Wreszcie znalazłem trochę czasu, żeby kontynuować projekt.
Przerobiłem troszkę zwrotnice ravena według tego co pisał irek: "W obu przypadkach za mala jest cewka i/lub za duzy jest kondensator."
Poprawiła się impedancja i wyszło coś takiego:
Zrobiłem jeszcze projekt 2way według tego co pisał irek: "Projekt zwrotki zacznij od 2way dolaczajac wysokotonowke do naturalnej charki niskotonowca.(...)"
Zastanawiam się nad kupnem elementów do obu zwrotek, czekam tylko na jakąś opinię osób które się lepiej znają niż ja
Hmm ... Nie wiem czy cena elementów zwrotnicy nie będzie większa niż głośników, których używasz do projektu, no chyba że zastosujesz kondy bipolarne i tanie cewki rdzeniowe.
Zrobiłem jeszcze projekt 2way według tego co pisał irek: "Projekt zwrotki zacznij od 2way dolaczajac wysokotonowke do naturalnej charki niskotonowca.(...)"
Widze, ze idziesz w dobrym kierunku :) Jednak staraj sie aby charka w okolicy najczulszego pasma czyli 2-4khz byla raczej z dolkiem a nie gorka.
Rozsun nieco czestotliwosci. Sa do tego specjalne wzory ale lepiej robic cos metoda prob i bledow bo nauka teorii trwalaby latami.
Na koniec sprobuj zmiejszyc kondensator lub zwiekszyc cewke na wysokim aby jeszcze zmniejszyc dobroc filtru. Dzieki temu nie bedzie na charakterystyce dolka na 4khz. Ten spadek impedancji jest dopuszczalny ze wzgledu na wytrzymalosc wzmacniacza. Niestety kreci sie tam ostro faza czego wzmacniacze nie lubia. Idealna chararakterystyka to taka z gorka w okolicy podzialu i bez dolkow wokol, tylko lagodne spadki.
Co do kupowania elementow to i tak musisz kiedys je kupic. Ja bym kupil najtansze i wiecej wartosci aby bylo czym kombinowac.
Symulacja na 100% jest zla glownie z powodu roznic w efektywnosci glosnikow. Najglosniejszy glosnik wysokotonowy ktory mierzylem to tuba o efektywnosci napieciowej 105dB, najglosniejsza kopulka ma ok 95dB za to najcichszy glosnik niskotonowy to alpiard SA803Z ktory przy 4omowej impedancji ma 83dB efektywnosci. A wiec roznica miedzy glosnikami moze wyniesc maksymalnie 22dB dla tuby i 12dB dla kopulki. U ciebie zdaje sie jest 20dB dlatego w to nie wierze. Chyba, ze masz tego apliarda i tubowa wysokotonowke najwyzszej klasy :)
Starałem się podążać za wskazówkami i uzyskałem to:
Z tego co zrozumiałem to wykres impedancji wyszedł dużo lepszy, wygładziła się charka, a sumowanie się tylko nieznacznie zmieniło.Przy okazji, czy sumowanie powinno zachodzić na jak najwęższym przedziale częstotliwościowym, czyli ta szpilka przy revers powinna być jak najwęższa?
Co do tłumienia to wiem, że 20dB to duża równica i jest to raczej niemożliwe. Podpiąłem te dwa głośniki (jeden do lewego, drugi do prawego kanału) żeby posłuchać jaka jest różnica w głośności. Na słuch ciężko ocenić, ale jeden kanał musiał być na 49, a drugi na ponad 80, żeby grały "równo". Więc efektywnością ta niskotonówka nie grzeszy. Wnioskuję, że muszę kupić kilka rezystorów, żeby sobie ustalić to samemu na słuch?
Temat zwrotki 3way został przemilczany, więc powinienem go sobie odpuścić? Charakterystyka impedancji wygląda aż tak tragicznie?
Przy okazji, czy sumowanie powinno zachodzić na jak najwęższym przedziale częstotliwościowym, czyli ta szpilka przy revers powinna być jak najwęższa?
Teoretycznie tak. Jak dziura ma 20dB to jest ok, symualtor ma pewne ograniczenbia wiec czasem moze ci wyjsc dziura 50dB a czasami 20dB i to juz jest ok. To i tak swiadczy o tym ze fazy sa ok. Moze sie zdarzyc ze fazy w punkcie podzialu beda mialy sie roznily o 90stopni wtedy sumowanie nastepuje parwie bez zysku a odwroenie fazy jednego z glosnikow nie powoduje dolka, charka wypadkowa bez zmian. To tez sa dopuszczalne zwrotki.
Więc efektywnością ta niskotonówka nie grzeszy. Wnioskuję, że muszę kupić kilka rezystorów, żeby sobie ustalić to samemu na słuch?
Rezystory sa tanie wiec kup kilka wartosci, mozesz je laczyc szeregowo rownolegle zeby uzyskac inne wartosci. Na test wyrownania glosnosci mozesz kupic rezystory bardzo malej mocy a doipiero jak juz dobierzesz wartosc kupic jakies 5 czy 10watowe.
Tak samo z cewkami na wysokotonowke stosuje sie 0,3-0,6mH drut 0,7-0,8mm. Laczac cewki szeregowo indukcyjnosc sie dodaje.
Więc efektywnością ta niskotonówka nie grzeszy. Wnioskuję, że muszę kupić kilka rezystorów, żeby sobie ustalić to samemu na słuch?
Rezystory sa tanie wiec kup kilka wartosci, mozesz je laczyc szeregowo rownolegle zeby uzyskac inne wartosci. Na test wyrownania glosnosci mozesz kupic rezystory bardzo malej mocy a doipiero jak juz dobierzesz wartosc kupic jakies 5 czy 10watowe.
Tak samo z cewkami na wysokotonowke stosuje sie 0,3-0,6mH drut 0,7-0,8mm. Laczac cewki szeregowo indukcyjnosc sie dodaje.
Z tego co zrozumiałem to wykres impedancji wyszedł dużo lepszy, wygładziła się charka, a sumowanie się tylko nieznacznie zmieniło.
Teraz jest idealnie. Zwykle producenci kolumn robia dolek na podziale, bo tak lepiej brzmi. Szczegolnie jak glosnik jest niskiej klasy i jest jazgotliwy to wtedy lepiej wycofac srodek.
Policzyłem rezystory do tłumiki dla wybranych tłumień według wzorów z forum (http://diyaudio.pl/content.php/68) dla głośnika wysokotonowego 6 Ohm:
Zrobiłem listę elementów:
Nie ma chyba sensu kupować rezystorów mniejszej mocy, jak te 5W kosztują 50gr?
Czy powinienem coś dodać/wymienić?
Na wzmacniaczu mam przełącznik, którym wybieram rezystancję podpiętej kolumny, są 2 zakresy (4-6 Ohm i 8-16 Ohm), na którym powinienem testować te kolumny 2 way?
to nie są kondensatory elektrolityczne w przeciwnym wypadku byłyby oznaczone na schemacie jedna kreska czarna druga biała i plus obok niej
te są do zastosowania audio, lutujesz jak Ci się podoba
Elementy przyszły i ułożyłem zwrotkę, czy ktoś mógłby sprawdzić, czy czegoś nie trzeba zmienić, zanim to polutuję. Starałem się kierować tym: http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
Daj tam gdzie jest najwięcej miejsca. Ale nie montuj jej od razu, najpierw posłuchaj bo pewnie będzie trzeba pozmieniać rezystory na tweeterze
Postaraj się tak ułożyć elementy żeby ten kabel był zbędny.
Już polutowałem zwrotkę z 19dB tłumikiem i tak jak mówiliście tweetera nie słychać, no ale musiałem sprawdzić : )
Czy ten dodatkowy kabel strasznie przeszkadza? Jest strasznie gruby bodajże 1,5 więc raczej nie zwiększa rezystancja, czy nie o to chodzi? Już polutowałem, więc musiałbym wszystko rozlutowywać ... ale jeśli trzeba to to zrobię, tylko proszę napisz czemu, wtedy zmiana mi łatwiej przyjdzie : P
Wykorzystałem ten kabel, żeby cewki były w odległości min 10 cm od siebie.
Skomentuj