Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY 5.1 do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY 5.1 do komputera

Witam,
    chciałbym zrobić sobie tani zestaw 5.1 do słuchania filmów z komputera.
    Źródło karta muzyczna Xonar DX. Metraż pokoju 20 m2(5 szerokości na 4 długości).

Próbowałem kupić sobie głośniki komputerowe geniusa, ale nie udało mi się znaleźć na rynku sprawnego egzemplarza. Boje się, że następny mój zakup też będzie sprzęt uszkodzony/trefny.
    Ostatnio kupiłem używany telewizor HD 65 cali samsunga i czuje, że potrzebuje do niego lepszego nagłośnienia. Jestem zachwycony grą głośników komputerowych Edifier R1600TIII, bo dają lepszy dźwięk w filmach od głośników wbudowanych w TV. Wcześniej słuchałem muzyki na słuchawkach Sennheiser HD 600 i zmodyfikowanej Audiotrak Prodigy HD2. Jednak przy przeróbkach uszkodziła mi się karta i słuchawki. Koszty były tak wysokie, że odstawiłem słuchanie muzyki.

Teraz oglądam tylko filmy i seriale z TV satelitarnej. Na moją niekorzyść nowsze produkcje czy też ulubiony serial nadaje w 5.1 (kiedyś było do wybory też 2.0) co wymusza nabycie zestawu kina domowego 5.1, aby zrozumieć co się dzieje w filmie.
    Czytałem kiedyś o wzmacniaczach gainclone, czy TDA w mostku H do suba i coś podobnego chciałbym kupić lub zrobić. Z przetworników słyszałem, że są dobre i opłacalne STX.

Czy mogę poprosić o poprowadzenie za rączkę? Podlinkowaniu jakiś gotowych projektów lub gotowych rozwiązań.
    Pozdrawiam
    Łukasz

Chcesz stolarkę robić samodzielnie ?

Skomentuj

z kolumnami to nie bedzie problem
      problem bedzie z elektronika
      budowa wzmacniacza 5,1 raczej nie bedzie oplacalna. no chyba ze gotowiec z chin
      ale za 150-300zl kupisz juz bardzo dobre ampli uzywane

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        Chcesz stolarkę robić samodzielnie ?
        Mój wójek ma warsztat stolarki blisko mojego domu. Niestety umarł 2 lata temu. Jego chciałem prosić o pomoc. Po jego śmierci to chyba tylko mój starszy brat może mi pomóc. Ma w swoim garażu potrzebne narzędzia. Brat ma mało czasu, dlatego muszę go spytać jak będę znał projekt. Razem powinniśmy sobie dać radę. Myślę, że czegoś się przy tym nauczę i przy tej pracy odejdą mi codzienne zmartwienia z głowy.
        Zaletą DIY jest to, że taki wzmacniacz wiadomo jak naprawić np. w razie spalenia końcówki. Proszę o propozycje tych wzmacniaczy z 300 PLN.
        Chciałbym zacząć od suba, jako uzupełnienie zestawu koputerowego 2.0 i później sukcesywnie dobudować pozostałe, aż do zestawu 5.1.
        Last edited by mustang01; 13.02.2020, 18:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          za 150-300zl kupisz juz bardzo dobre ampli uzywane
          Co to takiego w takiej cenie było by warte uwagi ?

Skomentuj

ludzie wyrzucaja "stare" amplitunery bo czesto zmieniaja sie standardy wtyczek video
            tak wiec ludzie wywalaja amplitunery bo chca miec hdmi
            bez tego standardu kupisz sporo sprzetu w dobrej cenie

konkretow nie podam bo nie szukam

Skomentuj

Bał bym się coś takiego kupić (150-300 zł ).
              Sprzęt bez HDMI to sprzęt który ma powyżej 10 lat.
              Jest wielkie ryzyko że jeśli jeszcze działa poprawnie to za chwile przestanie działać.

To fakt że w pogoni za nowinkami sporo osób wymienia sprzęt co 2 - 3 lata ale za używany sprzęt też sobie sporo wołają.

Skomentuj

niezaleznie od budzetu, trafi sie okazja i bubel

Skomentuj

Do tych 300 znalazłem STR DB780QS nad którym bym się zastanowił gdybym stał przed takim dylematem.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                    Sprzęt bez HDMI to sprzęt który ma powyżej 10 lat.
                    Jest wielkie ryzyko że jeśli jeszcze działa poprawnie to za chwile przestanie działać.
                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    niezaleznie od budzetu, trafi sie okazja i bubel
                    Dokładnie, sporo też zależy jak ktoś użytkował, jakieś znaczenie ma też to czy przez te wszystkie lata siedział podpięty do standby, bo problemy z st-by to częsty problem chociażby w Yamaszce, ale jest w miarę łatwy do rozpracowania przy pomocy internetów, z kolei w innych mniej znanych rozwiązaniach czasem problem z włączeniem sprzętu potrafi być wyjątkowo upierdliwy do zlokalizowania.
                    Jakby się trafiło coś ze spalonym końcem to też generalnie od razu widać, co do wspomnianej Yamahy, było trochę modeli na tranzystorach, Pionek np miał swoje dedykowane hybrydy albo swoje drivery w końcówkach, także w razie awarii pozostaje szukać wiatru w polu.

Skomentuj

Ja nic lepszego od STR DB780QS nie znalazłem. Brat ma kino domowe na Amplitunerze AVX-1000 w salonie o podobnych gabarytach, a ten wyżej zaproponowany ma 2 razy większą moc. Posiadanie sprawnego egzemplarza na pewno będzie napawać mnie dumą, ale co z reszta sprzętu.
                      Amplituner ma wejście optyczne, ale nie ma wejść analogowych 5.1. Chciałbym wykorzystać wbudowany DAC w karcie Xonar DX. Nie wiem czy to dobra droga, ale złożenie wzmacniacza DIY nawet jakbym musiał więcej zapłacić wydaj mi się lepszym pomysłem.
                      Last edited by mustang01; 14.02.2020, 00:31.

Skomentuj

https://m.olx.pl/oferta/diy-wzmacnia...9-IDDk1DW.html

Skomentuj

Zamieszczone przez mustang01 Zobacz posta
                          Na moją niekorzyść nowsze produkcje czy też ulubiony serial nadaje w 5.1 (kiedyś było do wybory też 2.0) co wymusza nabycie zestawu kina domowego 5.1, aby zrozumieć co się dzieje w filmie.
                          Czekaj, a wracając do początku, powyższe to jest powód dla którego chcesz 5.1 a nie stereo, czy też po prostu chcesz mieć 5 kanałów?

Skomentuj

to kwestia zmiany kodowania... przekodować dźwięk na 2 kanały i będziesz miał dialogi z powrotem.. w ustawieniach karty/odtwarzacza..

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                              to kwestia zmiany kodowania... przekodować dźwięk na 2 kanały i będziesz miał dialogi z powrotem.. w ustawieniach karty/odtwarzacza..
                              Obawiam się, że stracę na jakości. Konwersja 5.1 do stereo nigdy nie grała mi dobrze. Nigdy nie posmakowałem dobrego 5.1, a nawet stereo. Jak pisałem słuchałem muzyki na słuchawkach. Uważam, że efekty 5.1 w filmach przeważają za tym, aby posiadać 5.1. Do kina nie chodzę, bo nie lubię. Pewnie znajdzie się ktoś, kto posiada kino domowe i powie, że warto.

Ten wzmacniacz zaproponowany na TDA ma duże zniekształcenia jak dla mnie, rozważałem posiadanie wzmacniacza w klasie D w subie aktywnym - nie dla reszty kanałów.
                              Jeśli idzie o wzmacniacz, można przyjąć , że nabędę STR DB780QS, bo ma super parametry. Liczyłem, że ktoś podpowie mi jakie kolumny zbudować. Wzmacniacz/amplituner już wytypowany.

Skomentuj

Jaki budżet na kolumny ?
                                Od razu 5 kolumn , czy na początek ronty i stopniowo centralka i surroundy.
                                W zasadzie nie ma wielu projektów całych systemów 5.1 do kopiowania.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skoro pomieszczenie 20m2 to na fronty proponował bym:
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-Branża

a na tył:
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S

- - - - - aktualizacja - - - - -

chyba że budżet trochę większy to można pokusić się o taki zestaw:
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...el-S-(STX-AWX)

Skomentuj

Zamieszczone przez mustang01 Zobacz posta
                                  Obawiam się, że stracę na jakości. Konwersja 5.1 do stereo nigdy nie grała mi dobrze. Nigdy nie posmakowałem dobrego 5.1, a nawet stereo. Jak pisałem słuchałem muzyki na słuchawkach. Uważam, że efekty 5.1 w filmach przeważają za tym, aby posiadać 5.1. Do kina nie chodzę, bo nie lubię. Pewnie znajdzie się ktoś, kto posiada kino domowe i powie, że warto.
                                  Warto.

Skomentuj

Niestety budżet jest skromny i zadowolę się projektem frontów by Branża. Budować zamierzam stopniowo, a nie od razu cały zestaw 5.1. W zestawieniu @toopcool'a brakuje mi jeszcze centralki i subwoofera, chyba, że czegoś nie widzę lub nie potrzebuje suba.

Skomentuj

Centralkę możesz zrobić z jednego monitora.
                                      Żeby pasował bardziej wizualnie, symetrycznie daj okrągły BR z przodu.
                                      Co do suba to już do wyboru do koloru ale nie niej jak 10"
                                      PS. Jak masz niejsce to zapytaj toopcoola o stx 12". Wzmaka też dobierze.
                                      Last edited by Adzik94; 14.02.2020, 11:43.

Skomentuj

Te płytki na których jest zbudowany ten wzmak 5.2 grają bdb. Może nie mają jakiejś mega mocy ale nie jest też znowu tak źle. Co do zniekształceń to absolutnie nie ma się tym co przejmować. Głośniki mają co najmniej kilka razy większe zniekształcenia niż ten wzmacniacz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X