Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pozbyłem się sprzętu. Zaczynam od nowa ....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"umberto" - to co ? Mam zrobić na XW 165 ?????? + SC10N.

Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-27, 21:32 ]
    KONKRET !

XW 165 + SC10N czy ARN 150 + SC10N ????

KONKRET !

Skomentuj

Temat sie rozwleka,padały konkret propozycje i...szamotanina.Wiecie co zaraz zrobie?Tradycyjnie,krzyzyk lekko z prawej.

bartekgib, jasno się bracie określ czego wymagasz,raz a konkret.Jak to ma brzmieć,czy ma kopnąć z lekka,czy bas ma być z charakterem,średnica w miarę poprawna,góra taka sobie czy raczej krystalicznie czysta i selektywna.Choć przy tym budżecie...no ale może cos tam dociułasz,nadzieję mam...

I nadal sugeruję,xw plus arv-ka.Lepiej i taniej sie nie da.I gra z rozmachem.A że ma pewne niedociagnięcia,no cóż,cena to tłumaczy.

Skomentuj

Dobra - XW + SC10N. DZIĘKUJĘ ........

Pozdrawiam !

P.S. Proszę jeszcze o nie usuwanie tematu .......

P.S.2 Czemu "umberto" napisałeś "I nadal sugeruję,xw plus arv-ka. " ????

Skomentuj

ja niedlugo koncze na xw i arv, wiec bede mogl cos o nich powiedziec

umberto, powiesz co to były za kolumny na tym zdjeciu ?? wiem ze arv + cos, ale nei wiem co :wink:

Skomentuj

Dobra - zaczekam "pan_membran" na Twoją opinię .....

BUDOWA WSTRZYMANA !

Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-28, 12:08 ]
            Po prostu powtórze jeszcze raz - TERAZ GRA ROZGRYWA SIĘ MIĘDZY :

- XW 165 + SC10N

- ARN 150 + SC10N

+ Nowy zawodnik - ARZ ARZ 6608 ( ta opinia : http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=2918 )

Decyzja zapadła, że jakkolwiek kupuję Visatona jako wysokotonowca. Naczytałem się o nim bdb opinii i dlatego nie mam zamiaru kupować ani ARV ani tym bardziej AJ. Wolę wydać ..... W koncu za chwilę nie będe znowu wymieniał głośników albo całych kolumn.

Pozdrawiam !

P.S. Czekam na opinie "pan_membran" i póżniej po ostatecznej decyzji - BUDOWA.

[ Dodano: 2006-10-28, 12:17 ]
            SORKA - tego ARZ'ta dałem bez pomyślunku. Także on odpada. Zostają 2 pierwsze opcje. Pozdrawiam !

Skomentuj

bartekgib, jak tylko znajde chęci na zrobienie poprawek kosmetyczych i zlozenie zwrotki, to powiem jak grają..nawet bez wykonczenia :) jak cos to pisz moje gg: 6317828

Skomentuj

bartekgib, gorzej niezdecydowanego kolesia niewidziałem do tej pory, nieczekaj na membrana bo do śmierci bedziesz czekał. Jak chcesz Monitory to kup arn150 + sc10n, jak podłogę to kup XW + sc10n.

No i rzecz najwazniejsz, przy zwroticy sc10n trzeba usunąc Cewką któa jest szeregowo z głosnikiem, niewiesz która to szereglwo, to polecam książke od fizyki !!!!!

Umberto, dosłownie gadanie jak do ściany, ty jedno a chłop ciagle niewie co ma robic, jak ty to wytrzymujesz :mrgreen:

JA niewiem pytaasz żeby ci poradzili bo chcesz coz zrobic wiec ci mówia a ty dalej swoje !!

Skomentuj

Budzik, pewny jestes ?? chyba nie..dzis zamawiam fornir

Skomentuj

pan_membran, niechodzi mi o ciebie konkretnie, ale autor topiku sam niewie czego chce, a moze niech poczeka jeszcze az ktos zrobic cos skoro mu niewystarcza tyle opini i taka pomoc.

Skomentuj

Nie - ja nie jestem niezdecydowany. Po prostu nie miałem styczności z tymi głosnikami, a Wy wiecie więcej .... Po prostu. I chcę zaczekać na opinię "pan_membran" żeby zobaczyć, który zestaw jest lepszy. Tyle. A moje niezdecydowanie wynika z ostatniego nieudanego projektu. Nie chcę takiej samej sytuacji jak ostatnio .....

Co do zwrotki :

Co z nią jest nie tak .... ? Czy tak trudno jest otworzyć Paint'a i przerobić ją ? Bardzo proszę. To jest kwestia minut i .... CYK .... jest przerobiona.
                      Pozdrawiam !

Skomentuj

bartekgib, zdecyduj ty sie czy to ma byc monitor , czy podlogowka, bo z xw nie zrobisz monitorka..

Skomentuj

MONITOR ! Po prostu monitor. A ktoś tu po prostu powiedział, że może lepiej byłoby na XW i dlatego ja pomyślałem nad tymi dwoma opcjami. Ale jednak jak do monitora - ARN150-03-8 + SC10N (8ohm) ) tylko czemu w opisie tej zwrotnicy jest ARN150-03-4 + SC10N (8ohm). Dziwne, ale i tak wiem, że to musi buć 8 Ohm.

MOŻE KTOŚ RAZ A PORZĄDNIE PRZEROBIĆ SCHEMAT ZWROTKI ?
                          Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-29, 17:12 ]
                          1. CZY TERAZ TA ZWROTKA JEST DOBRZE ZROBIONA I CZY MOGĘ JĄ ZASTOSOWAĆ DO ZESTAWU ARN150-03-8 + SC10N (8ohm) ?????

2. Czy do połączenia elementów na drewnianej płytce potrzebuję jakiegoś specjalnego drutu czy zwykłe kawałki cyny wystarczą ??

3. Czy "gołe" cewki bez jakiś obudów mogę przyczepić za pomocą topionego plastiku z kleju ???

4. Czy cewki powietrzne mają jakiś kierunek przepływu, czy niezależnie od strony mogę je podłączyć ?

5. Czy jeżeli nie znajdę cewki powietrznej do zwrotnicy o pewnej wartości ( chodzi o mH ) to lepiej jest zastosować cewkę o wartości minimalnie większej czy minimalnie mniejszej ?

Przepraszam, za pytania od laika, ale jak człowiek chce się czegoś nauczyć to chcę to pierwsze coś zrobić jak najlepiej ........ Proszę mnie za to nie karcić :sad:

Pozdrawiam !

Skomentuj

bartekgib, przeciez nie musisz miec tej samej impedenacji :wink: przeciez impedenacja zalezy od niskiego, a ta zwrotka chyba jest dobra

co do pytan :
                            1.nie
                            2.zwykła cyna, mozesz uzwyac kabli glosnikochyba do polaczenia elementow, ale najlepiej jesli elementy są jaknajblizej siebie
                            3. Tak
                            4.Nie mają
                            5. Zamawiasz w www.f-a-s.com.pl i w komentarzu piszesz o ile trzeba odwinąc cewkę, tzn do jakiej pojemnosci.. wtedy zamawiasz większą

Skomentuj

Jeszcze raz chciałem Ciebie "umberto" prosić o nieusuwanie tegoż tematu.

Wiem, że czasem odchodzę od tematu, jednakże uwierz mi - nie chcę tego spieprzyć. Chcę tą konstrukcję zrobić jak najlepiej ( wiem, że pewnych błędów nie da się nieuniknąć) i chcę ją póżniej przedstawić w dziale własnych konstrukcji i być z niej dumny. A pozatym - nie lubię naprawiać czegoś, co zepsułem. Dlatego nie chcę zepsuć ani tej całej konstrukcji, ani tym bardziej zwrotnic. Stąd te pytania ..... Jeszcze raz - bardzo proszę. Niedługo się to skończy, bo przestanę się pytać i zabiorę się za budowę pełen potrzebnej wiedzy.

Pozdrawiam !

P.S. To co z tą zwrotką jest nie tak ..... ???? Czy może ktoś ją przerobić i zrobić tak, jak musi być ..... ????

[ Dodano: 2006-10-29, 17:34 ]
                              Zastosuję obydwa głośniki 8 Ω. Najlepiej, najprościej.

Jeszcze raz - może ktoś mi moją zwrotkę przerobić tak, by pasowała w końcu do zestawu ARN150-03-8 + SC10N (8ohm) ????

Skomentuj

Zwrotka do arn 8 ochmwoego
                                Załączone pliki

Skomentuj

a na obrazku jest 4 ohm ;p

Skomentuj

Budzik ściemnia :mrgreen:

Skomentuj

To co - ta jest w końcu dobra ...... ? ? ? ? I wszelakie wartości rezystorów, itd też są dobre ? Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-29, 20:05 ]
                                      Czy aby uzyskać w rezystorze 5.6 Ohm'a mogę połączyć szeregowo dwa rezystory, których wartości po dodaniu dadzą mi jakieś 5.7 Ohm'a ( tj. 4.7 Ohm'a + 1.0 Ohm'a ) ? ? ? ?

Skomentuj

PRzeciez 5.6 to jest jedna z wartosci dostepnych rezystorów na rynku !! wiec nietrzeba nic łączyć !!

Skomentuj

eeh.... no ten gosc jest niemozliwy. poczytaj sobie, nie czekaj az ci wszyscy wszystko podadza na talerzu, sam troche wloz w to wysilku...

z tego co pamietam to ostatnio robiles suba jaiegos tam i bardzo byles z niego zadowolony, wiec czemu teraz mowisz ze nie chcesz spiepszyc kolejnej konstrukcji....
                                          wez sie za robote w koncu i przestan o wszystko prosic, poszukaj troche informacji a napewno znajdziesz...
                                          eh.. zebym byl adminem to juz dawno bym usunal ten temat, bo co wchdoze na forum to po kilka nowych postow w tym temacie, ale po co?? autor zaraje takie pytania ze .... eh.. szkoda gadac, ja go sobie zingnoruje jutro i tyle :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X