heh fajnie sie rozgadaliście...:P a wracając do mojego "tytuowego pytania" wyszło na to, że bardziej kali sie hertz . A moze macie jakieś własne propozycje w tej cenie?? z góry dzieki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
hertz czy jbl
Collapse
X
-
widze ze dalej nie umiecie odczytac mojej intencji...wiec uwaga: sub nie ma miejsca w odsluchu STEREO... nie dyskwalifikuje suba jako suba...wkinie jak najbardziej ale nie do muzyki...jak wam odpowiada sub w muzyce to prosze bardzo... ja tam nie widze dla niego miejsca...i mozna zrobic suba na 8 calowym przetworniku tylko kwestia tego ile ten glosnik kosztuje... (zerknijcie na scany)
Skomentuj
-
Wiecie co. Mozna porownywac przetwornik 12" z 8" i ta druga okza sie lesza
SLS12 vs TIW200XS
Sls byl tylko glosniejszy. Tiw gra z kultura niskie tony przez niego przetwarzane sa inne niz do tej pory slyszalem. Zupelnie inny swiat
Polecam tiw'a teraz sie nim bawie w 20m2 i jest ok, a wspoplpracuje z czterema 20stkami z kolumn
Skomentuj
-
Wiecie co mnie razi w tym wszystkim?To że wiekszość propozycji jest wysuwana na podstawie tego co google znajdzie.
Placek, miałeś tego XXLS-a?Nie to że sie czepiam ale takie gdybanie to o kant dupy potłóc.Takie doradzanie to wychodzi tak jak by kolega vajper kupił pierwszy lepszy głośnik co sie nawinie.Bo z tych propozycji co padły to może z jedna czy ze dwie osoby widziała na oczy to co zaoferowała.O słuchaniu to juz nie wspomne.
I nie pitolić mi tu że ktoś xxls-y przewala,co drugo dzień robi świerzego suba na hertzu a dla rozrywki zabawia sie bsw.To w tym kraju jest mało możliwe.
Tu jest tak że jak powiem że erthaque czy kicker jest najlepszy i mu nic podskoczy to raczej nikt tego naprawde nie zweryfikuje,bo niby jak?Raczej za co...
Więc może przestańmy bujac w obłokach i skupmy się na tym co jest w naszym zasięgu.A jeśli zapytanie wykracza po za nasz pułap cenowy to skupmy sie na czytaniu a nie na pleceniu bzdur.
Skomentuj
-
Umberto
Masz rację co do zasadności gdybania na forum odnośnie rzeczy których się nie widziało a co dopiero nie słyszało. Jedyną podstawą do dyskusji może być specyfikacja techniczna która odpowiednio zinterpretowana może dac rózne konkluzje.
Ja w poprzedniej wypowiedzi nie uzyłem stwierdzenia a jedynie zapytałem o efektywność która może wynikac ze specyfikacji technicznej. Po to pisze na forum bo nie uważam się za specjalistę w dziedzinie basu to tez wolę zapytać zanim wydam na głośnik 700zł. Pomoc każdego kto WIE co mówi jest nieoceniona , pomoc każdego kto umie czytać wielkości parametrów jest bardzo pomocna. Zwracałem się własnie do tych osób , tych które wypowiadając się podeprą stwierdzenia faktem.
W naszym kraju nie brakuje zaawansowanych konstrukcji a jako że szukam czegoś ponadprzeciętnego zwracam sie do tych którzy coś już "przezyli w DIY". Reszta jest jak herbatka u Cioteczki.
Jeżeli chciałeś powiedziec ze pomyliłem forum bo XLS czy XXLS to nie ta bajka to sorka - mój błąd.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez umbertoTu jest tak że jak powiem że erthaque czy kicker jest najlepszy i mu nic podskoczy to raczej nikt tego naprawde nie zweryfikuje,bo niby jak?
kiedys mialem z nim doczynienia nawet moj kolega ostatnio wystawil go w skrzyni na allegro :P to tak btw ...to raczej byla najtansza z 30 dostepnych z tej oferty.
to tak zeby zlamac smak :)
i rozluznic atmosfere :)
a z cala reszta ktora napisales sie zgadzam
fakt faktem ze na podstawie ilus wypowiedzi mozna wyciagnac srednia.
[ Dodano: 2005-12-02, 22:39 ]
Zamieszczone przez PlacekUmberto
Jedyną podstawą do dyskusji może być specyfikacja techniczna która odpowiednio zinterpretowana może dac rózne konkluzje.
Skomentuj
-
Placek, ciesze się ze choć ty pojąłeś to co napisałem.Co do peerlesów,ja sie ich nie czepiam.Są w porządku ale pod konkretny cel.Naginanie ich pod zupełnie inne zastosowanie niz przewidział to konstruktor to wielkie nieporozumienie.Te głosniczki sa niesamowite począwszy od sls-a przez xls-a,mówie tylko o tych bo tylko z nimi obcowałem.Ale one nie sa uniwersalne a tym bardziej nie stworzone do przekazu muzyki.To sa typowe woofery do KD i tu sa nie do pobicia.Choc jesli komus odpowiada i ma taki kaprys to moze ich uzywac do muzyki.Ale to sprawa indywidualna.Bo ogólnie one sie do tego celu nie nadają.
Co do ostatnio kultowego BSW,linka http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154ii.html
Ci co potrafią wysnuć odpowiednie wnioski nie będą zadawać pytań.Reszta niech lepiej zamilknie i śledzi forum.
Skomentuj
-
A same dane ?! to juz w ogole kamikaze
pozdro
Skomentuj
-
Wole JBL'a niz earthquak'a
slyszalem niedawno earthquake magma 15" + MB i lepszy od niego jest tylko JL Audio 13W7 ze wszystkich glosnikow ktore slyszalem a slyszalem bardzo duzooooo
magma kosztuje okolo 2000zl
Skomentuj
-
Umberto było dużo racji w Twojej wypowiedzi i zgodze się że najwięcej na forum jest gdybania i cudowania o imaginacjach. Dlatego ja nie pytam co by było gdyby.Założenie jest proste choć pewnie wybór już nie.
700zł koszt przetwornika, buda 20-25l. Służy do muzyki i ma być uzupełnieniem monitorów bez dominacji nad nimi , nadążać i być jakościowo porządnym, nie służącym do wyburzania ścian.
Proszę o poradę w czym się obracać i na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę>
Skomentuj
-
Dokladnie kochani... GDYBANIE...
Kudlaty - widze, ze nie slyszales jak ladnie skonfigurowany i dopasowany system 2.1 gra w pomieszczeniu... SZKODA... Subwoofer mozna stosowac zawsze i wszedzie - ale dobry i odpowiednio zgrany z caloscia.
Subwoofer powinien przede wszystkim oferowac zroznicowany bas i byc znacznie lepszy jesli chodzi o kontrole, zejscie i definicje od zestawow - UZUPELNIAC je, nie zastepowac...Przede wszystkim to sie SPRAWDZA subwoofery na materialach MUZYCZNYCH - jesli glosniki sa dobre, to w kinie zaprezentuja zroznicowanie i odpowiednie proporcje, a nie kawal gluta na 40Hz zawsze ten sam...To dobre dla dzieci moze...
Akurat z tych Visatonow to ja prawie wszystko slyszalem... TIW400 NIE KUPILBYM nigdy! Podobnie jak TIW360... BSW154II kladzie je na dzien dobry - ja juz nie mowie o wielkosci samej skrzyni, zeby taki TIW400 mogl swoje zagrac... Graja mulato i bez kontroli - nie ma "powera" i nie czarujmy sie...cena nie jest adekwatna w dzisiejszych czasach - byly dobre jak wchodzily na rynek...
Ja mam taka propozycje - coby wiecej sluchac, a mniej myslec...
Skomentuj
-
Majac 600zl poczekalbym jeszcze kilka dni i kupil nastepce - a w zasadzie kontynuacje - BSW184II ...
Szczerze - srednica kosza 10 cali daje juz pewne mozliwosci w dziedzinie reprodukcji basu - ale nie jest to jeszcze klasa "subwoofer".
Jesli chodzi o nowe TIWy Visatona... Oferuja one naprawde niezly dzwiek - ale nie duze natezenia. Mimo, iz maja bardzo duze wychylenia liniowe - wlasnie przez to efektywnosc niska - nie nalezy sie spodziewac wielkich natezen. Mozna w takowy zainwestowac :
http://www.visaton.de/deutsch/artikel/art_805_2_19.html
Czy sie oplaca? Moim zdaniem nie - placisz w duzej mierze za firme...
Lepiej uciec sie do oferty Peerlesa za te pieniadze, JBL nie polecam...
Skomentuj
-
Nie ogladales widze tematu na elce... http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...-0-asc-60.html - to temat...
Teraz zauwazylem, ze Coolombo ciut wczesniej znalazl to samo :
http://www.speakertrade.com/mivoc/de...ikel=AWX%20184
To jest to...Praktycznie identyko z graniem co 184II - bo parametry te same, membrana pewnie tez, tylko nakladka inna i malowanie. Jak to ladnie teraz sie prezentuje za to 600zl...
Skomentuj
-
Alez dlaczego ogranicza?Dobry glosnik wszedzie gra dobrze - tylko moze w pelni nie wykorzystasz... (wiem, jestem troche chory psychotego). Ja bym tam robil 150 litrow pod ta 18tke... mowie na serio. U mnie w 12 m kw. stoja dwa 15to calowe glosniki jako subwoofer - pewnie, ze niewykorzystane (przewaznie) ale jak trzeba - bywaja wykorzystywane (wtedy napedzaja domowe imprezy z powodzeniem).
Naturalnie do normalnego sluchania starczy 10 cali w niewielkim pokoju... Odnosnie BSW - jest to niezly poziom, ale dysponujac 600zlotymi mozna juz poszalec... Poszperaj w Vifie i Peerlesie - dobre glosniki do domu, jeszcze nie horendalnie drogie...
Skomentuj
Skomentuj