Teraz troche lepiej rozumiem zjawisko dobroci, ale dalej nie wiem co ma na nie wplyw, wartosci elementow filtru (L i C), oraz rezystancja szeregowa i rownolegla?

Nie jestem pewny, do tej pory uzywalem tylko opcji Driver, a powinienem Dataset i wybierac wykres rezystancji obliczony w zwrotkach?
No to tlumienie stalo sie duzym problemem, bo sredni jest tlumiony w tych zwrotkach "tylko" o 10dB, a wysokotonowy o 20dB. Tlumik w postaci rezystora szeregowego wynosil ponad 50 Ohm. Jest na to jakis sposob czy nie da sie wyrownac efektywnosci tych glosnikow i caly misterny plan upadl? :crying:
Czyli mam jeszcze bardziej obciac mozliwosci co do elementow niz to co pisales wczesnie?
Czy to odnosi sie do przypadku gdzie glosniki sa juz wstepnie dobrane, a nie przypadkowe, tak jak w moim przypadku?
Przeliczyles filtr na nowa impedancje czyli impedancja glosnika plus impedancja rezystora?

Nie jestem pewny, do tej pory uzywalem tylko opcji Driver, a powinienem Dataset i wybierac wykres rezystancji obliczony w zwrotkach?
No to tlumienie stalo sie duzym problemem, bo sredni jest tlumiony w tych zwrotkach "tylko" o 10dB, a wysokotonowy o 20dB. Tlumik w postaci rezystora szeregowego wynosil ponad 50 Ohm. Jest na to jakis sposob czy nie da sie wyrownac efektywnosci tych glosnikow i caly misterny plan upadl? :crying:
Na poczatek najlepszy test to cztery kondensatory i dwie cewki i to musi Ci wystarczyc na zwrotnice!
Na poczatek trzymaj sie tych zasad:
Filtr na niskotonowca max 12db/okt
Filtr na sredni dol max 6db/okt, od gory max 12dB/okt
Wysokotonowka minimum 12dB/okt
Filtr na niskotonowca max 12db/okt
Filtr na sredni dol max 6db/okt, od gory max 12dB/okt
Wysokotonowka minimum 12dB/okt
Skomentuj