ze wzgledow akustycznych bedzie sie nadawala. musisz sie tylko upewnic czy nie pyli. nawet jezeli jest zrobiona z nieszkodliwego materialu to pyl i tak moze zaszkodzic
pylic pyli ale nie sama z siebie, musi o co obcierac itp zeby zaczela sie "kruszyc", uzywa sie jej tez do wyguszania scian wiec do wyglusznia kolumienek tez powinna sie nadac jako tako cena jest bardzo przystepna ale trzeba kupowac w duzych ilosciach... no i grubosci zaczynaja sie od 5cm a jak sie podzieli na pol to przed pylem nie ma zmiluj
jezeli ktos kombinuje bo niema w okolicy sklepu lub niema pieniedzy to moze zastosowac gabke np ze starego lozka. ja na takich gabkach robilem kilka konstrukcji i bylo wyjatkowo tanio :P
to subtelna zmiana, jednak bardzo odczuwalna. zmienia sie troche brzmienie srednich tonow. moim zdaniem na plus, moze troche ociepla i lagodzi zimne i nie mile dzwielki.
ogolnie najlepiej sie spisuje wlasnie wlena owcza. (moze byc tez z wilelblada:p) :razz:
ostatnio wytlumilem troche "komore" za przetwornikami na podszybiu u brata w aucie. na poczatku dalem bardzo szczatkowa ilosc - nie uslyszalem zadnej zmiany. dodalem tak z 1.5 razy tyle waty co bylo na poczatku i nagle glosniki zaczely grac - istotnie zmniejszylo sie "wycie" srednicy i pokazalo sie troszke wiecej basu. polecam zabawy z wytlumieniem, bo czasem mozna naprawde niezle efekty osiagnac. ja bralem wate ze starych poduszek z ikei - w zasadzie koszt zerowy, bo poduszki mialy isc na smietnik...
Hmmm... zjawisko złagodzenia średniego pasma przy wytłumianiu zauażyłem dopiero przy wypchaniu kolumn gąbką ze starego łóżka....(aczkolwiek rzeczywiście przyjemniej to grało) przy różnego rodzaju watolinach i wełnach nic nie zauważyłem... :-/
A ma takie pytanko co sadzicie o tym zeby np wygluszyc wlna minerlana skrzynie a potem zeby to w srodku nie latalo to przykryc to pijanka do wygluszania pod panele(grubosc 2mm)co jest na rolkach i potem polapac na brzegach zszywkami do drena!pozdrawiam
ciekawe jak by zagrało gdyby użyć kasetonów styropianowych o jakiś takich grubszych wzorach... :-) wydawałoby się że takie rozwiązanie wytłumi jeszcze niższe częstotliwości... jeśli dobrze rozumiem zasadaę wytłumiania itd... Ostatnio testowałem gąbke ze starego łóżka i wełnę i powiem że gąbka wręcz przyciszyła bas w porównaniu do wełny.
niestety nie rozumiesz...
po 1 - musi to być materiał zadki! styropian możesz włożyć do obudowy w celu zmniejszenia jej objętości. Nie ma zdanych właściwości tłumiących. a dodatkowo może tylko grac...
po 2 - zapomnijcie o wełnie mineralnej! raz na zawsze!
po 3 - jedynymi słusznymi materiałami są: gąbka (luźna), watolina, materiały sztuczne do tłumienia, filc, wata bawełniana/sztuczna, a najlepsze efekty daje naturalna wełna...
Skomentuj