Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy stx 15 100 8 AX - pierwsze wrażenia + pierwsze foty :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tomaszo, hehe - co tu kryć - stx się postarał i nareszcie jest głośnik ze średnimi :)
    Powiem więcej - od biedy to jako szerokopasmowca można słuchać nawet

Skomentuj

Sadzac po wykresach to faktycznie. Jestem totalnie zaskoczony. Taka pozycja sie moze bardzo czesto gesto przydac w budzetowych konstrukcjach.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys
        Polacy czesto ulegaja wplywa marketingowym.. (itd.)
        Mogę rozumieć jako sugestie żeby wyciepnąć gdn13/50/9 i kupic STX gdn-15-100 AX ? :roll:
        Obudowa nawet by pasowała. Otwory jeszcze nie wycięte. Vifa PL wydaje mi się za bardzo do niego "standardowa" Może bym go z Monacorem samochodowym połączył?
        Gdyby mógł je ktoś porównać z Monacorem sph-135C i 135KEP i z Visatonem Al130? Jeśli dorówna im przynajmniej w połowie aspektów brzmienia, to bedzie bardzo dobry zakup.
        Dlaczego mam wrażenie że się za bardzo tym głosnikiem podniecacie? Alphard też robi tekie hajendy i nikt nie krzyczy z zachwytu (może kwestia ceny?).

[ Dodano: 2006-12-12, 16:36 ]
        Czy na DiYaudio.com zalecają odcinać go poniżej 2 khz ?
        Jeżeli nie zrozumiałem źle. Więc słabo widzę tanią kopułkę do niego. Wstęgowca jeszcze słabiej.

Skomentuj

Moze seas 22taf/g?Lub 27TBFC/G jesli trzeba by zejsc z podziałem poniżej 2kHz

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
            Czy na DiYaudio.com zalecają odcinać go poniżej 2 khz ?
            zauważ że ta opinia została wypowiedziana jeszcze przed podaniem wyników pomiarów :)
            Pozatym ten amerykanin to purysta jakiś :P
            Zamieszczone przez avw
            Dlaczego mam wrażenie że się za bardzo tym głosnikiem podniecacie? Alphard też robi tekie hajendy i nikt nie krzyczy z zachwytu
            podaj linka do głośnika alpierda z alu cewką, pierścieniami faraday-a i innymi atrybutami tego głośnika.
            Zamieszczone przez Ariel616
            Moze seas 22taf/g?Lub 27TBFC/G jesli trzeba by zejsc z podziałem poniżej 2kHz
            tylko po co ?
            http://img167.imageshack.us/my.php?i...51008axhk7.gif

Radze w linku wyżej podanym sprawdzić charke tego głośnika...

Skomentuj

Wiec 22taf/g :smile:

Skomentuj

a jak wyglada ch-ka pod katem 30 stopni?

Skomentuj

Aluminiowe seasy też rozważałem. Przekonałem sie nausznie że ciężko wyznaczyć standardowej kopułce tak niski podział i uzyskać dobre wypełnienie pasma.

może jednak człowiek z DiYaudio.com miał na mysli harmoniczne leżące poniżej 2 khz. Co prawda widze tam na charakterystyce dołek zaczynający się od 2 khz i tak by pasowało go tam przyciąć. Samochodowa kopułka Monacora dałaby sobie radę - jej technologia przypomina troche dynaudio albo morela (tak przynajmniej twierdził Borys).

[ Dodano: 2006-12-13, 00:19 ]
                  Takero: dziwnie wygładzona ta charakterystyka z podanego linku nawet bardziej niż pokazuje STX. Dla mnie aluminiowa cewka nie jest tu jakimś wyznacznikiem techniki. Chodzi o zmniejszenie masy, więc powinny lepsze być tony średnie. Jeśli już od 3-4 khz zaczynają się karpaty na harakterystyce, to człowiek z DiYaudio mial racje żeby ciąć go ponizej 2 khz. I pewnie chodziło mu jednak o wyfiltrowanie harmonicznych.

Skomentuj

Dziś ja dostałem STXy. Wykonanie jak dla mnie jest bardzo dobre, dużo lepsze od innych STXów. Jakość zapakowania, byłą lepsza nawet od Peerlesów jak i Vif które kupowałem.

Jestem mile zaskoczony.
                    Kilka fot.

Skomentuj

Obrazki ładne (zwłaszcza te play mate na banerze). Głosnik dobrze wykonany. Bardziej jednak ciekawy jestem wrażeń akustycznych, pomiarów, symulacji zwrotnicy.

Podkręć trochę Borysa, to zaraz zrobi kilka konstrukcji na tych stx (jak on to robi :roll: )

Skomentuj

avw, Piotr jest w Irlandii, z tego co mi wiadomo.

Skomentuj

langusta masz rację:]

Skomentuj

No to kiszka. Wyemigrował. Teraz będzie gral na kegach po Guinessie :wink:

Głośniczek jest ciekawy z powodu rodzaju materiału cewki i karkasu. Jedyne jakie spotkałem z cewka nawiniętą aluminiowym drutem to wysokotonowe Beyma T2010 i T2030. Powodów tego nie znam. Przypuszczam że chodzi o zmniejszenie masy w celu porawy górnego krańca pasma i odtwarzania mikrodetali.

Stx 15 100 może mieć podobne założenie. Tym bardziej to jest ciekawe, bo przeciez takie małe głośniki nisko-średnio-tonowe w małych kolumienkach mogą czarować głównie jakością średnich tonów (na mega-bas chyba nikt z nich nie liczy).

Skomentuj

Zamieszczone przez avw
                              a mega-bas chyba nikt z nich nie liczy
                              I tu się mylisz :mrgreen:

Skomentuj

Budzik dobrze gada :mrgreen: Takero napisał, że bas jest lepszy niż w arn150, a wiemy wszyscy jaki ten głośniczek ma basior, a takie maleństwo :smile:

Skomentuj

elvis18, lepszy nie znaczy więcej :!:

Skomentuj

elvis18, jestem przekonany że arn niema więcej basu, bo to straszny muł tzn bas ma kiepskiej jakosci i jakis taki .. kiepawy :mrgreen:

Skomentuj

Re: Nowy stx 15 100 8 AX - pierwsze wrażenia + pierwsze foty

w porównaniu z arn 150 ma więcej
                                      basu i jest on lepszej jakości - nie męczy, jest szybki, urozmaicony
                                      .
                                      Widzisz Langusta co takero napisał? nie doczytałeś :razz:

Budzik arn150 fakt trochę mułowaty głośniczek, do szybkiego bitu się nie nadaje zabardzo, ale basu i jego zejścia mogą mu pozazdrościć głośniki o wiekszej średnicy

[/center]

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18
                                        ale basu i jego zejścia mogą mu pozazdrościć głośniki o wiekszej średnicy
                                        Przy al130 zejście arna kuleje a sam bas ogólem ... niema co porównywac :P Arn to budzetówka, za 30 zł dobry ale wolałbym za 50 bo obecnie jest na allegro, tonsila 13/40/..

Zresztą nie o tym głosniku tu mowa.

Skomentuj

no dobra pare osob juz go a nadal nie wiemy jak gra... podnieta wygladem i ze ma bas... a co z reszta pasma? no chlopaki juz braz sie za opisy;]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X