Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba na azr-konkrety z RCL itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wlasnie ten projekt AcuHorn dla ARZ w moim odczuciu jest spaprany... Fostex - produkuja glosniki, co do tub tez mam watpliwosci. Patrz na praktyke, a nie mgielke otaczajaca firme.

Fostex moze miec lepsza gore. Ogolnie ma inny charakter - i powiem Wam szczerze, ze bym go nei ladowal w taka tube gdybym mial do wyboru wydac 30 zl na ARZta i iles tam razy tyle na Fos.

Zacnosc wzmacniaczy lampowych ma miejsce raz na 300 sztuk (czyt. projektow). Tuby je lubia, szczegolnie takie, ale generalnie trzeba uwzac, zeby zamiast sluchania muzyki nie zaczac sluchac ich...

Skomentuj

Wersja bez szmatek.RLC 100uH,6ohm,10uF.Brzmieniowo i charakterystykowo wychodzi wręcz idealnie.
      Akcje z kopółką robiłem,jest akceptowalnie ale mam lepszy pomysł i może niedługo zrealizuje.Było by spoko do 20kilo.Ale na razie to tajemnica.
      Tomciu,sza!Nic nie wiesz

Skomentuj

Ja i "wiem" ? Umbi, o co Ty mnie posadzasz

Skomentuj

A sluchaliscie fostexow? Ja nie, ale mam taki zamiar. :)
          Nie mozecie gdybac, trzeba zobaczyc fakty, jak to wyglada w rzeczywistosci. Lampiakow sie nasluchalem kiedys i wiem jak to potrafi zagrac. Pamietajcie, ze nie wymagam duzej mocy od takich konstrukcji, oraz duzych natezen dzwieku. Nie mozecie sie uprzec, ze ANR sa lepsze ot tak, nie przecze, ze tak nie moze byc, ale nie mozecie osadzac, skoro nie sluchaliscie. A i do oceny potrzeba dlugich odsluchow na roznych zestawach brzmnieniowo-muzycznych.

Skomentuj

Sluchalem fostexow. Dobre glosniki, ale nie wiem czy warto.

Slyszalem tez pare dobrych lampiakow - ale to byly urzadzenia robione, nie firmowe. Firmowe parokrotnie zblizyly sie do tego poziomu.
            Tutaj na dobra sprawe starczy i 10W.

Skomentuj

A no, ja mysle o "egzotycznym" Daredzie 2x 6W, oraz 10 cm fostexie. Tomaszo, nie zapominaj tez, ze kazy ma troche inna percepcje dzwieku, oraz postrzegania rzeczywistosci, tutaj juz trzeba podchodzic do indywidualnych preferencji.

Skomentuj

Można robic i na fostex-ie,czemu nie.Domyślam się że projekt masz bo to podstawa.Dobry projekt oczywiście.
                Ja powiem tylko tyle,horn na 206SE wcale mnie nie powalił,wole arz-tke

Skomentuj

a czemu nie bierzecie pod uwage b200 ??

Skomentuj

bo kosztuje 400zł?

Zamieszczone przez umberto
                    Wersja bez szmatek.RLC 100uH,6ohm,10uF...
                    dla głosnika o jakiej impedancji?

Skomentuj

4 ohmy,innych nie tykam

Skomentuj

A teraz pytanie z innej beczki,
                        narobiłem masy solnej: 400g soli, 200g mąki, 130cm3 wody... zmieszane utwożyło coś w rodzaju grysiku lub bydyniu ;] wlałem to do górnej komory głośnika i zostawiłem (kolumna pod ustawiona kątem żeby masa nie spłyneła) na noc do dzisiaj niestety masa jeszcze nie wyschła - jak sie jej dotknie to z góry jest skorupa ale można ją łatwo dociskać i czuje sie że pod skorupą jeszcze jest nie wyschnięte.
                        Co zrobić żeby to stwardniało ?!

Skomentuj

wlałeś?? czy to jest takie rzadkie że trzeba to wlewać Jesli tak to dodaj maki czy czego kolwiek a zeby szybciej wyschło podgrzej palnikiem czy czyms w tym stylu

Skomentuj

Odwrotne proporcje,za wiele wody.

Skomentuj

Ma wyjść coś jak glina, a nie budyń :)
                              A wody dajesz tyle ile zabierze, a nie jakąś tam określoną ilośc...

Skomentuj

Konsynstencja tego była taka że samo z garnka by nsie nie wylało ale jak ustawiłem kolumne pod kątem i to tam nie wlałem a wrzuciłem łychą to sie po minucie samo dopasowało do ścianek, jak bym zrobił gestsze to chyba by sie do ścianek nie przykleiło, podajcie jakie robicie proporcje ?

Skomentuj

pół na pół :) i do tego wody aby masę uplastycznić - tak jak pisałem - wody tyle ile zabierze...

Skomentuj

Patrzac na harakterystyke tego szerokopasmowca spadek zaczyna sie przy ok 12 khz, przestaje przenosic ok 15 khz, wiec kopolka powinna byc ucieta przy 14-16 khz z lagodnym spadkiem (6 db), dobrze mysle? Nie mam doswiadczenia, wiec pytam :)

Skomentuj

jeżeli jest spadek przy 12k to przy tylu też powinien się włączać wysokotonowy tak żeby charakterystyka była jak najbardziej liniowa
                                      specjalisą od zwrotek nie jestem ale na chłopski rozum tak powinno być

Skomentuj

ch-ki powinny sie przecinac przy ok -6db zeby wyszlo rowno...

Skomentuj

Fostex moze miec lepsza gore. Ogolnie ma inny charakter - i powiem Wam szczerze, ze bym go nei ladowal w taka tube gdybym mial do wyboru wydac 30 zl na ARZta i iles tam razy tyle na Fos
                                          Oj tomaszo, niedługo tak nadymasz mit tego arz'eta ,że w końcu coś pęknie . Twoim zdaniem nie warto płacić za fostex'a tylko po to, żeby mieć "trochę" lepszy dzwięk niż z arz'eta. Może zróbcie wspólne zamówienie arz'etów i wyjdą po 20 a nie 30 zł i wtedy w ogóle to już bedzie rewelacja.

Niestety pewnych momentach nie można patrzeć w kategoriach jakość / cena bo się okaże, że nie ma lepszych konstrukcji od tuby arz i monitora stx 18 z sc10 . Bo przecież wszystko droższe jest tylko "troche" lepsze więc po co wydawać pieniądze. Nie tędy droga.

Co do wytłumienia to niebłybym taki pewny. A niby dlaczego nie można wytłumić ? Niech mi to ktoś wytłumaczy bo dla mnie konstrukcja tuby ma własnie wielkie wady min. z powodu braku wytłumienia. To co się odbije od ścianki wraca do głośnika i idzie w eter.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X