Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba na azr-konkrety z RCL itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuba na azr-konkrety z RCL itp.

mam zamiar zbudoawać taką tubę tylko nie wiem którą wersje wybrać dlatego zwracam się do was o pomoc. Mam 3 wersje, a która jest lepsza? Proszę o ostateczną wersję filtra. Mam równiez pytanie-skąd bierzecie te głośnki za 20zł/2szt !? CZytałem tematy związane z ta tubą ale nie doszłem do tego...

pierwsze i drugie foto to jest to samo,wlasnie ta konstrukcje rób.
    kto ma glosniki 20 zł/2 szt? chyba nikt.... napewno nikt.... jelsi tak to biore 10 sztuk z miejsca,dzis teraz zaraz...

Skomentuj

pierwsza i druga fota to chyba ten sam projekt, na drugiej fotce jest deska "łamana" zamiast wygiętej płyty
      filtr wdłóg Elminster to: cewka 150uH rezystor 8 ohm i kond 10uF wszystko równolegle
      dokładnie projkt filtra jest od Tomaszo

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
        pierwsza i druga fota to chyba ten sam projekt, na drugiej fotce jest deska "łamana" zamiast wygiętej płyty
        filtr wdłóg Elminster to: cewka 150uH rezystor 8 ohm i kond 10uF wszystko równolegle
        dokładnie projkt filtra jest od Tomaszo
        ze co prosze ? o ile sie nie myle to SW zrobil projekt tego filtra i to dla wersji 4 ohm

rob tube wg projektu, czyli 2 obrazek

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon

to dla wersji 4 ohm
          A który głosnik będzie lepszy-4 ohm czy 8ohm(6604 czy 6608).

Przy 8ohm chyba filtr inaczej by musiał wyglądac...

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon
            ze co prosze ? o ile sie nie myle to SW zrobil projekt tego filtra i to dla wersji 4 ohm
            No sorrki ale ja ten filtr dostałem z chyba trzeciej ręki więc z lokalizacją autora miałem problem.
            Zwracam honor filtr jest od Soudn Wavea

Skomentuj

Więc robić na 4ohm i stosowac podany filtr(cewka 150uH rezystor 8 ohm i kond 10uF wszystko równolegle ). Ja ma zamiar konkretnie je wykończyć-przód skóra, boki okleina w kolorze klonu, maskownica na wylocie tuby.

Skomentuj

Ja te tuby robie bez zadnej korekcji, jedyne co w nich zmienie to dodam glosnik wysokotonowy ciety na 18khz przy spadku 6db / oktawe, co mi da ladne uzupelnienie gory :)

Skomentuj

a co to za głośnik ?!

Skomentuj

Hertz DT-16

Skomentuj

dzis dodalem do arz GDW 5/40/8 ktory ladnie wspolgra, arz gra do 12khz, gdw uzupelnia pasmo od 11-15khz z tlumikiem 2db

jak narazie ladnie to gra :)

Skomentuj

Właśnie psoskładałem pierwszą kolumne :]
                        I zauważalnie brajuje pasma powyżej 14kHz
                        Trzeba będzie doczepić jakieś wysokie tony
                        tylko jakie ??
                        macie jakieś propozycje ?

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                          Trzeba będzie doczepić jakieś wysokie tony
                          tylko jakie ??
                          macie jakieś propozycje ?
                          Moze coś z samochodówek jak ten Hertz od Tasiora?

Cietych na te 14tys.Hz przy zboczu 6db/okt. Co wy na to?

Skomentuj

jakbyscie czytali dokladnie to byscie wiedzieli ze ma je reoddai,i ma je w podpisie....

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                              jakbyscie czytali dokladnie to byscie wiedzieli ze ma je reoddai,i ma je w podpisie....
                              Przeczytałem to i chciałem przypomnieć maxdili ale niezorientowałem się ze to są od reoddai bo ty Tasior napisałeś ich model....

Skomentuj

sluchajcie we wtorek albo w srode dam dokladny opic co i jak na ile ciete te hertze najlepiej graja :]

Skomentuj

Czy może mi ktoś powiedzieć jaki ma być filtr dla ARZ 6608 8 Ohm, bo cięzko mi sie tego doszukać.Z góry dziekuje z odpowiedź.

Skomentuj

Ja mam drobna uwage. Moze sie to wydac czyms niedorzecznym, ale podbarwienie srednicy mozna zlikwidowac (na ucho, bez mierzenia) delikatnie wytlumiajac fragment scianki tuz za glosnikiem. Nie chodzi bynajmniej o wytlumianie tuby, tylko o zlikwidowanie odbic fali od owej scianki, co zakluca prace przetwornika - scianka jest w niemal bezposredniej odleglosci. Przy takiej konfiguracji, oraz przesluchaniu wielu plyt moge smialo stwierdzic, ze stosowanie filtra jest zbedne - a im wiecej tego typu elementow w torze audio, tym gorzej (wiadomo).
                                    Kopolka - nie jest niezbedna, ale by sie przydala - slychac to na przykladzie skrzypiec, troche brakuje ich najwyzszych alikwotow. I tutaj moje pytanie, na ilu Hz ciac pasmo glosnika wysokotonowego? Oczywiscie podejrzewam, ze nie obejdzie sie bez testow. Pamietac tez nalezy, ze lepiej w ogole nie podlaczac przetwornika wysokotonowego, niz podlaczyc slaby brzmieniowo - to by zrobilo wiecej szkody niz pozytku.

Skomentuj

Projekt tuby jest moj, projekt filtra pochodzi od Sound Wavea - zeby byla jasnosc :) Niestety, na poczatku zignorowalem calosc (a temat pamietam powstal daaawno temu, duzo przed tym jak zesmy sie z Umbim zgadali) i ... teraz sam musze sobie takei dwie strzelic jak wroce...

Amigowiec - nastepny od wytlumiania... Nie sluchaj bezkrytycznei opinii niektorych! Tam niczego sie nie tlumi.

W projekcie, zaraz za glosnikiem, znajduje sie czarne cos - tam ma byc masa solna lub gips. Tutaj nie moze byc komory sprzegania bo to paskudnie odbija sie na charakterystyce - prosze o tym pamietac.

Skomentuj

tomaszo, projekt jest ok. Sa to idealne konstrukcje (w cenie do 2-3 tysiecy zl!) do muzyki instrumentalno-wokalnej. Az strach pomyslec, jak zagra tuba na przetwornikach fostexa, oparta na ich projekcie, podlaczona do zacnego wzmacniacza lampowego :)
                                        I tez zaznaczam, ze staram sie podchodzic obiektywnie, nie jestem "ortodoksem".

Skomentuj

Czaruję...
                                        X