Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawnosc zwrotki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawnosc zwrotki

Witam, wykonałem kolumnę trójdrożną, do której teraz starałem się dopasować zwrotkę. Głośnik wysoko i średnio-tonowy mają swoją oryginalnie do nich przeznaczoną zwrotkę, ja chciałbym teraz tylko dopasować ich efektywność (dzielnik) i obciąć nisko-tonowy, tak aby to się w miarę zgrało. Kolumny prezentują się tak:

Wykonałem pomiary TS dla głośnika nisko-tonowego, oraz przeprowadziłem symulację obudowy. Pojemność 20L, strojenie 54Hz (przebieg niebieski, moje problemy z pomiarami i doborem obudowy opisane są w innym moim wątku):

Więc wziąłem się za pomiary z mikrofonem, tutaj wstawiam pomiar Pulse dla głośnika wysokotonowego, aby przedstawić poprawność ustawienia sprzętu.

Układ wysoko-tonowy
    Najpierw wykonałem pomiary dla głośnika średnio i wysoko-tonowego.
    OnAxis (wyglądają poprawnie):

Impedance (są niepoprawne ze względu na włączoną w układ zwrotkę, ale potrzebowałem ich do wykonania symulacji):

Głośnik nisko-tonowy
    Impedance:

Wygląda na to, że strojenie jest poprawne, około 53-54 Hz, tylko efektywność bass reflexu jest mała i tu pojawia się pierwsze pytanie

1.Jak mogę zwiększyć efektywność portu? Czy powodem mogą być ewentualnie jakieś nieszczelności?

OnAxis:

Nie wyglądają rewelacyjnie, wiedziałem, że to nie jest wysokiej klasy głośnik, ale wyglądają na poprawne i chyba nie fatalne?

Nearfield:

Te wyniki wyglądają już dużo gorzej, ale chyba nadal poprawnie, po prostu chyba ten głośnik tak ma?

No i połączona, oraz wygładzona 1/16 charakterystyka:

Teraz miałem duże problemy z pomiarami portu, ponownie widać małą efektywność portu (były poszarpane więc wygładziełem 1/16).
    Port dla tej samej mocy co Nearfield:

Port dla zwiększonej mocy:

Zwrotnica
    Dla tych pomiarów wykonałem taką zwrotnicę. Na wypadkową wartość zwrotki (czerwony) naniesiony jest wykres Splice głośnika niskotonowego. Wiem, że wartości tłumika są niepoprawne, na końcowym schemacie zwrotnicy przedstawiłem poprawne wartości dla takiej samej wartości obniżenia w dB i rezystancji 4Ohm, bo taką wartością opisany był zestaw (średnio + wysoki). Wiem, że jest straszny dołek na niskich częstotliwościach, ale mam nadzieję, że tam wskoczy bass reflex, tylko niestety nie umiem go dodać do tych pomiarów.

Z wygładzeniem 1/16:

Wykres Impedance dla zwrotki niskotonowej:

Końcowy schemat zwrotki z poprawnym dzielnikiem:

Drugim pytaniem jest czy gdzieś nie popełniłem błędu, czy pomiary wyglądają poprawnie/dobrze i czy ta zwrotka nie jest czasem przerostem formy nad treścią? Oraz oczywiście czy to wszystko ma sens?

Przepraszam za długi post, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś na tyle wytrwały, żeby przez to wszystko przebrnąć :flapper:. Jeśli ktoś by się martwił o zaśmiecanie forumowej wrzutki, to powiem, że wszystkie fotki zajmują łącznie 1,4 MB.

Z góry dziękuję za przeczytanie i wszystkie odpowiedzi.

Po obróceniu fazy głośnika niskotonowego udało mi się stworzyć jeszcze takiego "potworka":

Wygładzony 1/16:

Tylko w jego przypadku przerażająco wygląda ta szpilka przy 50Hz.
    Last edited by enig123; 13.04.2015, 22:47.

mozna? mozna!!
    wielki szacunek za wlozona prace!

nie czytalem calosci, ale mam kilka uwag

1 - dasz rade zlicowac wysokotonowy z frontem kolumny?
    jezeli nie to oklej krawedzie tasma do pomiarow.
    tasma ma byc napieta i ma "wygladzac" krawedzie
    to samo tyczy sie "sredniaka"

2 - za niski sygnal do pomiaru (widac na pulse)
    podkrec smialo zeby bylo tyle ile pisal yoshi w tutorialach

3 - do pomiarow uzywamy glosnikow bez zwrotnic!
    nie martw sie, nie spali sie wysoki

reszta jutro

Skomentuj

1 - Niestety tego wysokotonowca nie jestem w stanie inaczej zamocować, nie mam frezarki, a ten głośnik musi być mocowany na elemencie o grubości 5mm, a płyta ma 18. Wszystko widać na zdjęciach:

Faktycznie, krawędź jest poszarpana, tylko jeśli do pomiarów wygładzę ją taśmą, to będę musiał przy wykańczaniu się nią specjalnie zająć, tylko jak? Bo samo wygładzenie papierem ściernym chyba nie wystarczy, wygładzi to trochę farba?

Co do średniotonowca, to też nie jestem w stanie go schować, ma taki mały falc dookoła i nie wiem co mógłbym z tym zrobić (to samo tyczy się niskotonowego), więc zbytnio nie wiem co miałbym tą taśmą wygładzić.

2 - Faktycznie sygnał słaby i muszę powtórzyć pomiary, ale czy to miało taki wpływ na działanie portu (wiem że jego działanie jest liniowe), czy to raczej nieszczelności?

3 - Zwrotnicę użyłem gdyż chciałbym ją zastosować i dopasować tylko efektywność, oraz obciąć niskotonowy (czy to nie ma sensu?). Miałbym ją symulować zamiast zmierzyć rzeczywistą wartość?

Skomentuj

Pewno przy pomiarach przewodu wychodzące przez port bass reflex też są niedopuszczalne?

Skomentuj

Zamieszczone przez enig123 Zobacz posta
          Pewno przy pomiarach przewodu wychodzące przez port bass reflex też są niedopuszczalne?
          Nie.

Skomentuj

tu nie chodzi o poszarpana krawedz, tylko o sam fakt istnienia uskoku. zobacz zjawisko dyfrakcji

mdf to bardzo przyjemny material do pracy
            wiec jak nie masz frezarki, ale masz czas i checi to spokojnie mozesz wystrugac sobie nozykiem ladny front do tego tweetera

opcje widze 2
            1 - poprawne zamocowanie w glownym froncie
            2 - wygladz krawedzie tego co masz obecnie. np narysuj sobie kolko na srodku wieksze od samego glosnika
            i papierem sciernym lub tarnikiem kształtuj ten front

ad 2 - zdecydowanie nie
            poszukaj nieszczelnosci. jak ich brak to trzeba sie pobawic strojeniem

ad 3
            zmierz te glosniki i zasymuluj ta zwrotnice od zestawu. nie zdziwie sie jak bedzie gorzej niz twoja pierwsza proba

Skomentuj

Ad 1 Znałem zjawisko dyfrakcji, ale chciałem sprawdzić jaki ono ma wpływ na dźwięk i znalazłem takie coś "Należy jednak nadmienić, że zaokrąglenia o małym promieniu (rzędu 1-2 cm) w minimalnym stopniu wpływają na tłumienie efektów dyfrakcyjnych i ich jedynym celem jest uzyskanie określonych efektów wzorniczych." (źródło: http://www.hifi.pl/slownik/dyfrakcja.php).

Nie mam już innej opcji niż przerobienie tego co jest, gdyż w płycie frontowej wykonany jest otwór o średnicy całego głośnika, a dokładniej magnesu. Więc pozostaje mi papier ścierny, tylko nie wiem czy to ma sens (chodzi mi o Ad 1) i trochę boje się obrabiać ten element, gdyż jest już wklejony i osłabiony otworami na śrubki, ale zobaczę co da się zrobić. Pewno dużego promienia nie dostanę, bo różnica pomiędzy końcem tulei głośnika, a płytą jest mniejsza niż milimetr, co zresztą widać na zdjęciu, więc czy jest sens ryzykować uszkodzeniem?

Ad 2 Skoro z góry zakładamy, że raczej wyniki przy za modelowanej zwrotnicy (wysoko-średniotonowej) będą gorsze niż pomiar, to poco to robić?

Przy okazji już poprawiłem trochę szczelność, jutro wykonam pomiar rezystancji i zobaczę czy coś się poprawiło.
              Last edited by enig123; 14.04.2015, 23:57.

Skomentuj

Ja tego typu problem pokonałem doklejając na front jeszcze jedną płytę, grubości właśnie uskoku, z dociętymi otworami do rantów. Troszkę z tym roboty jest, ale:
                -zyskujesz na sztywności frontu
                -chcąc wyrównać wysokość koszy nisko i średniotonowca możesz zrobić podkładki z, na przykład, gumy, co zwiększy szczelność i wytłumi trochę drgania koszy
                -schowa wystające elementy, które mogą po prostu szpecić

Skomentuj

Pomiary wyszły Ci bardzo słabo ale to normalne jak się zaczyna, sam miałem kiedyś takie problemy. Na pewno musisz mieć mocniejszy poziom sygnału. Być moze padłeś ofiarą pokutującego od lat błędu na schemacie Questera ze złym rezystorem w preampie mikrofonowym przez co miał wzmocnienie 1x zamiast 10x (błędny rezystor o wartości bodajże 3,3k zamiast 33k) , warto to sprawdzić. Jeżeli to poprawisz (poziom sygnału w pulse) to dużo rzeczy samo może zacząć lepiej wychodzić. Z pomiarów widać, że zbierasz za dużo zakłóceń/odbić , dlatego ten pomiar jest taki poszarpany. Co prawda ustawiłeś marker bramki przed sporym odbiciem ale po drodze zainkasowałeś mniejsze odbicia i to one tak pofalowały Ci wykres.

Potrzebujesz zrobić podział nisko-niskośrednio tonowy. De facto robisz konstrukcję 2,5 drożną, co jest średnim pomysłem ale o tym za chwilę. Moja rada na tą zwrotnicę jest taka, olej pomiary onaxis bo tym sposobem będziesz się motać. Zrób sobie dwa pomiary nearfield ale niekoniecznie z odległości 1cm jak to się robi normalnie, chociaż i takie też możesz sobie zrobić. Zrób je np z odległości kilkudziesięciu cm , do pół metra. Wpływ środowiska zewnętrznego będzie zredukowany a uzyskasz pomiar w szerszym paśmie niskich częstotliwości który po wygładzeniu powinien wyglądać w miarę sensownie. Na podstawie tego pomiaru możesz śmiało zaprojektować filtry a następnie fajnie by było mieć taki filtr złożony na próbę i pomierzony pomiarem z daleka np pomiarem farfield i po wygładzeniu bedziesz widział czy równowaga tonalna jest ok.

Słabością twojej koncepcji jest chęć tłumić sekcję średnio-wysoko tonową która pracuje w pełnym paśmie. Ja bym to przerobił na konstrukcje 3 drożną czyli cała tą sekcję zaopatrzył w tłumik tak jak chcesz to zrobić ale dodatkowo w kondensator dający filtrację górnoprzepustową . Nie ma sensu męczyć tego małego głośnika basami gdy od tego będzie większy na dole. Na moje oko z powodzeniem mogłbyś dać filtr składający się z kondensatora 47uF do tego tłumik z jednego rezystora bądź klasycznie z dwóch a głośnik niskotonowy odfiltrować filtrem 2 rzędu na cewnce około 4,7mH i kondensatorze 47-100uF szeregowo z rezystorem kilku ohmowym (zwykle 2,2-4,7 ohm wystarczą) aby zbić dobroć oraz przybliżyć charakter filtru nieco w kierunku 1 rzędu .

Skomentuj

Może wszystko od początku. Głośnik wysoko-tonowy i średnio-tonowy dostałem razem z przeznaczoną dla nich zwrotnicą. Nie chciałem zamieszczać zdjęcia, aby zaoszczędzić sobie nieprzychylnych komentarzy, ale widzę że jednak się przyda. Wiem że to nie jest sprzęt wysokiej klasy, ale na czymś się trzeba uczyć. Nie chciałem się porywać z motyką na słońce przy pierwszym podejściu ze sprzętem audio.

Zwrotka w kolumnie:

W projekcie chciałem obciąć głośnik niskotonowy i wyrównać efektywność głośników. Więc może coś źle opisałem, ale to stwierdzenie jest błędne Yoshi_80
                    "Słabością twojej koncepcji jest chęć tłumić sekcję średnio-wysoko tonową która pracuje w pełnym paśmie."
                    Sprawdziłem ten pomysł z błędem w preampie, ale mam poprawną wartość rezystora i wzmocnienie działało. Nie zmienia to faktu, że nie używałem tego wzmocnienia i mam kolejną rzecz do wykorzystania przy poprawianiu pomiarów.

Przy okazji zamieszczam zdjęcia wytłumienia kolumny:

Próbowałem wytłumiać jeszcze watą (bez włókien szklanych), ale brzmiało gorzej więc pozostawiłem tak jak na zdjęciach. Ścianka przy porcie nie wytłumiona, aby nie zaburzać przepływu.

Proszę również o odpowiedź na pytania zadane we wcześniejszej mojej wypowiedzi. : )

Skomentuj

Wywal te zwrotnice, bo one więcej złego wnoszą nic dobrego. Zrób podstawowe pomiary i wstaw na forum do weryfikacji. Na układanie zwrotnicy przyjedzie czas.

Skomentuj

Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to ta zwrotnica już ma filtrację górnoprzepustową dla głośnika średniotonowego ? Jeżeli tak to tylko dokleić bas i wyrównać efektywność. No to w sumie prosta sprawa. Zrób pomiary jak pisałem, możesz zrobić nawet same pomiary nearfield dla średniego i basu i na tej podstawie zrobić symulację filtru basowego tak aby trafić z częstotliwością podziału a poziom tłumienia określić możesz nawet na słuch tak aby poziom basu był osłuchowo najlepszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          nearfield dla średniego i basu
                          I olać fazę?

Skomentuj

Przy niskich podziałach głośniki pracują zwykle w bardo podobnej fazie a ich filtracja niewiele zmienia. Generalnie albo musza być w zgodnej albo w przeciwnej ale to łatwo wychwycić pomiarem. Nie ma aż takich cyrków jak z dopasowaniem fazy w podziale z wysokotonówką. Poza tym lepiej jest projektować filtr na przyzwoitym pomiarze nearfield niż na kompletnie nieczytelnym pomiarze onaxis

Skomentuj

Pomiary do weryfikacji:

Wysoko-tonowy

Tylko OnAxis, Impedance źle wyszły, muszę je powtórzyć.

Średnio-tonowy

Nisko-tonowy

NearField wygładzone 1/16:

Pomiary metodą Yoshi-ego z 10 cm:

wygładzone 1/16

Metoda Yoshi-ego tylko z 10cm, bo zacząłem od tylu, potem przeszedłem na 20cm i już nic nie wychodziło, na dodatek skończył mi się czas, siły, oraz chęci.

Skomentuj

Jak kalibracja JIGa Ci wychodzi? Strasznie poszarpane wykresy, może od statywu mikrofonu masz odbicia?

Skomentuj

"Strasznie poszarpane wykresy" czyli znowu wszystkie pomiary do wyrzucenia i poprawy?

Wrzucam wszystko a propos kalibracji jiga:

Zapomniałem jeszcze dodać, że przed pomiarami poprawiłem krawędź przy wysoko-tonowym, trudno to przedstawić na zdjęciu, ale ja już lepiej tego nie zrobię.

Skomentuj

Coś jest źle Według pomiarów Twój głośnik niskotonowy nie gra basem w ogóle.
                                    Jaką masz kartę ???

Skomentuj

Jako wyjścia używam Audinst hud-mini, a jako wejścia zintegrowanej karty dźwiękowej (model płyty głównej ASRock Z77 Pro3 http://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Pro3/index.pl.asp).

Może ten głośnik taki po prostu jest, ja go dostałem i tylko powiedziano mi, że jest niskotonowy. W tym wcześniejszym wątku są jego zdjęcia (nie wiem czy idzie to po nich ocenić) i pomiary TS (na samym końcu są poprawne).

Skomentuj

Nie dodałem linku do pomiarów TS i zdjęć głośnika, oto on:
                                        http://diyaudio.pl/showthread.php/25...-pomiar%C3%B3w

Skomentuj

Czaruję...
                                        X