Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pozbyłem się sprzętu. Zaczynam od nowa ....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pozbyłem się sprzętu. Zaczynam od nowa ....

Witam !

Pozbyłem się zestawu SMS-5100. Zrobiłem do końca ten woofer i to sprzedałem. Dostałem za to 80 zł. Zostałem z samą wieżą Panasonic. SC-AK 200. I tyle. I teraz siedze z pieniędzmi. Zwolniło mi się też miejsce na biórku, bo mam monitor LCD. Postanowiłem, że zrobię 2 monitorki i jak narazie będzie ten "sensowny" sprzęt stać na biurku i działać w miarę moich wymagań. I tak - co do dźwięku i budowy :
    -ma grać w miarę całym pasmem
    -czysty, miękki ale dynamiczny dźwięk, bez wychylania jakiegoś pasma ( TVM odpada )
    -po prostu co do dźwięku - ma to grać ładnie, spójnie, ale ciepło i czysto
    -nie musi mieć na maxa kopa, bo od tego to będzie sub jak uzbieram znowu pieniądze
    -w miarę małe wymiary

I postanowiłem tak - tylko przetworniki STX ! ! ! Powtarzam - Tesla odpada. Visaton SC10N - narazie nie - nie stać mnie narazie na to. Mam kilka propozycji zestawów głośników i proszę o doradzenie, którą z nich wybrać :

1. GDN-14-50-4-SS + GDWK-10-200-4-AJ
    2. 2 x GDN-14-50-4-SS + GDWK-10-200-8-PJ
    3. GDN-14-50-8-SS + GDM-14-100-8-SS + GDWK-10-200-8-PJ
    4. GDN-17-80-4-SS + GDWK-10-200-4-AJ

Tylko proszę się dokładnie przyglądać oznaczeniom modeli, żeby ktoś nie pomylił za chwilę jakichś głośników. To mają być po prostu monitory na biurko na komponentach STX'a ( Tesli proszę mi nie proponować, bo ostatnio u kumpla miałem możliwość posłuchania wysokotonówki ARV i nie chcę tego ) o ładnym, czystym, klarownym, miękkim i stonowanym dźwięku i tyle. SC10N też nie chcę, bo to ma być budżetówka. Nie powiedziane, że jeżeli zrobię te monitorki to kiedyś nie zmienię jakiegoś głośnika. Ale narazie jednym słowem - jadę po budżecie i oszczedzam pieniądze ( w miarę cen głośników oczywiście )

Proszę tylko o wybór numerka zestawu, jaki byście mi polecali i to tyle. Pozdrawiam !

P.S. Proszę moderatora o łaskawe nie usuwanie tematu. Będzie to temat czysty informacyjny dla mnie. Nie będe się sprzeczał z nikim, chcę tylko otrzymać poradę co do zakupu przetworników

hmm..

jednyka ujdzie :)
    numer 2 odpada (2x14 na monitorki ?? nc..)
    trójka patrz ^ wyzej
    czwóreczka..hmm..duze wyjda te monitorki :)

Skomentuj

nic z w/w.... wszystko chłam.

Skomentuj

Czyli Ty na monitorki polecasz mi jedynkę .... Też się bardzo nad nią zastanawiałem. Nr. 4 już kompletnie odpada. 17 na monitorki się nie nadaje. Proszę jeszcze o jakieś głosy. Tasior - ale to ma być budżetówka. Z wielką chęcią zrobiłbym ARN 150 + SC10N, ale mnie na to nie stać. Pozdrawiam !

P.S. Jeżeli zrobiłbym zestaw nr. 1 to zrobiłbym go na nowych wysokotonówkach :mrgreen:

Skomentuj

hm.. a moze ARN + PJ?? SC10n nie jest moze tani, ale drogi tez nie jest, no ale podobno PJ jest porownywalnie dobre i sporo tansze :)

Skomentuj

niestac Cie na arn + sc10n,a na 4x stx 17 + 2x aj Cie stac?

Wiec:

arn + sc10n = 160 + wysylki 20 + zwrotki (30 zł) co daje 210 zł + budy

stx=122 +78 + wysylka od stx chyba 25 zł = 225 zł + ZWROTKI + budy.

Skomentuj

"greg00" - chyba wersja AJ. Z chęcią bym kupił tego SC10N, ale chyba nie stać mnie na niego. Jeszcze do tego ARN 150 i zwrotka .... No nie wiem. Chyba że narazie zamontowałbym tego AJ'ta od STX'a a póżniej SC10N ? Aleeee nie. Znowu wydatek. Sądzicie, że warto zrobić raz a porządnie ? Np. taki zestaw byłby dobry : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6702 . Pozdrawiam !

Skomentuj

hmm.. bartekgib, dziwne, jak masz te 40 zł na jedna wysokotonowke z stx , to nie uzbierasz jeszcze 10 zł do sc10n ?? dziwne jakies.. :neutral:

:wink:

Skomentuj

Dobra. Pisze do DJ SmS'a o dokładne dane ( wymiary kolum, rurka b-r, schemat zwrotki ) i chyba zaczynam budowę, co ..... ? W końcu coś sensownego. Pozdrawiam !

Skomentuj

a samemu to be?

Skomentuj

Mam już schemat :razz: Pozdrawiam !

Skomentuj

bartekgib, a moze powiesz jakie glosniki ?? :wink:

Skomentuj

twoje arn + sc10n

Skomentuj

noto 14stka stxa (patrz monitory grzesia na audiomani) ale wysokotonowca to kup tego nowego stxa, tani jak barszcz.

Skomentuj

No to teraz zamieszanie .....

Jedni, że nowy STX + 14 STX'a a dródzy że ARN 150 + Visaton SC10N. W końcu co .... ? Sam już nie wiem ..... Trochę mnie przeraża cena za zestaw SC10N + ARN 150, ale chyba warto ..... Pozdrawiam !

P.S. Ile wyniosą mnie około części do zwrotki ?

Skomentuj

jak potrzbujesz to mam do sprzedania dwie 14 stxa 14/50/8ss cena 40zl za dwie jak cos to sms 503871413

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                                  przeraża cena za zestaw SC10N + ARN 150
                                  A co byśchciał za 100 pln zrobic w miare grający zestaw ?? to ja polecam al130 + wstega visaton, i co sadzisz teraz ze arn150 i sc10n są drogie

JAk ma byc najtaniej to stx 14 i ta jego kopułka, jak ma byc lepiej to arn150 + sc10n.

Skomentuj

albo jak masz narazie 100zł to zrob obudowy (powinno wystarczyc), a glosniki i reszte dokupisz np po "choince" :)

Skomentuj

No tylko jak bym zrobił zestaw STX 14 + nowa kopółka STX'a to co ze zwrotnicą ..... ? Nie chcę nikomu wysyłać głośników na pomiary. Po prostu chcę jak najtaniej, ale żeby jakoś to grało w miarę moich wymagań. To nie jest tak, że ja te kolumny chcę zrobić dla kaprysu albo na odpał. One mają służyć jako w miarę tanie monitorki, małe, ładnie wyglądające, ale dźwiękiem przewyższające zestawy od wieży ( od np. takiej wieży, bo ja posiadam o jeden model niżej od niej : http://www.allegro.pl/item136359787_..._sa_ak210.html )czy też inne monitory typu Voice Kraft ( typu to : http://www.allegro.pl/item135152069_...kosc_mdf_.html ) . Co do budowy - mam pieniądze, już za kilka dni będe miał więcej. O pieniądze aż tak się nie rozchodzi, jednakże nie chcę wydawać jakoś dużo pieniążków jak na monitorki. Dlatego teraz myślę sobie tak : zrobie zestaw na STX 14 + nowa kopułka, póżniej zrobie do tego suba i już jak narazie będe miał dobry sprzęt. Oczywiście zawsze jeżeli dozbieram pieniądze to mogę przetworniki wymienić.

Czy sądzicie, że mam dobre zdanie na ten temat ? Nawet jakbym kupił SC10N + ARN 150 to kolumny musiałyby być w okleinie, a tak to dam fornir na ten tańszy zestaw.

Pozdrawiam !

Skomentuj

DO monitorów na arn150 nie potrzeba suba, zreszta na stx14 też nie bo skoro w takich wieżach niema subwofera to poco tutaj skoro takie wieże niemają wogóle szans z monitorami któe tu ci proponujemy. Pozatym brzmienie to tak samo inna liga, wiezy nieporównuj ani śmiesznych craftów.

Zawsze możesz sobie zrobic stx 14 i stx kopułka i użyc zwrotnicy do stx i jakiejs innej kopułki o tej samej impedancji. Też zagra prawidłowo. I tak niepoznasz ze można by zgrac te głosniki lepiej przy pomocy mierzonej zwrotki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X