pomysl autora jest bardzo doby.
aktywny podzial miedzy dolem a midem i tweeterem
pasywny podzial miedzy srednim a wysokim
teraz podrecznikowy przyklad blednego montazu (ale ładnego ) tweetera
na gorze pomiar ALXa w kolumnie ze zdjecia
na dole pomiar z mojego monitorka
tutaj mamy oba glosniki razem
na pierwszy rzut oka wydaje sie ze mona to podzielic 1-szym rzedem bez tlumika...
ale przeciez przy tak niskim podziale, wciaz obejmuje nas efekt baffle step i trzeba go zniwelowac
kolejny problem to Fs glosnika. na papierze, czyli w odgrodzie, jest to 68Hz
w obudowie zrobilo sie rowno 100hz :p
wysylam pomiary autorowi tematu i zobaczymy co wymysli
Szkoda tylko że ten średniak taki fajny w porównaniu do reszty...ALX to budżetówka, w22 też a ten średniotonowy tak trochę odstaje bo to nie taka kompletna budżetówka :) .
ok, oczywiście chodzi o to jak montaż w kuli wpływa od frontu membrany? bo od tyłu raczej nie ma znaczenia (ALX jest zamknięty). Tak jak Ci mówiłem jak się spotkaliśmy, ta kolumna to prototyp. Jak widać konieczne będą pewne poprawki.
na ten dołek w ALXie spowodowany jego montażem wymyśliłem że zdemontuje front głośnika i wytocze z alu nowy w bardziej kulistej formie żeby przejść z kształtu c) (rys 6.5 w poście Pawła) do kształtu a). To powinno nieco pomóc.
co do zwrotnicy to wymyśliłem coś takiego:
Bez odwrócenia polaryzacji kopułki się nie obyło. Ta górka w okolicach 6-7 kHz powinna się zmniejszyć gdy zmienię front ALXa. Co sądzicie? Oczywiście proszę o kontruktywną krytykę bo to moja pierwsza zwrotnica :-)
Przerywam ten program żeby nadać kolejną wersję zwrotnicy. Oczywiście 1 rzędu żeby was zirytować i wprowadzić nerwową atmosferę ;-)
Tym razem podział jest znacznie niżej. Oczywiście są to wstępne teoretyczne przymiarki bo przydał by się pomiar po tym jak zmienię front ALXa na waveguide z wywinięciem dostosowanym lepiej do kształtu kuli w której jest umieszczony.
Teoretycznie powinno to poprawić jego cha-ke a kompensacja podbicia waveguida poprawi wytrzymałość mocową w niższym zakresie. Wtedy będę męczył Pawła S. o kolejny pomiar ALX i zacznę projekt zwrotnicy od nowa.
A pokazałbys zgranie fazowe (jeden z głośników w przeciwfazie)?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Nie wiem po co tak się trzymasz tego pierwszego rzędu jak ten głośnik wybitnie do tego nie pasuje. Zrób zwrotnicę drugiego albo 3-go rzędu i tyle. Wysokotonowka tak filtrowana to też jest IMO średni pomysł.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Głośnik do pierwszego rzędu nie może mieć przede wszystkim rezonansów membrany na końcu pasma. Ten ma.
Ok, ale rezystory w takim układzie daj za filtrem, nie przed.
Albo daj przed i za szeregowo, będziesz miał większą możliwość kreowania charakterystyki.
Pierwszy rząd może być a rezonans zdławić można pułapką... a nawet dwoma.
no niby można ale czy jest sens? Nie lepiej po prostu zrobić drugi albo i trzeci rząd? No chyba że nawet zrobienie drugiego lub trzeciego rzędu by nie przyniosło zadowalających rezultatów.
Nie lepiej po prostu zrobić drugi albo i trzeci rząd?
To wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać i co mamy do dyspozycji.
Jeśli wysokotonówka jest w stanie pracować przy I rzędzie, to czemu nie spróbować?
Jeśli natomiast jeden jak i drugi głośnik się do tego nie nadaje, to nie ma sensu pchać się w I rząd.
To wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać i co mamy do dyspozycji.
Jeśli wysokotonówka jest w stanie pracować przy I rzędzie, to czemu nie spróbować?
Jeśli natomiast jeden jak i drugi głośnik się do tego nie nadaje, to nie ma sensu pchać się w I rząd.
To to ja też wiem ...Wysokotonówka pewnie jakoś jeszcze w miarę będzie pracować ale ten średniak się IMO nie nadaje.
posłuchałem rezonansu AWXa przy pierwszym rzędzie i wziąłem się za drugi rząd. Cięcie pasma AWXa to agresywna inspiracja kolumnami Pawła S. na zwrotnicy Soundwave'a. Cięcie ALXa to mój wymysł. Dołek w charakterystyce wysokotonowego to to nieszczęsne mocowanie głośnika o którym pisał Paweł S.
Skomentuj