Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszanie. Dylemat czym? jak? ile?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

teraz produkują wate ale nie ze szkła

tlyko nazwa się już taka przyjeła

Skomentuj

wata szklana odpada na 100%
      a ta nowa nie wiem...? jesli ma podobna strukture to tez raczej na nic.

Skomentuj

ze wzgledow akustycznych bedzie sie nadawala. musisz sie tylko upewnic czy nie pyli. nawet jezeli jest zrobiona z nieszkodliwego materialu to pyl i tak moze zaszkodzic

Skomentuj

no teraz nazywa sie ona "welna mineralna". wg mnie nie warto sie w to bawic bo za duzo zachodu z nia a cena tez pewnie nie powala.

Skomentuj

hmmm, musze zobaczyć jak ona wygląda i czy ejst szansa na pylenie, chciałem wiedzieć czy ze względów akustycznych się nadaje.

Skomentuj

pylic pyli ale nie sama z siebie, musi o co obcierac itp zeby zaczela sie "kruszyc", uzywa sie jej tez do wyguszania scian wiec do wyglusznia kolumienek tez powinna sie nadac jako tako cena jest bardzo przystepna ale trzeba kupowac w duzych ilosciach... no i grubosci zaczynaja sie od 5cm a jak sie podzieli na pol to przed pylem nie ma zmiluj

Skomentuj

nie wiem po co tak kombinowac jak gabke mozna miec za kilka grodzy, a specjalne marerialy za ok 12zl/mkw a najlepszym materialem jest welna owcza.

Skomentuj

tak dla wiedzy
                  i jeżeli ktoś ma za darmoche wate szklaną ( nie ze szkła ) to czemu nie :)

Skomentuj

jezeli ktos kombinuje bo niema w okolicy sklepu lub niema pieniedzy to moze zastosowac gabke np ze starego lozka. ja na takich gabkach robilem kilka konstrukcji i bylo wyjatkowo tanio :P

Skomentuj

A w jakim sklepie mozna kupić wełne owczą??

Skomentuj

w greltonie

Skomentuj

w akkusie tez jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                            Jak tłumić to wełną owczą,chyba nic jej nie pobije.Nawet sub na mikrofonie zmienia charakter,niby nie wiele ale jednak
                            Na czym polega ta zmiana?? Pasmo jest bardziej rozciągnięte ku dołowi, bardziej wyrównane, czy może jeszcze co innego sie obserwuje? :)

Skomentuj

to subtelna zmiana, jednak bardzo odczuwalna. zmienia sie troche brzmienie srednich tonow. moim zdaniem na plus, moze troche ociepla i lagodzi zimne i nie mile dzwielki.
                              ogolnie najlepiej sie spisuje wlasnie wlena owcza. (moze byc tez z wilelblada:p) :razz:

Skomentuj

ostatnio wytlumilem troche "komore" za przetwornikami na podszybiu u brata w aucie. na poczatku dalem bardzo szczatkowa ilosc - nie uslyszalem zadnej zmiany. dodalem tak z 1.5 razy tyle waty co bylo na poczatku i nagle glosniki zaczely grac - istotnie zmniejszylo sie "wycie" srednicy i pokazalo sie troszke wiecej basu. polecam zabawy z wytlumieniem, bo czasem mozna naprawde niezle efekty osiagnac. ja bralem wate ze starych poduszek z ikei - w zasadzie koszt zerowy, bo poduszki mialy isc na smietnik...

Skomentuj

Hmmm... zjawisko złagodzenia średniego pasma przy wytłumianiu zauażyłem dopiero przy wypchaniu kolumn gąbką ze starego łóżka....(aczkolwiek rzeczywiście przyjemniej to grało) przy różnego rodzaju watolinach i wełnach nic nie zauważyłem... :-/

Skomentuj

A ma takie pytanko co sadzicie o tym zeby np wygluszyc wlna minerlana skrzynie a potem zeby to w srodku nie latalo to przykryc to pijanka do wygluszania pod panele(grubosc 2mm)co jest na rolkach i potem polapac na brzegach zszywkami do drena!pozdrawiam

Skomentuj

taka pianka pod panele jest wodoszczelna czyli sie nie nadaje (musi przepuszczac powietrze)

Skomentuj

ciekawe jak by zagrało gdyby użyć kasetonów styropianowych o jakiś takich grubszych wzorach... :-) wydawałoby się że takie rozwiązanie wytłumi jeszcze niższe częstotliwości... jeśli dobrze rozumiem zasadaę wytłumiania itd... Ostatnio testowałem gąbke ze starego łóżka i wełnę i powiem że gąbka wręcz przyciszyła bas w porównaniu do wełny.

Skomentuj

o Jezu.
                                          Zamieszczone przez MormoN
                                          eśli dobrze rozumiem zasadaę wytłumiania itd...
                                          niestety nie rozumiesz...
                                          po 1 - musi to być materiał zadki! styropian możesz włożyć do obudowy w celu zmniejszenia jej objętości. Nie ma zdanych właściwości tłumiących. a dodatkowo może tylko grac...
                                          po 2 - zapomnijcie o wełnie mineralnej! raz na zawsze!
                                          po 3 - jedynymi słusznymi materiałami są: gąbka (luźna), watolina, materiały sztuczne do tłumienia, filc, wata bawełniana/sztuczna, a najlepsze efekty daje naturalna wełna...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X