Pisałem wyżej. Pomiar w obudowie wielkości Tonsil Alton 110, otwartej, bez tylnej ścianki mocno wytłumionej.
Mam zamiar połączyć B80 z jakimś 10-12 calowym głośnikiem.
Pomierzylem ostatnio glosnik Scan Speak D2606/922000 ( rowniez jako Vifa D27TG-35-06 ) polaczony z waveguide Visaton wg 148 r. Glosnik nie wymaga zadnych adapterow, pasuje idealnie, wystarczy go przykrecic do WG. Pomiar w testowym monitorze o szerokosci frontu 21cm.
charakterystyki znormalizowane
i tradycyjnie
Mozna powiedziec, ze ta kombinacja jest jak najbardziej uzyteczna. Widac maly problem z pasmem 3-3.5 kHz, ale nie bedzie tragedii.
Witajcie, mam pytanie zastanawiam sie nad takim frontem kolumny który jest adaptacją frontów schodkowych Troelas'a. Nie podobają mi sie te jego proste rozwiązania z cofniętym frontem pod tweeter , ani też mocne pochylenie frontu w granicach 7st. Na rysunku przedstawiam swoją propozycje.
Tweeter jest umieszczony w "tylniej" płycie gr.18mm, w przedniej umieszczony MW i wyfrezowany skos na TW . Skos ma kąt 45st. Dla dodatkowej kompensacji offsetu głośników front pochylony o 2 st.
Czy macie doświadczenia za takim rozwiązaniem? czy to jest dobry pomysł czy całkiem zły Czy powoduje zmiany w SPL i dyfrakcji?
Garść pomiarów głośnika Dayton ND25FW w obudowie testowej. Za około 65 zł, to chyba najtańsza tego typu propozycja na rynku, a do tego pomiary wyglądają bardzo zachęcająco...
Garść pomiarów głośnika Dayton ND25FW w obudowie testowej. Za około 65 zł, to chyba najtańsza tego typu propozycja na rynku, a do tego pomiary wyglądają bardzo zachęcająco...
Wygląda obiecująco choć widać spadki na kierunkowości no i dość wysoki FS chyba ma, w okolicy 1300Hz jak podaje datasheet. Przy 2500Hz uda się go "ożenić" z midwooferem?
Pomiary pomiarami a dobrze byłoby wiedzieć czy brzmieniowo się broni w tej kwocie, podzielisz się opinią?
Do 60 stopni od osi promieniowanie wyglada wrecz wzorowo. Fakt, ze tweeter konczy sie juz przy 16khz, ale w zasadzie nic nadzwyczajnego. Podzial przy 2.5 khz jest jak najbardziej mozliwy, choc z malym midwooferem korzystniejszy moze byc nieco wyzszy.
Brzmienie? No coz, od tweetera za 60zl mam wymagania takie, zeby w ogole gral, a ten gra ok, a do tego daje wyrownanie czasowe na plaskiej sciance i swietne rozpraszanie poza osia. Nie jest to brzmienie efektowne, tak sobie cyka bez wyrazu, ale nie slychac w nim jakis natarczywosci.
Niebawem wrzuce na forum tani projekt MTM z tym tweeterem oraz midwooferami Sba 13 pfcr.
Skomentuj