Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do STX T.10.200.8.ALX i M.15.250.8.FCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a widzisz, to juz kolejny problem!
    trzeba jeszcze zgrac to wszystko razem :p

Skomentuj

wracamy do tematu

tak wyglada kolumna

pomysl autora jest bardzo doby.
      aktywny podzial miedzy dolem a midem i tweeterem
      pasywny podzial miedzy srednim a wysokim

teraz podrecznikowy przyklad blednego montazu (ale ładnego ) tweetera

na gorze pomiar ALXa w kolumnie ze zdjecia
      na dole pomiar z mojego monitorka

tutaj mamy oba glosniki razem
      na pierwszy rzut oka wydaje sie ze mona to podzielic 1-szym rzedem bez tlumika...
      ale przeciez przy tak niskim podziale, wciaz obejmuje nas efekt baffle step i trzeba go zniwelowac

kolejny problem to Fs glosnika. na papierze, czyli w odgrodzie, jest to 68Hz
      w obudowie zrobilo sie rowno 100hz :p

wysylam pomiary autorowi tematu i zobaczymy co wymysli

Skomentuj

Nie na temat...
        Szkoda tylko że ten średniak taki fajny w porównaniu do reszty...ALX to budżetówka, w22 też a ten średniotonowy tak trochę odstaje bo to nie taka kompletna budżetówka :) .

Skomentuj

Dzięki Paweł za pomiary,

jak sądzisz czy ten dołek w cha-ce ALXa mógł się wziąć od metalowej siateczki którą zamontowałem żeby chronić jego membranę przed dziećmi (i żoną)?

Skomentuj

Zamieszczone przez nfsking Zobacz posta
            jak sądzisz czy ten dołek w cha-ce ALXa mógł się wziąć od metalowej siateczki
            nie, to jest kwestia montazu glosnika w kuli

a wplyw siateczki jest tutaj

Skomentuj

ok, oczywiście chodzi o to jak montaż w kuli wpływa od frontu membrany? bo od tyłu raczej nie ma znaczenia (ALX jest zamknięty). Tak jak Ci mówiłem jak się spotkaliśmy, ta kolumna to prototyp. Jak widać konieczne będą pewne poprawki.

Skomentuj

tak, chodzi o front. chodzi o to jak fala dzwiekowa sie zalamuje na froncie

Skomentuj

cześć,

na ten dołek w ALXie spowodowany jego montażem wymyśliłem że zdemontuje front głośnika i wytocze z alu nowy w bardziej kulistej formie żeby przejść z kształtu c) (rys 6.5 w poście Pawła) do kształtu a). To powinno nieco pomóc.

co do zwrotnicy to wymyśliłem coś takiego:

Bez odwrócenia polaryzacji kopułki się nie obyło. Ta górka w okolicach 6-7 kHz powinna się zmniejszyć gdy zmienię front ALXa. Co sądzicie? Oczywiście proszę o kontruktywną krytykę bo to moja pierwsza zwrotnica :-)

G.

Skomentuj

co do zwrotnicy to wymyśliłem coś takiego:
                    Czerwona to charakterystyka średniaka?
                    Jeśli to wpływ obudowy to I rzędem tego się połączyć nie da.
                    Po za tym cięcie powinno być zdecydowanie niżej.

Skomentuj

Ta górka w okolicach 6-7 kHz powinna się zmniejszyć gdy zmienię front ALXa. Co sądzicie?
                      ale ta gorka jest od sredniaka. pozbedziesz sie jej poprzez odpowiednie tlumienie glosnika.
                      czyli masz niewlasciwy glosnik do 1-rzedu

Skomentuj

Przerywam ten program żeby nadać kolejną wersję zwrotnicy. Oczywiście 1 rzędu żeby was zirytować i wprowadzić nerwową atmosferę ;-)

Tym razem podział jest znacznie niżej. Oczywiście są to wstępne teoretyczne przymiarki bo przydał by się pomiar po tym jak zmienię front ALXa na waveguide z wywinięciem dostosowanym lepiej do kształtu kuli w której jest umieszczony.

Teoretycznie powinno to poprawić jego cha-ke a kompensacja podbicia waveguida poprawi wytrzymałość mocową w niższym zakresie. Wtedy będę męczył Pawła S. o kolejny pomiar ALX i zacznę projekt zwrotnicy od nowa.

Czuwaj!
                        Last edited by nfsking; 17.07.2018, 09:22.

Skomentuj

Raczej niebardzo ta zwrotnica.

Skomentuj

A pokazałbys zgranie fazowe (jeden z głośników w przeciwfazie)?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wiem po co tak się trzymasz tego pierwszego rzędu jak ten głośnik wybitnie do tego nie pasuje. Zrób zwrotnicę drugiego albo 3-go rzędu i tyle. Wysokotonowka tak filtrowana to też jest IMO średni pomysł.

Głośnik do pierwszego rzędu nie może mieć przede wszystkim rezonansów membrany na końcu pasma. Ten ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                              Głośnik do pierwszego rzędu nie może mieć przede wszystkim rezonansów membrany na końcu pasma. Ten ma.
                              Piszesz o wooferze?
                              Pierwszy rząd może być a rezonans zdławić można pułapką... a nawet dwoma.

Tym razem podział jest znacznie niżej.
                              Ok, ale rezystory w takim układzie daj za filtrem, nie przed.
                              Albo daj przed i za szeregowo, będziesz miał większą możliwość kreowania charakterystyki.
                              Last edited by marian; 17.07.2018, 18:01.

Skomentuj

O tym średniaku awx'a.
                                Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Pierwszy rząd może być a rezonans zdławić można pułapką... a nawet dwoma.
                                no niby można ale czy jest sens? Nie lepiej po prostu zrobić drugi albo i trzeci rząd? No chyba że nawet zrobienie drugiego lub trzeciego rzędu by nie przyniosło zadowalających rezultatów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                  Nie lepiej po prostu zrobić drugi albo i trzeci rząd?
                                  To wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać i co mamy do dyspozycji.
                                  Jeśli wysokotonówka jest w stanie pracować przy I rzędzie, to czemu nie spróbować?
                                  Jeśli natomiast jeden jak i drugi głośnik się do tego nie nadaje, to nie ma sensu pchać się w I rząd.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    To wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać i co mamy do dyspozycji.
                                    Jeśli wysokotonówka jest w stanie pracować przy I rzędzie, to czemu nie spróbować?
                                    Jeśli natomiast jeden jak i drugi głośnik się do tego nie nadaje, to nie ma sensu pchać się w I rząd.
                                    To to ja też wiem ...Wysokotonówka pewnie jakoś jeszcze w miarę będzie pracować ale ten średniak się IMO nie nadaje.

Skomentuj

Dobra,

posłuchałem rezonansu AWXa przy pierwszym rzędzie i wziąłem się za drugi rząd. Cięcie pasma AWXa to agresywna inspiracja kolumnami Pawła S. na zwrotnicy Soundwave'a. Cięcie ALXa to mój wymysł. Dołek w charakterystyce wysokotonowego to to nieszczęsne mocowanie głośnika o którym pisał Paweł S.

Skomentuj

Rezystor w szeregu na basie? :)

Wrzuć plik pomiarowy, pobawię się.

Skomentuj

to nie bas. to średniak M.15.250.8 FCX

bas od średniaka bedzie cięty aktywnie

nie bardzo mam jak wrzucic plik. daj mail na PW to wyśle

Skomentuj

Czaruję...
                                          X