Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt do pomiarów - od A do Z

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygląda, że jest OK.
    Tylko powiedz mi, dlaczego sobie tak utrudniasz życie? Za każdym razem będziesz łączył to wszystko "na piechotę"?

Nie lepiej zrobić ArtaBOX-a z tego schematu https://artalabs.hr/AppNotes/AN1-Mea...r2-Rev3Eng.pdf
    Do środka możesz zamontować kit ze wzmacniaczem TDA albo jakimś innym i masz z głowy, odpowiednio ustawiasz tylko przełączniki, w zależności od tego co chcesz zmierzyć - impedancję czy ch-kę częstotliwościową.

Ja mam zrobione to tak:

Z tym, że ja mam jeszcze dorobioną możliwość pomiaru Transfer Function, czyli możliwość pomiaru przebiegu napięcia na wyjściu filtra i możliwość przełączenia na zewnętrzny wzmacniacz.
    Oczywiście nie musisz robić tych dodatkowych funkcji, tylko zamontować do środka wzmacniacz TDA.
    Last edited by pawel_luk1; 09.12.2024, 15:11.
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Wszystko rozumiem, jak najbardziej zrobił bym takiego jiga, z tym, że w przypadku gdy mam interfejs audio i mikrofol xlr, ten schemat nie pasuje. Z tego względu pytałem kilka postów wcześniej czy ktoś się podzieli takim schematem pasującym do scareltt. Niestety bez odpowiedzi więc kombinuję na piechotę bo chcę zacząć coś mierzyć.
      Last edited by Dolek93; 10.12.2024, 07:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dolek93 Zobacz posta
        Wszystko rozumiem, jak najbardziej zrobił bym takiego jiga, z tym, że w przypadku gdy mam interfejs audio i mikrofol xlr, ten schemat nie pasuje. Z tego względu pytałem kilka postów wcześniej czy ktoś się podzieli takim schematem pasującym do scareltt. Niestety bez odpowiedzi więc kombinuję na piechotę bo chcę zacząć coś mierzyć.
        Jak to bez odpowiedzi? Na samym poczatku dostales link do mojego jiga, gdzie jest schemat polaczen z manuala do Arta.

Skomentuj

Tak tak, zgadza się. Z tym, że Twój jig składa się jakby z dwóch osobnych schematów i na ich podstawie właśnie w poprzednim poście rozrysowałem schemat ideowy, żebyście mogli mi potwierdzić czy dobrze rozumiem połączenia. Tutaj kolega pawel_luk1 ma na myśli z tego co zrozumiałem ArtaBoxa z oficjalnej strony, który nie jest przygotowany do pracy z interfejsami. A ja szczerze mówiąc sam jeszcze nie jestem w stanie go dostosować do sprzętu który zakupiłem.

Skomentuj

Starym Arta boxem na razie nie zawracaj sobie glowy. Zloz jiga do interfejsow studyjnych, jaki sobie rozrysowales. Schemat jest prosty. Wazne abys nie polaczyl masy z wyjscia wzmacniacza, do masy sygnalu.

Skomentuj

Wydaje mi się, że ktoś powinien taki schemat narysować od A do Z tak jak ma być. Bo inaczej każdy początkujący będzie zadawał takie pytania.
              Dla nas te tylko masa, tylko coś tam, to drobnostki o których wiemy z podstaw, a początkujący mogą sobie narobić problemów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                Wydaje mi się, że ktoś powinien taki schemat narysować od A do Z tak jak ma być. Bo inaczej każdy początkujący będzie zadawał takie pytania.
                Dla nas te tylko masa, tylko coś tam, to drobnostki o których wiemy z podstaw, a początkujący mogą sobie narobić problemów.
                Nie ukrywam, że to byłoby bardzo pomocne. Jeśli nawet naszkicowałby to ktoś z doświadczonych kolegów na brudno to mogę na podstawie tego zrobisz szkic.

Skomentuj

Narysowałem schemat jiga pod interfejs audio. Sprawdzicie czy dobrze to wszystko rozumiem i dobieram dobre elementy ??

Załączone pliki

Skomentuj

To nie jest dobry schemat. Pozniej odpisze poprawki.

Skomentuj

1. Jak mierzysz mikrofonem, to sygnal referencyjny wchodzi na drugi kanal wejsciowy na froncie karty. Korzystasz z wejsc 1/2 na froncie.
                      2. Przelaczanie impedancji i Fr jest zupelnie niepotrzebne. Pomiar impednacji wykorzystujacy wyjscie sluchawkowe i druga pare wejsc na tyle jest calkowicie niezalezne!
                      3. Po co ten rezystor 10 omowy? Nie potrzebujesz tego. Kalibracji przed pomiarem impedancji dokonuje sie na zlaczonych przewodach pomiarowych, a nie na rezystorze. Pozniej dla testu mozesz sobie juz zmierzyc dowolny rezystor, a tak to zupelnie niepotrzebna komplikacja jiga.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        1. Jak mierzysz mikrofonem, to sygnal referencyjny wchodzi na drugi kanal wejsciowy na froncie karty. Korzystasz z wejsc 1/2 na froncie.
                        2. Przelaczanie impedancji i Fr jest zupelnie niepotrzebne. Pomiar impednacji wykorzystujacy wyjscie sluchawkowe i druga pare wejsc na tyle jest calkowicie niezalezne!
                        3. Po co ten rezystor 10 omowy? Nie potrzebujesz tego. Kalibracji przed pomiarem impedancji dokonuje sie na zlaczonych przewodach pomiarowych, a nie na rezystorze. Pozniej dla testu mozesz sobie juz zmierzyc dowolny rezystor, a tak to zupelnie niepotrzebna komplikacja jiga.
                        Ok, poprawiłem:
                        1. Sygnał referencyjny poszedł na wejście combo na front.
                        2. Następstwem pkt. 1, przełącznik nie jest potrzebny.
                        3. Wyrzuciłem rezystor.

Sprawdzisz czy teraz wygląda sensownie ?

Skomentuj

1. impedancji dokonuje sie na zlaczonych przewodach pomiarowych, a nie na rezystorze
                          W REW używa się rezystora o znanej rezystancji.

Czy sygnał ref musi być ciągnięty ze wzmacniacza? Nie można spiąć we/wy w interfejsie?
                          Last edited by dj_flash; 11.12.2024, 14:48.

Skomentuj

Ok, poprawiłem:
                            1. Sygnał referencyjny poszedł na wejście combo na front.
                            2. Następstwem pkt. 1, przełącznik nie jest potrzebny.
                            3. Wyrzuciłem rezystor.

Sprawdzisz czy teraz wygląda sensownie ?

Wyglada ok

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

W REW używa się rezystora o znanej rezystancji.

Czy sygnał ref musi być ciągnięty ze wzmacniacza? Nie można spiąć we/wy w interfejsie?
                              Uzywam tego samego jiga z ARTA, REW i SoundEasy. Dodatkowy rezystor nie jest niezbedny. Najwazniejszy jest rezystor odniesienia w jigu. Pozniej mozesz sobie skalibrowac uklad z rezystorem dowolnej rezystancji, jak rowniez skalibrowac przewody. Tak czy owak, nie polecam REW do pomiarow impedancji. Moim zdaniem w stosunku do LIMP jest niepotrzebnie rozbudowany. LIMP jest prosty i bardzo skuteczny.

Ref nie musi zasysac z wyjscia wzmacniacza. Mozesz zrobic petle sygnalu i wtedy mamy pomiar w trybie semi dual channel. Ma on niestety swoje ograniczenia, ale to minimum aby poprawnie mierzyc.

Skomentuj

Wyglada ok
                                Dzięki. Podpowiesz jeszcze jaki kondensator i gdzie wpięty używasz do pomiarów wstęg ?

Skomentuj

Kondensator i przelacznik zaraz na wyjsciu wzmacniacza. Pojemnosc powiedzmy ponad 20 uf do 47 uf. Moze byc elektrolit, tylko nie jakis najtanszy, zielony mdl. Jak mozesz kupic lepszy to MKT bedzie ok

Skomentuj

Kondensator i przelacznik zaraz na wyjsciu wzmacniacza. Pojemnosc powiedzmy ponad 20 uf do 47 uf. Moze byc elektrolit, tylko nie jakis najtanszy, zielony mdl. Jak mozesz kupic lepszy to MKT bedzie ok
                                    Zamówiłem MKT 33uF, mam jeszcze pytanie o diody zenera, akurat w sklepie były 3,6v oraz 5,1v, ktore lepiej zastosować ?

Skomentuj

Jeśli to interfejs studyjny o wejściu przyjmującym poziom sygnału rzędu kilkunastu dBu to może być 5,1V. Jeśli zwykła karta dźwiękowa to lepiej 3,6.

Skomentuj

Zamówiłem MKT 33uF, mam jeszcze pytanie o diody zenera, akurat w sklepie były 3,6v oraz 5,1v, ktore lepiej zastosować ?
                                        Te diody nie sa tam niezbedne, to tylko dodatkowe zabezpieczenie. Jak zobaczysz na schemety jigow z roznych zrodel, to te wartosci nie sa takie same.

Skomentuj

Dzięki za opowiedz. Jeszcze jedno głupie pytanie. Czy takim zasilacz mogę podpiąć pod TDA2050?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X