Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerabiamy Glośniki. Pomiary, Projekty...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerabiamy Glośniki. Pomiary, Projekty...

Witam.
    Moze ktos z Was slyszal o tym jak przerobic i poprawic brzmienie fabrycznego glosnika? Wszelkie projekty udokumentowane pomiarami i instrukcja przerobki mile widziane.

Na poczatek
    GDWT 12/19-150.
    Coz za "wspanialy" dolek w okolicach 10-11kHz. Sprawdzmy czym to jest podyktowane i gdzie on powedruje...

GDWT pomiar 1m z falowodem:

GDWT pomiar 1m bez falowodu:

GDWT pomiar 1cm z falowodem:

GDWT pomiar 1cm bez falowodu:

Jako ciekawostke, pomierzylem glosnik Seas 19TFF1 bez i z falowodem od GDWT. Ponizej pomiary:

19TFF1 pomiar 1m

19TFF1 pomiar 1m z falowodem od GDWK:

Plany:
    Zafascynowany niechecia PawlaS. do tych malych glosniczkow postanowilem zamowic do testow i wzac sobie kolejny problem na glowe.
    Pacjent to szerokopasmowy Monacor SPX32M
    Przerobic drewniany korektor fazy i albo dotoczyc normalny korektor fazy z alu w ksztalcie "pocisku" albo wkleic kopulke przeciwpylowa. Mozna takze sprobowac stoczyc ten drewniany korektor fazy na ksztalt pocisku. Jak narazie udalo mi sie zdemontowac ten drewniany korektor fazy. Jest on przyklejony do rdzenia nabiegunnika. Trzeba uzyc delikatnie sily i bez problemu odrywamy korektor uwazajac na cewke glosnika rzecz jasna. Nie jest on przykrecony jak niektorzy mysleli wiec do dziela

Last edited by Spurek; 18.09.2014, 21:07.

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
    Zafascynowany niechecia PawlaS. do tych malych glosniczkow
    oj tam zaraz niechecia. barwe mialy bardzo fajna, ale to nie jest szerokopasmowka!
    jako sredniak bylyby bardzo fajne

no i co dalej z tym tematem?

kazdy glosnik mozna poprawic. ale w wiekszosci wiaze sie to z jego powaznymi zmianami

Skomentuj

Słowo poprawic to chyba za duzo
      Ja bym użył "zmienic"

Bo czy bedzie lepiej zalezy od czego chcemy tego użyć
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przerobic drewniany korektor fazy i albo dotoczyc normalny korektor fazy z alu w ksztalcie "pocisku" albo wkleic kopulke przeciwpylowa.
        Ta przeróbka nie ma sensu bo taki głośnik jest już gotowy. Te monacory to są brandowane tang bandy a ten produkuje wersje z pociskiem

Skomentuj

Pacjent to szerokopasmowy Monacor SPX32M
          Przerobic drewniany korektor fazy i albo dotoczyc normalny korektor fazy z alu w ksztalcie "pocisku" albo wkleic kopulke przeciwpylowa. Mozna takze sprobowac stoczyc ten drewniany korektor fazy na ksztalt pocisku.
          W ten sposób to ty psujesz a nie poprawiasz :)
          poczytaj jak działa korektor fazy... no i zrób teraz pomiar bez niego

Skomentuj

Spoko temat, mi sie udalo poprawic kopulke tonsila, ktora po modyfikacji uzyskala znacznie mniejsze znieksztalcenia :) na kolejna modyfikacje czekaja szerokopasmowce, trzeba dorobic stozek fazowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              no i co dalej z tym tematem?
              Bedzie korektor lub kopulka pp, to zamieszcze pomiary itd.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Ta przeróbka nie ma sensu bo taki głośnik jest już gotowy.
              A jak ktos juz ma te monacory w szufladzie i chcial by sobie przerobic...

IrOnhide,
              Pomiar bez korektora jest bez sensu. Wiadomo co z tego wyjdzie.
              Co innego z innym korektorem albo kopulka pp.

Pogromca mitow,
              Mozesz napisac jaki zabieg sprawil, ze ten tonsil sie poprawil? I w jaki sposob wyliczysz wymiar stozka fazowego do tego glosnika szerokopasmowego?
              Last edited by Spurek; 19.09.2014, 18:56.

Skomentuj

Pomiar bez korektora jest bez sensu. Wiadomo co z tego wyjdzie.
                Co innego z innym korektorem albo kopulka pp.
                Wiadomo ? :blink: serio ? to co wyjdzie ?

I w jaki sposob wyliczysz wymiar stozka fazowego do tego glosnika szerokopasmowego?
                No własnie, w jaki ? :)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                mi sie udalo poprawic kopulke tonsila, ktora po modyfikacji uzyskala znacznie mniejsze znieksztalcenia
                uracz mnie tymi pomiarami PM. Oczywiście z komory bezechowej ? (albo chociaż 1W / 1m ?)

Przerobic drewniany korektor fazy i albo dotoczyc normalny korektor fazy z alu w ksztalcie "pocisku" albo wkleic kopulke przeciwpylowa.
                stary weź sobie na logikę: czy projektant jeśli było by to możliwe nie dał by "pocisku" albo kopułki pp zamiast gałki od mebli ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Wiadomo ? :blink: serio ? to co wyjdzie ?
                  Wnioski wyciagnij sam.

Specjalnie dla Ciebie. Pomiar na szybko bez obudowy. Dalsze pomiary beda w obudowie ale skoro kolega tak sie niecierpliwi...

Monacor pomiar 1m z korektorem fazy:

Monacor pomiar 1m bez korektora fazy:

stary weź sobie na logikę: czy projektant jeśli było by to możliwe nie dał by "pocisku" albo kopułki pp zamiast gałki od mebli ? :)
                  Tak, to co ten sam glosnik robi z pociskiem od tang banda? Z kopulka pp tez jest ten glosniczek... A czy Ty przerobiles choc jeden glosnik? Czy tak z klucza piszesz, ze tylko mozna spierdzielic i nic poza tym? Pochwal sie :flapper:

Skomentuj

uracz mnie tymi pomiarami PM. Oczywiście z komory bezechowej ? (albo chociaż 1W / 1m ?)
                    Chetnie pokaze, tylko napisz mi dlaczego mialyby byc z komory i dlaczego chociaz 1w z 1m? Pytam, bo mam wrazenie, ze chyba niebardzo wiesz o co w tym chodzi.

Mozesz napisac jaki zabieg sprawil, ze ten tonsil sie poprawil?
                    Typowy zabieg przewiercenia dolnego nabiegunnika, zmiana materialu tlumiacego oraz utworzenie komory za nabiegunnikiem.

I w jaki sposob wyliczysz wymiar stozka fazowego do tego glosnika szerokopasmowego?
                    Niczego nie wyliczam, po prostu mam zamiar zrobic modyfikacje metoda prob i bledow.

Skomentuj

Chetnie pokaze, tylko napisz mi dlaczego mialyby byc z komory i dlaczego chociaz 1w z 1m?
                      No bo pisałeś że chodzi o THD iż przerobiłeś głośnik tak że ma mniejsze niż u tonsila oryginalnego to chcę porównać/sprawdzić to, a że producent tak robi pomiary to rozumie się samo przez się, więc tyko po to żeby było rzetelnie - bez tworzenia mitów

mam zamiar zrobic modyfikacje metoda prob i bledow
                      :)

Wnioski wyciagnij sam.
                      Nie rozumiem :???: Jakie wnioski ?
                      Napisałeś że wiesz co wyjdzie, no to z ciekawości spytałem i chciałem żebyś to nam napisał, zamiast tego zapodałeś pomiary...

Skomentuj

No bo pisałeś że chodzi o THD iż przerobiłeś głośnik tak że ma mniejsze niż u tonsila oryginalnego to chcę porównać/sprawdzić to, a że producent tak robi pomiary to rozumie się samo przez się, więc tyko po to żeby było rzetelnie - bez tworzenia mitów
                        Wystarczy że zmierzy głośnik w tych samych warunkach przed i o przeróbce. Będzie wtedy widać różnice.

Skomentuj

A widziales kiedykolwiek pomiar THD jakiejkolwiek kopulki Tonsila zaprezentowanej przez producenta? Nie? No wlasnie, ja tez nie. Pomysl teraz jakie to jest proste. Mam dwie oryginalne kopulki, jedna przerabiam i porownuje z oryginalem. Co mozna z tego wywnioskowac? Poza tym do pomiaru znieksztalcen kopulki nie trzeba komory bezechowej, ale rozumiem, ze tego nie wiedziales. Tak samo nie trzeba wykonywac pomiaru z 1 metra, ale tego pewnie tez nie wiedziales? Montujac glosnik kopulkowy w duzej odgrodzie, nie jest istotne czy zrobisz pomiar z 20cm czy z 100cm. Roznica bedzie jedynie poziom db kopulki na skali efektywnosci. Natomiast stosunek znieksztalcen bedzie taki sam. Rownie dobrze mozesz zrobic pomiar kopulek w docelowej obudowie i taki pomiar jest jak najbardziej wiarygodny, bo wskazuje dokladnie roznice miedzy glosnikami w dokladnie takich samych warunkach pomiarowych.
                          Malo tego, nie mozna, a nawet nie wolno porownywac do siebie pomiarow znieksztalcen z roznych zrodel, poniewaz moga byc spore roznice. Porownywanie pomiarow ma sens, jesli sa zrobione w dokladnie tych samych warunkach pomiarowych, a warunki pomiarowe moga byc rozne i kazde beda poprawne.

Skomentuj

Poza tym do pomiaru znieksztalcen kopulki nie trzeba komory bezechowej, ale rozumiem, ze tego nie wiedziales. Tak samo nie trzeba wykonywac pomiaru z 1 metra, ale tego pewnie tez nie wiedziales?
                            Już ty najlepiej wiedziałeś co ja wiedziałem :) (nie mylmy pomiaru spl z thd...)
                            Widzę że robi się gorąco więc nie będę dalej z Tobą dyskutował... Ty wiesz swoje, ja wiem swoje i niech tak będzie.

Skomentuj

Wiem tyle ile wyczytalem w dobrych ksiazkach, Tobie tez polecam edukacje, zebys na przyszlosc nie tworzyl mitow.

Skomentuj

Też widzę kto tu musi się do edukować :) Ciekawe w jakiej dobrej książce napisali, że pomiary THD głośników (w tym przypadku kopułek) można robić w tak złych warunkach ?

Skomentuj

Jakie to sa zle warunki? Uzasadnij. A jak Ci sie nie chce ksiazek czytac, to moze poczytaj choc strone zapha http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/
                                  Moze po prostu wiesz za malo na temat pomiarow, metod pomiarowych, bramkowania i tak dalej. Musisz sie jednak sie troszke douczyc, zeby moc jakos dyskutowac. Naprawde nie pisze tego zlosliwie, ale po prostu nie zdajesz sobie sprawy, ze do pomiarow tweeterow, nie trzeba zadnej komory bezechowej.

Skomentuj

Z takim nosze sie zamiarem

poczytaj jak działa korektor fazy...
                                    Ha ha ha... Myslisz, ze bral bym sie za przerobke bez zadnej wiedzy? To, ze Ty jej nie posiadasz albo udajesz, ze nie wiesz, nie znaczy, ze ja mam tak samo jak Ty...

zrób teraz pomiar bez niego
                                    Nie rozumiem :???: Jakie wnioski ?
                                    Napisałeś że wiesz co wyjdzie, no to z ciekawości spytałem i chciałem żebyś to nam napisał, zamiast tego zapodałeś pomiary...
                                    Kolego rowniez nie chce byc zlosliwy ale nikt oprócz Ciebie nie zadaje pytan jaki ma wplyw wywalenie korektora fazy, bo jezeli juz wchodzisz w polemike na ten temat, to powinienes wiedziec jak dziala korektor i jaki ma wplyw chociaz by na spojnosc fazy fali padajacej z mambrany na ten ze korektor, zgranie czasowe roznych czestotliwosci w miejscu odsluchu jak i na sama ch-ke itd. Sory ale ja Cie edukowal nie bede. Sa dobre ksiazki, miedzy innymi A.Dobruckiego, wystarczy poczytac ze zrozumieniem. Albo nas prowokujesz i Cie to kreci albo co? Masz jakies projekty i/lub pomiary przerobionych glosnikow? Czy piszesz zeby pisac? Troels tez przerabia glosniki, popiera to pomiarami i pozytywnymi wlasciwosciami w stosunku do oryginalu i co? Tez psuje glosniki? Jego pomysly tez podwazysz tak jak podwazyles moje nie wiedzac chyba do konca o czym mowa? Bez urazy IrOnhide ale chyba nas wkrecasz i masz niezla (dla Ciebie) zabawe a temat przyznasz chyba nie taki glupi co...? Tylko na litosc boska nie zadawaj takich pytan...
                                    Last edited by Spurek; 20.09.2014, 15:24.

Skomentuj

Spurek
                                      Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                                      na litosc boska
                                      opanuj się :) Człowieki wyluzujcie.

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                                      Sory ale ja Cie edukowal nie bede.
                                      Jeszcze Ci pewnie na świecie nie było gdy ja byłem bardziej wyedukowany niż ty
                                      Poszukaj sobie tematów o tym nieszczęsnym głośniku zresztą np. na tym forum chyba Pawła z przed kilku lat....

a PM jeśli uważa że dobrze robi pomiary THD to sprawa jego i tego forum więc ja powiedzmy że się zagalopowałem i już się zamykam WY przecież wiecie wszystko najlepiej
                                      Last edited by ir0nhide; 20.09.2014, 15:24.

Skomentuj

Jeszcze Ci pewnie na świecie nie było gdy ja byłem bardziej wyedukowany niż ty
                                        Tak, to prawda... Z cala pewnoscia jestes najlepszy i najmadrzejszy na calym swiecie. Nic, tylko Cie nasladowac...

Poszukaj sobie tematów o tym nieszczęsnym głośniku zresztą np. na tym forum chyba Pawła z przed kilku lat....
                                        barwe mialy bardzo fajna
                                        A Ty IrOnhide miales/sluchales wogole tych glosnikow?
                                        Last edited by Spurek; 20.09.2014, 15:56.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X