Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY 5.1 do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Centrala i satelitki to bym proponował z OLX, ja mam centrala Tonsilowego za 100zł i satelity też Tonsila za 40zł + koszt regeneracji piankowych zawieszeń.
    A całą resztę kasy wpakować w porządne fronty. W moim przypadku fronty też grają basem, bo nie mam suba i w zasadzie nie czuje potrzeby dorabiania go.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      Jaki budżet na kolumny ?
      Od razu 5 kolumn , czy na początek ronty i stopniowo centralka i surroundy.
      W zasadzie nie ma wielu projektów całych systemów 5.1 do kopiowania.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skoro pomieszczenie 20m2 to na fronty proponował bym:
      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-Branża

a na tył:
      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S

- - - - - aktualizacja - - - - -

chyba że budżet trochę większy to można pokusić się o taki zestaw:
      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...el-S-(STX-AWX)
      Postanowiłem zwiększyć budżet, aby pokusić się o zestaw "kino-domowe-Huberta-by-Pawel-S-(STX-AWX)".
      Wyszło, że mogę wydać 4500 zł na zestaw 5.1(w tym temacie jest napisane o 2500 zł na przetworniki, 1000 zł na zwrotnice i 500 zł na stolarkę). Przeczytałem wątek i brak w nim subwoofera, podobno możesz coś na ten tema poradzić. Za prezentowane głośniki są tam tak mocne, że autor nie uruchamiał subwoofera. I znowu zastanawiałem się, czy do mojego metrażu warto je budować(20m2). Przeczytałem też, że centralka ma obudowę wielkości przystosowana do kina domowego(a nie odsłuchu muzyki), a ja chciałbym też uruchomić na niej okazjonalnie jakąś płytę muzyczną w formacie 5.1 (koszta urosły to i wymagania większe). Jakoś kusi mnie też, aby w zwrotnicy nie używać kondensatorów opartych na elektrolicie.
      Jeśli chodzi o wzmacniacz, to prawdopodobnie po zbudowaniu zestawu 5.1 będę budował Iamp by borys do napędzenia tych kolumn i DACa.
      Last edited by mustang01; 20.02.2020, 10:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez mustang01 Zobacz posta
        (STX-AWX)".
        Wyszło, że mogę wydać 4500 zł na zestaw 5.1
        Poprzednio pisałeś - zestaw do filmów 5.1 jak i do wyjątkowej jakości muzyki, której nie usłyszysz w 2.0. Czemu bierzesz pod uwagę tylko głośniki stx? Bo są tanie?
        Nowe serie głośników v2 mają inne parametry.
        W cenie awx kupisz wiele innych głośników nowszej technologi. Sub ma sens pod warunkiem, że fronty jak i inna część zestawu nie będą ogromne i dopełni dzieła.
        Jeśli zrobisz duze projekty kolumn stereo ten sub na nic się zda. Celowo do tego celu kolumny pozbawione są objętości (litrażu), obudowy closed po to by sub przejął pasmo.
        Ja na twoim miejscu zrobił bym coś innego by nie zmieniac tego prędko. Chodź 5.1 do mnie nie przemawia...

Proponuję wszystko zrobić na tych samych głośnikach np. Sb tzn. Fronty 2x15cm, tył 15cm tak by specjalnie nisko nie schodziły, poniżej sub przejmie robotę i będzie go słychać. Pokój 20 metrów nie jest duży, w takim chodzą u mnie 15cm od Sb i dają radę w miarę nisko - fakt są prądożerne. Oczywiście młodym napalencą to nie wystarczy. Zdaża się, że ląduje estrada w małym pokoju i dalej mało...
        Mówię tu o dobrze wyglądającym jak i grającym kinie spełniającym swoje zadanie a nie o zastawieniu w koło całego pokoju.

Teoretycznie urzyte głośniki mogły by być jeszcze mniejsze pod warunkiem, że będzie sub a od dołu wszystkie kolumny ucięte na 120hz - 150 można by podłączyć mocniejszy wzmak i zagrały by równie głośno bez ich uszkodzenia.
        Last edited by Flip90; 20.02.2020, 11:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
          W cenie awx kupisz wiele innych głośników nowszej technologi.
          Masz projekt zestawu 5.0 / 5.1 na lepszych głośnikach w podobnej cenie ?

Sub ma sens pod warunkiem, że fronty jak i inna część zestawu nie będą ogromne i dopełni dzieła.
          Tu się zgodzę pod warunkiem że fronty są naprawdę potężne i zasilający wzmacniacz również.
          Oczywiście musi być jeszcze odpowiednio skonfigurowany dekoder 5.1 aby miksował kanał subwoofera do sygnału kolumn frontowych.

Jeśli zrobisz duze projekty kolumn stereo ten sub na nic się zda. Celowo do tego celu kolumny pozbawione są objętości (litrażu), obudowy closed po to by sub przejął pasmo.
          O którym projekcie piszesz że jest zmniejszona objętość ?
          Jeśli wykona fronty z projektu na AWX i będzie miał solidny wzmacniacz napędzający to będzie wystarczający zestaw na 20m2 .

Proponuję wszystko zrobić na tych samych głośnikach np. Sb tzn. Fronty 2x15cm, tył 15cm tak by specjalnie nisko nie schodziły, poniżej sub przejmie robotę i będzie go słychać.
          SB Acoustics z pewnością to lepszy wybór ale czy jest gdzieś projekt zestawu 5.0 ?
          Osobiście jednak brał bym 2x17 cm na front (albo 2 x satori 19 cm jak budżet pozwoli ) , 1x 15 cm tył i solidna centralka na 2 x 15 cm .

Może wato pomyśleć nad 2 x SB17NRXC35-8 + SB29RDC-C000-4 są w bardzo dobrej cenie .
          Fabrycznie w SOUNDDECO ALPHA F2.
          https://sklep.e-benefit.com.pl/kolum...-alpha-2-.html

Do tego satelitki SB17NRXC35-8 + SB29RDC-C000-4
          Fabrycznie w SOUNDDECO Alpha M2
          https://sklep.e-benefit.com.pl/kolum...o-alpha-m.html

I centralka na 2 x SB15NRXC30-8 + SB29RDC-C000-4

Na wspomnianych głośnikach jest sporo projektów w sieci .
          Przy ich aktualnej cenie nie ma w zasadzie dla nich konkurencji.

Skomentuj

(...) Sub ma sens pod warunkiem, że fronty jak i inna część zestawu nie będą ogromne i dopełni dzieła.
            Ja na twoim miejscu zrobił bym coś innego by nie zmieniac tego prędko. Chodź 5.1 do mnie nie przemawia...
            (...)
            Proponuję wszystko zrobić na tych samych głośnikach np. Sb tzn. Fronty 2x15cm, tył 15cm tak by specjalnie nisko nie schodziły, poniżej sub przejmie robotę i będzie go słychać.
            Teoretycznie użyte głośniki mogły by być jeszcze mniejsze pod warunkiem, że będzie sub a od dołu wszystkie kolumny ucięte na 120hz - 150 można by podłączyć mocniejszy wzmak i zagrały by równie głośno bez ich uszkodzenia.
            Podoba mi się projekt monitorów borysa. -- https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ojekt-by-borys
            Rozumiem, że gdym chciał mieć sub do tych w/w monitorów to musiałbym je przerobić?
            Dlaczego fronty robi się 2.5 drożne, a nie takie same jak monitory efektowne(tylne)? Tak samo głośniki tylne robi się czasami o te 2 cm mniejsze od przednich. To jest celowy zabieg mający pomóc w sytuacji, gdy film jest jedynie odtwarzany w dwóch kanałach, a może wtedy stosuje się aplikacje mixujące z 2.0 do 5.1?
            Firmy SB acustic znalazłem dwa głośniki niskotonowe SB29SWNRX-S75-6 - 10 cali i SB34SWNRX-S75-6 12 cali, który lepiej użyć w subie aktywnym?

Skomentuj

Możesz wykonać 5 identycznych monitorów jako system .
              Jak zrobisz nie duże monitorki to bez subwoofera się nie obejdzie.

To że padły propozycje 2.5 drożne na frontowe to nie żadna reguła.
              Mogą być monitorki i również mogą być wielkie 3 drożna kolumny.

Skomentuj

Wydaje mi się, że najlepsze co mogę zrobić to te monitory https://diyaudio.pl/showthread.php/2...y-Tatami-Audio .
                Wyjdzie ponad budżet. Nie stety wydaje mi się, że nie mam doświadczenia, aby zaoszczędzić i zrobić projekt na monitorach podstawowej serii SB. Rozumiem, że mogę zrobić ten monitor jako centralkę, położyć go w poziomie pod odpowiednim kątem na dobudowanym statywie z drewna i będzie okej. Będę pytał o kity Tatami. W tym wątku jest mało informacji o brzmieniu tego monitora. Na forum audiostereo przeczytałem opinie na temat satori 19 cm, że to idealny przetwornik do kina (gra środkiem i górą). W wątku tych monitorów jest napisane, że można zmodyfikować zwrotnice, aby było więcej górnego pasma. Mi jednak się wydaje, że do kina lepiej by było mniej góry, bo nie wszystkie filmy mają dobre ścieżki dźwiękowe (np. w władcy pierścieni syczy lektor - konkretnie szumi dograna ścieżka z lektorem). Przetwornik z racji rozmiaru 19 cm ma dużą skuteczność i pewnie będzie lepiej współgrał z starym amplitunerem z allegro. Nie wiem, czy jest gdzieś pomiar tych monitorów i można potwierdzić, że do kina 5.1 z subwooferem nie potrzeba w nich modyfikować zwrotnicy.
                O subwooferze dowiedziałem się jedynie, że seria NRX gra szybkim basem. Z racji dużego rozmiaru monitorów wydaje się mi, że odpowiedni będzie sub aktywny 12 cali z jakimś mocnym wzmacniaczem. -> https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...-12-p-641.html Wydało mi się, ten subwoofer że nie będzie pasował, bo nie jest z serii Satori. Jednak nie bez powodu zostały mi polecone na początku 19 cm satori (jeśli budżet pozwoli).
                Dowiedziałem się również, że na forum będzie budowało kilku użytkowników kino 5.0 na przetwornikach SB 15 cm aluminiowych. Fronty na 2x17cm. Centralka na 2x15cm i monitory efektowne (tylne) 15 cm projektu borysa.
                Last edited by mustang01; 26.02.2020, 23:12.

Skomentuj

Ten SB Acoustics SB34SWNRX-S75-6 na subwoofer jest dobry.
                  Potrzebuje on jednak około 65L netto obudowę .
                  Jak chcesz trochę mniejszą obudowę to możesz zastosować SB34SWPL76-4 45l który zagra w około 45L netto.

Skomentuj

Osobiście wolałbym pieniądze, które wydasz na sub zainwestować we fronty, które sobie z tym basem poradzą, mniej kabli, mniej ustawiania i lepsze brzmienie w muzyce.
                    Ciekaw jestem czy te monitory na satori 19 będą wystarczające. Jakiej wielkości masz pomieszczenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                      Osobiście wolałbym pieniądze, które wydasz na sub zainwestować we fronty, które sobie z tym basem poradzą, mniej kabli, mniej ustawiania i lepsze brzmienie w muzyce.
                      Też bym tak zrobił .
                      Proponowałem wcześniej fronty na 2 x 17 cm a cena 2 SB 17 nie jest dużo wyższa niż 1 sztuka SB satori19.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                      Ciekaw jestem czy te monitory na satori 19 będą wystarczające. Jakiej wielkości masz pomieszczenie?
                      Na początku w pierwszym poście jest info że 20m2.
                      W takim pomieszczeniu SB satori 19 nie sprawdzi się i dlatego autor kombinuje aby dołożyć subwoofer.

Jest jeszcze kwestia taka że nie koniecznie jest sens pchać się w głośniki wysokich lotów i zasilać je amplitunerem.
                      Wcześniej obstawiałeś projekt 2.5 drogi by BRANŻA na głośnikach STX.
                      Skoro podniosłeś budżet to można inaczej.
                      Myślę że wolno stojące 2.5 drogi lub 2 drogi z 2x17 SB Acoustics to słuszna propozycja.
                      Seria SB17xxx to klasę wyższe granie iż wspomniany STX .

Można jeszcze pokusić się o 3 drogi na front:
                      http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr_le/
                      https://diyaudio.pl/showthread.php/3...582#post532582
                      Last edited by toopcool; 27.02.2020, 18:50.

Skomentuj

Ja od początku chcę mieć subwoofer, bo buduje zestaw 5.1 (a nie 5.0 lub 2.0). Dowiedziałem się od użytkownika Zap i innymi z którymi rozmawiałem, że jeśli większe głośniki to i większe subwoofery trzeba dać.
                        Brat kiedyś miał 3 drożne kolumny Tonsila(Altus 120) i pamiętam, że nie używał ich w pokoju, bo były za duże. Natomiast używał 2 drożnych Tonsil Zg-30-C115, które według mnie są wystarczające do tego pomieszczenia. Wydaje mi się, że kit diy monitorów dwudrożnych "SB Acoustics Satori TW29RN-B + MW19PNW-8" ma podobną sprawność do używanych przez mojego brata tonsili (na obudowie moc nominalna 40W/8ohm, a w internecie doczytałem 90dB). Jako, że będą to moje pierwsze kolumny chciałbym zbudować konstrukcje dwu drożne, bo się je prościej buduje od 2,5 i 3 drożnych. Jeśli kolumny odbiegają jakościowo od elektroniki to zbuduje im wzmacniacz stereo diy. Opisy na forum kitu Tatami jest dla mnie kuszący, bo piszą mianowicie, że dadzą instrukcje, a materiały z których zbudowane są monitory wydają mi się bardzo wysokiej jakości. Podobno do kina domowego wystarczy zrobić monitory na 13 cm przetworniku. W swoim kinie domowym chciałbym zastosować drogie przetworniki o neutralnym brzmieniu i skorzystać z gotowego rozwiązania. Wydaje mi się takie rozwiązanie skrajnie nie optymalne, ale pasuje mi teraz to co kiedyś chciałem w przeszłości osiągnąć(jako dziecko). Puki co napisałem w sprawie kitu e-mail i nie uzyskałem odpowiedzi, może ta osoba odpisuje raz w tygodniu lub projekt nie cieszy się zainteresowaniem, albo o zgrozo jako amator zadaje zbyt wiele pytań jak na tak zaawansowaną osobę(dopiero w 3 e-mailu zadałem pytanie o sprzedaż kitu diy).

Skomentuj

Czaruję...
                        X