Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawnosc zwrotki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Teraz troche lepiej rozumiem zjawisko dobroci, ale dalej nie wiem co ma na nie wplyw, wartosci elementow filtru (L i C), oraz rezystancja szeregowa i rownolegla?

Przeliczyles filtr na nowa impedancje czyli impedancja glosnika plus impedancja rezystora?

Nie jestem pewny, do tej pory uzywalem tylko opcji Driver, a powinienem Dataset i wybierac wykres rezystancji obliczony w zwrotkach?

No to tlumienie stalo sie duzym problemem, bo sredni jest tlumiony w tych zwrotkach "tylko" o 10dB, a wysokotonowy o 20dB. Tlumik w postaci rezystora szeregowego wynosil ponad 50 Ohm. Jest na to jakis sposob czy nie da sie wyrownac efektywnosci tych glosnikow i caly misterny plan upadl? :crying:

Na poczatek najlepszy test to cztery kondensatory i dwie cewki i to musi Ci wystarczyc na zwrotnice!
    Czyli mam jeszcze bardziej obciac mozliwosci co do elementow niz to co pisales wczesnie?
    Na poczatek trzymaj sie tych zasad:
    Filtr na niskotonowca max 12db/okt
    Filtr na sredni dol max 6db/okt, od gory max 12dB/okt
    Wysokotonowka minimum 12dB/okt
    Czy to odnosi sie do przypadku gdzie glosniki sa juz wstepnie dobrane, a nie przypadkowe, tak jak w moim przypadku?
    Last edited by enig123; 16.05.2015, 01:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
      Taaaa Kaktus mi wyrosnie!!!! Oszukuj sie dalej, bo nikt inny w to nie uwierzy
      Nie rozumiem o co Ci chodzi ? Przecież głuchy nie jestem, mam Ci nagrać to czy jak :)?
      Moja lampa ma 50 watów. za połowę regulacji głośności nie wyjadę bo mi głośniki wypluje.

Skomentuj

STX-ie zwrotke do pewnych kolumn?
        Niech się najpierw dzwony nauczą wycinać :P
        k samo jest z glosnikami, maja bardzo duze rozrzuty jeden ma rezonans tu a drugi nieco obok.
        Nawet chińskie funteki mają w tym samym miejscu dzwony .
        Więc jak głośnik "pływa" to szmelc nie warty zawracania sobie nim głowy .

Skad wezmiesz 50 watowego reza?
        Irku ten rezystor jest po filtrze, głośnik jest filtrowany na 1k .
        Większość mocy audio jest na dole pasma więc w praktyce wystarczy rezystor nawet 5W .
        Zanim go spali to niskotonowy wypluje membranę albo się sfajczy .

Niemniej jednak dużo lepszym pomysł będzie tutaj zastosowanie lpada.

Projektowanie kolumn dla siebie jest proste.
        Projektowanie pod gust większości jest proste bo większość się nie zna i jest im wszystko jedno .
        Dopiero zrobienie dla kogoś kto się zna i wie czego chce jest trudne :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez enig123 Zobacz posta
        Teraz troche lepiej rozumiem zjawisko dobroci,
        Wstaw sobie płaskiego gola zamiast charakterystyki głośnika .
        Będziesz miał transmitancję filtru i łatwiej rozkimasz o co chodzi :)

Skomentuj

No to dodalem RLC do tweetera tak jak pisal Rfck:

Normalny cha:

Revers null:

Przy 20k impedancja wymosi 3.3Ohma, minimalnie spada do 2,56.

Tutaj do porownania ta ostatnia opcja bez RLC (z poprawna impedancja, minimalnie 3,63Ohma przy 258Hz):

Normalny cha:

Revers null:
          Last edited by enig123; 17.05.2015, 00:27.

Skomentuj

Zwrotki masz konkretnie rozbudowane więc tanio nie będzie. Wg mnie powienieneś zamówić jakieś tanie elementy + kilka dodatkowych do eksperymentów i spróbuj tego posłuchać. Nawet cudownie zrobiona "nas papierze" zwrotnica wymaga odsłuchu i dostrojenia. Symulator, niestety, nie odda Ci w 100% rzeczywistości.
            Gratuluję wytrwałości :)

Skomentuj

Zwrotki masz konkretnie rozbudowane
              Patrząc na gotowe projekty i porównując zwrotki z moją nie wygląda na rozbudowaną. Ilość elementów wygląda na podobną. Wiem że moja jest 100 razy gorsza, patrzę tylko na ilość elementów jako wskaźnik rozbudowania układu. : )

No oki mogę kupić elementy żeby złożyć te dwie zwrotki plus coś do poprawek, ale co z tą impedancją w zwrotce z RLC, coś jest źle bo chyba impedancja nie może spadać aż tak nisko?
              Przy 20k impedancja wymosi 3.3Ohma, minimalnie spada do 2,56.

No i rozumiem, że sumowanie w miejscach podziału jest już na przyzwoitym poziomie?
              Last edited by enig123; 17.05.2015, 11:40.

Skomentuj

Spróbuj L-pady zastąpić rezami w szeregu - zobacz co się stanie. 18 ohm na tłumienie średniego - trochę dużo. Wygląda na to, że przetworniki nie są najlepiej do siebie dopasowane. To, niestety, może rodzić problemy.

Skomentuj

To, niestety, może rodzić problemy.
                  Problemu typu: nie moge sluchac na glosnikach latem, bo sie ugotuje na twardo, czy raczej problem ze cos sie spali?

Dodalem szeregowy rezystor zamiast L-pada w tweeterze i obliczylem filtr na nowa rezystancje (czerwony wykres jest z L-padem):

Dobroc filtru wzrosla, staralem sie ja okielznac prze zmniejszanie rezystancji i optymalizowanie filtru, doszedlem do tego:

Calkowita cha wyglada dobrze:

tylko wykres impedancji jest kosmiczny:

Wiec chyba robie cos zle...

Skomentuj

Nie kupiłem jeszcze elementów gdyż bałem się tego znacznego spadku rezystancji przy dodaniu RLC. Znalazłem wreszcie chwilę, więc przeanalizowałem jeden z projektów raven1985 i uzyskałem coś takiego:

Schemat

Cała Cha

Impedancja

Impedancja zoom

Revers null (czarny), zwykły (czerwony)

Wykresy dla schematu z RLC (czarny) i bez (czerwony)

Wykres po wstawieniu rezystancji cewek (czarny), zwykły (czerwony)

Lista elementów

Cha jest "gorsza" niż poprzednie schematy, ale przy tym schemacie rezystancja nie spada poniżej poprawnej wartości i nie spali mi wzmacniacza (minimalnie 3,634 Ohma przy 258 Hz).
                    Łączny koszt jednej zwrotnicy wynosi 89,19 zł (ceny ze spisu elementów, polink).

Pytania:
                    1.Czy takie sumowanie jest akceptowalne i cała zwrotka?
                    2.Czy mogę zamówić elementy?
                    3.Czy opłaca się kupować kondensator 8,2uF polipropylen (14 zł / szt.) przy tej klasie sprzętu?
                    4.Czy dobrana moc i błąd (1 rezystorów jest wystarczająca?
                    Last edited by enig123; 26.05.2015, 23:23.

Skomentuj

Jak reverse null masz taki sam prawie jak bez odwrócenia polaryzacji tzn że Ci filtracja nie działa jak należy i musisz przeprojektowac filtry.
                      Last edited by dolphin123; 27.05.2015, 21:57.

Skomentuj

Cewka średniego większa od cewki niskotonowego, kondensator średniego o wartości 8.2. Zerknij jeszcze raz na dział projektów i spisz sobie wartości. Potem porównaj z tym co masz Ty.

Poza tym jesteś mocno konserwatywny jeśli chodzi o punkty podziału. W każdej zwrotce jest to ok 1kHz i 5kHz. Spróbuj trochę to zmienić, szczególnie zszedłbym z podziałem niskiego.
                        Czy Ty w ogóle używasz funkcji goal ? Czy interesuje Cię tylko równa charakterystyka wypadkowa ?

Skomentuj

Też uważam że ta filtracja basowa jest zbyt wysoko, ale z takimi cienkimi pomiarami ciężko będzie zrobić to dokładnie ale mimo wszystko poprzesuwałbym te podziały. Nie mam czasu i niestety się nie pobawię ale zrobiłbym to inaczej.
                          Poza tym jest coś nie tak w paśmie 1.5khz ~2.8 Khz bo suma charakterystyk nie pokrywa się z pasmem średniotonowca i pewnie to wina zbyt słabo tłumionego woofera który psuje fazę w tym miejscu.

Nie kupuj elementów :)
                          Last edited by Rfck; 28.05.2015, 02:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                            paśmie 1.5khz ~2.8
                            Tam się nakładają mocno charakterystyki wszystkich trzech głośników, więc przy nieodpowiednim filtrowaniu zawsze będą takie jaja.

Skomentuj

cewki na basie ~0.3om
                              Na średnich ~2om (wszystkie)
                              na górę ~0.5om

Te pomiary wyglądają podejrzanie jakim mikrofonem mierzysz ?

Skomentuj

Wykorzystalem mikrofon na kapsułce Panasonic WM-61A, preamp Wallin'a (http://diyaudio.pl/content.php/77), no i Jig, wszystko sam wykonalem. Jesli moge spytac, to co wyglada podejrzanie?

Przeanalizowalem zwrotnice Raven-a aby sprawdzic gdzie robilem bledy i aby sie czegos nauczyc. Pierwszym wnioskiem bylo to, ze przy tak kiepskich glosnikach nie powinienem tak bardzo oszczedzac na rzedach filtrow. Podoba mi sie zastosowanie goala o innym rzedzie niz filtr, sprytny pomysl i bardzo pomocny przy tak poszarpanych charakterystykach.

1.Zastanawiam sie tylko czemu nie ma w niej kompensacji rezystancji, czy to zbedny wydatek i tylko skomplikuje zwrotke? Wykres przedstawiajacy roznice czerwony bez, a czarny z kompensacja:

Z kompensacja:

Bez:

Nastepnie sprawdzilem czy dodanie RLC na wysokotonowcu pomoze:

Cha oryginalna do porownania:

2.Pomoglo, ale czy jest to oplacalne i czy bedzie lepiej brzmialo?

3.Spojrzalem rozwniez na wykres impedancji i mam pytanie, czy moze tak wygladac? Spada do 2,1 Ohma, zarowno przy oryginalnej zwrotce, jak i tej z kompensacji + RLC.
                                Oryginal:

Kompensacji + RLC:
                                Last edited by enig123; 29.05.2015, 22:50.

Skomentuj

Spojrzalem rozwniez na wykres impedancji i mam pytanie, czy moze tak wygladac? Spada do 2,1 Ohma
                                  Jak Ci to wzmak pociagnie to czemu nie :P

Skomentuj

Moja lampa ma 50 watów.
                                    Aaaaa to jak jestes bogaty i masz tak mocna lampe to ok :) Generalnie to wszyscy producenci zawyzaja efektywnosc dlatego jest tylko teoretycznie bez znaczenia. W praktyce ciche kolumny po prostu nie graja.

No to tlumienie stalo sie duzym problemem, bo sredni jest tlumiony w tych zwrotkach "tylko" o 10dB, a wysokotonowy o 20dB.
                                    Tlumik 20dB? To ta wysokotonowka ma 100dB a bas 80dB? To co piszesz jest praktycznie prawie nie mozliwe.

Blagam Cie zacznij mierzyc kolumne jako calosc, bo symulator Cie oszukuje i tylko tracisz czas!

Projekt zwrotki zacznij od 2way dolaczajac wysokotonowke do naturalnej charki niskotonowca. Kolejny krok tlumienie niskotonowca jakas ceka i dokopsanie wysokotonowki. 3way to na prawde wyzsza szkola jazdy. Przy filtrach od 2 rzedu w gore poajwiaja sie problemy z duza dobracia i spadkami impedancji i jak widze caly czas starasz sie zrobic 2 omowe kolumn!

Teraz troche lepiej rozumiem zjawisko dobroci, ale dalej nie wiem co ma na nie wplyw, wartosci elementow filtru (L i C), oraz rezystancja szeregowa i rownolegla?
                                    Tam gdzie masz wyboir typu filtra to jest wlasnie dobroc. Butterwortch to filtr teoretycznie o najbardziej plaskiej charakterystyce jego dobroc wynosi 0,7, linkwitz ma lagodne opadania jego dobroc to 0,5. Tam gdzie filtr wykazuje podbicie dobroc wynosi 1 lub wiecej i dochodzi do spadku impedancji bo to podbicie to ciagniety wiekszy prad ze zrodla.

3.Spojrzalem rozwniez na wykres impedancji i mam pytanie, czy moze tak wygladac? Spada do 2,1 Ohma, zarowno przy oryginalnej zwrotce, jak i tej z kompensacji + RLC.
                                    Impedancja spada przy 400hz wiec jest to filtr dolnoprzepustowy glosnika niskotonowego albo gornoprzepustowy sredniotonowego. W obu przypadkach za mala jest cewka i/lub za duzy jest kondensator. Zdarza sie, idealne sumowanie osiaga sie przy spadku impedancji wtedy nalezy pogodzic sie z gorsza charka sumowania, priorytetem jest impedancja a nie charakterystyka cisnienia.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Irku ten rezystor jest po filtrze, głośnik jest filtrowany na 1k .
                                    Większość mocy audio jest na dole pasma więc w praktyce wystarczy rezystor nawet 5W .
                                    Zanim go spali to niskotonowy wypluje membranę albo się sfajczy .
                                    Chodzi o zasade a to najwazniejsze. A z praktyki powiem, bo pewnie nikt z was tego nie doswiadczyl. Rezystory w filtrach czesto przeciazane sa przy jednej konkretnej czestotliwosci. Przy pomiarach szumem czy muzyka nie ma problemu. Ale mialem przypadki, ze ktos gral na syntazatorze i "znalazl" taka czestotliwosc! Rezystor byl przylutowany od druku i tak sie rozgrxal ze po prostu sie odlutowal i spadl :)
                                    Last edited by irek; 01.06.2015, 21:32.

Skomentuj

Moja lampa ma 50 watów. za połowę regulacji głośności nie wyjadę bo mi głośniki wypluje.
                                      Nie ma.. Bez szans.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Aaaaa to jak jestes bogaty i masz tak mocna lampe to ok Generalnie to wszyscy producenci zawyzaja efektywnosc dlatego jest tylko teoretycznie bez znaczenia. W praktyce ciche kolumny po prostu nie graja.
                                        Nie nie jestem bogaty, mam yaqina.
                                        Gra wystarczająco głośno.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Nie ma.. Bez szans.
                                        To ile ma :)? 30 ? 10 ? 5 ? 1? :)?
                                        Dla mnie nie ma to znaczenia ile ma, brzmi bardzo dobrze.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zakładam że 10-15W. No i pytanie przy jakich zniekształceniach..
                                          Chętnie pomierzyłbym takiego Yaqina i zobaczył na jakich trafach jest robiony.
                                          Last edited by dolphin123; 01.06.2015, 23:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X