Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kable a brzmienie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kable a brzmienie...

jak w temacie.
    Czyli jaki wplyw na brzmienie kolumn ma dobor kabli?
    Czym sie kierowac oprócz powierzchni przekroju?
    Czy dobiera sie kable do mocy zestawu?
    dalem to do akustyki, a nie do elektroniki bo chodzi mi tylko o brzmienie...
    dzieki za odpowiedzi.

Czyli jaki wplyw na brzmienie kolumn ma dobor kabli?
    Jezeli nie masz sprzetu z najwyzszej polki i nie masz sluchu bardziej wyczulonego niz 80% ludnosci na ziemi to nie uslyszysz zadnej roznicy w brzmieniu. (poczytajk na off topic posta z tytulem "kim jest audiofil" tam napisali pare slow o tej zmianie brzmienia dzieki kablom) ja Ci powiem tyle.. do kolumny kabel z miedzi beztlenowej 2,5^2 polaczenie kolumny ze wzmakiem 1 - 1,5^2 i bedzie looz...

Skomentuj

O kable możesz zacząć się martwić na końcu - gdy już wszystkie elementy zestawu audio są na odpowiednio wysokim poziomie, ale nie ma co przesadzać. Tzw. "interkonekty" najlepiej zrobić samemu - kupić dobry kabel mikrofonowy i pozłacane wtyki Cinch, gniazda też warto wymienić na pozłacane. Raczej nie warto kupować, bo przepłacamy za "firmę" kablową. A kable głośnikowe to miedziane OFC będą dobre. Ja radzę rozdzielić żyły od siebie żeby zmniejszyć pojemność takiego kabla, ma to pewien wpływ na pracę wzmacniacza (mniejsze obciążenie pojemnościowe). Są tacy co słyszą wpływ kabli, ale wg mnie to jest w większości siła sugestii. Przecież drogi kabel ze srebra MUSI grać lepiej

Skomentuj

co do kabli to jak wpomnial wald wiekszosc nie słyszy róznicy , chociaz róznice usłyszuysz przy zmianie kable zwykłego na głosnikowy :P

jesli nie masz z najwyzszje oułki to nie kupuj kabla za powyzej 2zł za metr (oczywiscie bez 200% marzy) jak dobry sprzet to kabel maks 20 zł za metr :P

w testach najl;epiej wypadały kabelii sonic link ast 60, 75 , 100 :P

Skomentuj

parodia, kabel od żelaska czy kabel głośnikowy za 20 złoty za metr to róznicy nie bedzie a słuch to ja mam bardzo bardzo dobry moze mieszcze sie w tych kilku % , to ze mam dobry zostało potwierdzone zresztą to zlekka wada bo spac niemoge przez to ze słyzze różne odgłosy jak najcichsze buczenie trafa itp w zasialczach w domu itp których inni niesłysza :P to taki mój mały opiski :P

kabel kupujesz żeby niebył za cienki i się jakoś przezentowałczyli dobrze wyglądał, zwykły głośnikowy jabel i jazda bo od żelazka z kablem nie chcesz sie pokazywac :)

Skomentuj

ja tez mam dobry słuch, trafo tez mi przeszkadza dlatego wyłaczam wzmaka na noc :P i wkładam zatyczki do uszu :P

BUDZik a tajemnicze głosy namawiajace do przestepstwa lub UFO ludki tez słyszysz :> :P hehehe

Skomentuj

kabel jest elemnetem elektronicznym ma swoja pojemnosc indukcyjnosc rezystancje czyli jest swojego rodaju filtreem a co za tym idzie ma swoje brzmienie oczywiscioe do tonsili czy tesli nie ma sensu ale jak sie ma pzoadny sprzet
              dla ciekawskich aj u siebei w hi fi mam druty za [pponad 6 tys zł ale to juz jest zboczenstwo

Skomentuj

Osz k**** tyle to ja za wzmaka dałem, ale kable mam normalne :>

Skomentuj

roznica w kablach jest,ale tylko przy bardzo dobrym i czasem dobrym sprzęcie.Osobiście mam Transparent Audio :)

Skomentuj

Transparent dobrzy przewodzik o klarowym brzmieniu chopdz jak dlam nie troceh wyostrza wyzsza srednice

ja osobiscie uwazam ze odpowiednik baelkiem mozna nieco poprawic zmodyfikowac rzmienie kazdego systemu

Skomentuj

LUKASZ, znasz jakieś sklepy w necie z w miarę TANIMI kabelkami?

aha, oczywiście na metry

Skomentuj

no bez przesady żeby sobie kabelkiem zmieniąc brzmienie zestawu nawet na głosnikach typu perleski i podobne działa autosugestia i tak będzie zawsze, jedynym rozwiazaniem były by pomiary głosnika na różnych przewodach i np kilka pomiarów dla każdego kabla bo z tego co wiadomo to pomiary jakos tam sie rózniaod siebie, lekką odchyłke moga miec wiec potem porównać CO w tamtych sie zmienia względem TYCH pomairów na TYCH a nie tamtych kablach i chyba to by było cos warte a samo mówienie to bez sensu, to racze jdla CYNy i wyglądu kupuje sie kable za 20 złoty za mert :| parodia :)

ale przyłącze się do pytania Esho bo musze wkoncu oddac starszej bakel od Frani bo od kiedy mam suba to pranie ręcznie trzeba robic <lol> :P

Skomentuj

zreguły sie nie opłaca na metry bo dorobienie wtyków przez siebie moze pogorszuc sprawe :P lepiej kupic z fabrycznie zarobionyi koncuwkami :P
                          co do brzmienia mozna je zmienic przez kabel :P wez zwykły kabel jednozyłowy i taki głosnikoewy npza 2 zł

Skomentuj

ja z fizyki pamiętam że jak zmienia się średnica przewodu to zmienia sie rezystancja oczywiście zwykle sąto minimalne zmiany ale jednak jakiś wpływ to bedzie miało -->niekoniecznie bedziemy to słyszeć ale jednak

Skomentuj

aryan, potrzebuję kawałka kabla do połaczeń wewnątrz wzmacniacza.

przecież nie kupię gotowego IC żeby go zepsuć, pozatym...ludzie robią sami IC i wszystko jest wporządku, co tu zepsuć? Dobre wtyki, kawałek dobrego kabla i nic lepszego za tą cenę za jaką wykonam nie kupię, czyż nie?

Skomentuj

Interkonekty opłaca się zrobić samemu - kupić wtyki Cinch i kabel mikrofonowy, którego możemy użyć też do połączeń sygnałowych wewnątrz wzmacniacza. Podłączenia do głośników wewnątrz wzmacniacza robimy z tego samego kabla, którym podłączamy głośniki do wzmacniacza, zwrotnicy itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
                                  Właśnie tak - co również wcześniej napisałem! Wewnątrz łączymy tymi samymi kablami, czyli - podłączenia wyjścia wzmacniacza na głośniki - głosnikowym, a sygnałowe - ekranowanym kablem na interkonekty.
                                  eee to do mnie? jak tak, to mógłbyś może napisać tak, żebym zrozumiał o co chodzi :|

Skomentuj

witam wszystkich,proponuję rozwinąć temat samodzielnej budowy interkonektu.na www.muzyczny.pl są dostępne kable mikrofonowe i gitarowe firm belden i klotz oraz wtyki nakamichi ,ceny są przystępne.ja zapytam o co innego,mianowicie kabel mikrofonowy ma dwie żyły główne ,natomiast gitarowy jedną.jak wykonać połączenie w obu przypadkach?pozdrawiam.

Skomentuj

kabel mikrofonowy ma dwie żyły, bo w połączeniach mikrofonowych stosuje się sygnały symetryczne. Gitara daje sygnał niesymetryczny.
                                      Dla audiofilów:
                                      "symetryczny" to po waszemy "zbalansowany". Taki kabel zazwyczaj jest zakończony wtykiem XLR (inaczej canon).
                                      endriu, jakie połączenia chcesz wykonać??

ps. dodam obrazek, jeśli ktoś nie wie jak wyglądają wtyki XLR :)

Skomentuj

Ludzie, czemu wy się wogóle kabelkiem przejmujecie? Jakiś 2zł za metr i tyle...

Skomentuj

Czaruję...