Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy budowie subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy budowie subwoofera.

Witam, przymierzam się do zrobienia nowego subwoofera mianowicie na ten cel przewiduje około 800zl na wzmacniacz i głośnik. Przymierzam się do czegoś w stylu PA400 lub PA300. Zależy mi na szybkim dynamicznym brzmieniu, do tej pory słuchałem na infinity ref 1250 i jakoś nie specjalnie jestem zadowolony. Pomocy

Szybki i dynamiczny subwoofer za 800zl na głośnik i panel. Ciekawe...

Skomentuj

No wzmacniacz około 500zl. Głośnik 300 zł 25_30cm no to chyba do Zrobienia., no chyba że jakiś tańszy wzmacniacz nieco

Skomentuj

Może stx 27.500.8.? Co sądzicie, zagra z tym wzmacniaczem

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...7-500-8-PA-400

Mam ten głośnik stx 27.500.8. z PA 400,zestrojony na około 30 hz dla mnie jest wystarczający ,czy szybki... mułem nie jest...
          Do filmów , tylko muzyka?
          Do jakiego metrażu?
          Ten wzmacniacz przy niższych częstotliwościach ,tylko w filmach mi się tak dzieję ,nie kontroluje głośnika jak trzeba i przy większych głośnościach potrafi strzelić ,dosłownie,przy muzyce tego nie mam,nawet przy dużych mocach...ale jest na tyle dobrze,że się tym nie przejmuje i nie mam potrzeby osiągać takich mocy...

Możesz się zainteresować jego mniejszym bratem , nie słyszałem go stricte jako suba ale tylko w kolumnach na avs, osobiście wolałem dopłacić do tego większego,warto.

Skomentuj

Mogę zaproponować swój rocznyj B&K electronics PB12-300 za 1 tys.
            12 cali, 300W RMS, szary, maskownica. Mam dwie sztuki.

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
              Mogę zaproponować swój rocznyj B&K electronics PB12-300 za 1 tys.
              12 cali, 300W RMS, szary, maskownica. Mam dwie sztuki.
              Jestem ciekaw jak będą się sprawować u Lodzix'a w aucie, bo chyba o to mu chodzi?

Skomentuj

Chyba nie o samochód mu chodziło.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
                  Jestem ciekaw jak będą się sprawować u Lodzix'a w aucie, bo chyba o to mu chodzi?
                  Tak, panel PA300 i PA400 to na pewno do auta:lol:

Skomentuj

no to tak na pewno to nie będzie chodziło w samochodzie tylko w domu pokój 30 m kwadratowych A dlaczego nie chcę gotowego bo musi być na miarę pod półkę

Skomentuj

Zamieszczone przez Lodzix Zobacz posta
                      no to tak na pewno to nie będzie chodziło w samochodzie tylko w domu pokój 30 m kwadratowych A dlaczego nie chcę gotowego bo musi być na miarę pod półkę
                      Uważaj żeby nie dotykał półki. Inaczej cała będzie grała. Nie będzie Ci to cieszyło.
                      I jeszcze parę cm zostaw na gumowy nóżki żeby od podłogi odizolować.

Skomentuj

Wszystko przewidziałem tylko niewiem ile najmniej można dać od podłogi jeżeli głośnik jest skierowany w dół. Myślałem o 4cm, głośnik 25cm

Skomentuj

Wszystko przewidziałem tylko niewiem ile najmniej można dać od podłogi jeżeli głośnik jest skierowany w dół. Myślałem o 4cm, głośnik 25cm
                          Myślę że starczy. Oblicz tylko czy ten głośnik można montować poziomo. Tu jest formuła do obliczenia:
                          https://www.parts-express.com/resour...-mount-up-down

No i gra taki subwoofer nieco gorzej niż z głośnikiem z przodu. Gdzieś publikowałem pomiary suba obróconego do dołu. Impuls jest brudniejszy, bardziej zaciągnęty.

Duży plus obudowy z głośnikiem umieszczonym w dół: nawet tania skrzynka nie "chodzi" po pokoju.
                          Last edited by chebum; 01.03.2019, 20:27.

Skomentuj

Kiedyś miałem najtańszego Jamo. Chyba za 450zł w Empiku kupiłem (na stronie mają sprzęt). No i grało. W budżecie 800zł trudno przebić produkcję fabryczną. Tylko z tamtej półką trzeba coś wymyślić, być może znajdziesz odpowiednego rozmiaru.

Skomentuj

No wyjdzie jakieś 950zl za głośnik i wzmacniacz. Reszta idzie w koszty warsztatowe że tak powiem. Może poza elektronika

Skomentuj

No wyjdzie jakieś 950zl za głośnik i wzmacniacz. Reszta idzie w koszty warsztatowe że tak powiem. Może poza elektronika
                                Niestety to raczej nie będzie jakiś wybitny głośnik. Nowy porządny Peerless XLS kosztuje 800. XXLS albo jakiś Scan-speak jeszcze drożej. No a gdy nie będzie to wybitny głośnik i nie będziesz robił to sam (zamówisz w warsztacie), to dlaczego w ogóle ryzykować i robić samemu? Myślę że w takiej sytuacji lepiej kupić gotowy subwoofer. W przypadku gdy nie będzie podobał, to spokojnie zwrócisz go do sklepu.

Robiłbym sam czegoś wyjątkowego, czego nie kupić w sklepie za rozsądne pieniądze. Albo skrzynkę wypełnioną piaskiem albo push-push. To już można zrobić za parę tysięcy. Taki subwoofer bardziej się opłaca bo za 2 tys dostajesz dźwięk który kosztuje 5-6 i warto zaryzykować.

N.p. złożyłem sobie suby na Peerless XLS 830452. To głośnik o bardzo niskim Q i zamontowany w dużej obudowie żeby utrzymać ten niski Q. Dużo wzmocnień, wibroizolacja obudowy od głośnika przez gumowy tulejki, wypełnienie wełną, wzmacniacz klasy D, cyfrowa korekcja amplitudy. Taki subwoofer gra drogo i w takim przypadku już się opłaca robić samemu. Jednak przy mniejszym budżecie kupiłbym gotowy subwoofer.

Skomentuj

Nie no mowie ze sam poskładam itd. To jaki głośnik wg Ciebie był by ok, ale bez szaleństw powiedzmy 600to już max

Skomentuj

Nie no mowie ze sam poskładam itd. To jaki głośnik wg Ciebie był by ok, ale bez szaleństw powiedzmy 600to już max
                                    Nie ma idealnych głośników, pasujących do wszystkiego. Jakość dźwięku zależy od pojemności obudowy, jej typu, jak nisko musi grać, jakie są możliwości korekcji we wzmacniaczu.

N.p. w ramach budżetu 600zł można kupić dobry Eminence LAB 12 albo jego klon Audio Drive 12 300. On zapewni niezłe zniekształcenia, ale potrzebuje sporej obudowy typu bas-reflex lub lab-horn. Można złożyć mniejszą obudowę zamkniętą ale będzie trzeba dać dużej korekcji pasma przenoszenia: więcej wymagań od wzmacniacza.

Być może trzeba będzie zrobić kilka sztuk żeby osiągnąć pożądane granie. Budowa kolumny to skomplikowana sprawa. Trzeba będzie zdecydować na jakiś kompromis pomiędzy wadami i zaletami. U mnie proces budowy kolumny do pokoju trwa już rok i dopiero teraz udało się zbudować czegoś bardzo udanego. W procesie kupiłem i sprzedałem kilka kompletów głośników, zbudowałem i wyrzuciłem kilka obudów. To jest bardzo fascynujący proces, dowiedziałem się dużo nowego. Ale kasy wydałem sporo, więcej niż zamierzałem rok temu.

Szukaj gotowych konstrukcji obowiązkowo z kompletnymi pomiarami, dokumentacją, kilku opiniami i pasującym rozmiarem. Albo szukaj subwooferów fabrycznych.
                                    Last edited by chebum; 03.03.2019, 15:00.

Skomentuj

To postanowione, bede sam skladal ale zaczac od wzmacniacza czy glosnika, zakladam 1000zl budzetu na to

Skomentuj

Po przegladnieciu sporej ilosci stron stwierdzam ze na dobry sub trzeba 2-3tys. Wiec chyba narazie pozostane na pa400 i stx 27.500 i teraz pytanie bo przegladajac gotowe projekty widze ze wszyscy zakladaja glosnik i tunel br z przodu. Czy umiejscowienie glosnika z boku i zalozenie 2 tuneli br zaburzy prace glosnika, czy to nie ma az tak istotnego wplywu na prace?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X