Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawnosc zwrotki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

masz źle ustawiony pierwszy marker bo za ipulsem a pownien być przed. Pierwszy daj na 0ms a reguluj tylko drugim markerem.

Skomentuj

To dziwne, bo wzorowałem się na tym tutorialu (https://www.youtube.com/watch?v=2PkCRzVoed4) i myślałem że będzie dobrze, ale najwidoczniej jest jakiś błąd.

Przy okazji pożyczyłem już dwie karty dźwiękowe, żeby nie działać na integrze: sb0090 i sb0410. Któraś będzie lepsza do pomiarów?

Skomentuj

sb090, w jakim pomieszczeniu robisz pomiary ? Masz fotkę warunków pomiarowych ?

Skomentuj

Nie mam zdjęć z wygłuszeniem, ale zrobię podczas pomiarów. Szerokość tej ściany to 3m, a wysokość 2,6m, więc chyba nie jest źle?

Skomentuj

Jaki metraż ma ten pokój ? Najważniejsze ustawić się ze sprzętem najdalej od wszystkich ścian i potencjalnych odbić, może masz ogród to byłoby idealnie

Choć pulse response nie wyglądało źle to masz bardzo poszarpane wykresy. W zasadzie to w jednym przykładzie miałeś marker startowy za głównym impulsem czyli źle.

Mi się wydaje że to wszystko wina Twoich starych kart. Podstawą dobrych pomiarów jest KARTA inaczej człowiek sie tylko wkrwia

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak się przyjrzałem temu Twojemu pulse response i uważam że masz za mało wytłumione pomieszczenie wokół albo pokój jest za mały i masz wszędzie odbicia dlatego takie poszarpane masz to wszystko...
            Poza tym tak jak mówiłem zacznij od karty.

Skomentuj

Pomieszczenie ma 3 na 3.65 m czyli prawie 11m^2, za mało?

Niestety sb0090 strasznie buczała, więc podpiąłem sb0410. Kalibracja poziomów nagrywania wychodziła dobrze, ale w measurement.in.l i measurement.in.r były praktycznie same szumy i podczas testu impedancji wychodziły straszne zakłamania np. rezystancja szeregowa ponad 1 Ohm. Nie mogę sobie z tym poradzić.

Skomentuj

Tak myslałem stąd tak dużo odbić, nie masz dostępu do innego pokoju ?
                Co znaczy że buczała? twierdzisz że karta uszkodzona ?
                jak masz komputer z gniazdem PCI to sprawdzona SB 0100 kosztuje pare złotych a na pewno działa.
                Jakie szumy ? a wpiąłeś się napewno w line in a nie mic ?

Skomentuj

No dobra a na podłodze do pomiaru panele? Pierwsze odbicie zawsze idzie od podłogi która jest najbliżej. Należy to wytłumić jakimś dywanem, kocem, kołdrą, co tam masz. Kołdra jest całkiem ok.
                  Drugą sprawą jest konstrukcja mikrofonu i statywu od którego też się potrafi odbijać. Najlepiej aby mikrofon był możliwie oddalony (z 1m) od wszelkich rzeczy wtedy odbicie od nich nie dotrze szybciej niż sygnał z kolumny.

Skomentuj

Co do pomieszczenia to to jest największe pomieszczenie o regularnym kształcie jakie mam. Większy jest tylko aneks kuchenny z salonem, ale tam możliwość ustawienia sprzętu jest mniejsza (nie będę się wgłębiał w szczegóły). Umówiłem się już i w weekend będę robił pomiary w większym pomieszczeniu.

Yoshi_80 co do paneli to były wygłuszone (koc, kołdra i na to jeszcze ubrania), dlatego wykres impulsowy wygląda "w miarę". To są tylko zdjęcia przedstawiające pomieszczenie. Co do statywu to starałem się go osłonić, przed nim stała duża poduszka, a od góry był przykryty ręcznikiem.

Co do karty (SB0090) to z szumami sobie dałem radę, tylko mam problem z kalibracją JIG-a, a mianowicie nie wiem jak ustawić nagrywanie, żeby działał line in. Na forum już ktoś miał ten problem z tą kartą, ale nie uzyskał odpowiedzi (http://diyaudio.pl/showthread.php/24...-JIG-vs-SB0090). Na moich screenach widać, że w opcjach record jest line in, użyłem go, aby posłuchać, czy to wejście w ogóle działa. Podpiąłem mikrofon pomiarowy i działał dobrze, więc problem jest w włączeniu nagrywania, lub sterownikach, a nie sprzęcie.

Sprawdziłem wszystkie opcje nagrywania i żadna nie diałała, wave i "What u hear" oczywiście wyświetlały sygnał, ale było to tylko sygnał wychodzący, niezależny od podpiętego w wejściu sprzętu (wypiąłem lewy kanał wejściowy i nic się nie zmieniło).

W wcześniej zamieszczonym wątku są przedstawione sterowniki kx, ale na ich stronie (http://www.kxproject.com/faq.php?language=en#cards F3->"line in") przeczytałem "There are issues with the line in ADC" więc raczej się nie nadadzą. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
                    Last edited by enig123; 23.04.2015, 18:09.

Skomentuj

Pomiary do weryfikacji:

Nisko

Impedancja

OnAxis

NearField

NearField z dodanym OnAxis

Nieszczęsny Port

Średnio

Impedancja

OnAxis

Wysoko

Impedancja

OnAxis

Pomiary były robione w odwrotnej kolejności niż są dodane (wysoko->średnio->nisko).
                      Pomiar miernikiem impedancji wysoko-tonowego 6 Ohm.
                      Żaden wykres nie był wygładzany, funkcja delay użyta tylko na OnAxis-ach.
                      Last edited by enig123; 26.04.2015, 12:35.

Skomentuj

Czy aby na pewno dobrze przestawiasz przełączniki w Jigu ? Zobacz wykres impedancji tweetera.
                        Fatalne są te głośniki ... na 200 Hz dzieje się coś złego na basie dużu rezonans. Poza tym to charakterystyki tych głośników są....słabe, same rezonanse... Weź przeskaluj to trochę inaczej jeszcze np tak:

Pokaż Pulse response

Skomentuj

Wysoko

Średnio

Nisko

OnAxis

NearField

Port

Połączone (OnAxis i NearField)

Co do impedancji tweetera to widziałem, że jest dziwnie i sprawdzałem to. W wolnej chwili wykonam go jeszcze raz, ale co do reszty nie będę miał już takiej opcji, pewno lepiej i tak by nie było.

Skomentuj

Myślę że zwrotnica będzie bardzo droga bo trzeba tu będzie ostro pofiltrować.
                            Dziwi mnie trochę Twój wykres nearfield bardzo niewyraźny..
                            Weź wrzuć plik pomiarów *.swd na forum to sobie w SW to odpala i przejrzę.

Skomentuj

Co do plików pulse to nie są te, przy których były wykonywane pomiary. Numeracja przy wysokim i srednim oznacza kolejne ustawienia markerów. Numeracja przy nisko, to już po prostu kolejne pomiary, przy zmniejszaniu głośności nagrywania i dźwięku.

Plik spakowany, bo nie szło go inaczej załączyć.
                              enig123_forum.rar

Jeśli chodzi o poszarpane NearField, to nie wyglądają pod tym względem gorzej niż te z poradnika (nie mówię tu o rezonansach!).
                              Last edited by enig123; 27.04.2015, 17:29.

Skomentuj

Po co zmniejszasz i zwiększasz cokolwiek ?!
                                Ustawiasz PULSE RESPONSE na głośniku wysokotonowym, dzieki temu widać więcej odbić które należy wytłumić do porządanego efektu.
                                Następnie ustawiamy startowy marker PRZED głównym sygnałem Pulse response a końcowy przed pierwszym mocnym odbiciem i tak już zostawiamy na WSZYSTKIE POMIARY. Nie ruszamy mikrofonu ani wzmacniacza ani niczego w ustawieniach.
                                Jedyne co możesz zmienić podczas pomiarów to freq meas na Jigu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

No cóż, wygląda na to że wysokotonowy jeszcze jeszcze ale reszta... Zobacz sobie charakterystykę przenoszenia i basowca i midwoofera... Skoki 5dB conajmniej więc żeby to zgrać trzeba by naprawdę skomplikowane filtry :) co przewyższy ZNACZNIE koszta głośników.
                                Nie jestem pewien czy poprawnie zrobiłeś te pomiary.
                                Tak powinno wyglądać ustawienie markerów:

Pomiar impedancji kopółki jest .. ZŁY :) Gdzie jest jakiś pik rezonansowy ? Przykładałeś się do operowania przełącznikami Jiga ?
                                Impedancje możesz zmierzyć jeszcze raz bez znaczenia w jakim pomieszczeniu. Reszta impedancji jest ok.

Tutaj się coś dzieje, jest bardzo duży rezonans jak widzisz, to samo widać zresztą na pomiarze nearfield ( Nie liczę syfu z sieci na 50HZ)
                                No i na koniec wszystkie charki:

AA pozatym na takiej krótkiej bramce nie da się zrobić zwrotnicy 3drożnej na basie, potrzebujesz albo dobry nearfield albo farfield albo pomiary z bardzo długą bramką np na dworzu

Skomentuj

"Ustawiasz PULSE RESPONSE na głośniku wysokotonowym, dzieki temu widać więcej odbić które należy wytłumić do porządanego efektu.
                                  Następnie ustawiamy startowy marker PRZED głównym sygnałem Pulse response a końcowy przed pierwszym mocnym odbiciem i tak już zostawiamy na WSZYSTKIE POMIARY."

Tak zrobiłem, markery zmieniałem tylko po to, żeby zobaczyć jak to zmienia pomiar, np. przesuwałem początkowy marker początkowy na 0 i zaobserwowałem "o dziwo" zwiększone poszarpanie wykresu (to tylko sprawdzenie jaki duży wpływ to ma na pomiary).
                                  Zawsze podawałem na forum odpowiednie pomiary, zostawiłem je bo stwierdziłem, że nic nie zmieniają.

"Nie ruszamy mikrofonu ani wzmacniacza ani niczego w ustawieniach." robiłem tak dla wszystkich pomiarów OnAxis (wiem, że miałoby to wpływ na porównywanie efektywności głośnika), zmieniałem to tylko dla NearField (i pozostawiłem zmiany dla Portu) tak jak podaje tutorial na forum:

"W czasie pomiaru obserwujemy diodę w przedwzmacniaczu , jeżeli się zapala tzn. ,że przedwzmacniacz się przesterował i należy zmniejszyć moc przy jakiej wykonujemy pomiar. "

Gdybym zostawił te parametry tak jak piszesz to wyszłoby mi tak jak na wcześniejszych pomiarach, więc zacząłem zmniejszać wartość głośności i nagrywania. Bez tych zmian wykres był już przedstawiony na forum i odrzucony.

Ustawienia markerów były 4,594 i 7,709.
                                  Last edited by enig123; 27.04.2015, 23:26.

Skomentuj

To Cie źle zrozumiałem, myślałem że robiłeś to w trakcie pomiarów.
                                    Dlatego patrzysz na nagranie kanału lewego i prawego na jego amplitudę która powinna być ok 16K Wtedy poziom nagrywania i odtwarzania jest prawidłowy.
                                    Preamp oczywiście po to ma przełącznik wzmocnienia żeby ustawić mniejszy lub większy, do tego masz jeszcze freq meas w jigu.
                                    Wszystko to ustawiamy przy pomiarze pulse i potem już nic nie zmieniamy.

DO pomiarów nearfield i tak się przestawia mikrofon więc nie ma znaczenia jak było to ustawione na onaxis.
                                    Ważna w pomiarze nerfield jest odległość od głośnika i od basrefleksu.

Skomentuj

Te pomiary wyglądają już całkiem dobrze, spróbuj coś zaprojektować. Nadal masz problem małego impulsu pomiarowego (na pulse zaledwie 400 gdzie normalnie jest 1-2k).
                                      Rezonans na wykresie basu na około 200Hz wygląda na jakiś rezonans wnętrza obudowy, masz tam jakieś wytłumienie? Poszarpaniem wykrestów impedancji na wyoskich częstotliwościach bym się nie martwił bo to dość częsty przypadek. Można ewentualnie poprawić sobie te pomiary ustawiając w ustawieniach parametr "repeat count" na np 3 i wtedy pomiar będzie 3x dłuższy ale uśredniony i dużo gładszy.

Skomentuj

Niestety krótka bramka, jak widzisz Yoshi jest poważne odbicie dość szybko.
                                        Z tym Pulse to wielu ma problemy, coś jest nie tak z tymi preampami

Skomentuj

Czyli z tego co napisales Rfck to dobrze wykonalem pomiary.

Co do impulsu pomiarowego kierowalem sie turorialem z forum:
                                          "W menu pojawi się plik o nazwie głośnika i rozszerzeniu pulse , w naszym przypadku kopułka.pulse. Otwieramy ... cholera nic nie widać. Normalka , we właściwościach wykresu przeskalowujemy oś Y z domyślnych 8k..8k na ok 500..500. Powinniśmy widzieć impuls pomiarowy."
                                          Wiec stwierdzilem ze wartosc sygnalu powinna miec okolo 500.

Co do wyguszenia to sa wczesniej wrzucone zdjecia, zamocowalem je tasma dwustronna, zeby mozna bylo je zdjac do wykanczajacego szlifowania. Myslalem ze to moze byc BassReflex, ale wykonalem dzis znowu pomiary rezystancji i przytrzymywalem elementy ktore moglyby drzec. Przydusilem cala kolumne do podlogi, przytrzymalem bassreflex, gniazdo kabli, a nawet glosnik, bez zadnych efektow na rezonans kolo 200Hz.

Poprawiony wykrez rezystancji tweetera:

Co do tego wczesnego odbicia wydaje mi sie ze to moze byc kwestia ustawien nagrywania:

Na tych wykresach widac, ze te "odbicia" sa w rownych odstepach co 3ms.
                                          Last edited by enig123; 28.04.2015, 17:19.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X