Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX gdn 14-50-4 SS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    faktycznie 7-5L~70HZ fajnie wygląda...
    chyba tylko w winisd, w realu jest mega beznadziejnie.
    więc może doradź w jaką budę go dać... ten głośnik w closed w 9L to raczej nie za bardzo a miałeś już go zrobione w bp 4th :?:

Skomentuj

nie raczej nie za bardzo tylko jedyna możliwa dla niego buda jeśli chcesz na nim monitorki robić. Bawienie się w br jest kompletnie bez sensu - tylko wyższe rejestry się podbarwiają, zaczyna buczeć, huczeć i cholera wie co jeszcze, a skutecznośc samego br-a jest na wyjątkowo niskim poziomie. Symulować go nie ma sensu bo w realu ma qts 0.8 czy nawet wyżej , a nie tak jak podają na stronie ~0,5.

Jeśli sub to tylko bp4th, choć nie jest to bezkompromisowa konstrukcja. Żeby zagrać potrzebuje mocy, a i tak jakoś specjalnie głośno nie jest, Zaczynało to grać naprawdę po wymianie ukłądu magnetycznego w tej 14 na ten od 17.

Skomentuj

czyli lepiej zostawić bp4th 7-5l 70hz...

Skomentuj

czyli lepiej zostawić bp4th 7-5l 70hz...
          jeśli to ten projekt zasymulowany w winisd to wart wiele on nie jest.

Skomentuj

to powiedzcie w końcu jakie rozwiązanie będzie najlepsze bo teraz jestem w kropce :shock:

Skomentuj

Opcji masz pare:
              - wymiana głośnika, dużo raczej nie stracisz - to najlepsze rozwiązanie. Wypadałoby conajmniej coś 8' nabyć, z tanich może być nawet arn 226.
              - poszukanie projektu budy BP4th by Viper
              - dalsze myślenie i kombinowanie

Skomentuj

buda za duża, u mnie w 8l było sporo basu.
                a jak zrobię mniejszą to będzie dużo lepiej czy tylko trochę ? jeśli chodzi o wytłumienie to mam na tylnej ściance 4 cm gąbki na reszcie ścianek 2cm (oprócz frontowej), dodatkowo wnętrze wypełnione jest watą wiskozową, dobrze ? wydaje mi się że bez tej waty bas był lepszy, nie wiem jak to jest ...

Skomentuj

Witam
                  przyznam się że kilka lat temu zrobiłem subika na STX GD 14-50-8 SS i gram na nim do dzisiaj. Kiedyś przedstawiłem go na forum ale to było lata temu :) oczywiście wtedy byłem jeszcze zielony w temacie i wsadziłem go do b-r 12 L zestrojony za nisko, nie pamiętam na ile ale mam tam 2 kanały okrągłe 3,7 cm średnicy i 20 cm długie - charakterystyka zwala z nóg, podbicie jak dobrze pamiętam na kilka dB i wielki impuls. Pierwsze co moge zauważyć to to że trzeba mu dać MOCY. Teraz chodzi u mnie na mostku 2xTDA2040 czyli ok. 30W i niestety przez to że nie trzyma go za bardzo żadne ciśnienie i jest dość miękki dobija cewką do końca przy mocniejszym "odkręceniu" i wydaje mi się że wzmacniacz nie daje rady. Kiedyś podłączyłem go do wzmacniacza samochodowego 75W i tu muszę powiedzieć że byłem pod wrażeniem, wszystko obok zaczęło drżeć. Używam go przy komputerze w pokoju ok.20m i jest całkiem nieźle jak na potrzeby amatora, na pewno o niebo lepiej niż wszystkie manty itp. przy muzyce nie brzmi najładniej bo jest rozlazły i jakby suchy ale do filmów ujdzie. Od jakiegoś czasu myślę żeby zatkać mu kanały, napchać waty do środka i zobaczyć jak zagra. Moim zdaniem ten głośniczek nadaje się na suba a raczej subika, takiego do komputera, nie schodzącego bardzo nisko i nie trzęsącego szklankami.
                  Ah 3 lata nie byłem na tym forum i sie rozpisałem :)
                  Pozdrawiam Wszystkich

Skomentuj

Znowu odświeżę temacik. martin819, cz w twojej konstrukcji do tej pory w ogóle coś zmieniałeś (objętość, strojenie...) :?: kojarzysz w ogóle jakie było strojenie :?:

Skomentuj

ten głośnik kompletnie nie nadaje się do br, gra jak porażka ostatnia...
                      Za to nieźle spisuje się w bp4th i w TL
                      Ale bez wzmaka na choćbby tda7294 nie ma co podchodzić...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        TL
                        :shock: (co to :?: )

wzmacniaczyk będzie :wink:

[ Dodano: 2007-12-03, 17:31 ]
                        pamiętaj że to do autka

[ Dodano: 2007-12-03, 17:48 ]
                        skoro mówisz bp to tak jak mówiliśmy 5l-7l ~70Hz...

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                          takero napisał/a:
                          TL
                          (co to )
                          Linia transmisyjna, zwana też falowodem czy obudową labiryntową. Przykład konstrukcji:

http://www.audiosite.pl/page3.php?blog=1

"Troche" teori:

http://www.quarter-wave.com/

Powodzenia w studiowaniu materiałów :twisted:

Skomentuj

:???: to ja chyba pozostanę przy bp.Z TL by było za dużo dłubania. Zdecydowałem się na bp4th 5,2l-7l 68Hz. b-r zobaczę jaki będą mieli to dopasuje średnicę i długość. Najwyżej jak mnie nie zadowoli to będziemy dalej kombinować :wink:

Skomentuj

:shock: (co to :?: )
                              Linia transmisyjna ;]

Viper miał gotowy projekt BP4th - sprawdzony i naprawdę nieźle grający jak na 14cm stxa :)

Skomentuj

tyle że nikt nie może znaleść tego projektu :sad:

Skomentuj

był na audiomanii, teraz pewnie już go nie ma, ale można odtworzyć ;]

Skomentuj

takero, dasz radę to zrobić :?: tylko tak w miarę szybko bo jutro ruszam z budową

Skomentuj

pogadaj z Viperem :P

Skomentuj

to było coś takiego:
                                        http://www.audiomania.info/forum/index.php?topic=2624.0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X