Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

hertz czy jbl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A JA dam se reke uciac ze ktos mówil ze sls najlepszy ejst do kolumn anie do sub

Skomentuj

TOmaszo szpaeram już od dawna ale powiem Ci że miałem sls10 w 40L i zamulał w muzyce.W filmach był rewelacyjny. Własnie dlatego zastanawiałem się nad Peerlessem resolution10 lub xxls10 ale chol..a nikt nie miał tego u siebie nit nie ejst miw stanie określić czy będa to przetworniki lepsze bardziej muzykalne szybsze i bardziej zwarte od sls-a.
      Vifa chyba nie bardzo nie widze tam subwooferowago kandydata 10" :(

Skomentuj

Ten drugi - moge polecic slyszawszy wersje 12 calowa. xxls10 to cos innego niz sls10 - zupelnie inna cena i klasa. Vifa rzeczywiscie nie ma w tej srednicy nic ciekawego :/

Skomentuj

Tomasz ja już postanowiłem że będzie 10" tylko zastanawia mnie w jaka najmniejsza obudowę moge go wsadzić.Przetrzymam nawet closed (bo nie najniższe zkresy mnie interesują) chciałbym czegoś przyjemnego ciepłego i szybkiego. XXLS w closed tylko ile litrów ???? - czy to ma sens

Skomentuj

Ma sens, dlaczego nie. Tutaj sie prosi membrana bierna - maja nawet takie pod ten glosnik... ale cenowo slabo. Dla tego glosnika probowalym jakos BR kolankiem dostroic - ewentualnie zamkniona... 25 - 35 litrow.

Skomentuj

MB sie boję bo efekt wyjdzie zbliżony do xls gdzie świetne sprawdza się w kinie ale muzyka kuleje. JEdyne co mi przychodzi na myśł to ścisnąc to w 25l closed. Mozę trochę wyżej sie dostroi ale powinno chyba byc do muzyki idealnie. QTS 0,44 i spl 92,2 dB - co myślisz o tym ??

Electrical data
              Nominal impedance Zn 4 (ohm)
              Minimum imp./at freq. Zmin 2.2/122 (ohm/Hz)
              Maximum impedance Zo 26.5 (ohm)
              Dc resistance Re 1.7 (ohm)
              Voice coil inductance Le 1.5 (mH)

TS Parameters
              Resonance Frequency fs 39.0 (Hz)
              Mechanical Q factor Qms 6.79
              Electrical Q factor Qes 0.47
              Total Q factor Qts 0.44

Force factor Bl 10.4 (Tm)
              Mechanical resistance Rms 4.37 (Kg/s)
              Moving mass Mms 121.1 (g)
              Suspens. compliance Cms 0.14 (mm/N)
              Effective cone diam. D 21.2 (cm)
              Effective piston area Sd 352 (cm&sup2
              Equivalent volume Vas 23.6 (ltrs)
              SPL 2.83V/1m at fmin 92.2 (dB
              Załączone pliki

Skomentuj

Tak, bedzie ladnie.

Skomentuj

Placek mowi mi szybko ile ten glosnik kosztuje, gdzie go mozna kupic i w jakich jest rozmiarach !! TEGO SZUKALEM

PS fast fast fast ;]

Skomentuj

kolo 100euro kosztuje w audiocomponents a w polsce kolo 1200zl genesis,perles i xetec to te same glosniki roznia sie tylko parametrami !

Skomentuj

wlasnie cos mi switalo o xetec'u ;]

czyli peerless XXLS wyjdzie najtaniej bo xetec jest drozszy a o genesis nie wspomne

Skomentuj

ja tez bym wziol perelke bo wg mnie nie ma co sie porywac ;p

Skomentuj

okolo 450zl to nieduzo za taki kawal glosnika, ale juz 1150 za XETECa w wersji 12" to juz sporo

Skomentuj

cena jest spoko tylko że jest chyba 2 rodzaje xxls w wersji samochodowej i 2 wersje xxls domowej, jest jeszce zwykły xls samochodowy. Za dużo tego , trzeba zrobic dobre rozeznanie a potem do .nl :)

Skomentuj

wlasnie mialem o tym pisac bo przegladam stronke www.d-s-t.com i strasznie duzo tych XXLSow mnie iteresuje wersja do obudowy zamknietej bo widzialem ze sa jeszcze do BR, obudowa zamnieta i najlepiej ta wersja samochodowa bo jest ladniejsza moim zdaniem i w tym wypadku akorat to tez sie liczy

chyba ze bedzie kolosalna roznica cenowa np 50-100euro miedzu domowa a samochodowa wersja to wtedy pozostaje mi tansza opcja

PS napalilem sie i zaczynam zbierac kase

Skomentuj

hmm czyzby to byla alternatywa o jakiej marze? moze nowe zamowienie sie zbierze?;-]

Skomentuj

mIKI gadalismy na PW i znasz moje zdanie, moje wymaganie wiec wiesz do czego daze ;]

tylko ze ja mam taki troche zakrecony projekt w glowie ale nic nie mowie zeby nie zapeszac

Skomentuj

Tomaszo sub w muzyce dla mnie nie istnieje a i sluchalem roznych oopcji i w domu i na jakichs audio show itp itd... mi sub do muzyki nie pasuje jaki by nie byl i na czym by nie byl... zawsze do muzyki bede wolal zrobic kolumny stereo nie zadne 2.1... moze jestem staro swiecki i wogole ale dla mnie sub ma tylko i wylacznie miejsce w kinie domowym bo do tego zostal stworzony... do muzyki mamy zapis plyt cd stereo nie jakies 2.1 wiec bardziej wierne oddtwarzanie dadza nam 2 kolumny bez uzupelniania od dolu...zreszta kazdy slucha muzyki dla przyjemnosci... ja nikogo nie hce przekonywac do swoich przekonan za to ludzie mi wypominaja ze nie slyszalem dobrego stereo z subem... ciekawe na jakiej podstawie...a poza tym czy wzmacniacze stereo maja wejscie na sub? oczywiscie nie mowimy tu o kinie domowym!to calkiem inny rozdzial...

Skomentuj

Kudłaty, wpadnij do mnie z Wojtkiem.Zmienisz zdanie.

Skomentuj

Wisnia ja tez jestem bardzo pozytywnie nastawiony do tego xxls i zdecydowanie do obud closed. Musze jeszce o nim poczytac ale spl i Qtc wydają sie być zadowalające(choć to tylko przypuszcenoia i czyta teoria). Gdybys miał jakieś infor to daj znać.

Skomentuj

OK nie ma sorawy jutro poszukam o nim jakis opinii, bo sam jestem ciekaw.. szukalem juz dlugo dobrego glosnika do nieduzej obudowy closed i dopiero teraz trafilem mimo mojemu przebieraniu i odsluchu glosnikow na tego XXLSa az dziw ze sie uchowal gdzies przedemna ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X