Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS CNO-T25 - Projekt Troelsa na W18NX001 oraz T25CF001

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja fornir malowałem w piwnicy.
    Mgła jak o 5 rano na polach z lakieru. Ściany lepkie [emoji23] dusiło. Maska obowiązkowa.
    Wcześniej cała podłogę i ściany opsikałem woda, żeby się kurz nie unosił tak mocno.
    A i mój kumpel maluje tak.
    Wałek i lakier. Potem szlif. I tak chyba z 3 razy. I na sam koniec tylko taka warstwa wykańczająca z pistoletu.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Last edited by kondrax; 05.05.2019, 10:18.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Kolumny gotowe, zostało mi tylko zmontowanie maskownic do nich, polakierowane Minwax Wipe-On Poly w odcieniu satynowym, 3 warstwy (bardzo przyjemnie się z tym pracowało). Całość wyszła ok 3800-4000zł, zestroiłem je na 41hz. Co do brzmienia to grają wmiare równo, osobiście mają dla mnie delikatnie za mało góry, jednakże to jaki jest atak na basie, średnica i wokale oraz to jakie są wysokie tony, naprawdę rewelacyjny projekt :)!

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
        Co do brzmienia to grają wmiare równo, osobiście mają dla mnie delikatnie za mało góry, jednakże to jaki jest atak na basie, średnica i wokale oraz to jakie są wysokie tony, naprawdę rewelacyjny projekt :)!
        Identyczne mam spostrzeżenia co do projektu SEAS CNO-25, 2.5 way. Góry ciut ciut za mało. Chyba Troles po prostu tak stroi. W projekcie 2.5 pisał gdzieś o korekcie tego niedosytu wysokich więc i w Twojej konstrukcji też może miał podobne uwagi. Trzaby sprawdzić. Poza tym kawał dobrej roboty i kolumny brzmieniowo świetne wybrałeś.
        Last edited by seba007; 14.05.2019, 21:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
          Czy da rade polakierować kolumny z pistoletu w garażu np??
          zawsze tak lakieruje kolumny

lakier nitro szybkoschnacy, rozcienczony 1:1
          pierwsza warstwa grubo pedzlem w domu, zeby fornir sie napil. potem szlifuje delikatnie papierkiem i 3-4 warstwy natryskiem
          po 2h mozna brac do domu (suche w dotyku, ale wciaz miekkie) i duzo syfu sie nie przykleja

Skomentuj

Przykleję się na chwilę do wątku z pytaniem.
            Odkupiłem od jednego miłego pana znane bifrosty, obudowy surowe , przetworniki , komponenty zwrotnic. Polutowałem zwrotki z tych komponentów, które notabene są mizerne, najgorsze kondy i cewki powietrzne o dość sporej impedancji, rezystory ceramiki. Głośniczki- super, ale ewidentnie zwrotka do bani słychać zamulenie na midwooferze i tym samym za dużo góry i wyeksponowany "górny środek "pasma i teraz nie wiem, bo komponenty kupić trzeba, ale czy zrobić zwrotkę poprawnie bifrosta czy lepiej pójść w stronę CNO?
            Co możecie doradzić?

Obudowy surowe, to można przerobić lub zrobić nowe. Kwestia którędy pójść. :???:

A może całkiem coś nowego zbudować z tymi głośnikami, np. 3 drożne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
              i cewki powietrzne o dość sporej impedancji
              Rezystancji

Co do reszty, Bifrost głośniki ma zawodowe i z pewnością leży w nich ogromny potencjał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
                Przykleję się na chwilę do wątku z pytaniem.
                Odkupiłem od jednego miłego pana znane bifrosty, obudowy surowe , przetworniki , komponenty zwrotnic. Polutowałem zwrotki z tych komponentów, które notabene są mizerne, najgorsze kondy i cewki powietrzne o dość sporej impedancji, rezystory ceramiki. Głośniczki- super, ale ewidentnie zwrotka do bani słychać zamulenie na midwooferze i tym samym za dużo góry i wyeksponowany "górny środek "pasma i teraz nie wiem, bo komponenty kupić trzeba, ale czy zrobić zwrotkę poprawnie bifrosta czy lepiej pójść w stronę CNO?
                Co możecie doradzić?

Obudowy surowe, to można przerobić lub zrobić nowe. Kwestia którędy pójść. :???:

A może całkiem coś nowego zbudować z tymi głośnikami, np. 3 drożne.
                Może zrób jakieś fotki obudowy i zwrotnicy to przejrzymy. Może się wkradł jakiś błąd.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Właśnie, rezystancji :)

Potencjał potwierdzam, słyszę już "zalążek", ale muszę go wydobyć .

- - - - - aktualizacja - - - - -

A zatem załączam zdjęcia:

Wiem, że przewody wołają o pomstę, ale na razie skleiłem z tego co dostałem i znalazłem, będę zamawiał co należy jak ustalę.

Cewka 2,7 ma 0,9 ohm
                  a 0,4 mH nie widać na zdjęciu ale zważywszy na fi druta to rezystancja jest też spora.
                  Cewka 1mH 0,49ohm.

Objętość obudowy właściwa dla bifrosta.

Kondensatory mają właściwą pojemność, jedynie podstawowej jakości.
                  Jak się domyślam, powinienem okleić matą bitumiczną, surowy mdf musi rezonować chociaż wzmocnienia są wg. rysunku bifrosta.

Ogólnie sceptycznie podchodziłem bo salon ma 30m2. ale słyszę, że te 18-stki generują wystarczającą ilość i jakość basu, okaże się gdy zrobię o czym mowa.
                  Crescendo to inna porcja doznań. Pochlebnych.
                  Fajna scena i powietrze, w 30m2 ładnie się rozchodzi dźwięk. Pomieszczenie w trakcie zmian akustycznych. ale jak wspomniałem w pierwszym poście, słychać błąd aplikacji.
                  Chciałbym z głośników wydobyć co się da.
                  Last edited by Ananas; 13.10.2020, 19:20.

Skomentuj

No to elementy jeśli chodzi o jakość są ok... jeśli połączenia są również poprawne to bardziej bym obstawiał, że problem leży w zwrotnicy jako całości, czyli filtrowaniu.
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Tak myślisz? Polutowane w/g schematu, projekt zwrotki ze strony Seasa. Tak Seas jak i Troels stosują dość proste zwrotnice z tymi głośnikami, ale Troels ma podział 2500, który wydaje mi się słuszniejszy niż Bifroście. Ale nie słyszałem, z tąd dylemat.

Osobiście przyczepiłem się właśnie do jakości komponentów w tym przewodów,
                      zmontowałbym cewki toroidalne o niższej rezystancji lub chociaż rdzeniowe no i poprawiłbym przewody -przekrój dla nisko-średnio tonowego. Z kolei na fotkach w sieci widać, że w "kit"-ach są oferowane cewki taśmowe w sygnale dla midwoofera, spory nacisk na jakość średnich tonów, wnioskuję.
                      Obudowę okleję jeszcze matą bitumiczną.
                      Oczywiście jakość wykonania samej zwrotki zrobię lepiej. W niesamowite kondensatory alumeny Jantzena nie będę inwestował, kiedyś miałem w jednych zwrotkach i ich cena nie była adekwatna do różnicy w dźwięku, czerwony jantzen uważam za super.
                      ...pozostając przy projekcie Bifrost.
                      Zmienię też rezystor na inną wartość w tłumieniu kopułki, zobaczę.

Skomentuj

Widzę, że jesteś z Poznania, jeśli masz ochotę to mam poskładane bifrosty na zwrotce na fajnych elementach .

Skomentuj

Z nieba mi spadłeś.:)

Skomentuj

Wracając do CNO 25
                            , napisałem do Jantzenów w sprawie kitu do wersji MKII 2.5 way. Ceny mają ... na poziomie , za kit bez głośników ponad 600 euro, a w zwrotce tylko 3 kondensatory! W naszym pewnym znanym sklepie połowę zapłacę za komponenty do pierwszej wersji CNO 25 .
                            Myślicie , czy warto budować CNO25 mk2 zamiast MK1 ? czy CNO 25 ver.2 to po prostu marketing, fakt uproszczona budowa zwrotnic i są koherentne czasowo głośniki ale czy dużo lepiej zagrają te zestawy?

http://www.troelsgravesen.dk/CNO-25-mkII.htm

MK1:

SEAS-CNO-25-ldsound.ru-2.png

Skomentuj

Jak dla mnie, to zupelnie inne projekty. Roznica w zwrotnicy jest bardzo duza, chocby z uwagi na zastosowanie zwrotnicy szeregowej w pierwszej wersji.

Skomentuj

Witajcie,
                                Ja też jestem zainteresowany CNO25 MkII, może zebrać kilka osób kupić jeden zestaw zwrotnicy bez głośników i bez VAT na firmę podzielić się kosztami samego schematu i już.

Pozdrawiam
                                AM

Skomentuj

Troels podaje dosc dokladne pomiary glosnikow przed i po zwrotnicy. Schemat zwrotnicy jest, tylko brak wartosci elementow. Daloby sie wyciagnac z pomiarow troelsa targety, ktore posluza za dopracowanie zrotnicy. Jednak trzeba by bylo miec pomiary glosnikow w ich docelowych obudowach.
                                  Ogolnie mowiac osoba majaca jakies doswiadczenie w pomiarach i projektowaniu zwrotnicy, bedzie w stanie odtworzyc filtracje Troelsa.

Skomentuj

Tylko po do odtwarzać skoro można zrobić wtedy już swoją? :P
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie no, jasne, ze lepiej zrobic swoja zwrotnice. Napisalem tylko, ze mozna odtworzyc jego zwrotnice z jego pomiarow.

Skomentuj

Ja chyba jednak tak zrobię. Wykonam obudowy i pomierzonko , symulacja itd.
                                        Waham się chwilami, czy zbudować CNO 25 czy Jenzen Next, ale jak już pisałem w innym temacie, najprawdopodobniej zrobię klasyczne kolumny 3 drożne, szanowny kolega proponował mi wtedy Vifa NE315 inny forumowicz Revelatory 26W/8861T00. Lub 2,5 drożne z większym wooferem,
                                        Myślałem też żeby budować 3 drożne, Crescendo i Nextelowa 18 na górze i średnich
                                        ( przypomnę, że mam aktualnie bifrosty i po dopracowaniu grają świetnie ale bez potężnego dołu, 30m2 z otwartym wyjściem na kuchnię )
                                        , a na dół 2 woofery L22RN4X/P .
                                        Jestem wciąż niezdecydowany ale dlatego , że i tak na razie nie mam czasu, tylko gdybam i planuję. Jeszcze co najmniej miesiąc zanim coś zacznę, gdy to nastąpi wrócę do właściwego tematu na forum, bo bez was to i tak wyjdzie lipa.

Skomentuj

3way pochlonie znacznie wiecej funduszy. Do tego jest bardziej wymagajacy w kwestiach pomiarowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X