MDF też znalazłem całkiem tanio - tylko muszę znaleźć chętnego do podziału płyty.
Ale do rzeczy - sub będzie kwadratowy o wymiarach ok 44x44x44cm (zewnętrzne) - to mi da litraż ok 55l - głośnik 5l (dobrze policzyłem?) - BR 1L - wytłumienie 1L = 48L (pewnie zrobię sześcian 44.5cm co mi da 57litrów).
No i teraz - na jednej ściance zmieści się tylko głośnik - i teraz jak będę tunele br wsadzał, to jak je umieścić jakby głośnik miał walić w podłogę - może być z boku - a jak są dwa to oba po tej samej stronie, czy po róznych? A jak umieścić jakby głośnik był na froncie budy - to BR z tyłu budy, czy też z boku? Z tym, że oglądałem kilka lepszych subów, i wszystkie miały głośnik w przedniej ściance.
Czy przy tej grubości ścianek dawać jeszcze wzmocnienia - i czy dobrym rozwiązaniem są proste kołki - może nawet okrągłe - nie nawiercane?
Na tym zdjęciu sprawia wrażenie jakby jeszcze mniej jak 30l miała :]
powaznie???:P varrol, tak jak mowi coolombo, 45L max. pamietaj ze wytkumienie pozornie zmiejsza objetosc, jest na odwrot, powoduje delitakty wzrost objetosci 'widzianej' przez glosnik
btw. moim zdaniem przemysl koncepcje kwadratu, nie poreczna jest taka kostka moim zdaniem pobaw sie proporcjami troche.
a co to wzmocnien - nigdy nie zaszkodzi. daj kilka poprzeczek.
Kwadrat jest fajny - ładnie wygląda i świetnie spisuje się w roli podnóżka :]
Heh, tylko chyba musze w takim układzie zmienić koncepcję bass reflexu - bo już zamówiłem pod 50l budę - chyba, że dać jeden 6x18.5cm i iść w budę 33L - ale też kwadrat.
I jak myślicie z tym głośnikiem? W podłogę, czy do przodu - nie sugerując się wielkością pokoju?
Aha - jak głośnik na fron, to BR z tyłu, w podłogę, czy w bok?
po 1 - nie kwadrat a sześcian ;]
po 2 - ja dałbym br w bok, a to głośnik raczej w podłoge jeśli już...
po 3 - za duży litraż, 45l jest optymalnie, co po odliczeniu głośnika i br da coś koło 40l.
I jak myślicie z tym głośnikiem? W podłogę, czy do przodu - nie sugerując się wielkością pokoju?
właśnie tym się należy sugerować :)
ja jednak wole gdy nic mi nie gra w podłoge :) - głośnik, a tym bardziej br.
BR 1L
to jaki chesz dać br ? 7cm średnicy czy co ?
najmniej dawaj 10, a i tak możę być mało :)
te nowe modele stxa są jak pompki - mówie tu o AP i 18sw :)
Heh, a na stronce Ravemastera pisze, żeby robić średnicy 6cm - ale dwa kanały... Nie mogę sobie za bardzo z WinISD poradzić z doborem kanału do tego. Największy BR ma średnicę 9cm http://www.elektroland.com.pl/produc...products_id/83 ale wychodzi mi, żebym musiał dać pól metrowy BR 10cm żeby to jakoś grało...
MIKI a jaki ty masz - 2x32 - jaki długi? Taki płaski jest lepszy? Bo skoro ma furkotać to mogę prostokątny zrobić - nie ma problemu - jeśli tylko jest lepszy.
nie jest lepszy, tyle że łatwiej go skonstruować niż kupić rurkę o dużej średnicy możliwą do przedłużenia...
Kanal jakiego kształtu by nie miał działa tak samo ;]
Choć kiedyś była ciekawa dyskusja na ten temat na elektrodzie :)
Ale się wpakowałem - fajne tunele br mi wyszły: 2x 70mm - długości po 45cm - ale zmieszczą się spokojnie - mam nadzieję tylko że nie będzie przez to gwizdać w głośniku - no zobaczy się...
Niestety z głosnika nic nie wyszło i bedę musiał to co jest - czyli za 300zł wziąć - no trudno - zaoszczędziłem na wzmacniaczu to dołożę do głosnika...
Buda będzie sześcian - mniej więcej 37x37x37cm wewnętrznie - wszystko zależy jaki mdf mi się trafi.
Wyjścia BR daje z tyłu, a głośnik na front - ciekawe jak to będzie chodzić.
Jedna rura kanalizacyjna fi-11cm wystarczy. Nie pamiętam dokładnia jakiej długosci miałem, ale coś koło 30cm. Nie podoba mi się pomysł z dwiema łamanymi.
Ja wiem - kolanka są często stosowane - myślisz, że mogą być jakieś problemy? - ja nie mam w tym doświadczenia... Szczerze mówiąc najchętniej dałbym jedną 7.5cm, ale nie wyrobi pewnie... Rura 11cm wyszła by długości ok 40cm, więc podobnie także też musiałbym dać kolanko.
Jak już to daj wymiary wewnętrzne 32x37x42 łatwiej bedzie ci zmiescic jedną większą rure BR. Widze że uczepilś się danych ze strony dystrybutora i tak zrobisz po swojemu.
Nie uczepiłem się, tylko duża rura też by musiała być z kolankiem - a poza tym największy BR jaki znalazłem miał 9cm średnicy wewntrznej - a pisaliści min 10cm, więc 2x 7,5cm to jest podobnie chyba jak jedna 11cm więc wywnioskowałem, że bedzie ok.
A producent podaje, że ma być 2x 6c przy 50l - albo nawet 1x 6cm przy małej budzie więc moje są większe. Poza tym teraz już trochę za późno na zmiany - no chyba, że sub będzie do nieczego grał to wtedy bym spróbował chodziać te rury oddać - tylko nie bardzo wiem dlaczego miałby źle grać.
A czy ja pisze po chińsku? napisałem ci wcześniej że miałem ten głośnik w budzie 45L@34Hz tunel był fi-11cm z rury kanalizacyjnej, długość około 30cm! nie stosowałem żadnych kolanek.To co wylicza symulator troche mija się z rzeczywistością.
Skomentuj