Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy stx 15 100 8 AX - pierwsze wrażenia + pierwsze foty :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy stx 15 100 8 AX - pierwsze wrażenia + pierwsze foty :)

Hej,
    dziś udało mi się zdobyć parke ów nowych stxów :)
    Lecz pierwsze odsłuchy odbyły się w piątek u Irka.
    Więc tak - zaczynając od dołu - w porównaniu z arn 150 ma więcej
    basu i jest on lepszej jakości - nie męczy, jest szybki, urozmaicony.
    Buda nie była mała - 13l strojona na niepamiętam ile :) ale w głośnik
    możnabyło wpompować ok 80w.
    Średnie pasmo było i to duuużo lepsze niż w każdym innym stxie.
    TVM też nie ma podskoku, w130s również ;]
    Niestety u Irka grał ze wstęgą która ma dość specyficzne brzmienie
    oraz charakter, co wymusilo np wysoki podział, więc nie dało rady
    ocenić w należyty sposób np sceny.

Teraz pare słów co do ogólnych wrażeń stylistycznych :)
    Gdyby ktoś pokazał mi ten głośnik jeszcze pare miesięcy temu nigdy bym
    nie pomyślał że to stx :)
    Wykonanie stoi na naprawde wysokim poziomie, jak również jakość użytych materiałów.
    Przede wszystkim w oczy rzuca się kosz, przypominający np ten z hds-ów.
    Układ magnetyczny też robi wrażenie
    Cewka co widać na fotach jest 2 stronnie wentylowana więc myślę że w nieco mniejszej
    obudowie - wytrzymałby swoją znamionową moc.
    STX jak widać uczy się na błędach gdyż w tym modelu nie ma możliwości aby cewka
    uderzyła o nabiegunnik :)

To takie moje pierwsze wrażenia dotyczące tego głośnika, w najbliższym czasie postaram
    się opisać jego gre w paru budach oraz prawdopodobnie porównać z paroma innymi głośnikami.

A oto kilka piewszych fot:

piękny :grin:

Skomentuj

no ladnie wygldaa ladnie, tylko czemu taki glupi ksztalt kosza od frontu, nie mogli dac normalnego okraglego?
      tak czy siak mozliwe ze z niego skorzystam w wakacje :)

Skomentuj

no to wygrzewajcie glosniczki i czekamy na dalsze testy rozne budy strojenia itp. czekamy z niecierpliwoscia ! :mrgreen:

Skomentuj

Potężny malec, fajny ma kosz, podoba mi się ten kształt. Trochę membrana wygląda felernie jak na moje oko. Ciekawe czy zagra dobrze tak w maks 10 litrach. Byłby fajny głośnik do monitora.

Skomentuj

takero, a które to te stx-y? "Moje" czy Twoje"? :lol:
            Ja właśnie siedzę i se łeb łamie nad obudową,na pewno zrobię 15L ino nie chce zwykłego klocka :???:

Skomentuj

umberto, moje ;]
              a są jakieś Twoje ? ;]
              Porobie jutro testy w mniejszych budach nieco, może nawet z jakąś zamkniętą :P
              Zamieszczone przez greg00
              tylko czemu taki glupi ksztalt kosza od frontu, nie mogli dac normalnego okraglego?
              nie głupi tylko wyjątkowy :P

Skomentuj

ksztalt kosza jak w gdn 12 tonsila

masz jakies porownanie do sph-135kep?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                  masz jakies porownanie do sph-135kep?
                  jak ktoś mi go dostarczy lub ktoś z wawy go ma to będe miał

Skomentuj

aryan, to ma byc jeszcze 25??? ze 18 i wysokotonówka to slyszałem ale 25 ??

Skomentuj

o 25 nic nie wiem ;]
                      chyba że o kopułce

Skomentuj

Takero, z jakimi kopolkami bedziesz je 'zgrywal'? moze moglbys pomierzyc i mahnac jakas zwrotke do tej 14 i kopolki stxa?:]

[ Dodano: 2006-11-27, 19:18 ]
                        i moze sc10n;]

Skomentuj

Jakby ktos robil bude pod niego i chce szybki dynamiczny bas to nie wiecej niz 10litrow. Poczatkowo mierzylem glosniczek w 15litrach i ladnie na charakterystyce bo nisko schodzil ale czuc ze to za duza buda. Wiec kolumny zrobilem ok 12litrow i jest lepiej choc sa jeszcze opinie ze moznaby dac mniejsza bude. Raczej budy nie zmniejsze, moze w nastepnej kolumnie jak go ozenie z kopulka.
                          Moge wykonac zwrotke pod kopulke GDWK10-200-8AJ choc nie bardzo mi ten AJ pasuje.
                          Wrzuc takero jakas fote kolumny z reala. Ja na razie moge tylko szkic 3D pokazac.
                          Załączone pliki

Skomentuj

irek, jak mozesz zrob zwrotke a AJotka.

Skomentuj

Jeszcze niech chłopaki z stx-a zrobią jakąś porządna kopułkę i będziemy mieli hi-end.

Skomentuj

mIKI, sc10n - raczej nie :P
                                raczej porównywalny stx AJ, nie chce mi się przepłacać po prostu :P
                                jak będe chciał w to zainwestować to może xt19 kupie, albo coś już dość niezlej
                                jakości , ale w dobrej cenie :)
                                Zamieszczone przez coolombo
                                Jeszcze niech chłopaki z stx-a zrobią jakąś porządna kopułkę i będziemy mieli hi-end.
                                jakaś się tam szykuje niezła :P

Skomentuj

Głośnik w istocie wygląda ciekawie, ale kształt kosza jest wg mnie pi prostu denny, nie rozumiem, dlaczego okrągły robi się powoli be. STX rzeczywiście wziął się do roboty, ale podwyżka cen coraz bliżej. Miejmy nadzieję, że jeszcze panowie się opamiętają, bo jakby cena np. tego STXa skoczyła do 100zł to wątpię, czy znalazłby wielu nabywców.
                                  Póki co czekam na dobry woofer pozbawiony wad apeka.

Skomentuj

Langusta marudzisz coś waść. Co do wygladu tego stx-a nie mam żadnych zastrzeżeń. Przede wszystkim to ma grać :P

Skomentuj

Tasior, eeee no koleżko wysil się troszkę, na forum klepało się o tym swojego czasu całkiem sporo

coolombo, no co poradzę, taki już maruda jestem. Dla mnie niestety chociaż minimum wyglądu być musi, niestety ten STX do najpiękniejszych imho nie należy :roll:

Zgadza się, ma przede wszystkim grać, ALE po wszystkim ma też wyglądać :mrgreen:

Ale w sumie to im dłużej patrzę na STXa tym bardziej mi się podoba, a pewnie w rzeczywistości jest jeszcze lepiej, więc Peace :idea:

Skomentuj

Langusta, widze że już nie masz się do czego przyczepiać to przyczepiasz się do tego że jest kwadratowy ,a nie okrągły, jakby był okrągły to pewnie byś powiedział żę wygląda jak 14 z inną membraną :)
                                        Wygląd rzecz gustu, a gust jak wiadomo...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X