Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-Way podłogowe ok 1500 pln

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Niegdyś był na forum niejaki LuSzti który zjadł zęby na zwrotnicy aktywnej(o ile pamiętam zrobił na tym prace magisterską), grało toto zacnie.... kolejne kolumny jakie robił a trochę tego było robił na zwrotkach pasywnych. Po co wyważać juz otwarte drzwi?
    Jedna jaskolka wiosny nie czyni. Mozesz tez podeslac jakies cytaty gdzie krytykuje zwrotnice aktywne.
    Pomiary mowia same za siebie, a ze ktos zrezygnowal z jakis powodow to juz jego sprawa.

Widze ze nie sledzisz tematu od poczatku...
    Moj plan dzialania jest taki: buduje kolumny na zwrotnicy aktwnej -> gra dobrze, to zostawiam, nie jestem zadowolony, buduje pasywna (ale bardzo w to watpie, bo jest ogromna roznica w dzwieku) -> dozbieram kase -> zmieniam panasa na 3 dobre koncowki.

niewiem o co tyle krzyku...

Napislabys cos na o glosnikach, zamiast dalej drazyc off-topic, bo poza postami Raven1985, Pharoh, Pogromca mitow, Micwoj to pomoc z was zadna.

Skomentuj

Chcesz ewentualnie zmienić na "gorszą" jak sam ją nazywasz?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie zapomnij użyć, napewno pomoże :

http://www.audiostereo.pl/audiofilsk...cd_111587.html
      Last edited by dan124; 22.05.2014, 19:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
        Pomiary mowia same za siebie
        bo jest ogromna roznica w dzwieku
        Fakt... aktywna z reguly szumi jak wsciekla - pomiary mowia same za siebie Zwrotnica aktywna to nic innego jak preamp, a nie od dzis wiadomo, ze najlepszy preamp to potencjometr i to o relatywnie malej rezystancji... Przy przetwornikach o mocno zaznaczonych rezonansach skazany jestes na wysokie rzedy filtrow, a to niestety nie pozostaje bez wplywu na impuls i faze... uwaznie przestudiuj charakterystyki czestotliwosciowe zanim zdecydujesz sie kupic jakis przetwornik jesli juz koniecznie chcesz pojsc w aktywny szumofon to przynajmniej nie degraduj impulsu i bacz na faze.

pomoc z was zadna.
        Dobre

Skomentuj

Duze firmowe kondensatory ladnie i profesjonalnie wygladaja, tak samo duze cewki powietrzne przy basowych, - wazy to i sie prezentuje, a nie jakies suwaczki w windowsie
          rozbawiasz mnie
          nigdzie nie wsadziłem takiego kondensatora chyba, ze ktos sobie tego zyczył
          nigdzie tez nie napisałem jakich kondensatorów masz/mozesz uzyc
          nie wiesz czego sie czepnąc i nie masz argumentów to łapiesz się elementów

Holgin, dzieki zwrotnicy aktywnej (cyfrowej) masz pelna kontrole nad calym pasmem, zaczynajac od equalizera
          tak jak i w przypadku pasywnej

filtrow wyzszego rzedu
          tak ja i w pasywnej

pulapka rezonansowa, jest jak stwierdzil autor artykulu na diyaudio 'zlem koniecznym', gdzie przy zwrotnicy aktywnej nie musi byc stosowana.
          a jak chcesz walczyc z rezonansem aluminiowej membrany
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
            Fakt... aktywna z reguly szumi jak wsciekla - pomiary mowia same za siebie Zwrotnica aktywna to nic innego jak preamp, a nie od dzis wiadomo, ze najlepszy preamp to potencjometr i to o relatywnie malej rezystancji... Przy przetwornikach o mocno zaznaczonych rezonansach skazany jestes na wysokie rzedy filtrow, a to niestety nie pozostaje bez wplywu na impuls i faze... uwaznie przestudiuj charakterystyki czestotliwosciowe zanim zdecydujesz sie kupic jakis przetwornik jesli juz koniecznie chcesz pojsc w aktywny szumofon to przynajmniej nie degraduj impulsu i bacz na faze.
            Q, dzieki za merytoryczny post.
            Szkoda tylko ze nie na temat.. nawet off topic'u ja mam CYFROWA zwrotnice ,a Ty piszesz o analogowej... przy cyfrowej obrobce dzwieku nic nie szumi.
            Szumofon? Czekaj, zobacze czy niemam gdzies potencjometrow w procesorze intel'a, albo programisci nie wcisneli gdzies do pluginow VST
            sory, ale moglem sie powstrzymac.

Skomentuj

Nie odpisałeś na mojego posta.

Skomentuj

ppp001 z ciekawości jak taki układ działa w twojej obecnej konstrukcji? Jak go zestroiłeś? Masz jakieś pomiary żeby zaprezentować działanie twojej "aktywnej zwrotnicy"? Jaką masz kartę muzyczną? Jak wypadają pluginy w stosunku do elektronicznych aktywnych zwrotnic?

Skomentuj

Nawet tego nie odpalił :lol:

Ale już wie.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    rozbawiasz mnie
                    nigdzie nie wsadziłem takiego kondensatora chyba, ze ktos sobie tego zyczył
                    nigdzie tez nie napisałem jakich kondensatorów masz/mozesz uzyc
                    nie wiesz czego sie czepnąc i nie masz argumentów to łapiesz się elementów
                    Nie mowie ze akurat Ty, ale widze mentalnosc ludzi tutaj, i jak ktos wstawi fotke z duzymi kondensatorami, najlepiej z napisem 'Jetzen audio' ,a obok 'PROFFESIONAL' wiekszymi literami to wszyscy pisza 'SZACUN!'

tak jak i w przypadku pasywnej
                    tak ja i w pasywnej
                    DRC na zwrotnicy aktywnej to by bylo cos:) a tak serio, to troche bardziej kosztowne i czasochlonne niz sciagniecie pluginu...

a jak chcesz walczyc z rezonansem aluminiowej membrany
                    np. filtrem wyzszego rzedu

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                    Chcesz ewentualnie zmienić na "gorszą" jak sam ją nazywasz?

Nie zapomnij użyć, napewno pomoże :

http://www.audiostereo.pl/audiofilsk...cd_111587.html
                    Nie odpisałeś na mojego posta.
                    Nawet tego nie odpalił :lol:

Ale już wie.
                    dan124, pozwolisz ze odpowiem ci TWOIM cytatem z watku http://diyaudio.pl/showthread.php/24...na-jest-kijowa

Nowy sposób nabijania postów?

mobias, chetnie odpowiem, ale nie w tym temacie.

Komentarze na temat tutaj, reszta komentarzy - http://diyaudio.pl/showthread.php/24...na-jest-kijowa

Moze ktos zalozy nowy temat? Bo moderatorzy usuneli watek, a smiecenie tutaj jest najwyrazniej ok...
                    Last edited by ppp001; 22.05.2014, 20:31.

Skomentuj

Nie mowie ze akurat Ty, ale widze mentalnosc ludzi tutaj, i jak ktos wstawi fotke z duzymi kondensatorami, najlepiej z napisem 'Jetzen audio' ,a obok 'PROFFESIONAL' wiekszymi literami to wszyscy pisza 'SZACUN!'
                      znajdz TUTAJ chociaz jeden taki post :)

np. filtrem wyzszego rzedu
                      problem w tym jest taki, ze taki rezonan majacy np 15dB w waskimm paśmie po wycieciu wyzszym rzedem nadal bedzie wystepowal
                      bedzie nizej na opadajacej charakterystyce glosnika ale nadal bedzie sie odkladal do charakterystyce glosnika towarzyszacego
                      pułapka działa wąskopasmowo i wypłaszcza tylko pik nie psując przebiegu charakterystyki
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

znajdz TUTAJ chociaz jeden taki post :)
                        To wyjasnij mi skad ta niechec do aktywnych zwrotnic i fascynacja pasywnymi?

problem w tym jest taki, ze taki rezonan majacy np 15dB w waskimm paśmie po wycieciu wyzszym rzedem nadal bedzie wystepowal
                        bedzie nizej na opadajacej charakterystyce glosnika ale nadal bedzie sie odkladal do charakterystyce glosnika towarzyszacego
                        pułapka działa wąskopasmowo i wypłaszcza tylko pik nie psując przebiegu charakterystyki
                        lklukasz, jako host'a do pluginow VST uzywam programu m.in do masteringu. Z wycieciem kawalka pasma nie bedzie zadnego problemu, albo z filtrem np. 192dB/Oc, wiec mamy juz 2 rozwiazania, ale dzieki za zwrocenie na to uwagi.

Skomentuj

Cyfrowa filtracja to przyszlosc w glosnikach, czy sie to ludziom podoba czy nie. Daje po prostu znacznie wiecej mozliwosci, choc z drugiej strony nie mozna mowic, ze na zwrotnicy pasywnej nie da sie osiagnac wysokiej klasy dzwieku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Cyfrowa filtracja to przyszlosc w glosnikach, czy sie to ludziom podoba czy nie. Daje po prostu znacznie wiecej mozliwosci, choc z drugiej strony nie mozna mowic, ze na zwrotnicy pasywnej nie da sie osiagnac wysokiej klasy dzwieku.
                            podpisuje sie pod tym w 100%

Skomentuj

To wyjasnij mi skad ta niechec do aktywnych zwrotnic i fascynacja pasywnymi?
                              zajmuje się car audio
                              tam aktualnie wiekszość radii ma już korekcje czasowa i aktywne zwrotnice w standardzie
                              nie raz walczyliśmy ze zgraniem systemu aktywnie a potem pasywnie
                              pasywnie zawsze zagrał lepiej

bardzo często mimo użycia radia z filtrami aktywnymi projektujemu filtry pasywne a z radia używamy tylko czasówek
                              po poznaniu kilku systemów lepiej byłem wstanie wskazać co tracimy po zmianie realizacji filtracji

Z wycieciem kawalka pasma nie bedzie zadnego problemu, albo z filtrem np. 192dB/Oc
                              ok tylko w przypadku użycia programu typu rta będzie problem z interpretacja fazy
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A czytaliscie o nowym systemie korekcji SAM?

Skomentuj

Q, dzieki za merytoryczny post.
                                  Szkoda tylko ze nie na temat.. nawet off topic'u ja mam CYFROWA zwrotnice ,a Ty piszesz o analogowej... przy cyfrowej obrobce dzwieku nic nie szumi.
                                  Szumofon? Czekaj, zobacze czy niemam gdzies potencjometrow w procesorze intel'a, albo programisci nie wcisneli gdzies do pluginow VST
                                  sory, ale moglem sie powstrzymac.
                                  Zmierz sobie S/N ratio to pogadamy
                                  Last edited by Q; 22.05.2014, 22:45.

Skomentuj

zajmuje się car audio
                                    tam aktualnie wiekszość radii ma już korekcje czasowa i aktywne zwrotnice w standardzie
                                    nie raz walczyliśmy ze zgraniem systemu aktywnie a potem pasywnie
                                    pasywnie zawsze zagrał lepiej

bardzo często mimo użycia radia z filtrami aktywnymi projektujemu filtry pasywne a z radia używamy tylko czasówek
                                    po poznaniu kilku systemów lepiej byłem wstanie wskazać co tracimy po zmianie realizacji filtracji

W takich radiach sa prymitywne zwrotnice. Robiac pasywna w tym przypadku, budujesz zwrotnice jaka chcesz, masz wlasciwie niegraniczone mozliwosci, w porownaniu do prostej zwrotki z radia. To co ja mam mozna bardziej porownac do dsp za klika tys. $, tylko wiecej z tym zabawy. Jak znasz sie na komputerach to roznica mniej wiecej jak router za 100pln kontra router linksysa z softem tomato, albo dd-wrt.

ok tylko w przypadku użycia programu typu rta będzie problem z interpretacja fazy
                                    Co masz na mysli? Mozesz rozwinac?

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                    Zmierz sobie S/N ratio to pogadamy
                                    Mam zmierzyc s/n na wyjsciu hdmi? :) Bo pytasz o szumy z zwrotnicy cyfrowej.

Skomentuj

Mam zmierzyc s/n na wyjsciu hdmi?
                                      Systemu Kolego... systemu... Z mojej strony ostatni post w tym temacie, bo zaczynasz sie robic irytujaco infantylny.
                                      Last edited by Q; 23.05.2014, 05:32.

Skomentuj

Wstawiam więc fotkę a teraz czekam na wyrazy zachwytu:)Szkoda tylko że nie słuchasz dobrych rad ale skoro wiesz wszystko lepiej........

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          W popularnym sprzęcie, takim średniej klasy, tak . Doszliśmy w technice do paradoksalnego momentu gdzie technologia jest tańsza od surowca. Pasywna zwrotnica składa się z kilku kg miedzi a miedź jest cholernie droga. Nawet jak bierzemy ją na tony to nadal jest droga. Natomiast najbardziej skomplikowane układy cyfrowe kosztują śmieszne pieniądze. Procesory o jakich mogliśmy marzyć 10 lat temu , teraz kupuje się detalicznie za kilka zł nie mówiąc o ilościach 1k +. Z czystego rachunku ekonomicznego wynika, że obecnie taniej jest wyprodukować zestaw aktywny niż pasywny. Nawet koszt wykonania (samej pracy) pasywnej a aktywnej zwrotnicy może być niższy dla tej drugiej pomimo dużo bardziej zaawansowanej techniki.

Oczywiście rachunek nie sprawdza się dla skrajnych przypadków, bardzo tanich i bardzo drogich zestawów. W pierwszych za zwrotnicę robi kond elektrolityczny za parę groszy a w drugich liczy się jakość, przywiązanie do pewnych tradycji a cena jest tak zawyżona, że koszt materiałów nie ma zupełnie znaczenia.

To dlaczego filtry aktywne są gorsze od pasywnych było mówione na forum kilka razy. Nie jesteś pierwszy który próbuje tę Amerykę odkryć. Niestety powtarza się smutny scenariusz młodego gniewnego który przeczytał gdzieś 2-3 artykuły i myśli, że złapał pana boga za nogi. Niestety to tak nie działa, budowa zestawów głośnikowych wymaga wielu lat doświadczenia a nie kilku dni na forum i paru artykułów. Poza tym często artykuły sa pisane przez ludzi nastawionych tendencyjnie, bez odpowiedniego zgnębienia tematu, bez wiedzy i doświadczenia w materii o jakiej piszą. Ostatnio taki artykuł czytałem w jednej z gazet jakie prenumerujemy w firmie, bodajże elektronik. Autor próbował udowodnić wyższość filtracji aktywnej (w audio) na zasadzie że z góry wiadomo, że jest lepsza. No cóż, nie tędy droga.

Audio jest dziedziną składającą się z dziesiątek, często wykluczających się, aspektów. Nie można skupić się na jednym bo będziesz ślepy na inne. Np parametr DF nie jest czynnikiem tak istotnym, dominującym, jak Ci się wydaje. Mógłbym napisać dlaczego tak jest ale wymagałoby to naprawdę długiego posta.

Wracając do samej filtracji aktywnej to jak napisał Q , jest to generator szumów. Nawet jeżeli jest to filtracja cyfrowa to problem nadal pozostaje, cyfrowe filtry też szumią. Jakbyś najpierw zglebił temat filtracji cyfrowej to byś o tym wiedział, że cyfrowa obróbka sygnału ma skończona dokładność. Są szumy kwantyzacji, są zjawiska odbicia widma sygnału, filtry mają skończoną wartość tłumienności w paśmie zaporowym, czego nie maja filtry analogowe a szczególnie pasywne. Są bardzo istotne zjawiska błędów numerycznych które mają własnie kolosalny wpływ przy filtracji aktywnej. Filtr aktywny w uproszczeniu działa na zasadzie wymnażania spróbowanego sygnału przez współczynniki a następnie sumowania tego co wyszło. Własnie te współczynniki i proces wymnażania może być źródłem kolosalnych błędów numerycznych. Każdy kto bawił się kalkulatorem natknął się na problem skończonej rozdzielczości bitowej tego urządzenia. Np wystarczy dowolną liczbę kilka razy dzielić przez jakąś wartość a następnie taką samą liczbę razy wymnożyć i na koniec nie dostajemy tej samej liczby od której zaczęliśmy a przecież tak być powinno. Współczynniki w cyfrowych filtrach są własnie liczbami zmiennoprzecinkowymi o wartościach poniżej jedności a ich wartości w skrajnych przypadkach mogą być bardzo źle dobrane co spotęguje źródło błędu. Dlatego jak ktoś twierdzi, że filtracja aktywna nie szumi to po prostu nie wie do końca o czym mówi. A sam dobór filtrów aktywnych to jest dziedzina nauki a nie bezmyślne ruszanie suwakami w programie.

Filtracja aktywna jest atrakcyjna dla laika którego przerasta temat filtracji. Myśli, że włączy sobie filtr a ten mu to elegancko podzieli. Faktycznie, biorąc zerowy poziom umiejętności w tym temacie to aktywna filtracja może dać lepsze rezultaty od pasywnej. Jednak im bardziej doświadczony konstruktor tym bardziej zdaje sobie sprawę, że aktywna filtracja nie jest na przeciętnego DIYowca. Gotowe rozwiązania filtrów aktywnych nie wystarczają a zrobienie takiego filtru DIY to jest ogrom kosztów i przede wszystkim pracy i nauki, zupełnie nie wart prawdopodobnego rezultatu. Zamiast inwestować w kilka wzmacniaczy i robienie skomplikowanego filtru cyfrowego, wolę za całą kasę kupić najlepsze głośniki i zaopatrzyć to w filtr pasywny i mieć dużo lepsze brzmienie. Bo 80% sukcesu to dobry głośnik.
                                          Last edited by Yoshi_80; 23.05.2014, 08:44.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X