pomiar waveguida z pustymi komorami (czarny) i z wytłumionymi watą (czerwony) z 0,5m/2,8v bez filtra.
Skomentuj
-
Patefil
Nic nie obliczałem. Robiłem metodą doświadczalną. W załączonym pdf'ie można sobie zobaczyć przekroje tej tubki, jej budowę wewnętrzną. W tej tubce są cztery komory.
Skomentuj
-
Patefil
Komory, jak inne elementy konstrukcji głośnika wpływają na jego charakterystyki. Im większe te komory tym ta dziura widoczna na charakterystyce przy ok. 1,2 kHz przemieszcza się na skali częstotliwości. W trakcie działań przy modzie tych Tonsili zaobserwowałem, że pozwala to zmniejszać thd głośnika. Niestety nie sprawdzałem wersji bez komór, więc nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić. Zauważyłem tylko taką zależność położenia tej dziury z wielkością komór. Zaczynałem od bardzo małych komór, przy których dziura była mała i leżała przy wysokich częstotliwościach. Zrobiłem taką tubkę, by komory były na tyle duże, żeby ta dziura pojawiła się właśnie przy ok. 1-1,5kHz, bo tam ten oryginalny głośnik miał duży poziom thd. Oczywiście pomiary thd robiłem z wytłumionymi komorami.
Może nasz forumowy inżynier znajdzie na to jakąś teorię, bo jestem praktykiem.
Skomentuj
-
Patefil
Czemu uważasz, że komory to zły pomysł. Masz jakieś na to argumenty? Ja mam tylko jeden, ale w odsłuchach nie jest on zbyt mocno odczuwalny.
Praktycznie rzecz biorąc zrobiłem całkiem od nowa ten głośnik, bo oryginalne pozostały tylko magnes i górny nabiegunnik. Tą tubkę montuję zamiast oryginalnego frontpanela z blachy.
Skomentuj
Skomentuj