Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór projektu monitorów do skopiowania w cenie 1000-2000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór projektu monitorów do skopiowania w cenie 1000-2000zł

Dzień dobry,

Przejrzałem wiele projektów na forum, i już prawie zdecydowałem się na Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07 (z nisko ciętą zwrotnicą), jednak troszke nie daje mi spokoju opinia o trochę małej ilości basu, oraz dyskusje w innych wątkach o powiększaniu "sweet spotu" kopułki tak, aby monitory jak najmniej wymuszały konkretną pozycję odsłuchu.
    Ponieważ monitory byłyby używane przy biurku, na którym będą stały, zależy mi, aby nie były zbyt głębokie - mogę za to iść w wysokość typu 40cm (z tego też powodu fajnie jakby stereo/scena były fajnie odczuwalne z bliska).

Jak rozumiem TW030WA07 to jedna z najlepszych kopułek w tych przedziałach cenowych, bardzo neutralna, niewybaczająca błędów, a FW168 zachwyca średnicą.

Do tej poru tylko raz zbudowałem kolumny - pseudo klony FX 200 (była tam kopułka STX za ~200zł szt, było tam 10 lat temu, ze srebrnym obrzerzem przy membranie, możliwe, że ta, która często występuje przy niskotonowych "AWX").
    Chciałbym, aby ten nowy zestaw zagrał na wysokich lepiej - ważne aby nie siał szumem, nie męczył, szczególnie przy słuchaniu nieco głośniej.

W zasadzie jestem już niemal zdecydowany, ale chciałbym jeszcze usłyszeć opinię o porównaniu Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07 do:

- TW030 WA10 + STX WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X (15 AWX) - projekt by LuSzTi
    - SBacoustic (17RNX + 29RDC)
    - usher 8948 + neo CD3.0 - prezent na mikołaja :) - projekt by raven1985
    - Seas 27TBFC/G + Seas L18RNX/P

Jestem też otwarty na nieco droższe propozycje niż powyżej, ale z zaprojektowaną zwrotnicą.

Dziękuję i pozdrawiam

Mogę polecić projekt borysa: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...rys#post642443
    Ceramiczny sb15cac30-8 jest świetny w swojej cenie. Koszt całości to ok.1200-1300 zł
    Jak ma być stricte do komputera, to to jest spoko opcja: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...985#post503555
    Cenowo będzie trochę taniej.
    W ostatnich latach stosunek cena/jakoś wygrywało raczej SB Acoustics i ja bym wybierał coś na tych przetwornikach :)

Skomentuj

Zwróciłem też trochę uwagę na ten projekt, aczkolwiek odrzuciły mnie proporcje (strasznie mały głośnik vs. wielkość obudowy), oraz strach, że z takiego małego głośniczka będzie jeszcze mniej basu niż z Founteka FW168 (czy moje obawy są słuszne?). Na wygląd może bym coś poradził stosując tę samą pojemność, ale wyżej a węziej, więc przede wszystkim zostają obawy co do ilości basu.

Czy ten zestaw Borysa na SB ma jakieś charakterystyczne cechy, którymi wyjątkowo się wyróżnia? (jak jak np. Fountek średnimi tonami)

Dodam przy okazji, że wzmaka jeszcze nie mam, co najwyżej własnej produkcji Holton 200, ale pewnie i tak będę kupował coś specjalnie pod monitory, więc nie mam tutaj wymagań dyktowanych przez istniejący wzmacniacz.

I jeszcze jedno - poniważ moje stare pseudo klony FX 200 posiadały nieco tańsze głośniki basowe, niż oryginał, które zamulały, tym razem najchętniej stworzył bym coś super dynamicznego, z wykopem, dobrą stopą perkusji. Natomiast w projekcie Borysa jest opinia "Bas ma raczej ''miękki'' charakter".

Chciałbym też uniknąć sytuacji, w której można dołożyć trochę i wejść na wyraźnie odczuwalną "wyższą półkę", ale tutaj już nie tak łatwo znaleźć projekty na forum. Sporo słyszałem o głośnikach typu Revelator czy Excel, ale to już zupełnie nia ta półka. Czy jest coś pomiędzy z gotowym projektem monitorów?
      Last edited by kajluser; 19.05.2021, 19:53.

Skomentuj

Wydaje mi się, że żeby bylo wyraźnie lepiej, trzeba by już sporo dołożyć. Te małe monitorki na ceramikach zaskakująco sobie radzą na basie, ale to do słuchania jak siedzisz przy biurku. Jak chce je tylko postawić na biurku a słuchac też siedząc dalej na kanapie, to będzie gorzej z niskimi tonami.
        Oba nisko-srednie mają ekstra średnicę: detaliczną, dźwięczną. Mega rozdzielcze, słychać wszystkie smaczki - borys to fajnie opisał, że nawet jak jest dużo różnych dźwięków to się to nie zlewa ze sobą. Te borysowe mają naprawdę mocny bas. Brakowało mi trochę góry w porównaniu do moich kolumn ze scan speakiem HDS, ale poza tym ekstra. W tych mniejszych góra mi się bardziej podobała
        Obu projektów słuchałem krótko, ale zrobiły na mnie pozytywne wrażenie.
        Szybki bas to raczej nie ta półka cenowa, ale dla mnie zdecydowanie nie byly to zamulające kolumny.
        Myślę że wiekszy bedzie przeskok z tego co masz teraz na te ceramiki niz z ceramików na jakies satori czy revelatory za duża większą kasę

Skomentuj

Zamieszczone przez kajluser Zobacz posta
          Zwróciłem też trochę uwagę na ten projekt, aczkolwiek odrzuciły mnie proporcje (strasznie mały głośnik vs. wielkość obudowy), oraz strach, że z takiego małego głośniczka będzie jeszcze mniej basu niż z Founteka FW168 (czy moje obawy są słuszne?). Na wygląd może bym coś poradził stosując tę samą pojemność, ale wyżej a węziej, więc przede wszystkim zostają obawy co do ilości basu.
          Miałem FW168 oraz słyszałem te monitorki Ravena.
          Mimo tego że głośnik SB jest mniejszy to wytwarza podobną ilość basu co FW168.
          Te ceramiki to naprawdę fajne głośniki.

Czy ten zestaw Borysa na SB ma jakieś charakterystyczne cechy, którymi wyjątkowo się wyróżnia? (jak jak np. Fountek średnimi tonami)
          Bas, bas jest naprawdę dobry jak na tak mały głośnik.
          Ale faktycznie, jest po miękkiej stronie.

poniważ moje stare pseudo klony FX 200 posiadały nieco tańsze głośniki basowe, niż oryginał, które zamulały, tym razem najchętniej stworzył bym coś super dynamicznego, z wykopem, dobrą stopą perkusji. Natomiast w projekcie Borysa jest opinia "Bas ma raczej ''miękki'' charakter".
          Dlatego chyba lepszym rozwiązaniem będzie ten FW168 jeśli chodzi o bas.

Natomiast mi osobiście nie grają kopułki Wavecora i jeśli oczekujesz klarownego grania z mnóstwem szczegółów, to nie wiem czy to dobry wybór.

Skomentuj

Przejrzałem wiele projektów na forum, i już prawie zdecydowałem się na Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07 (z nisko ciętą zwrotnicą), jednak troszke nie daje mi spokoju opinia o trochę małej ilości basu
            Powiem Ci , że FW168 to bardzo specyficzny głośnik. Potrafi na prawdę zaskoczyć jakością i "niskością" basu ale w codziennym słuchaniu jednak go trochę brakuje:/ naprzemiennie sobie kiedyś słuchałem z zestawem Pawła na scx 14 oraz pcxie i zostawiłem sobie ten drugi zestaw bo jakoś tak trochę więcej frajdy sprawiało słuchanie. Słuch badałem niedawno i podobno idealny:)). Reasumując - nie zniechęcam całkowicie z FW168 jednak przyjrzałbym się na Twoim miejscu również innym głosnikom i wysłuchał się w opinie innych.

Pozdr 20210522_111515.jpg
            Załączone pliki

Skomentuj

czarecki , gdyby wchodziło w gre rozszerzenie zestawu o subwoofer, używany okazjonalnie do większej ilości basu, to nadal poszedłbyś w scx/pcx czy jednak FW?

Twoja opinia mnie trochę zaskoczyła, bo taki wybór nie tylko oznacza zmiany FW168 na SCX, ale też kopułkę, która tam była, na PCXa. Czy było to poświęcenie czy kopułka też wypadła lepiej? jaka tam grała? czy sam fakt, że z FW168 zestawiłbym TW030WA07 , a nie PCX, nie byłby czasem wart, żeby jednak pójść w FW168?
              Mocno nie mogę się zdecydować, ale po opiniach w tym wątku na razie wygrywają SB Acoustics - z racji tego, że są po prostu mniejsze, mam mniej obaw co do aplikowania ich jako typowo biurkowe monitory... a ponieważ mam jeszcze do zrobienia stereo w salonie - to może właśnie tam wyląduje Fountek. Jak widać więc na ten moment nie rozważam SCX/PCX jako alternatywy, mam nadzieję, że robię dobrze.

Nasuwa mi się jeszcze pytanie - czy napędzenie głośników z tego wątku (zarówno wariant SB Acoustics jak i Fountek) poprzez TPA3116 z dobrym zasilaczem będzie sensownym rozwiązaniem czy koniecznie pakować się w "normalny" wzmacniacz?
              Posiadam też leciwy Kenwood KA-1010 - czy lepszym wyborem będzie ten Kenwood czy TPA3116? Ewentualnie alternatywa TDA, gdyż czytałem wątek o TPA tu na formum.

Skomentuj

Stx będą obiektywnie gorsze, co nie znaczy, że nie mogą się bardziej podobać
                Mam mini wzmacniacz z aliexpress na tpa3116 za 40zl zasilany zasilaczem od laptopa. Zaskakująco dobrze sobie radzi. Świetne rozwiązanie na start, jak ktoś nie może sobie pozwolić na porzadny wzmacniacz. To czy będzie lepszy od Kenwooda to już trzeba bezpośrednio porównać. Niemniej klasa D wzmacniaczy zrobiła ogromny postęp. Według mnie ważniejsza akustyka pomieszczenia.

Skomentuj

Do monitora, który miałby pracować na biurku, trzeba inaczej zaprojektować zwrotnice i strojenie BR, lub jeszcze lepiej użyć obudowy zamkniętej. Obawiam się, że wymienione wyżej projekty, nie były robione z myślą o takim ustawieniu, nie mowiac juz o ich wymiarach, ktore do biurka maja się jak pieść do nosa.

Skomentuj

gdyby wchodziło w gre rozszerzenie zestawu o subwoofer, używany okazjonalnie do większej ilości basu, to nadal poszedłbyś w scx/pcx czy jednak FW?
                    Jeśli chodzi o suba w stereo to uważam, że jest to po prostu kiepski pomysł, niby te najniższe tony gdzieś znikają w pomieszczeniu ale psuje cały efekt jakim jest system stereo - ale to tylko moja subiektywna opinia.

Oczywiście jak wspominał kolega Xafu1, zestaw na stx jest jakościowo ( muzykalnie) gorszy ale po prostu o gustach się nie rozmawia - mi akurat bardziej podpasował, chociaż przy głośniejszym słuchaniu ten pcx mi uszy urywa. Na szczęście głośnie słuchanie mam już za sobą ( małe dzieci a kobita słucha Nneki )

Myślę, że masz dwa rozwiązania z czego jedno bardzo naciągane :
                    1. Pytać i wsłuchać się w opinię innych, którzy wykonali jakieś mniejsze projekty - chociaż jak już wspomniałem będzie to mocno naciągane,
                    2. Zrobić pierwszy projekt, sprawdzić czy pasuje - zostawić jeśli podejdzie a jeśli nie to sprzedać i robić dalej.
                    Tak to się kręci w tej "branży"

Poza tym nie napisałeś do czego miałyby służyć owe monitory - grania, słuchania, projektowania?

Parę lat temu używałem monitorów właśnie na scx14 oraz pc ( pierwsze modele tych głośników) na biurku i powiem szczerze robiły robotę z tym, że ja raczej jestem z tych co nie są specjalnie wymagający jak co poniektórzy tutaj na forum, którzy zęby zjedli na budowaniu i projektowaniu.

Pamiętaj, diyaudio to trochę jak szukanie świętego gralla

Powodzenia

Skomentuj

Powiem szczerze, że po cieżkiej rozkminie, mimo iż prawie mnie skusiliście na SB Acoustics, chyba nadal uprę się na Founteki. Argumenty to:
                      - wydaje mi się, że Wavecor to wyraźnie bardziej zachwalana kopułka, ponadto trochę naiwnie na chłopski rozum wmawiam sobie, że 2x droższa od SB musi zagrać lepiej
                      - chcę usłyszeć tę zachwalaną detaliczną metaliczną średnicę
                      - średnica fw168 nieco większa i wierzę, że przełoży się to na możliwości basowe, niekoniecznie mam na myśli charakterystykę, ale też wytrzymałość mocową jak się puści głośniej
                      - wygląd głośnika też ma dla mnie znaczenie i tutaj Fountek na plus
                      - sporo się mówi o tym, żeby wymiary frontu raczej zostały bez zmian, a projekt borysa na 15 CAC jest dla mnie wyglądowo totalnie nieakceptowalny (tak wielkie fronty na tak małe głośniczki)
                      - chcę mieć trochę "zapasu", poświęcić nieco komfort użytku przy biurku na rzecz tego jak czasem posłucham z daleka, albo monitory w przyszłości powędrują gdzieś indziej
                      - myślę, że nie długo będę robił mniej istotne dla mnie kolejne monitory z mniejszym budżetem do innego pomieszczenia, i wtedy chętnie wypróbuję SB Acoustics. A gdybym jako mój główny sprzęt wziął SB, to potem żal byłoby mi wykosztować się na Fountek/Wavecor do drugorzędnego projektu.

I tutaj może mnie za to zjecie, ale przez to, że kiedyś zrobiłem zamulacze i teraz chciałbym coś bardzo dynamicznego, a zarazem jakoś upchać te founteki na biurku, zamierzam odjąć 2-3L od oryginalnych projektów, szczególnie na głębokość.

Zostają na placu boju dwa warianty:
                      https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...jekt-by-luszti
                      https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ecor-tw030wa07

Skłaniam się ku "by LuSzTi", gdyż konstrukcja z kopułką w osi głośnika woofera dużo bardziej leży mi wizualnie (znowu to zalecenie, by nie modyfikować frontów...), jednak męczy mnie ten ferrofluid, chciałbym jednak mieć więcej detali na górze.
                      Czy mogę WA 08 zamienić na WA07 tak po prostu? czytałem, że tu na forum niektórzy usuwali ferrofluid ze swoich głośników, więc rozważam zakup wersji bez.

Albo inaczej mówiąc - co będzie mniejszym złem: wziąć projekt by LuSzTi tylko podmienić kopułkę na WA07, czy wziać projekt wraz z zwrotnicą dla WA08 i zamocować głośnik w osi niskotonowca?

czarecki czy masz możliwość podzielenia się zwrotką egzemplarzy z Twojego zdjęcia? czy zwrotka była pod nie robiona czy też zrobiłeś "grzech" zmiany frontu? Posiadasz link do oryginalnego projektu?
                      Last edited by kajluser; 27.05.2021, 21:05.

Skomentuj

FW168 przy duzych wychyleniach membrany beda furkotac ze szczeliny magnetycznej. To juz przestarzale glosniki. Jak chcesz analitycznego brzmienia alu membrany do celuj w projekty na Seas L18, Seas l16rnx ( ten wyroznia sie swietna motoryka ) Sba 17 nac/nbac/cac.

Skomentuj

Dzięki za informacje. Dzięki Twojemu komentarzowi znalazłem post, którego wcześniej nie widziałem, a 17stka pasuje mi już znacznie lepiej wielkościowo.
                          https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...n-d2608-913000

Ponado autor miał bezpośrednie porównanie z fountekiem + wavecor i ten SBA zdecydowanie wygrał.

Tak więc ostatecznie chyba decyduję się na projekt SB17CAC35-4 + Scan D2608-913000

Muszę tylko powalczyć z obliczeniem litrażu/strojenia bo w temacie nie znalazlem chyba, że wiesiek9990 podzieliłby się wiedzą.

Skomentuj

Tylko pamiętaj że taki zestaw będzie biedny pod kątem efektywności, ale jak ma być na biurku to ok.

Skomentuj

- wydaje mi się, że Wavecor to wyraźnie bardziej zachwalana kopułka, ponadto trochę naiwnie na chłopski rozum wmawiam sobie, że 2x droższa od SB musi zagrać lepiej
                              Wbiję ci kolejną szpilę. Parę lat temu wavecory kosztowały tyle co SB. Zeby nie być gołosłownym masz potwierdzenie

Niestety nie mam żadnych dokumentów z tego projektu bo mi padł jakiś czas temu dysk na którym to wszystko miałem

Skomentuj

Szpilę to mi wbił fakt, że D2608 jest w tym momencie kompletnie niedostępny... do sierpnia. Trochę szkoda bo raczej nie zamierzam tyle czekać.

Czy ktoś byłby w stanie zaproponować konstrukcję w miarę na równi jakościowo/kosztowo do SB17CAC35-4 + Scan D2608-913000, ale z głośnikami, które da się kupić?

Skomentuj

Szpilę to mi wbił fakt, że D2608 jest w tym momencie kompletnie niedostępny... do sierpnia. Trochę szkoda bo raczej nie zamierzam tyle czekać.

Czy ktoś byłby w stanie zaproponować konstrukcję w miarę na równi jakościowo/kosztowo do SB17CAC35-4 + Scan D2608-913000, ale z głośnikami, które da się kupić?
                                  Patrzyłeś w różnych sklepach? Bo jak rzuciłem okiem na parę sklepów, to tylko blackdot sygnalizował brak dostępności

Skomentuj

Patrzyłem, pisałem, wygląda na to, że nie ma nigdzie. Podobno brak jest u samego producenta.

Skomentuj

Zobacz projekt Mandolin na Meniscus oraz SB Acoustics Bromo

Skomentuj

Kajluser - jeśli się napaliłeś to popatrz tutaj, napisz, powinni sprowadzić - mają jakieś tajne dojścia
                                        https://www.soundimports.eu/en/scan-...08-913000.html
                                        https://www.soundimports.eu/en/sb-ac...17cac35-4.html

Też nadziałem się na braki głośników (co prawda Dayton Audio) w Polsce, szukałem pewnego określonego i zupełne nici; były tylko w USA i Australii za chore pieniądze/dostawę/cło.
                                        Dzięki poradom Kolegów z Forum spróbowałem tego holenderskiego źródła, napisałem, zapytałem, nie mieli "na półce" ale zbadali dostępność u producenta, zamówili i ponoć na dniach wysyłają do mnie. Cena rewelacyjna i wysyłka również stosunkowo tania (~8,5 ojro). Zakup czterech i więcej sztuk jednego typu - niewielki rabat, ok. 5%
                                        Last edited by pavyan; 09.06.2021, 19:32.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X