Witam, przymierzam się do zrobienia nowego subwoofera mianowicie na ten cel przewiduje około 800zl na wzmacniacz i głośnik. Przymierzam się do czegoś w stylu PA400 lub PA300. Zależy mi na szybkim dynamicznym brzmieniu, do tej pory słuchałem na infinity ref 1250 i jakoś nie specjalnie jestem zadowolony. Pomocy
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc przy budowie subwoofera.
Collapse
X
-
https://diyaudio.pl/showthread.php/2...7-500-8-PA-400
Mam ten głośnik stx 27.500.8. z PA 400,zestrojony na około 30 hz dla mnie jest wystarczający ,czy szybki... mułem nie jest...
Do filmów , tylko muzyka?
Do jakiego metrażu?
Ten wzmacniacz przy niższych częstotliwościach ,tylko w filmach mi się tak dzieję ,nie kontroluje głośnika jak trzeba i przy większych głośnościach potrafi strzelić ,dosłownie,przy muzyce tego nie mam,nawet przy dużych mocach...ale jest na tyle dobrze,że się tym nie przejmuje i nie mam potrzeby osiągać takich mocy...
Możesz się zainteresować jego mniejszym bratem , nie słyszałem go stricte jako suba ale tylko w kolumnach na avs, osobiście wolałem dopłacić do tego większego,warto.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez chebum Zobacz postaMogę zaproponować swój rocznyj B&K electronics PB12-300 za 1 tys.
12 cali, 300W RMS, szary, maskownica. Mam dwie sztuki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz postaJestem ciekaw jak będą się sprawować u Lodzix'a w aucie, bo chyba o to mu chodzi?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Lodzix Zobacz postano to tak na pewno to nie będzie chodziło w samochodzie tylko w domu pokój 30 m kwadratowych A dlaczego nie chcę gotowego bo musi być na miarę pod półkę
I jeszcze parę cm zostaw na gumowy nóżki żeby od podłogi odizolować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Lodzix Zobacz postaWszystko przewidziałem tylko niewiem ile najmniej można dać od podłogi jeżeli głośnik jest skierowany w dół. Myślałem o 4cm, głośnik 25cm
https://www.parts-express.com/resour...-mount-up-down
No i gra taki subwoofer nieco gorzej niż z głośnikiem z przodu. Gdzieś publikowałem pomiary suba obróconego do dołu. Impuls jest brudniejszy, bardziej zaciągnęty.
Duży plus obudowy z głośnikiem umieszczonym w dół: nawet tania skrzynka nie "chodzi" po pokoju.Last edited by chebum; 01.03.2019, 20:27.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Lodzix Zobacz postaNo wyjdzie jakieś 950zl za głośnik i wzmacniacz. Reszta idzie w koszty warsztatowe że tak powiem. Może poza elektronika
Robiłbym sam czegoś wyjątkowego, czego nie kupić w sklepie za rozsądne pieniądze. Albo skrzynkę wypełnioną piaskiem albo push-push. To już można zrobić za parę tysięcy. Taki subwoofer bardziej się opłaca bo za 2 tys dostajesz dźwięk który kosztuje 5-6 i warto zaryzykować.
N.p. złożyłem sobie suby na Peerless XLS 830452. To głośnik o bardzo niskim Q i zamontowany w dużej obudowie żeby utrzymać ten niski Q. Dużo wzmocnień, wibroizolacja obudowy od głośnika przez gumowy tulejki, wypełnienie wełną, wzmacniacz klasy D, cyfrowa korekcja amplitudy. Taki subwoofer gra drogo i w takim przypadku już się opłaca robić samemu. Jednak przy mniejszym budżecie kupiłbym gotowy subwoofer.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Lodzix Zobacz postaNie no mowie ze sam poskładam itd. To jaki głośnik wg Ciebie był by ok, ale bez szaleństw powiedzmy 600to już max
N.p. w ramach budżetu 600zł można kupić dobry Eminence LAB 12 albo jego klon Audio Drive 12 300. On zapewni niezłe zniekształcenia, ale potrzebuje sporej obudowy typu bas-reflex lub lab-horn. Można złożyć mniejszą obudowę zamkniętą ale będzie trzeba dać dużej korekcji pasma przenoszenia: więcej wymagań od wzmacniacza.
Być może trzeba będzie zrobić kilka sztuk żeby osiągnąć pożądane granie. Budowa kolumny to skomplikowana sprawa. Trzeba będzie zdecydować na jakiś kompromis pomiędzy wadami i zaletami. U mnie proces budowy kolumny do pokoju trwa już rok i dopiero teraz udało się zbudować czegoś bardzo udanego. W procesie kupiłem i sprzedałem kilka kompletów głośników, zbudowałem i wyrzuciłem kilka obudów. To jest bardzo fascynujący proces, dowiedziałem się dużo nowego. Ale kasy wydałem sporo, więcej niż zamierzałem rok temu.
Szukaj gotowych konstrukcji obowiązkowo z kompletnymi pomiarami, dokumentacją, kilku opiniami i pasującym rozmiarem. Albo szukaj subwooferów fabrycznych.Last edited by chebum; 03.03.2019, 15:00.
Skomentuj
-
Po przegladnieciu sporej ilosci stron stwierdzam ze na dobry sub trzeba 2-3tys. Wiec chyba narazie pozostane na pa400 i stx 27.500 i teraz pytanie bo przegladajac gotowe projekty widze ze wszyscy zakladaja glosnik i tunel br z przodu. Czy umiejscowienie glosnika z boku i zalozenie 2 tuneli br zaburzy prace glosnika, czy to nie ma az tak istotnego wplywu na prace?
Skomentuj
Skomentuj