Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

hertz czy jbl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

heh fajnie sie rozgadaliście...:P a wracając do mojego "tytuowego pytania" wyszło na to, że bardziej kali sie hertz . A moze macie jakieś własne propozycje w tej cenie?? z góry dzieki

Skomentuj

widze ze dalej nie umiecie odczytac mojej intencji...wiec uwaga: sub nie ma miejsca w odsluchu STEREO... nie dyskwalifikuje suba jako suba...wkinie jak najbardziej ale nie do muzyki...jak wam odpowiada sub w muzyce to prosze bardzo... ja tam nie widze dla niego miejsca...i mozna zrobic suba na 8 calowym przetworniku tylko kwestia tego ile ten glosnik kosztuje... (zerknijcie na scany)

Skomentuj

Wiecie co. Mozna porownywac przetwornik 12" z 8" i ta druga okza sie lesza
        SLS12 vs TIW200XS
        Sls byl tylko glosniejszy. Tiw gra z kultura niskie tony przez niego przetwarzane sa inne niz do tej pory slyszalem. Zupelnie inny swiat

Polecam tiw'a teraz sie nim bawie w 20m2 i jest ok, a wspoplpracuje z czterema 20stkami z kolumn

Skomentuj

Mówicie o hertzu JBL a nie bierzecie pod uwagę np XXLS10 lub JL10W0 lub 10W1v.2. Mam wrażenie że np XXLS10 okazał bys się głośnikeim szybszym i efektywniejszym niż zwykły XLS10 z MB - mam rację ??

Skomentuj

Ja jakos nie jestem przekonany do tego XXLS12 czy tam 10. 156g na 10,5 tm to troszke nieporozumienie. Do tego troche mala moc. Juz chyba lepiej Hertza czy BSW ;p

pozdro

Skomentuj

Powiem tak zalezy do czego to ma byc jak dla mnie jak to ma grac w kinie to tylko i wyłącznie xls albo jakis jl 10wo. Jak muza to tylko i wyłacznie bsw .

Skomentuj

Wiecie co mnie razi w tym wszystkim?To że wiekszość propozycji jest wysuwana na podstawie tego co google znajdzie.
                Placek, miałeś tego XXLS-a?Nie to że sie czepiam ale takie gdybanie to o kant dupy potłóc.Takie doradzanie to wychodzi tak jak by kolega vajper kupił pierwszy lepszy głośnik co sie nawinie.Bo z tych propozycji co padły to może z jedna czy ze dwie osoby widziała na oczy to co zaoferowała.O słuchaniu to juz nie wspomne.
                I nie pitolić mi tu że ktoś xxls-y przewala,co drugo dzień robi świerzego suba na hertzu a dla rozrywki zabawia sie bsw.To w tym kraju jest mało możliwe.
                Tu jest tak że jak powiem że erthaque czy kicker jest najlepszy i mu nic podskoczy to raczej nikt tego naprawde nie zweryfikuje,bo niby jak?Raczej za co...
                Więc może przestańmy bujac w obłokach i skupmy się na tym co jest w naszym zasięgu.A jeśli zapytanie wykracza po za nasz pułap cenowy to skupmy sie na czytaniu a nie na pleceniu bzdur.

Skomentuj

Umberto

Masz rację co do zasadności gdybania na forum odnośnie rzeczy których się nie widziało a co dopiero nie słyszało. Jedyną podstawą do dyskusji może być specyfikacja techniczna która odpowiednio zinterpretowana może dac rózne konkluzje.
                  Ja w poprzedniej wypowiedzi nie uzyłem stwierdzenia a jedynie zapytałem o efektywność która może wynikac ze specyfikacji technicznej. Po to pisze na forum bo nie uważam się za specjalistę w dziedzinie basu to tez wolę zapytać zanim wydam na głośnik 700zł. Pomoc każdego kto WIE co mówi jest nieoceniona , pomoc każdego kto umie czytać wielkości parametrów jest bardzo pomocna. Zwracałem się własnie do tych osób , tych które wypowiadając się podeprą stwierdzenia faktem.

W naszym kraju nie brakuje zaawansowanych konstrukcji a jako że szukam czegoś ponadprzeciętnego zwracam sie do tych którzy coś już "przezyli w DIY". Reszta jest jak herbatka u Cioteczki.

Jeżeli chciałeś powiedziec ze pomyliłem forum bo XLS czy XXLS to nie ta bajka to sorka - mój błąd.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                    Tu jest tak że jak powiem że erthaque czy kicker jest najlepszy i mu nic podskoczy to raczej nikt tego naprawde nie zweryfikuje,bo niby jak?
                    Wole JBL'a niz earthquak'a
                    kiedys mialem z nim doczynienia nawet moj kolega ostatnio wystawil go w skrzyni na allegro :P to tak btw ...to raczej byla najtansza z 30 dostepnych z tej oferty.
                    to tak zeby zlamac smak :)
                    i rozluznic atmosfere :)

a z cala reszta ktora napisales sie zgadzam

fakt faktem ze na podstawie ilus wypowiedzi mozna wyciagnac srednia.

[ Dodano: 2005-12-02, 22:39 ]
                    Zamieszczone przez Placek
                    Umberto

Jedyną podstawą do dyskusji może być specyfikacja techniczna która odpowiednio zinterpretowana może dac rózne konkluzje.
                    Napewno NIE! Mozna sie sugerowac wyborem w tescie ale napewno nie to nie powinnno byc kryterium wyboru! A same dane ?! to juz w ogole kamikaze

Skomentuj

Placek, ciesze się ze choć ty pojąłeś to co napisałem.Co do peerlesów,ja sie ich nie czepiam.Są w porządku ale pod konkretny cel.Naginanie ich pod zupełnie inne zastosowanie niz przewidział to konstruktor to wielkie nieporozumienie.Te głosniczki sa niesamowite począwszy od sls-a przez xls-a,mówie tylko o tych bo tylko z nimi obcowałem.Ale one nie sa uniwersalne a tym bardziej nie stworzone do przekazu muzyki.To sa typowe woofery do KD i tu sa nie do pobicia.Choc jesli komus odpowiada i ma taki kaprys to moze ich uzywac do muzyki.Ale to sprawa indywidualna.Bo ogólnie one sie do tego celu nie nadają.

Co do ostatnio kultowego BSW,linka http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154ii.html
                      Ci co potrafią wysnuć odpowiednie wnioski nie będą zadawać pytań.Reszta niech lepiej zamilknie i śledzi forum.

Skomentuj

A same dane ?! to juz w ogole kamikaze
                        No ja bym tak nie powiedzial. Jak komus odpowiada buda pomiedzy 20 a 30l to bedzie patrzal na vas i troche trudno mu doradzac glosnik z vasem 300l. T/S tez sa wazne. Dla mnie podstawa jest BL, SPL, MMS oraz FS bo zaleznie od FS mamy rozne wartosci dobroci calkowitej oraz bedziemy wiedziec mniejwiecej jakie to ma mozliwosci w zejsciu. Nigdy nie slyszalem niczego lepszego niz BSW, ale z t/s tego XXLSa nie wroze nic ciekawego. Moze sie myle, kazdy moze sie pomylic, ale zeby to sprawdzic trzeba kupic. Jest jedno ale jakbym mial nawet kase to bym go nie wzial ze wzgledu na t/s... kolko sie zamyka. Bierz panie tego BSW i koniec gadki.

pozdro

Skomentuj

Wole JBL'a niz earthquak'a
                          mialem Earthquaka dB12 i zjada na sniadanko JBLa GT4 szkoda ze Earthquake jest dosyc ciezki do kupienia

slyszalem niedawno earthquake magma 15" + MB i lepszy od niego jest tylko JL Audio 13W7 ze wszystkich glosnikow ktore slyszalem a slyszalem bardzo duzooooo

magma kosztuje okolo 2000zl

Skomentuj

Umberto było dużo racji w Twojej wypowiedzi i zgodze się że najwięcej na forum jest gdybania i cudowania o imaginacjach. Dlatego ja nie pytam co by było gdyby.Założenie jest proste choć pewnie wybór już nie.
                            700zł koszt przetwornika, buda 20-25l. Służy do muzyki i ma być uzupełnieniem monitorów bez dominacji nad nimi , nadążać i być jakościowo porządnym, nie służącym do wyburzania ścian.
                            Proszę o poradę w czym się obracać i na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę>

Skomentuj

Dokladnie kochani... GDYBANIE...

Kudlaty - widze, ze nie slyszales jak ladnie skonfigurowany i dopasowany system 2.1 gra w pomieszczeniu... SZKODA... Subwoofer mozna stosowac zawsze i wszedzie - ale dobry i odpowiednio zgrany z caloscia.
                              Subwoofer powinien przede wszystkim oferowac zroznicowany bas i byc znacznie lepszy jesli chodzi o kontrole, zejscie i definicje od zestawow - UZUPELNIAC je, nie zastepowac...Przede wszystkim to sie SPRAWDZA subwoofery na materialach MUZYCZNYCH - jesli glosniki sa dobre, to w kinie zaprezentuja zroznicowanie i odpowiednie proporcje, a nie kawal gluta na 40Hz zawsze ten sam...To dobre dla dzieci moze...

Akurat z tych Visatonow to ja prawie wszystko slyszalem... TIW400 NIE KUPILBYM nigdy! Podobnie jak TIW360... BSW154II kladzie je na dzien dobry - ja juz nie mowie o wielkosci samej skrzyni, zeby taki TIW400 mogl swoje zagrac... Graja mulato i bez kontroli - nie ma "powera" i nie czarujmy sie...cena nie jest adekwatna w dzisiejszych czasach - byly dobre jak wchodzily na rynek...

Ja mam taka propozycje - coby wiecej sluchac, a mniej myslec...

Skomentuj

Tomaszo BSW zdobywa dzięki Tobie kolejne punkty ale powiedz jaki głośnik będzie lepszy tzn może inaczej.Czy mając więcej gotówki do wydania ok 600zł pokusił byś się o coś z wyższej półki również10" czy mimo wszystko został byś przy BSW ??
                                pozdrawiam

Skomentuj

Majac 600zl poczekalbym jeszcze kilka dni i kupil nastepce - a w zasadzie kontynuacje - BSW184II ...

Szczerze - srednica kosza 10 cali daje juz pewne mozliwosci w dziedzinie reprodukcji basu - ale nie jest to jeszcze klasa "subwoofer".
                                  Jesli chodzi o nowe TIWy Visatona... Oferuja one naprawde niezly dzwiek - ale nie duze natezenia. Mimo, iz maja bardzo duze wychylenia liniowe - wlasnie przez to efektywnosc niska - nie nalezy sie spodziewac wielkich natezen. Mozna w takowy zainwestowac :
                                  http://www.visaton.de/deutsch/artikel/art_805_2_19.html

Czy sie oplaca? Moim zdaniem nie - placisz w duzej mierze za firme...

Lepiej uciec sie do oferty Peerlesa za te pieniadze, JBL nie polecam...

Skomentuj

a w zasadzie kontynuacje - BSW184II ...
                                    a co w nim beda zmieniac ?? prucz ceny bo pewnie tani nie bedzie

Skomentuj

Nie ogladales widze tematu na elce... http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...-0-asc-60.html - to temat...

Teraz zauwazylem, ze Coolombo ciut wczesniej znalazl to samo :

http://www.speakertrade.com/mivoc/de...ikel=AWX%20184

To jest to...Praktycznie identyko z graniem co 184II - bo parametry te same, membrana pewnie tez, tylko nakladka inna i malowanie. Jak to ladnie teraz sie prezentuje za to 600zl...

Skomentuj

Tomaszo to jest 18" !!!! wiesz ja bardzo bym chcial cos takiego ale ogranicza mnie pokój z tego powodu mogę sobie pozwolic max na 10".W tej wielkości chyba nie ma nowej serii??

Skomentuj

Alez dlaczego ogranicza? Dobry glosnik wszedzie gra dobrze - tylko moze w pelni nie wykorzystasz... (wiem, jestem troche chory psychotego). Ja bym tam robil 150 litrow pod ta 18tke... mowie na serio. U mnie w 12 m kw. stoja dwa 15to calowe glosniki jako subwoofer - pewnie, ze niewykorzystane (przewaznie) ale jak trzeba - bywaja wykorzystywane (wtedy napedzaja domowe imprezy z powodzeniem).

Naturalnie do normalnego sluchania starczy 10 cali w niewielkim pokoju... Odnosnie BSW - jest to niezly poziom, ale dysponujac 600zlotymi mozna juz poszalec... Poszperaj w Vifie i Peerlesie - dobre glosniki do domu, jeszcze nie horendalnie drogie...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X